Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 31, 2011

Nieuwsoverzicht

De Britse financiële groep Royal Bank of Scotland heeft samen met het Chinese bedrijf Guolian Securities de joint-venture Hua Ying Securities opgericht. De samenwerking zal Royal Bank of Scotland toelaten om zijn activiteiten op de Chinese financiële markten te diversifiëren. John McCormick, topman van de Aziatische divisie van Royal Bank of Scotland, voerde aan dat de joint-venture Britse bedrijven ook de mogelijkheid zou bieden om toegang te krijgen tot de Chinese kapitaalmarkt. Royal Bank of Scotland krijgt een belang van 33 procent in het samenwerkingsverband. Royal Bank of Scotland is de eerste Britse bank die in China toelating krijgt om een investeringsbank op te zetten. Slechts zes andere buitenlandse banken hebben daarvoor een Chinese vergunning.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van het Japanse energiebedrijf Tokyo Electric Power (Tepco), eigenaar van de kerncentrale van Fukushima, verder naar beneden bijgesteld. Daardoor wordt Tepco nu geconfronteerd met een junkstatus, aangezien banken waarschijnlijk gedwongen zullen worden om hun schulden af te schrijven. De Japanse regering had eerder bekend gemaakt om een fonds te willen oprichten om Tepco te helpen het bankroet te vermijden en de slachtoffers van de kernramp te compenseren. Het voorstel krijgt echter wellicht geen steun tenzij de banken van Tepco bereid zijn om een aantal schulden af te schrijven.


Ushi, de Chinese versie van de professionele netwerksite LinkedIn, hoopt op twee jaar tijd 10 miljoen gebruikers te kunnen opbouwen. Dat heeft Dominic Penaloza, topman van Ushi, gezegd tegenover het persbureau Reuters. Ushi, dat eind vorig jaar gelanceerd werd, heeft op dit moment meer dan 300.000 gebruikers. De Chinese markt is volgens Penaloza 40 miljoen gebruikers groot. Ushi heeft concurrentie van het bedrijf Tianji, naar eigen zeggen het grootste van sociale netwerksite van China. Het Amerikaanse LinkedIn heeft ongeveer één miljoen Chinese gebruikers, hoewel de website niet wordt vertaald in het Chinees.


Het Duitse energieconcern RWE overweegt naar de rechter te stappen om te voorkomen dat over elf jaar alle kerncentrales in Duitsland gesloten zullen zijn. Het energieconcern zegt alle juridische opties open te houden, nadat duidelijk was geworden dat de regering van Duits bondskanselier Angela Merkel stapsgewijs af wil van kernenergie. RWE reageerde teleurgesteld op het voornemen van het Duitse kabinet. Jürgen Grossmann, topman van het energiebedrijf, heeft de afgelopen tijd immers gelobbyd om de kerncentrales langer open te houden. Te snel stoppen met kernenergie zou volgens hem een te zware last leggen op anderssoortige energiecentrales. Bovendien vreest Grossmann dat de Duitse industrie schade oploopt. RWE wilde verder niet reageren op het besluit van Merkel.


RTL Group, het grootste audiovisuele concern van Europa, heeft een joint venture ondertekend met het Indiase conglomeraat Reliance Broadcast Network Limited. De Europese groep wil zich op die manier met thematische televisiezenders lanceren op de Indiase markt. RTL Group maakt daarmee zijn intrede op de Aziatische markt. In maart werd al een niet-bindende intentieverklaring ondertekend tussen de twee sectorgenoten, maar nu is het doel van RTL Group concreter geworden. De basisinvestering, waarover geen financiële gegevens vrijgegeven worden, voorziet in de oprichting van twee Engelstalige kanalen voor een stedelijk doelpubliek. De kanalen zullen vooral door adverteerders gefinancierd worden.


De Fédération Internationale de Football Associations (Fifa) heeft zijn voorzitter Sepp Blatter vrijgesproken van corruptie. Nu de Qatarees Mohamed bin Hammam zich heeft teruggetrokken als tegenkandidaat voor het voorzitterschap van de internationale voetbalfederatie, blijft Blatter als enige kandidaat over voor de nieuwe voorzittersverkiezingen. Volgens een aantal bronnen zou Blatter op de hoogte zijn geweest van omkooppraktijken binnen de internationale voetbalfederatie, maar verzuimd hebben om de feiten te melden. De ethische commissie van de internationale voetbalfederatie heeft Blatter echter vrijgesproken. Sepp Blatter zei in een reactie op zijn vrijspraak bedroefd te zijn dat het imago van de internationale voetbalfederatie veel te verduren heeft gekregen.


De geplande beursgang van het Amerikaanse concern Samsonite, producent van reiskoffers, in Hongkong kan tot 11,7 miljard Hongkongdollar of 1,05 miljard euro opbrengen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,05 miljard euro. Dat blijkt uit verkoopsdocumenten die naar aanleiding van de beursintroductie, die voorzien is voor half juni, werden opgesteld. Dat Samsonite zijn beursdebuut maakt in Hongkong, is geen toeval. Heel wat luxemerken kiezen tegenwoordig voor de Chinese enclave, als springplank naar de Aziatische markten en China in het bijzonder. Samsonite realiseert momenteel 12,5 procent van zijn omzet in China, maar wil dat aandeel binnen vijf jaar opdrijven tot 35 procent.


