Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 23, 2011

Russische strijd tegen corruptie vordert bijzonder traag

Rusland boekt slechts trage vorderingen in de strijd tegen corruptie. Dat zegt Michael Harms, voorzitter van de Russo-German Chamber of Commerce, ter gelegenheid van de eerste verjaardag van het Compliance Initiative. Met dat project, een initiatief van grote Duitse bedrijven in Rusland en ondertekend door een honderdtal ondernemingen, moest het probleem van de corruptie in de Russische economie bestrijden. Vooral Duitse bedrijven nemen aan het initiatief deel. Slechts achttien Russische ondernemingen hebben het charter ondertekend.

"Uit een enquête blijkt dat 63 procent van de ondervraagde bedrijven van mening is dat het initiatief geen enkele impact heeft gehad op de strijd voor eerlijke concurrentie op de Russische markt," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Volgens 29 procent heeft het initiatief er zelfs voor gezorgd dat hun kansen op Russische contracten zijn gekrompen. Michael Harms zegt van oordeel te zijn dat het Compliance Initiave een project op langere termijn zal worden en veel tijd en geduld zal vergen."

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven in het kader van het Compliance Initiative in eerste instantie informatieve evenementen opzetten (62 procent), gevolgd door feedback van werknemers (36 procent) en het opstellen van nieuwe regels om de legaliteit van activiteiten te controleren (33 procent). Jürgen Sauer, president van Mercedes-Benz Russia, zei te hopen dat het initiatief ertoe zal leiden dat Rusland in de nabije toekomst een betere score zal halen op de corruptie-index van Transparency International. Volgens Michael Harms moeten er ook meer initiatieven komen van Russische bedrijven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home