Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, May 26, 2011

Nieuwsoverzicht

De kerncentrales zullen in het kader van de aanstaande Europese stresstests getest worden op hun weerstand tegen de inslag van een vliegtuig of andere gevolgen van menselijk falen. Dat heeft Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, bekend gemaakt. Oettinger raakte het met de nationale toezichthouders voor nucleaire veiligheid eens over de criteria die gehanteerd zullen worden bij de tests die de 143 Europese kerncentrales vanaf begin juni moeten ondergaan als antwoord op de catastrofe in het Japanse Fukushima. De dreiging van terrorisme of sabotage wordt in de tests niet weerhouden. Dat behoort volgens Oettinger niet tot de bevoegdheden van de nucleaire toezichthouders en zal afzonderlijk bekeken worden.


Diageo, de grootste producent van sterke dranken ter wereld, onderhandelt over de overname van Jose Cuervo, het grootste tequilamerk ter wereld. Diageo zou bereid zijn om meer dan 2 miljard dollar te betalen voor de tequilaproducent. Ook Pernod-Ricard zou interesse hebben in het Mexicaanse familiebedrijf. Jose Cuervo is momenteel in handen van de familie Beckmann. Het bedrijf werd in het midden van de achttiende eeuw opgericht door Jose Antonio de Cuervo verder zetten. De Beckmanns hebben de zakenbank Barclays aangesteld om een koper te zoeken. Diageo, onder andere bekend van Johnnie Walker, Smirnoff en Baileys, kocht eerder dit jaar het Turkse Mey Icki, producent van raki-likeuren. Diageo zet steeds meer in op merken in groeilanden.


Het Nederlandse concern Philips onderzoekt een mogelijke fraude in zijn healthcare-divisie in Mexico. Dat heeft het concern bevestigd in een reactie op een Nederlands krantenbericht, waarin melding werd gemaakt van het interne onderzoek. Philips zegt de boekhoudrapporten van drie en twee jaar geleden van de divisie te bekijken. Een woordvoerder stelde niet te verwachten dat de resultaten van het onderzoek een impact zouden hebben op de groepsresultaten. Een betrokkene merkt wel op dat er geen sprake zou zijn geweest van omkooppraktijken of een tussenkomst van de autoriteiten. Wel zijn er volgens de bron een aantal Mexicaanse werknemers van Philips op non-actief gesteld.


De politicus Georges Tron, Frans staatssecretaris van ambtenarenzaken, is door twee gewezen medewerksters beschuldigd van ongewenste intimiteiten. De betrokken vrouwen zouden vroeger in dienst zijn geweest van de gemeente Draveil, waar Tron burgemeester is. Tron zou tijdens een voetmassage te ver zijn gegaan. De staatssecretaris ontkent de feiten en zegt dat men de affaire met Dominique Strauss-Kahn probeert te kopiëren. Hij liet ook verstaan te vermoeden dat kringen rond Marine Le Pen achter de aantijgingen schuil gaan. Tron zegt al enkele maanden een conflict te hebben met Le Pen. De staatssecretaris heeft op zijn beurt klacht ingediend wegens valse beschuldigingen.


De Franse minister van financiën Christine Lagarde heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de post van directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Lagarde werd al langer als een mogelijk kandidaat naar voor geschoven, maar zelf deed ze er lange tijd het zwijgen toe. Lagarde zei een beslissing genomen te hebben na langdurig beraad en overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy. Lagarde geniet de steun van Duitsland en Groot-Brittannië, maar de Verenigde Staten hebben zich nog niet uitgesproken. Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën benadrukte dat Christine Lagarde en Agustin Carstens, hoofd van de Mexicaanse centrale bank, beide zeer capabele kandidaten waren.


Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines heeft bevestigd een eigen budgetmaatschappij te willen oprichten. Die maatschappij zal zich niet alleen richten op vluchten op de korte afstand, zoals gebruikelijk is bij prijsvechters, maar wil zich ook in het langeafstandsverkeer mengen. De nieuwe maatschappij zou binnen een jaar operationeel moeten zijn. Over de naam van de lowcost-carrier is nog niet bekend. Evenmin werd al aangegeven op welke routes de maatschappij zal vliegen. Wel werd aangegeven dat de carrier onafhankelijk zal opereren van het moederbedrijf. Singapore Airlines denkt het succes van lagekostenmaatschappijen door te kunnen trekken op de lange afstand. Ook in Azië creëert de opkomst van goedkope maatschappijen een extra vraag.


Zynga, de Amerikaanse ontwerper van Facebook-games zoals FarmVille en Mafia Wars, is van plan om tegen eind juni naar de beurs te gaan. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op 10 miljard dollar. Zynga telt volgens waarnemers 320 miljoen actieve spelers per maand. FarmVille, waarbij een virtuele boerderij wordt opgebouwd, is vermoedelijk het populairste game uit de portefeuille. De games op zich zijn gratis, maar voor kleine bedragen kunnen de spelers extra accessoires kopen. Zynga werd bijna vier jaar geleden opgericht, maar kende een snelle groei. In november vorig jaar had het bedrijf al 1.300 werknemers. Het voorbije jaar werd een omzet van 500 miljoen dollar gerealiseerd.


Het Zweedse concern Vattenfall heeft de belangen van dochterbedrijf Nuon in de gasvelden in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee verkocht aan de Britse groep Tullow Oil. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 300 miljoen euro. Bij de verkoop zijn ook een verwerkingsinstallatie en een pijplijn inbegrepen. De verkochte onderdelen passen volgens Vattenfall niet bij de eigen kernactiviteiten. Tullow Oil is een Brits bedrijf dat zich richt op winning van olie en gas op negentig locaties in tweeëntwintig landen. Nuon verwierf drie jaar geleden belangen in vijfendertig gasvelden, samen met een verwerkingsinstallatie en een pijplijn met bijhorende infrastructuur in Den Helder.


