Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 23, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf Google stopt met zijn ambitieuze project om alle oude krantenpagina's op het internet te zetten. Het internetbedrijf meldde zich te willen focussen op zijn nieuwe betalend abonnementen-programma voor uitgevers. Het News Archive van Google omvat een collectie van 3,5 miljoen gratis edities van tweeduizend kranten gratis. Het online archief bestaat vooral uit Amerikaanse, Britse en Franse kranten. Het oudste exemplaar is de uitgave van de Halifax Gazette uit het midden van de achttiende eeuw. Google lanceerde de collectie drie jaar geleden samen met uitgevers. Het internetbedrijf zegt de huidige verzameling in stand te zullen houden, maar geen nieuwe exemplaren meer toe voegen.


De Zwitserse private bank Sarasin wil zich losweken van het Nederlandse moederhuis Rabobank. Dat heeft Joachim Straehle, directievoorzitter van Sarasin, gezegd in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Rabobank stapte negen jaar geleden in het kapitaal van Sarasin. De Nederlandse bank bracht daarbij zijn vermogensbeheer onder bij de Zwitserse private bank. Ondertussen verwierf Rabobank de meerderheid van de aandelen. De rest noteert op de beurs. Straehle merkt op dat Rabobank zich steeds meer op zijn kernactiviteiten richt. Hij stelt dat er nog geen formele onderhandelingen werden opgestart, maar er zouden al wel informele gesprekken zijn gevoerd. De management-buyout zou beroep kunnen doen op financiers uit het Midden-Oosten, Azië en Zwitserland.


Door beursintroducties hebben zakenbankiers dit jaar al 1 miljard dollar commissielonen opgestreken. Dat blijkt uit cijfers van het studiebureau Dealogic. Er wordt opgemerkt dat er dit jaar door beursintroducties dit jaar al 84 miljard dollar werd opgehaald. Dat is volgens Dealogic het hoogste bedrag in vier jaar tijd. Op dit ogenblik zou het commissieloon voor de zakenbankiers bij die operaties 7 procent bedragen. Het ratingbureau Standard & Poor's verwacht dat de commissies over het hele jaar zouden oplopen tot 2,5 miljard dollar. Dat zou het tweede hoogste bedrag zijn sinds het begin van het jaar en het uiteenspatten van de toenmalige dotcom-hype.


De investeringsmaatschappij RHJ International blijft eigen aandelen inkopen. Sinds eind vorig jaar trok de holding al 7 miljoen euro uit voor de inkoop. In totaal wil RHJ International voor een bedrag van 15 miljoen euro eigen aandelen terugkopen. De investeringsmaatschappij merkt verder op dat dochter Kleinwort Benson, aanbieder van financiële diensten, betere prestaties laat optekenen, dankzij een betere operationele efficiëntie en de vernieuwde focus. Er wordt aan toegevoegd dat de overname van Close Brothers door Kleinwort Benson nog niet volledig rond is, maar wel goed vordert. RHJ International is zich volop aan het omvormen tot een financiële speler. De holding wil tegen het einde van volgend jaar het grootste deel van zijn industriële participaties hebben verkocht.


Het concern ArcelorMittal, de grootste staalgroep van de wereld, gaat zijn activiteiten in Canada uitbreiden. Met het project is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard Canadese dollar. Dat komt overeen met een som van 1,5 miljard euro. De uitbreiding zal op termijn 900 nieuwe jobs creëren en moet de productie van geconcentreerd ijzererts in de Canadese mijn Mont Wright over een periode van twee jaar verhogen van 14 miljoen ton tot 24 miljoen ton. ArcelorMittal wil, als gevolg van de stijgende prijzen, zo veel mogelijk zelf voorzien in de de productie van zijn ijzererts. Vorig jaar werd er al een stijging met 30 procent opgetekend. Tegen het midden van het decennium mikt de groep nog eens op een verdubbeling tot 100 miljoen ton.


