Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 21, 2011

Financiële instellingen leren weinig van economische crisis

Financiële instellingen die in crisisperiodes slecht presteren, zullen ook tijdens een volgende economische dalperiode met moeilijkheden worden geconfronteerd. Het oorspronkelijke zakelijke model van de financiële instelling blijkt cruciaal te zijn voor de prestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Swiss Finance Institute van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne in Lausanne bij meer dan driehonderd Amerikaanse financiële instellingen.

"Een economische crisis blijkt financiële instellingen niet aan te zetten om maatregelen te implementeren die hen zouden toelaten om de volgende turbulenties in de markt op te kunnen vangen," merkt onderzoeksleider Rüdiger Fahlenbrach, professor aan de Ecole Polytechnique op. "Financiële instellingen die tijdens de Russische schuldencrisis op het einde van jaren negentig zwaar werden getroffen, waren ook de belangrijkste slachtoffers van de voorbije kredietcrisis."

Fahlenbrach merkt op dat de managing director weinig invloed blijkt te hebben op de prestaties van deze bedrijven. Bovendien zou ook de aard van de crisissen geen rol hebben gespeeld. "In tegenstelling tot de algemene veronderstelling, worden ook de kleinere instellingen niet het zwaarst getroffen," voert hij aan. "Vooral de grote banken moesten de grootste impact opvangen. Cruciaal is het zakelijk model dat de financiële instelling bij zijn debuut heeft gekozen."

Volgens Fahlenbrach blijken vooral de systemen voor de financiering van de schulden - die in periode van crisis moeilijk zijn te verkopen of te herfinancieren - cruciaal te zijn. "Instellingen die deze methodes in een korte termijnbenadering hanteren en slechts een beperkt kapitaal hebben, zullen in een crisisperiode het minst presteren," merkt hij op. "Ook banken die kiezen voor een aggressieve groei en groter risicogedrag blijken kwetsbaar te zijn. Toch zijn deze instellingen terughoudend om hun zakelijk model bij te sturen, want in een hoogconjunctuur komt hen dat goed uit."

Financiële instellingen moeten er volgens Fahlenbrach voor zorgen dat ze meer kapitaal en minder financieringen op korte termijn hebben.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home