Europese ondernemingen die actief zijn in China, voelen zich onrechtvaardig behandeld ten opzichte van de binnenlandse bedrijven. Dat blijkt uit een rondvraag van de European Union Chamber of Commerce in China. Er wordt opgemerkt dat Europese ondernemingen in China het voorbije jaar een sterke groei hebben laten optekenen, maar zich steeds meer zorgen maken over uitdagingen op regelgevend vlak. Er wordt gewag gemaakt van oneerlijke concurrentievoorwaarden, belemmeringen van overheidswege en discriminatie. Davide Cucino, voorzitter van de European Union Chamber of Commerce in China, zegt dat de Europese bedrijven niet bevoordeeld willen worden, maar wel een gelijke behandeling en een open marktomgeving verwachten.


Mijnbouwmagnate Gina Rinehart is de rijkste inwoner van Australië. Dat blijkt uit een rangschikking die door het zakenmagazine BRW is opgesteld. Rinehart zag haar fortuin vorig jaar verdubbelen tot 10,3 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 7,7 miljard euro. Het is de eerste keer dat de lijst met rijkste Australiërs door een vrouw wordt aangevoerd. Ivan Glasenberg, topman van de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore, staat met een vermogen van 8,8 miljard dollar op de tweede plaats. Glasenberg stond vorig jaar niet in de top tweehonderd. Frank Lowy, eigenaar van winkelketens, voerde vorig jaar de lijst nog aan, maar is nu naar de zesde plaats teruggezakt.


Bij de kerncentrale in Fukushima hebben nog twee reactoren te maken gehad met een meltdown. Dit heeft Tepco, de Japanse beheerder van de kerncentrale in Fukushima, bevestigd. Eerder was al bekend dat in één reactor de splijtstofstaven geheel of gedeeltelijk waren gesloten. Maar dat blijkt ook bij twee andere reactoren het geval geweest te zijn. Een leidinggevende van Tepco gaf aan dat de verzamelde informatie van het complex duidt op de meltdown in de dagen na de aarbeving en tsunami. Eerder gaven overheidsfunctionarissen en kerngeleerden al aan dat er waarschijnlijk sprake was van een meltdown in meerdere reactoren. Tepco werkt twee maanden na het ontstaan van de crisis nog aan het onder controle brengen van de kernreactoren en het dichten van de lekken.


IJsland is het meest vreedzame land van de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index. IJsland gaat Nieuw-Zeeland en Japan vooraf. West-Europa is voor het vijfde opeenvolgende jaar de meest vreedzame regio ter wereld, met een prominente rol voor de Scandinavische landen die binnen de top tien vier vertegenwoordigers tellen. Door de politieke onrust kenden een aantal landen uit het Midden-Oosten een belangrijke terugval. Er wordt aan toegevoegd dat de wereld het voorbije iets minder vreedzaam is geworden, waarbij het resultaat negatief werd beïnvloed door vooral de dreiging van terreuraanvallen en de kans op gewelddadige demonstraties. Somalië heeft de laatste plaats overgenomen van Irak. Beide landen worden voorafgegaan door Afghanistan en Soedan.


De Zwitserse regering heeft beslist om afgeschreven kerncentrales niet te vervangen. Zwitserland telt vier kerncentrales, maar wil in de toekomst niet langer afhankelijk zijn van nucleaire energie. De kerncentrales hebben een levensduur van vijftig jaar. De oudste centrale zou over acht jaar worden ontmanteld. De jongste centrale zou er nog tot het midden van de jaren dertig operationeel kunnen blijven. Onlangs werd in Zwitserland nog een grote demonstratie tegen kernenergie gehouden. Kerncentrales dekken ongeveer 40 procent van de Zwitserse energiebehoefte. De rest van de energie wordt vrijwel helemaal door waterkrachtcentrales opgewekt. Uiteindelijk zou Zwitserland de overstap kunnen maken naar waterkrachtcentrales, windenergie, biomassa en zonne-energie.


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa is gestopt met de pogingen om nog contact te maken met de Mars-robot Spirit. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil de communicatie-apparatuur voor de Spirit binnenkort inzetten voor het Mars Science Laboratory, dat in november wordt gelanceerd. Het laatste signaal van de Spirit dateerde intussen al van maart vorig jaar. De Nasa had gehoopt dat de robot na de harde Mars-winter weer zou ontwaken, maar dat is niet gebeurd. Spirit landde zeven jaar geleden op Mars. Oorspronkelijk was voorzien dat de missie slechts drie maanden zou duren, maar uiteindelijk was de robot meer dan zes jaar actief. Tweelingbroer Opportunity, die enkele weken later op de planeet landde, is nog wel actief.


Het Italiaanse modehuis Prada krijgt in de tweede helft van de maand juni een beursnotering in Hongkong. De beursgang levert het bedrijf naar verwachting 2 miljard dollar op en waardeert de onderneming in totaal op ongeveer 8 miljard euro. Dat is gebleken uit documenten voor de beursgang die bij de autoriteiten werden ingediend. Prada - ook bekend van de merken Miu Miu en Car Shoe - maakte de beursplannen in januari al bekend. Het bedrijf, dat voor 95 procent in handen is van de familie Prada, verkoos voor de beursgang het snelgroeiende China boven thuishaven Milaan. Daarmee het Italiaanse bedrijf profiteren van de interesse van de Chinese consument in status en luxegoederen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home