Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, May 31, 2011

Russische luchthaven Domodedovo bergt plannen voor beursgang op

Domodedovo Airport, de internationale luchthaven van Moskou, heeft zijn plannen voor een beursintroductie opgeborgen. Vermoed wordt dat de beslissing een gevolg is van de wrijvingen tussen de eigenaars van de luchthaven en de Russische overheid. Er wordt aan toegevoegd dat de Russische overheid daarmee een waarschuwing wil uitsturen dat bedrijven eerst aan de richtlijnen van de regering gevolg moeten geven moeten vooraleer ze beroep kunnen doen op de buitenlandse kapitaalmarkten.

Het bedrijf DME Limited, eigenaar en beheerder van Domodedovo, hoopte met een beursintroductie op de London Stock Exchange een bedrag tussen 700 miljoen dollar en 1 miljard dollar te kunnen ophalen. Na de zelfmoordaanslag in januari van dit jaar, werd echter door de Russische regering een onderzoek bevolen naar de activiteiten van de luchthavenbeheerder. Dat leidde tot een vernietigend rapport van de Russische procureur-generaal. In die sfeer is het volgens DME Limited onmogelijk om een gunstig kader te creƫren voor een beursintroductie.

Volgens aan aantal waarnemers zou een beursintroductie van Domodedovo op dit ogenblik slechts de helft van de verwachte opbrengst hebben kunnen realiseren. "Potentiƫle investeerders zouden wellicht een korting vragen van 30 procent wegens het politieke risico en bijkomend nog eens 20 procent wegens de volatiliteit op de markt," stelt Yelena Sakhnova, transportanalist bij VTB Capital, tegenover de Russische krant The Moscow Times. Domodedovo realiseerde het voorbije jaar een omzet van 1 miljard dollar. De luchthaven ontving het voorbije jaar 22,3 miljoen passagiers.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home