Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, May 27, 2011

Nieuwsoverzicht

Meer dan 7 procent van de mobiele werkers geeft toe obsessief zijn smartphone te controleren. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van het bureau iPass. Vorig jaar maakte 6 procent van de mobiele werkers gewag van obessief smartphone-gedrag. Tijdens een werkpauze geeft 91 procent van mobiele werkers aan zijn smartphone minstens occasioneel te controleren. Dat was vorig jaar nog 86 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de leeftijdscategorie tussen vijfendertig en vierenveertig jaar het meest geneigd is om zijn smartphone minstens occasioneel te controleren (94 procent). In de leeftijdscategorie tussen tweeëntwintig en vierendertig jaar wordt het vaakst gewag gemaakt van obsessief smartphone-gedrag (12 procent).


De Japanse bureelapparatenfabrikant Ricoh gaat de volgende drie jaar wereldwijd 10.000 banen schrappen. Dat is ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand van Ricoh. Het bedrijf wil naar eigen zeggen met de maatregel de rendabiliteit optrekken. Ook is de reorganisatie nodig om beter te kunnen concurreren met spelers zoals Canon en Xerox. Ricoh merkte onder meer dat de eigen fabrieken minder efficiënt draaien dan die van de concurrentie. Ricoh gaf niet aan waar de banen zullen sneuvelen. Het bedrijf stelt vandaag ongeveer 40.000 mensen tewerk in Japan en telt 68.900 werknemers in het buitenland. Het gaat om het eerste omvangrijke herstructureringsplan voor de groep, waarvan de rendabiliteit sinds de internationale financiële crisis gevoelig is afgenomen.


British American Tobacco, de grootste sigarettenfabrikant van Europa, neemt het Colombiaanse sigarettenmerk Protabaco over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 452 miljoen dollar. Protabaco is de tweede grootste sigarettenproducent van Colombia. Het voorbije jaar werden volgens British American Tobacco 17 miljard sigaretten verkocht. Colombia is volgens British American Tobacco de vierde belangrijkste tabaksmarkt van Latijns-Amerika. British American Tobacco is wereldwijd marktleider in de tabakssector, met onder meer de merken Dunhill, Pall Mall en Lucky Strike. Vorig jaar verkocht het concern 708 miljard sigaretten in meer dan 180 landen. Wereldwijd stelt British American Tobacco meer dan 60.000 mensen tewerk.


De Spaanse telecomgroep Telefonica wil de volgende vijf jaar in Spanje 8.500 banen schrappen. Dat betekent 25 procent van het Spaanse personeelsbestand van Telefonica. In april had het Spaanse bedrijf nog gezegd dat er de volgende drie jaar 6.500 banen zouden worden geschrapt. Telefonica zou met de vakbonden echter een verlenging van het plan onderhandeld hebben met twee jaar, waarbij het aantal afvloeiingen eveneens zou stijgen. Het zou daarbij enkel gaan om vrijwillig vertrek. De aankondiging van Telefonica over de afvloeiingen zorgde eerder voor grote verontwaardiging bij de Spaanse vakbonden, aangezien het bedrijf vorig jaar recordresultaten liet optekenen, met een nettowinst die met 30,8 procent toenam tot 10,17 miljard euro.


Steve Ballmer, de topman van Microsoft, moet opstappen. Dat heeft de invloedrijke hedgefondsmanager David Einhorn gezegd. Volgens Einhorn leeft Ballmer, die elf jaar geleden Bill Gates opvolgde als topman van het Amerikaanse softwareconcern, in het verleden. Bovendien zou Ballmer de belangrijkste reden zijn dat er geen beweging in het Microsoft-aandeel op de beurs zit. Volgens Einhorn moet Microsoft iemand anders de kans moet geven. Microsoft wilde niet reageren op de opmerkingen van Einhorn. Einhorn maakte naam met zijn waarschuwing over de financiële toestand van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De zakenbank zou later daadwerkelijk instorten en mee aan de basis liggen van de recentste economische crisis.


Het technologieconcern Google begint nog dit jaar met een eigen mobiele betaaldienst. Daarmee betreedt het bedrijf het domein van de traditionele betaalmaatschappijen zoals Visa. De betaalmethode zou het mogelijk maken producten en diensten te kopen via een smartphone met het Android-besturingssysteem. Binnenkort zou de Amerikaanse telecomoperator Sprint de eerste telefoons verdelen. Aanvankelijk zou de betaaldienst alleen door bepaalde handelaren uit New York, San Francisco, Los Angeles, Chicago en Washington worden ondersteund. In Europa moet er nog een tijd gewacht worden op de nieuwe betaaldienst. Google zou voor het systeem samenwerken met Mastercard en Citigroup. Ook de sandwichketen Subway stapt mee in het project.


Europese banken investeren nog steeds in de productie van clustermunitie. Dat blijkt uit een rapport over clusterbommen van IKV Pax Christi en Netwerk Vlaanderen. De onderzoekers ontdekten dat de clusterbommen die momenteel door de Libische leider Mouammar Kadhafi worden gebruikt, door het Spaanse Instalaza werden geproduceerd, geholpen door een lening van Deutsche Bank. De meeste Europese landen hebben intussen de conventie tegen het gebruik van clustermunitie ondertekend, maar de twee organisaties ontdekten dat verschillende bedrijven en banken zich daar niet aan storen. Onder meer de Nederlandse bank Aegon en de Franse financiële instellingen AXA en Crédit Agricole zouden nog volop steun bieden aan bedrijven die clustermunitie produceren.


