Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, May 27, 2011

Rusland moet kwaliteit bosbestand gevoelig opdrijven

In tegenstelling tot de rest van de wereld wordt Rusland niet met ontbossing bedreigd. Dat zegt Yelena Kulikova, hoofd van het bosprogramma van het WWF Russia. Het Russische bosbestand neemt zelfs nog toe, maar Kulikova wijst erop dat kwantiteit ook hier niet noodzakelijk synoniem staat voor kwaliteit. De groei is immers grotendeels te danken aan onder meer berken en espen, die gebieden van houtontginning of bosbranden snel opvullen, maar geen adequate vervanging vormen voor de oudere, trager groeiende soorten.

"De wereld verliest ongeveer 13 miljoen hectaren bos per jaar," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Het Russische bosbestand kent daarentegen een groei. Rusland, dat op dit ogenblik 20 procent van het wereldwijde bosbestand omvat, wordt mogelijk dan ook één van de grote begunstigden van projecten om landen te belonen die hun bosbestand op peil kunnen houden. Yelena Kulikova merkt echter op dat de Russische bossen ondanks die groei een degradatie kennen, zowel op het gebied van biodiversiteit als in economische waarde."

"Sparren, pijnbomen en eiken - die de basis vormen van hoogwaardig timmerhout - worden vervangen door minder waardevolle soorten zoals berken en espen," benadrukt Kulikova. "De economische impact van de degradatie is nagenoeg onmogelijk te meten, maar experten zijn het eens dat het fenomeen de houtvesterij, één van de belangrijkste Russische industriële sectoren, ondermijnt." Rusland heeft de voorbije drie decennia ongeveer 30 procent van zijn eikenbossen verloren als gevolg van activiteiten van de mens, klimaatverandering en ziektes.

"Alleen een ingrijpen van de mens kan de eikenbossen redden," merkt Viktor Grishenkov, onderdirecteur van het Russische Ugra National Park in de Kaluga-regio ten zuidwesten van Moskou, op. "Er zijn meer initiatieven nodig dan te zorgen voor bosbehoud." In het nationale park worden op dit ogenblik massaal eiken en pijnbomen aangeplant, maar WWF Russia merkt op dat er ook buiten natuurreservaten actie moet worden ondernomen.

Het Russische grondgebied is voor 45 procent bedekt met bossen. In totaal heeft Rusland ongeveer 780 miljoen hectaren bossen met ongeveer 82,5 miljard kubieke meter hout. Volgens WWF Russia is slechts één vijfde van de totale bosoppervlakte toegankelijk voor ontginning en economisch rendabel. Yelena Kulikova voegt er aan toe dat die bosgebieden bovendien ook slecht worden beheerd, waardoor er volgens haar vanwege bedrijven weinig interesse is om in Russische houtwinning te investeren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home