Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 24, 2011

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse economie heeft tijdens het voorbije decennium de traagste groei opgetekend van de hele Europese Unie. Dat heeft Istat, het Italiaanse nationale bureau voor de statistiek, berekend. Italië realiseerde tijdens het voorbije decennium een economische groei van gemiddeld 0,2 procent, tegenover een gemiddelde van 1,1 procent voor de Europese Unie. Het groeiritme van Italië lag gemiddeld de helft lager dan het Europese gemiddelde en volgens Istat werd die kloof werd groter tijdens de crisis en de huidige heropleving. Het voorbije jaar groeide de Italiaanse economie met 1,3 procent, tegenover een gemiddelde van 1,8 procent in de Europese Unie. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar lagen de Italiaanse cijfers duidelijk onder het Europese gemiddelde.


Het seksfeest in Boedapest dat verzekeringsmaatschappij Hamburg-Mannheimer organiseerde voor zijn honderd beste makelaars, heeft 83.000 euro gekost. Dat heeft de topman van Ergo, het moederconcern van Hamburg-Mannheimer, in een Duits kranteninterview gemeld. De hele firma vindt de kwestie volgens hem ongelooflijk pijnlijk. Het feest werd vier jaar geleden georganiseerd. De topman van Ergo gaf toe dat het gaat om een grote fout, die ook indruist tegen de regels van het bedrijf. Veel van de deelnemende makelaars zouden nog altijd bij het verzekeringsbedrijf actief zijn, maar het wordt volgens de topman moeilijk om te reconstrueren wat er tijdens de uitstap allemaal is gebeurd. De deelname aan het feest kan volgens hem geen persoonlijke consequenties krijgen.


De Griekse regering is gestart met het bekijken van een meerjarenplan om het land uit de crisis te leiden. Een eerste versie van het plan voor de volgende vier jaar werd door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds als onvoldoende bestempeld. Er werd daarbij onder meer gevraagd om een versnelling van het geplande privatiseringsprogramma, dat volgens een regeringsbron tegen het midden van het decennium 50 miljard euro zou moeten opbrengen. De Griekse media verwachten ook banenverlies in de publieke sector en een verhoging van de directe belastingen. Het nieuwe plan zou begin juni aan het Griekse parlement worden voorgelegd.


De Japanse technologiegroep Sony heeft het voorbije boekjaar een nettoverlies van naar schatting 260 miljard yen geleden. Dat komt overeen met een bedrag van 2,3 miljard euro. Daarmee boekt Sony voor het derde jaar op rij verlies. Het bedrijf moest daarbij het grootste verlies in een anderhalf decennium boeken. Dit jaar zou er opnieuw winst geboekt worden. In februari had het Japanse bedrijf nog een jaarwinst van 70 miljard yen vooropgesteld. De ommekeer in de prognoses is vooral te wijten aan een uitzonderlijke fiscale last van 360 miljard yen. Ook de gevolgen van de aardbeving en tsunami van begin maart, waardoor Sony de productie in een dozijn fabrieken tijdelijk moest stilleggen, laten zich voelen. De impact ervan op de omzet wordt geraamd op 22 miljard yen.


De Italiaanse overheid maakt volgende maand een omvangrijk pakket bezuinigingen bekend om het begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen. Dat hebben twee bronnen rond de Italiaanse overheid gezegd tegen persbureau Reuters. De maatregelen zouden volgens de bronnen tot besparingen van 35 miljard euro tot 40 miljard euro moeten leiden. Daardoor zou het Italiaanse tekort over drie jaar moeten zijn weggewerkt. De bezuinigingen moeten een signaal aan de financiële markten geven dat Italië hard werkt om de economie op orde te krijgen. Het kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor's verlaagde zopas nog de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van Italië. Het ratingsbureau is pessimistischer geworden dat Italië zijn tekorten en schulden kan wegwerken.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 401 miljoen euro. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van vorig jaar. De Ierse prijsvechter vervoerde het voorbije boekjaar in totaal 72,1 miljoen passagiers. Dat is een toename van 8 procent in vergelijking met het jaar voordien. Voor het lopende jaar zegt Ryanair terughoudend te zijn, verwijzend naar de onzekere prijzen voor brandstof. Ryanair voert inmiddels meer dan 1.500 vluchten per dag uit. In de toekomst wil eigenaar Michael O'Leary de maatschappij inzetten op langere, meer winstgevende routes. Groei in Frankrijk en Duitsland moet de afnemende vraag in Zuid-Europa en thuisbasis Ierland compenseren.


Het Amerikaanse bedrijf Coca-Cola is in India veroordeeld tot een boete van 110 dollar omdat een consument zich beklaagd had over een mug in zijn citroenlimonade. Een consumentenrechtbank bevond de klacht van Mohan Lal, een bestuurder van een Indiase firma, ontvankelijk en veroordeelde Coca-Cola tot de geldboete. Dal had vijf flesjes Limca gekocht, een limonade met citroen en limoen die door de Amerikaanse groep lokaal geproduceerd wordt. De klant argumenteerde dat hij zich vernederd voelde door de ontdekking van het insect, aangezien de dranken voor zijn klanten bestemd waren. De rechter gaf toe dat het incident de man reputatieschade had geleden, terwijl hij door het feit ook een commerciële overeenkomst zou zijn misgelopen.


