Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 28, 2011

Nieuwsoverzicht

Rusland zal het exportverbod op graan begin juli opheffen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin aangekondigd. Het verbod was in augustus vorig jaar ingesteld na een onverwachte periode van droogte in Rusland. Zeker een kwart van de Russische graanoogst ging daardoor verloren. De slechte oogst leidde tot hoge graanprijzen op de termijnmarkten. De ban op de graanexport moest hoge voedselprijzen in Rusland en onrust onder de bevolking voorkomen. Rusland verlengde het exportverbod in december nog eens voor onbepaalde tijd uit vrees voor een nieuwe mislukking van de oogst dit jaar. Maar volgens Poetin ziet het er naar uit dat de graanoogst dit jaar vrij goed zal zijn. Rusland is de derde grootste graanexporteur ter wereld.


Bierbrouwer Heineken heeft zijn sponsorcontract met de Europese voetbalbond Uefa over de Champions League met drie jaar verlengd. Volgens het contract krijgt de bierbrouwer voor het eerst ook de digitale rechten van het voetbalevenement. De sponsoring strekt zich naast de televisierechten nu ook uit rond de herhalingen van de wedstrijden via de website van de Uefa. Verder heeft de brouwer het exclusieve recht content te leveren voor sociale mediasites zoals Facebook en YouTube. De sponsoring was tot nu beperkt tot televisie, maar gaat de komende drie jaar ook voor deze digitale platforms gelden. Financiële details rond het sponsorcontract zijn niet bekendgemaakt. Heineken is al zes jaar sponsor van de Champions League, dat ruim 4 miljard televisiekijkers trekt in 220 landen.


De Griekse regering en oppositie zijn het niet eens geworden over een nieuwe bezuinigingspakket van premier George Papandreou. De conservatieve oppositieleider Antonis Samaras zei geen politiek te steunen die de economie om zeep brengt en de samenleving vernietigt. Later zei de Griekse premier door te gaan met hervormingen, met of zonder de steun van de oppositie. Papandreou zei ervan overtuigd te zijn op een aantal punten tot overeenstemming met de oppositie te kunnen komen. De Europese Commissie waarschuwde Griekenland dat de tijd begint te dringen voor nieuwe bezuinigingen. De Europese Commissie liet weten het falen van de Griekse politici te betreuren. Olli Rehn, Europees Commissaris voor monetair beleid, stelde dat er snel een akkoord moet komen.


Aandeelhouders van Research in Motion (RIM), de Canadese producent van BlackBerry, hebben het bedrijf aangeklaagd vanwege het geven van misleidende informatie over de financiële situatie in de maanden december tot een met april. Volgens de aanklacht zou het bedrijf hebben geweten dat de inkomsten achterbleven, onder meer vanwege uitstel van nieuwe producten. De aandeelhouders waren daar echter niet van op de hoogte. De aandeelhouders menen schade te hebben opgelopen vanwege de misleidende informatie. Volgens het bedrijf zijn de beschuldigingen onterecht. De onderneming zei zich krachtig te zullen verdedigen tegen de beschuldigingen.


Olieconcern Shell kan een partner worden van zijn Russische branchegenoot Rosneft om samen op zoek te gaan naar olie in het Russisch poolgebied. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd, eraan toevoegend al eerder voor een lange tijd prettig samengewerkt te hebben met Shell. Poetin benadrukte wel dat ook de Britse maatschappij British Petroleum in beeld blijft. British Petroleum en Rosneft slaagden er eerder niet in een akkoord te bereiken, na protest van de Russische partners van British Petroleum in de joint-venure TNK-BP. De Russische aandeelhouders waren van mening dat British Petroleum in Rusland alleen actief mag zijn via het gezamenlijke bedrijf. Ook Exxon, Chevron, CNPC, Petronas en Petrobas zouden geïnteresseerd zijn in een samenwerking.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft wegens de aanhoudende prijsstijgingen opnieuw een renteverhoging in de eurozone in het vooruitzicht gesteld. Dat heeft Jürgen Stark, econoom van de Europese Centrale Bank, gezegd in een Duits kranteninterview. Stark benadrukte dat de Europese Centrale Bank de risico's van de prijsstabiliteit nauwkeurig in de gaten houdt. Hij stelde dat men met een hogere inflatie te maken heeft en er niet lijdzaam zal toegezien worden als het inflatiepercentage in de loonovereenkomsten gaan doorwerken. Hij voegde daaraan toe dat de economische ontwikkelingen in de andere lidstaten daarbij geen beletsel zullen zijn.


Miljardensteun aan de nieuwe overgangsregimes in Noord-Afrika en strengere budgetdiscipline zijn enkele van de voornemens die de leiders van de G-Acht hebben uitgesproken in het Franse Deauville. Tunesië en Egypte, de twee landen waar eerder dit jaar de regimes vielen, kunnen rekenen op minimaal 20 miljard dollar aan steun. Dat geld moet onder meer komen van verscheidene internationale financiële instanties, zoals de Europese Investeringsbank (EIB) en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Daarbovenop zouden de Arabische golfstaten, zoals Saudi-Arabië, Qatar en Koeweit, nog eens 10 miljard euro doneren en komt er nog eens 10 miljard euro op tafel via bilaterale afspraken.


