Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, May 25, 2011

Blanke Amerikanen voelen zich grootste slachtoffer van racisme

Blanke Amerikanen zijn mening een groter slachtoffer van discriminatie te zijn dan Afro-Amerikanen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de School of Arts and Sciences aan de Tufts University en de Harvard Business School. De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat de Verenigde Staten niet de post-raciale maatschappij heeft gerealiseerd zoals velen hadden voorspeld na de verkiezing van Barack Obama tot Amerikaans president.

"Het onderzoek toont aan dat blanke Amerikanen en Afro-Amerikanen het eens zijn dat het racisme tegenover zwarten de voorbije zestig jaar is gedaald," voert het webmagazine Sciencedaily.com aan. "Blanken zijn echter van oordeel dat het racisme tegenover hen is toegenomen en nu een groter probleem vormt dan het racisme tegenover zwarten." Onderzoeksleider Samuel Sommers, professor psychologie aan de Tufts University, noemt de resultaten verrassend, rekening houden met de grote verschillen die in de Amerikaanse maatschappij nog altijd bestaan.

"Afro-Amerikanen worden op het gebied van inkomen, eigendom, gezondheid en tewerkstelling nog altijd met meer problemen geconfronteerd dan blanken," merkt Sommers op. Uit het onderzoek blijkt dat beide groepen dezelfde perceptie hebben over het racisme in de jaren vijftig, met weinig racisme tegenover blanken en een substantiƫle discriminatie tegenover zwarten. Bovendien geven beide groepen toe dat het racisme tegenover zwarten is gedaald, hoewel blanken van mening zijn dat dit proces sneller gegaan is dan zwarten.

Afro-Amerikanen zijn van mening dat het racisme tegenover blanken in beperkte mate is toegenomen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home