De advocaat van Dominique Strauss-Kahn, gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), rekent op een vrijspraak voor een klant. In een interview met de Israëlische krant Haaretz zegt advocaat Benjamin Brafman dat zijn cliënt onschuldig zal pleiten en uiteindelijk ook vrijgesproken zal worden van poging tot verkrachting. Volgens Brafman heeft de rechter in New York een hoge borgsom gevorderd, enkel en alleen omdat Strauss-Kahn beroemd is en een buitenlander is. Strauss-Kahn werd uit de gevangenis van Rikers Island vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 1 miljoen dollar cash en 5 miljoen waarborg. De Fransman verblijft nu onder huisarrest in New York. Hij draagt ook een elektronische enkelband en wordt de klok rond bewaakt.


Groot-Brittannië heeft zijn steun uitgesproken voor de Franse minister van financiën Christine Lagarde als opvolgster van Dominique Strauss-Kahn bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Strauss-Kahn nam ontslag omdat hij in New York beschuldigd wordt van seksuele misdrijven. Rekening houdend met haar verdiensten moet Lagarde volgens de Britse minister van financiën George Osborne als een vanzelfsprekende kandidaat worden bestempeld. Osborne zei persoonlijk van mening te zijn dat het ook heel goed zou zijn om voor het eerst een vrouw te hebben aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. De verklaring van Osborne is een tegenvaller voor de gewezen Britse socialistische premier Gordon Brown, die eveneens als opvolger van Strauss-Kahn werd vernoemd.


Mexico schuift Agustin Carstens, de gouverneur van zijn Mexicaanse bank naar voor als nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft de Mexicaanse minister van financiën Ernesto Cordero bekend gemaakt. Cordero zegt dat Mexico pleit voor een benoeming op basis van kwaliteiten, zodat de organisatie volgens hem de legitimiteit en geloofwaardigheid heeft die nodig is voor de internationale omstandigheden. Carstens was in het verleden minister van financiën van Mexico en heeft enkele jaren voor het Internationaal Monetair Fonds gewerkt. Verwacht wordt dat tegen het einde van de maand juni de nieuwe directeur van de organisatie bekend gemaakt zal worden.


De Gulf Cooperation Council (GCC), het samenwerkingsverband van landen uit de Arabische Golf, heeft zijn bemiddelingspoging rond de crisis in Jemen opgeschort. Aanleiding was de weigering van Ali Abdallah Saleh, president van Jemen, om een plan met voorstellen over een machtsoverdracht te ondertekenen. Volgens het samenwerkingsverband ontbreken de voorwaarden om de bemiddeling te doen slagen. De oppositie had met Abdellatif Zayani, secretaris-generaal van de Gulf Cooperation Council, het plan eerder wel ondertekend. De oppositie waarschuwde dat Saleh van de macht zou verdreven worden als hij het akkoord niet ondertekent. In januari brak het protest tegen het bewind van de Jemenitische president Saleh uit.


Het luxueuze schoenenlabel Jimmy Choo wordt overgenomen door de groep Labelux overgenomen van eigenaar TowerBrook. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 630 miljoen euro. Dat is drie keer dan de overnameprijs die TowerBrook zelf vier jaar geleden voor het schoenenlabel moest betalen. Labelux is al eigenaar van het schoenenmerk Bally. De overname van Jimmy Choo gebeurt met goedkeuring van mede-oprichtster Tamara Mellon, die zelf 15 procent van de aandelen in bezit houdt en ook creatief directeur blijft. Mellon richtte het schoenmerk vijftien jaar geleden op met de Maleisische schoenenontwerper Jimmy Chool en de financiële steun van haar vader Tommy Yeardye, medestichter van kappersketen Vidal Sasson. Het schoenmerk werd sindsdien al vier keer verkocht.


Het Zweedse National Debt Office heeft een aanvraag ontvangen van de Chinese autoverdeler Chinese Pang Da om een belang te nemen in de groep Spyker-Saab. Het Chinese bedrijf zou voor een bedrag van 65 miljoen euro een belang van 24 procent willen nemen in Spyker-Saab. Iedere wijziging in de eigenaarstructuur van Spyker moet worden goedgekeurd door het Zweedse schuldbureau, dat immers een kredietfaciliteit van 400 miljoen euro voor Saab, gegarandeerd door de Europese Investeringsbank (EIB), beheert. De instap van de Chinese groep in Saab moet ook nog door de Zweedse overheid, de Europese Investeringsbank en de Chinese autoriteiten worden goedgekeurd.


De Duitse bank Commerzbank gaat voor 5,3 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. Het geld moet dienen om de staatssteun versneld terug te betalen, zoals de bank vorige maand al aangaf. Commerzbank maakte in april bekend om binnen de drie maanden een bedrag van 14,2 miljard euro te willen terugbetalen. De operatie is bestemd voor de bestaande aandeelhouders, die voor elke elf aandelen het recht krijgen om in te tekenen op tien nieuwe aandelen. Commerzbank leende van het Duitse kredietfonds Soffin, dat ruim drie jaar geleden werd opgericht om noodlijdende financiële bedrijven te helpen, in totaal een bedrag van 16,2 miljard euro. Soffin kreeg daardoor een belang van 25 procent in de bank.


De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Grimsvötn leidt voorlopig niet tot een sluiting van het Europese luchtruim. Dat heeft Eurocontrol, de organisatie die toeziet op de veiligheid van het Europese luchtruim, gezegd. Er werd aan toegevoegd dat het IJslandse luchtruim tot nader order wel gesloten bleef. Een aantal maatschappijen hebben wel hun vluchten naar Schotland opgeschort. Volgens de geofysicus Einar Kjartansson zou de uitbarsting één of twee weken kunnen duren, maar hij benadrukte tegelijkertijd dat het onmogelijk is om de duur echt te voorspellen. In april vorig jaar barstte de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland uit. Uit voorzorg werden toen meer dan 100.000 vluchten geschrapt. Daardoor werden ongeveer 8 miljoen reizigers getroffen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home