De Verenigde Staten hebben een eind gemaakt aan de sancties tegen de Europese Unie in het conflict over de handel in met hormonen behandeld Amerikaans rundvlees. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. De Amerikaanse beslissing is volgens de Europese Commissie een welkome stap om een eind te maken aan het geschil. De Verenigde Staten hadden de sancties twaalf jaar geleden afgekondigd nadat de Europese Unie de invoer had verboden van Amerikaans hormonenvlees. Beide partijen vochten hierover een jarenlange strijd uit bij de Wereldhandelsorganisatie. Onlangs sloten ze een akkoord om het conflict te beëindigen. De Europese Unie zal nu de toegang tot de Europese markt van niet met hormonen behandeld Amerikaans vlees verruimen.


Jaap de Hoop Scheffer, gewezen secretaris-generaal van de Navo en oud Nederlands minister, doet mogelijk zijn intrede in de raad van commissarissen van luchtvaartmaatschappij AirFrance-KLM. De Hoop Scheffer wordt door de Nederlandse staat heeft voorgedragen als vervanger van Frits Bolkestein. Bij de fusie tussen de twee luchtvaartmaatschappijen acht jaar geleden bedong de Nederlandse regering het recht om een commissaris aan te dragen, zoals er ook door de Franse overheid aanbevolen commissarissen worden benoemd. Op dit ogenblik zetelen er drie vertegenwoordigers van de Franse staat in de raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij. De benoeming zal op de aanstaande algemene vergadering worden voorgelegd aan de aandeelhouders.


Autobedrijven Toyota en Honda hebben hun wereldwijde productie tijdens de maand april zien halveren. Dat kwam onder meer door de gevolgen van de verwoestende aardbeving en tsunami op de voorraadketen. Honda zag op jaarbasis de productie met 52,9 procent terugvallen. In thuisland Japan kelderde de productie bij de onderneming zelfs met 81 procent. Bij Toyota was sprake van een productieterugval van 48,1 procent. Zowel in Japan als de Verenigde Staten, Europa, China en Australië werd de productie tijdelijk stilgelegd of vertraagd. Waarnemers verwachten dat de bodem bij de bedrijven in april werd bereikt en voorzien normalere productieniveaus in juli of augustus.


De totale hoeveelheid geld die in omloop is in de eurozone is in april met 2 procent gegroeid. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bekend gemaakt. De geldgroei was lager dan eerder werd verwacht. Economen gingen er gemiddeld van uit dat de geldhoeveelheid, bestaande uit contanten en banktegoeden, met 2,4 procent zou zijn gestegen. In maart was er nog sprake van een toename van 2,3 procent. Ook daar was sprake van een herziening, want eerder was voor de maand maart een groei vooropgesteld van 2,8 procent. De leningen in de private sector stegen in april met 2,6 procent. Daar was gerekend op een toename van 2,5 procent.


De Europese Unie wil de regels voor Europese banken niet versoepelen. Daarmee heeft Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, eerdere mediaberichten tegengesproken. Daarin werd gemeld dat een conceptvoorstel van de Europese Commissie voor Europese wetgeving op enkele punten soepeler is dan de Basel-regels. De kapitaaleisen voor Europese banken zouden mogelijk minder worden aangescherpt dan in het Basel-akkoord is afgesproken. Maar volgens Barnier zullen de eerdere afspraken correct worden toegepast. Volgens de mediaberichten zouden banken meer van het kapitaal in hun verzekeringsdochters mogen optellen bij hun eigen kapitaal, dat volgens het Basel-akkoord maximaal 10 procent van het kapitaal van de bank mag zijn.


De Europese Unie en Japan hebben afgesproken om gesprekken te lanceren voor een vrijhandelsakkoord. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt na afloop van een topontmoeting. Japan hoopt op een boost voor zijn economie wanneer de Europese tarieven op auto's en elektronica zouden wegvallen. Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, gaf wel aan dat er nog een lange weg moet worden afgelegd, maar het doel is volgens hem duidelijk. De gesprekspartners zullen naar eigen zeggen mikken op een breed akkoord over tarieven, niet-tariffaire maatregelen, diensten, investeringen, intellectuele rechten, concurrentie en publieke aankopen. Parallel zal ook gesproken worden over meer politieke samenwerking.


De Amerikaanse vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle neemt zijn Britse sectorgenoot King Sturge over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 197 miljoen pond. Door de overname versterkt Jones Lang LaSalle vooral zijn positie in Groot-Brittannië, Centraal-Europa en België. King Sturge heeft 43 kantoren in Europa, maar die zullen in de toekomst onder het merk Jones Lang LaSalle opereren. De integratie van bedrijfstakken en teams en de volledige rebranding van alle bedrijfsactiviteiten gaan onmiddellijk van start. De fusiegroep zal volgens Jones Lang LaSalle de onbetwiste marktleider zijn in Groot-Brittannië en op het Europese vasteland, met een grotere slagkracht en een breder dienstenaanbod verspreid over de regio.


Het Amerikaanse bedrijf Tesla Motors, producent van elektrische wagens, wil met de verkoop van aandelen een bedrag van 214,3 miljoen dollar ophalen. Het bedrijf wil de extra financiële middelen onder meer aanwenden om een crossover te ontwikkelen, die Tesla Motors moet toelaten om zijn portfolio uit te breiden. Onder meer Blackstar Investco, dochter van Daimler, heeft aangegeven op de aandelenverkoop te zullen inschrijven. Ook chief executive Elon Musk heeft aangegeven een pakket aandelen te zullen kopen. Op dit ogenblik heeft Tesla met de Roadster slechts één model in zijn aanbod. Volgend jaar zou echter met de verkoop van de Model S worden gestart. Tesla produceert ook batterij-pakketten en laders voor onder meer Daimler en Toyota.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home