Het Indiase concern Tata Steel is van plan om in twee vestigingen in het noorden van Engeland 1.500 banen te schrappen. Oorzaak van de maatregel zijn de aanhoudende verliezen bij de divisie long products. Deze divisie, die onder meer staal levert aan de bouwsector en rails voor spoorwegen, is al twee jaar verlieslatend. De doorvoering van kostenbesparingen zouden niet het gewenste effect hebben opgeleverd. De teruggang in enkele belangrijke afzetmarkten, waarbij vooral de bouwsector werd getroffen, was een belangrijke oorzaak voor de aanhoudende verliezen. Tata Steel wil daarom nu de kosten verder terugdringen en zich richten op producten die waarde toevoegen. Daarom gaat het bedrijf tevens 400 miljoen pond investeren.


Het Nederlandse ingenieursbedrijf Arcadis wordt volledig eigenaar van het Braziliaanse samenwerkingsverband Arcadis-Logos. Arcadis bezat daarin een belang van 50 procent plus één aandeel en heeft nu een overeenkomst gesloten om de resterende aandelen over te nemen van Logos. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De overeenkomst betreft de activiteiten op gebied van projectmanagement, advies, ontwerp en milieu. De energieprojecten, bestaande uit biogasinstallaties en waterkrachtcentrales, maken geen deel uit van de beoogde transactie. Deze projecten worden verkocht en leveren Arcadis naar verwachting een boekwinst op van 3 miljoen euro tot 5 miljoen euro. Naar verwachting wordt de transactie in juli van dit jaar afgerond.


Opgemerkt wordt dat iedere Eén derde van de wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild of gaat verloren. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Er wordt opgemerkt dat iedere burger in Europa en Noord-Amerika jaarlijks gemiddeld 115 kilo voedsel verspilt. In armere regio's zoals Afrika of Zuidoost-Azië blijft de verspilling beperkt tot 11 kilo. In de ontwikkelingslanden gaat voedsel vooral verloren bij het transport. In de geïndustrialiseerde landen zijn vooral handelaars en consumenten verantwoordelijk. De studie zegt dat consumenten hun aankopen slecht plannen en overdreven voorzichtig zijn met houdbaarheidsdata.


Het Finse concern Nokia zou plannen hebben om zijn telefoonafdeling te verkopen aan Microsoft. Dat heeft Eldar Murtazin, hoofd van de Russische blogsite Mobile-Review, gezegd. Beide partijen zouden daarover al gesprekken hebben gevoerd. Financiële details over de mogelijke transactie zijn niet bekend. Volgens Murtazin zal Microsoft voor de telefoonafdeling van het Finse concern echter in ieder geval meer moeten betalen dan het bedrag van 8,5 miljard euro dat werd uitgegeven voor de overname van het online telefoniebedrijf Skype. Murtazin merkte op dat de overeenkomst nog dit jaar zou kunnen worden afgerond. De transactie zou één van de grootste overnames worden uit de geschiedenis van de telecomsector.


Op de Malediven wordt binnenkort gestart met de aanleg van een ecologisch golfterrein. Volgens het Nederlandse bedrijf Dutch Docklands zal het terrein, dat wordt aangelegd op een drijvend eiland, het kwetsbare ecosysteem van het gebied niet aantasten. Met het project zou een investering zijn gemoeid van ongeveer 350 miljoen euro. Het golfterrein wordt gebouwd op drie eilandjes die onderling met elkaar zijn verbonden. Op de eilandjes komen ook villa's en een conservatiecentrum. Om het kwetsbare ecosysteem van de Malediven niet te schaden, zullen de eilanden elders gebouwd worden. Pas als de eilanden op de juiste plaats liggen, zal het gras worden gezaaid en zullen er bomen op worden aangeplant. Voor de energievoorziening zal er gebruik gemaakt worden van zonnekracht.


