Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, May 25, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft probeert via de rechter een recordboete van de Europese Unie te ontlopen. Europees Commissaris Neelie Kroes, toen nog verantwoordelijk voor concurrentie, had het Amerikaanse bedrijf drie jaar geleden een boete van 899 miljoen euro opgelegd voor het overtreden van de Europese concurrentieregels. Dat was destijds de hoogste boete die de Europese Unie aan een bedrijf had opgelegd. De Europese Commissie had Microsoft eerder al gewaarschuwd, maar stelde dat het bedrijf misbruik bleef maken van zijn dominante marktpositie en bleef weigeren om zijn Office-programma open te stellen voor concurrenten. Microsoft zegt echter dat de boete onaanvaardbaar hoog is. Een uitspraak wordt pas eind dit jaar of volgend jaar verwacht.


Kredietbeoordelaar Moody's dreigt de kredietwaardigheid van veertien Britse financiële instellingen te verlagen. Tot de geviseerde banken behoren onder meer Lloyds Banking Group en Royal Bank of Scotland (RBS). Volgens Moody's hangt de mogelijke afwaardering samen met uitlatingen van de Britse overheid dat in de toekomst geen kapitaalinjecties zullen worden toegekend aan banken die in financiële problemen dreigen te komen. Door het weigeren van overheidshulp wordt het risico groter dat banken met financiële problemen hun schulden niet meer kunnen afbetalen. Tijdens de kredietcrisis kregen Britse banken voor ongeveer 1.000 miljard pond aan staatssteun en garanties. Volgens Moody's zorgde deze ondersteuning voor een hogere rating van banken.


Wit-Rusland heeft zijn nationale munt met meer dan 50 procent in waarde verlaagd. Dat heeft de centrale bank van Wit-Rusland meegedeeld. De officiële wisselkoers werd vastgelegd op 4.930 Wit-Russische roebel voor één dollar en 6.914,82 roebel voor één euro. Dat zijn waardeverminderingen met respectievelijk 56,3 procent en 53,1 procent. Wit-Rusland zit in een diepe financiële crisis, onder meer door een torenhoog handelstekort. President Alexander Lukasjenko, die zeventien jaar aan de macht is, houdt economische hervormingen van de talloze staatsbedrijven tegen. Door geruchten over een nakende devaluatie hadden veel Wit-Russen de voorbije dagen al in paniek basisgoederen ingeslagen.


Het Amerikaanse biotechbedrijf Ceres is van plan om met een beursnotering op de Amerikaanse Nasdaq een bedrag van 100 miljoen dollar op te halen. Ceres ontwikkelt zaden voor de productie van biodiesel en ook voor het maken van ethanol, dat als basisstof wordt gebruikt voor diverse chemische producten. Ceres haalt onder meer ethanol uit suikerriet in Brazilië. Het bedrijf bracht de genetische code van heel wat plantensoorten in kaart. Ceres gaf nog geen details over de beursgang, maar stelde kapitaal nodig te hebben om nieuwe zaden te onderzoeken, overnames te doen en voor algemene bedrijfsdoeleinden. Met een belang van 18 procent is Artal Luxemburg de grootste aandeelhouder van Ceres. Andere aandeelhouders zijn Monsanto, Gimv en KBC Groep.


De topman van de Japanse financiële groep Mizuho en het hoofd van retaildochter Mizuho Bank nemen ontslag nadat het geldverkeer bij de bank na de zware aardbeving van maart compleet in de war was geraakt. Duizenden elektronische transacties werden geblokkeerd en geldautomaten vielen stil omdat het netwerk de stroom van giften voor slachtoffers van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami niet aankon. De panne duurde meerdere dagen, tot groot ongenoegen van de klanten en de toezichthouders. Mizuho werd al eerder getroffen door grote computerproblemen. Als boetedoening schroeft de leiding van de groep haar salaris tijdelijk terug en wordt Mizuho helemaal hertekend. Onder meer wordt de inefficiënte scheiding tussen retaildivisie en de zakenbank opgeheven.


De Amerikaanse voedingsgroep Campbell heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 187 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt dat de goede cijfers vooral te danken zijn aan een verrassend sterke groei in de snacksafdeling. De soepen, de belangrijkste divisie van de groep, hadden het daarentegen nog moeilijk. De omzet van het concern steeg met bijna 1 procent tot 1,81 miljard dollar. Campbell doet al enkele maanden inspanningen om de dalende verkoop van de soepdivisie, die lijdt onder de concurrentie van andere kant-en-klare maaltijden, te compenseren. Campbell is in België eigenaar van de sauzen Devos-Lemmens.


De ramp met een Airbus A330-203 van Air France in juni twee jaar geleden werd mogelijk veroorzaakt door een fout van de piloten. Dat zou gebleken zijn uit de eerste gegevens van de zwarte dozen. Volgens het rapport zouden de piloten in de war zijn gebracht toen verschillende controlesystemen, waaronder de snelheidsmeter, plots alarm begonnen te slaan. Dat gebeurde op een ogenblik dat het vliegtuig, dat op weg was van Rio de Janeiro naar Parijs, in turbulentie terechtkwam. Er was ook onverwacht veel ijsafzetting boven de Atlantische oceaan. Hoewel de belangrijkste displays in de cockpit nog werkten, zouden de piloten de standaardprocedure niet gevolgd hebben. Air France wil voorlopig niet reageren op details uit het onderzoek.