De Chinese zoekmachine Baidu kijkt nadrukkelijk naar uitbreiding van de activiteiten buiten de eigen landsgrenzen en verwacht veel van de groei van mobiel internet in eigen land. Het bedrijf is al actief in Japan en kijkt nu welke andere markten interessant kunnen zijn. Dat heeft Shen Haoyu, bestuurder van Baidu, gezegd tijdens een technologieforum in Shanghai. Baidu werkt naar eigen zeggen aan een meertalig platform om klaar te zijn voor een internationale uitbreiding. Shen Haoyu merkte op dat een groot deel van de groei van het bedrijf de volgende tien jaar moet komen van overzeese uitbreiding. Ook de snelgroeiende markt voor mobiel internet in China biedt volgens Haoyu als een enorme kans.


Griekenland zal eventueel de eurozone moeten verlaten indien het land niet de inspanningen kan leveren die nodig zijn om de schuldenberg te verminderen. Dat heeft Maria Damanaki, de Griekse Europees Commissaris voor visserij, gezegd. Damanaki maakt gewag van een dilemma. Ofwel bereikt Griekenland volgens haar een akkoord met de kredietverstrekkers over een programma met zware opofferingen en neemt het land verantwoordelijkheid voor het verleden, ofwel moet de terugkeer naar de drachme worden overwogen. De overstap naar de euro en de Europese koers is volgens Damanaki de grootste prestatie van het naoorlogse Griekenland.


De overheid mag de voordelen van het internet niet verkwanselen door overdreven veel regels op te leggen om de nadelen te bestrijden. Bovendien moet er vooral geïnvesteerd worden in het fysieke netwerk. Dat zijn de twee belangrijkste boodschappen die de internetindustrie bij monde van onder meer Eric Schmidt van Google en Mark Zuckerberg van Facebook had aan de politieke leiders van de G-Acht. De belangrijkste taak van de overheid bestaat er volgens hen voor te zorgen dat iedereen vrij toegang heeft tot het internet. Die toegang raakt volgens Schmidt en Zuckerberg echter overbelast. De overheid moet volgens hen daarom investeringen in vooral breedband aanmoedigen.


De Zweedse autoconstructeur Saab kan de productie heropstarten nadat die anderhalve maand heeft stilgelegen na betalingsproblemen aan toeleveranciers. Dankzij vers kapitaal van het Chinese Pang Da kan de productie nu weer hervat worden. Toen bleek dat de betaling van facturen achterwege bleef, hadden bepaalde toeleveranciers begin april hun leveringen aan de Saab-fabriek in Trölhattan volledig stopgezet. Saab bevestigde nogmaals een bedrag van 30 miljoen euro ter beschikking gekregen te hebben van Pang Da. Saab stelt 3.800 mensen tewerk en werd begin vorig jaar door de Nederlandse groep Spyker overgenomen van het Amerikaanse concern General Motors. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 400 miljoen dollar.


De Zwitserse bankgroep UBS overweegt zijn zakenbank af te splitsen in een afzonderlijke juridische entiteit. Die nieuwe entiteit zou ondergebracht worden in Londen, New York of Singapore. UBS zou handelen onder druk van de Zwitserse financiële waakhond Finma. Een woordvoerder van UBS deed het gerucht over de afsplitsing van de zakenbank echter af als pure speculatie. Op die zakenbankactiviteiten heeft UBS in volle financiële crisis miljarden euro verloren en de bank werd uiteindelijk gered met steun van de Zwitserse overheid. De bank is ontevreden over de strenge kapitaalnormen van de Zwitserse overheid en heeft Zwitserland een jaar uitstel gevraagd voor de toepassing van die regels, in afwachting van een grotere duidelijkheid op internationaal vlak.


De Russische olieproducent Lukoil heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 71,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is vooral te danken aan de hogere olieprijzen op de wereldmarkt, waardoor de lagere productie kon worden gecompenseerd. De omzet van Lukoil steeg van 23,9 miljard dollar naar 29,6 miljard dollar. De prijs voor de Russische Ural-olie steeg op één jaar tijd met meer dan 30 procent. De productie van Lukoil viel het voorbije jaar met 5 procent terug tot 22,8 miljoen ton. Het concern zegt dat de winst ook werd afgeremd door de sterke koers van de roebel en belastingverhogingen.


De Indiase autoproducent Tata Motors heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 92,7 miljard rupees. Dat komt overeen met een bedrag van 2,04 miljard dollar. De nettowinst lag vier keer hoger dan het boekjaar voordien. Daarbij wordt opgemerkt dat het concern vooral kon profiteren van de sterk gestegen vraag naar zijn Britse dochtermerken Jaguar en Land Rover. De omzet steeg van 925,2 miljard rupees naar 1,26 biljoen rupees. In totaal verkocht Tata Motors bijna 1,1 miljoen wagens. Dat betekent een stijging met 24,2 procent tegenover het jaar voordien. De merken Jaguar en Land Rover verkochten 243.621 exemplaren. Dat is een stijging met ongeveer een kwart, dankzij een sterke vraag vanuit China.


Het consortium Maple Group Acquisition, dat een aantal grote Canadese banken en pensioenfondsen vertegenwoordigen, wil de aandeelhouders van de Canadese beursuitbater TMX Group rechtstreeks benaderen met een overnamebod. Dat heeft Maple Group bekend gemaakt. De vijandige stap volgt nadat TMX Group eerder het tegenbod van Maple Group afwees en zijn voorkeur uitsprak voor een bieding van de Londense beursuitbater London Stock Exchange (LSE). De London Stock Exchange wil een overname van TMX Group volledig financieren met aandelen, waarbij de waarde van de Canadese beurs op 2,3 miljard euro zou zijn geraamd. Maple Group biedt 2,5 miljard euro voor de Canadese beursuitbater.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home