Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 21, 2011

Politieke overtuiging belangrijkste huwelijksband

De politieke overtuiging is een betere indicator voor een liefdesrelatie dan persoonlijkheid of voorkomen. Dat is de conclusie van onderzoekers aan de Rice University en de University of Nebraska. De onderzoekers merken op dat mensen vooral huwen met partners die gelijkaardige sociale of politieke overtuigingen hebben. Alleen de frequentie van kerkbezoek bleek nog een betere indicator voor een partnerschap te zijn dan politieke overtuiging.

"Het onderzoek toont aan dat mensen er vooral belang aan hechten om een partner te vinden die op politiek, sociaal en religieus vlak dezelfde ingesteldheid heeft," merkt onderzoeksleider John Alford, professor politieke wetenschappen aan de Rice University, op tegenover het webmagazine Healthday News. "Deze selectie is niet de enige reden voor de politieke eensgezindheid onder echtparen, maar wel de meest krachtige factor in die band."

De onderzoekers merken op dat deze politieke selectie een belangrijke impact kan hebben op de Amerikaanse politiek. "Het fenomeen zou in de volgende generaties immers aanleiding kunnen geven tot een grotere politieke uniformiteit," voert Alford aan. "Ouders zijn bijzonder belangrijk in de vorming van de politieke overtuiging van hun kinderen. Indien beide ouders zich aan hetzelfde eind van het politieke spectrum bevinden, wordt het voor kinderen moeilijker om een afwijkende visie te ontwikkeling. Dat is mogelijk de reden waarom de politiek door een groeiende polarisatie wordt gekenmerkt."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home