Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, May 30, 2011

Chinese sleutelsectoren gevoeligst voor corruptie

Stedelijke bouwprojecten, landelijke infrastructuur, transport en spoorwegprojecten zijn de sectoren van de Chinese economie die het zwaarst getroffen worden door corruptie en andere misdrijven die voortkomen uit machtsmisbruik. Dat heeft Song Hansong, hoofd van de divisie overheidsmisdrijven van het Chinese openbare aanklager, in een gesprek met de krant China Daily gezegd. Corruptie en omkoperij vormen volgens Hansong de meerderheid van de misdrijven die door ambtenaren worden gepleegd.

"De betrokken sectoren vormen belangrijke pijlers van de Chinese economie en de ambtenaren van die ministeries worden dan ook het vaakst met corruptie-pogingen geconfronteerd," voert Song Hansong aan. "Maar ook politie-ambtenaren worden vaak met omkoperij benaderd." Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden bij grote constructiewerken in totaal 1.923 personen van corruptie in verdenking gesteld. Onder de verdachten bevonden zich 160 hogere ambtenaren. In totaal ging het om 1.583 dossiers.

Volgens China Daily had 94 procent van de dossiers te maken met corruptie, waarbij een totaalbedrag van 270 miljoen yuan was betrokken. Dat komt overeen met een bedrag van 41,5 miljoen dollar. De andere dossiers hadden betrekking tot onvoorzichtigheid of inbreuken tegen de openbare rechten. De corruptie gebeurt volgens Hansong het vaakst bij de aanbesteding en de goedkeuring van procedures en de transfer van gronden. De corruptie gebeurt vaak onder de noemer van commissielonen, aandelen en gratis woongelegenheid.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home