Het Franse concern Michelin hoopt binnen een periode van drie jaar een band op de markt te brengen die zichzelf herstelt als hij lek slaat. Dat heeft Michelin aangekondigd tijdens de Michelin Challenge Bibendum in Berlijn. Philippe Denimal, onderzoeksleider bij Michelin, verduidelijkt dat er tegen de binnenwand van de band een soort vel is geplakt dat lekken dicht. Het nieuwe systeem is volgens Denimal doeltreffend bij lekken tot 6 millimeter diameter, die 98 procent van de gaatjes vertegenwoordigen. Een prijs voor het nieuwe product kon nog niet worden gegeven. Volgens statistieken van Michelin loopt een Europese bestuurder om de 70.000 kilometer tot 100.000 kilometer een lekke band op. In China en India is dat echter om de 5.000 kilometer tot 6.000 kilometer.


De zeventien Duitse kerncentrales zijn niet genoeg bestand tegen het neerstorten van een vliegtuig. Dat is de uitkomst van een stresstest waarvoor de Duitse regering na de nucleaire ramp in Japan de opdracht heeft gegeven. Norbert Röttgen, Duits minister van leefmilieu, voegde er aan toe dat vier kerncentrales zelfs niet beveiligd tegen het neerstorten van een klein vliegtuig. Duitsland heeft met deze stresstest volgens Röttgen één van de eerste landen die na de nucleaire ramp in Japan de veiligheid van zijn kerncentrales heeft laten onderzoeken. Na de nucleaire ramp in Japan besloot de Duitse regering de oudste zeven kerncentrales voor een periode van drie maanden te sluiten.


De Amerikaanse Federal Reserve wil de Amerikaanse banken elk jaar onderwerpen aan een stresstest. Alleen banken die slagen, zouden nog dividenden mogen uitkeren. De Federal Reserve Board zal volgens de Britse zakenkrant Financial Times over enkele weken een ontwerp van de nieuwe regelgeving goedkeuren en daarna voorleggen voor publieke commentaar. Bankendirecties zouden al gesprekken met de Federal Reserve hebben aangevat over het voorstel. De Amerikaanse centrale bank verzet zich tegen het uitkeren van overdreven dividenden, omdat diverse instellingen tijdens de crisis hierdoor ondergekapitaliseerd bleken. Met de nieuwe regelgeving zullen banken in de Verenigde Staten voor een brede waaier van activiteiten toestemming moeten vragen.


Denali, een joint venture van de olieconcerns British Petroleum en ConocoPhillips, heeft beslist de bouw van een gaspijpleiding in Alaska stop te zetten. De kostprijs van het project werd geschat op 35 miljard dollar. Denali investeerde al 165 miljoen dollar en meer dan 760.000 manuren in het project. Maar binnen enkele maanden worden alle werkzaamheden stopgezet. Denali zet de inspanningen stop bij gebrek aan potentiële gebruikers voor de pijpleiding. Om het project te realiseren moest Denali voor meer dan 100 miljard dollar aan transportakkoorden binnenhalen en transportverbintenissen afsluiten voor een periode van minstens twintig jaar. Voor het project stond Denali in concurrentie met TransCanada Corporation, dat met ExxonMobil samenwerkt en overheidssteun heeft ontvangen.


De productie van het vliegtuig Airbus A320 wordt het volgende anderhalf jaar gevoelig opgedreven. Tegen het einde van volgend jaar moeten er tweeënveertig exemplaren per maand worden geproduceerd. Daarvoor moet de productie met zes exemplaren per maand worden opgedreven. De verhoging van de productievolumes gebeurt stapsgewijs. Tegen augustus van dit jaar moeten er twee toestellen per maand extra worden gebouwd. In het eerste kwartaal wordt de productie nog eens met twee exemplaren opgedreven. Reden voor de productieverhoging is het toenemend aantal orders. Vorig jaar leverde Airbus ruim vierhonderd exemplaren van het type. Het bedrijf heeft nog meer dan 2.300 orders voor het type.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home