Als gevolg van de aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn werden gisteren in het Europese luchtruim al vijfhonderd vluchten geschrapt. Dat heeft de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol bekend gemaakt. In totaal stonden die dag ongeveer 29.000 vluchten in de planning. Volgens het Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) in Londen hadden vooral de noordelijke delen van Groot-Brittannië last van hoge asconcentraties. De organisatie voorspelde dat de aswolk naar de buurt van Denemarken zou verschuiven. Dit zou volgens het vulkaancentrum gevolgen kunnen hebben voor het vliegverkeer. Die waarschuwing gold ook voor het zuiden van Noorwegen en het zuidwesten van Zweden.


Carrefour, de grootste distributiegroep van Europa, onderzoekt een mogelijke fusie met de Braziliaanse marktleider Grupo Pao de Acucar (CBD). Carrefour boekte vorig jaar 12 miljard euro omzet in Brazilië. Grupo Pao mikt voor dit jaar echter op een omzet van 21,4 miljard euro. Carrefour, dat de voorbije jaren operationeel en organisatorisch een bijzonder moeilijke periode kende, staat onder toenemende druk om waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. De fusie met de Braziliaanse groep zou via een aandelenruil gebeuren. Dat betekent dat de Braziliaanse familie Diniz en ook de Franse sectorgenoot Casino, nu eigenaars van Grupo Pau, in het kapitaal van Carrefour zouden komen.


De China Development Bank (CDB) neemt een participatie in Texas Pacific Group (TPG), de grootste private-equitygroep ter wereld. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Evenmin werden meer verduidelijkingen gegeven over het belang dat de Chinese bank in de investeringsmaatschappij neemt. Door de samenwerking met de China Development Bank krijgt Texas Pacific een bevoorrechte toegang tot de Chinese markt. Omgekeerd kan de Chinese financiële instelling op die manier haar beleggingsportefeuille internationaal diversifiëren. De China Development Bank is de enige bank in China die van de overheid een vergunning heeft voor een afzonderlijke private equitydivisie. Die divisie beschikt over een kapitaal van 3,8 miljard euro.


Het Japanse concern Sony is opnieuw het slachtoffer geworden van hackers. De piraten hadden het nu gemunt op een muziekwebsite van de groep in Griekenland en slaagden erin om de persoonlijke gegevens van ongeveer 8.500 gebruikers te bemachtigen. Het ging volgens een woordvoerder van het bedrijf om namen, e-mailadressen en telefoonnummers, maar er zou geen kredietkaartinformatie zijn gelekt. Nadat de operator van de Griekse divisie van Sony Music Entertainment het lek ontdekte, werd de site offline gehaald. Ook in Indonesië en Thailand werden volgens het Japanse bedrijf websites van Sony aangevallen. Eind april moest Sony het interactieve netwerk van zijn spelconsole PlayStation sluiten nadat hackers gegevens van miljoenen gebruikers hadden bemachtigd.


De microbloggingsite Twitter heeft het bedrijf TweetDeck overgenomen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De overnamesom bedraagt meer dan 40 miljoen dollar en wordt voldaan in cash en aandelen. TweetDeck is een applicatie om tweets, de korte berichtjes die op Twitter worden gepubliceerd, volgens een aantal criteria te organiseren. Onder meer zou het mogelijk worden om de berichten per thema samen te brengen. Er bestaat een overeenkomst tussen Twitter en TweetDeck om de inkomsten uit gesponsorde tweets te delen. In april werd al gemeld dat Twitter met TweetDeck onderhandelde over een mogelijke overname.


De Russische zoekmachine Yandex heeft met een aandelenuitgifte op de Amerikaanse technologiebeurs een bedrag van 1,3 miljard dollar opgehaald. Daardoor wordt het Russische internetbedrijf gewaardeerd op 8 miljard dollar. Yandex bracht ruim 16 procent van zijn aandelen naar de beurs. Aanvankelijk zou het bedrijf zijn aandelen aanbieden voor 20 dollar tot 22 dollar per stuk, maar dit werd eerder verhoogd naar 25 dollar. Zodra de handel aanving, begon de koers van Yandex te stijgen, waarbij uiteindelijk een winst van ongeveer 40 procent gerealiseerd. Yandex is de grootste zoekmachine van Rusland. Arkady Volozh en Ilya Segalovich, oprichters van Yandex, voerden aan dat de beursgang slechts het begin is voor Yandex, dat naar internationale expansie zou streven.


Het Chinese bedrijf Foxconn, de leverancier van producten voor onder andere Apple, legt voorlopig de polijstafdeling in alle fabrieken stil. Aanleiding is een recente explosie in één van de fabrieken van de groep. Hierdoor zou de levering van de iPad vertraging kunnen oplopen. Alle polijstafdelingen moeten worden onderworpen aan een grondige inspectie. Daarom wordt die afdeling in alle fabrieken voor ten minste twee dagen stilgelegd. Een onderzoeksteam van de overheid denkt dat de ontploffing veroorzaakt werd door een ophoping van stof. Door de explosie werden drie arbeiders gedood. Vijftien anderen liepen verwondingen op. In de polijstafdelingen worden de behuizingen van de tablet bewerkt.


De Duitse verzekeringsmaatschappij Hamburg-Mannheimer komt na het seksschandaal opnieuw in kwaad daglicht te staan. Er is immers een videofilm opgedoken waarin een vertegenwoordiger van de zaak in een club op het Spaanse Mallorca samen met een vrouw cocaïne snuift. Eerder al raakte bekend dat de verzekeraar vier jaar geleden in Boedapest een seksfeest had georganiseerd voor zijn honderd beste makelaars. Die selecte groep bleek minstens drie keer per jaar reizen naar verre of exclusieve bestemmingen, zoals Dubai, de Seychellen of Monaco. Een woordvoerster van verzekeringsgroep Ergo, waarvan Hamburg-Mannheimer deel uitmaakt, stelt dat het bedrijf niet op de hoogte was van de excessen. Er werden gepaste maatregelen aangekondigd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home