Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 24, 2011

Technologiebedrijf Cisco beschuldigd van Chinese internetcensuur

Het Amerikaanse netwerkbedrijf Cisco is door de Chinese groepering Falun Gong, een spirituele beweging, in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd. Falun Gong, die in China is verboden, voert aan dat het Amerikaanse bedrijf met zijn dochteronderneming China Network Technology Corporation, bij de Chinese communistische partij promotie heeft gevoerd met geavanceerde apparatuur voor het aftappen van telefoons en het doorvoeren van censuurmaatregelen.

"In promotiemateriaal van het netwerkbedrijf werden expliciet de surveillancemogelijkheden uitgelicht, wetende dat die technologieën gebruikt zouden worden voor de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en politieke oppositie," voert Falun Gong aan. "Op die manier is Cisco medeplichtig aan de onderdrukking, vervolging, marteling en zelfs de dood van leden van Falun Gong in China." In China wordt al jaren een strikte internetcensuur gehanteerd, waarbij duizenden zoektermen en websites worden geblokkeerd.

Volgens de Chinese regering is Falun Gong een gevaarlijke en subversieve sekte. Cisco ontkent stellig betrokken te zijn bij digitale spionage en vervolging in China. "Cisco beheert geen netwerken in China of ergens anders en past zijn apparatuur niet speciaal aan voor censuur en onderdrukking," voert Cisco aan. "Cisco maakt apparatuur naar wereldwijde standaarden die de vrije uitwisseling van informatie faciliteren. We verkopen dezelfde apparatuur in China als in andere landen en die technologie voldoet volledig aan Amerikaanse regulering."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home