Aandeelhouders en directieleden bij Deutsche Bank zijn verwikkeld in een open oorlog. Aanleiding is het opvolgingsdossier van Josef Ackermann, de chief executive van Deutsche Bank. Drie topbankiers en twee aandeelhouders van de bank beschuldigen Ackerman ervan de opvolgingsprocedure gekaapt te hebben. Volgens corporate governanceregels moet een opvolger gekozen worden door het benoemingscomité binnen de raad van bestuur, onder het voorzitterschap van Clemens Börsig. Ackermann zou Axel Weber, de gewezen gouverneur van de Bundesbank, willen overhalen om een topfunctie bij Deutsche Bank te aanvaarden. Ackermann is ook een tegenstander van Jain Anshu, het hoofd van de winstgevende investeringstak van Deutsche Bank en favoriet van de aandeelhouders.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van een herstructurering van de openbare schuld in Griekenland. Het idee van een ordelijke herstructurering van de Griekse schulden is volgens Lorenzo Bini Smaghi, directielid van de Europese Centrale Bank, Hij waarschuwt ook voor de zware gevolgen die een dergelijke beslissing kan hebben voor de financiële markten. De jongste debatten over een herziening van de Griekse schuld zijn volgens Bini Smaghi zeer schadelijk geweest. Hij voert aan dat een herstructurering van de schuld of het verlaten van de eurozone de doodsteek zou kunnen betekenen voor Griekenland. Ook in de gehele muntunie en daarbuiten zouden de destabiliserende effecten volgens hem dramatisch zijn.


Het Zuid-Koreaanse concern Samsung eist de nieuwe producten van Apple te kunnen bekijken. Eerder al had Apple een eis in omgekeerde richting gesteld. Apple beschuldigde concurrent Samsung ervan enkele smartphones en tablets te hebben gekopieerd. Door een gerechtelijke uitspraak moet Samsung nu zijn nieuwe producten tonen aan een team advocaten. Samsung gaat gaat echter in de tegenaanval en vraagt exact hetzelfde van Apple. Het Koreaanse bedrijf geeft als reden voor de eis op dat het concern zich niet zou kunnen voorbereiden als Samsung de producten niet met de alternatieven van Apple kan vergelijken.


De bedrijven BASF en Ineos hebben een contract ondertekend voor de oprichting van de joint-venture Styrolution. Daarin willen beide bedrijven hun styreenactiviteiten onderbrengen, op voorwaarde dat de mededingingsautoriteiten later dit jaar hun toestemming zullen geven tot de fusie. Met uitzondering van expandeerbaar polystyreen willen beide bedrijven hun styreenactiviteiten onderbrengen in Styrolution, waarvan ze elk de helft van de aandelen in handen hebben. BASF zal bovendien een niet nader genoemd bedrag in cash ontvangen. Het hoofdkwartier van de nieuwe joint-venture wordt gevestigd in de Duitse stad Frankfurt. Styrolution zegt doeltreffend te kunnen concurreren met grote producenten in Azië en het Midden-Oosten.


De Amerikaanse commissie voor gelijke behandeling heeft het koffiebedrijf Starbucks aangeklaagd. Starbucks wordt ervan beticht een medewerkster ontslagen hebben omdat ze te klein was. Op haar derde werkdag vroeg de kleine barvrouw van een Starbucks-vestiging in El Paso een kruk te kunnen krijgen om haar werk naar behoren te kunnen doen. Volgens de bedrijfsleider van de bar kon de barvrouw door haar kleine gestalte echter de klanten en haar collega's in gevaar brengen. Daarom nam hij de beslissing om de vrouw te ontslaan. De Amerikaanse commissie voor gelijke behandeling is echter van mening dat het verzoek van de barvrouw volkomen redelijk was. Daardoor wordt Starbucks ervan beticht de arbeidswet overtreden te hebben.


Voor het eerst in Groot-Brittannië heeft de Amerikaanse microblog Twitter de identiteit vrijgegeven van Britse gebruikers die van smaad beschuldigd worden. Dat gebeurde op aanvraag van de lokale overheid van de gemeente South Tyneside. Twitter gaf accountdetails vrij van gebruikers die beledigende commentaren over lokale functionarissen en raadsleden gepost zouden hebben. Die elementen worden volgens Twitter nu door technische experts onderzocht. Ahmed Khan, een raadslid van South Tyneside, behoort tot de verdachten, maar ontkent dat hij de berichten geschreven heeft. Het besluit van Twitter betekent volgens Khan echter een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en privacy.


Het Amerikaanse energieconcern Chevron heeft een contract ondertekend voor de exploratie van een gasveld in het noordoosten van Bulgarije. Financiële details over het contract werden niet bekend gemaakt. Bulgarije heeft naar schatting een bodemvoorraad van 300 miljard kubieke meter tot 1 biljoen kubieke meter schaliegas. Bulgarije ziet de winning van schaliegas uit eigen bodem als een strategische mogelijkheid om zijn energiebronnen te diversifiëren. Tot op dit ogenblik is Bulgarije vrijwel geheel afhankelijk van Russische gasleveranties. Tegen eind juni zouden in dezelfde regio's nog twee concessies voor schaliegas worden toegewezen.


De Europese leiders zijn aan het onderhandelen over een regeling met Griekenland die een nooit eerder geziene overdracht van bevoegdheden zou inhouden. Europa zou volgens een aantal bronnen in ruil voor extra hulp onder meer rechtstreeks willen tussenkomen in de inning van belastingen en de privatisering van staatsbedrijven. De bronnen verklaarden dat er ook maatregelen worden overwogen om de schuldeisers van Griekenland aan te zetten tot een vrijwillige verlenging van de terugbetalingstermijnen. Europa zou Griekenland ook een nieuwe besparingsronde willen opleggen. Met al die maatregelen zou men 30 miljard euro tot 35 miljard euro willen verzamelen. Dat is de helft van het geld dat Griekenland nodig heeft om nog twee jaar aan zijn verplichtingen te voldoen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home