Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 01, 2011

Nieuwsoverzicht

Apple-topman Steve Jobs, die al maanden met ziekteverlof is, presenteert zelf de nieuwste software van het concern op de volgende conferentie in San Francisco. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Wat Jobs precies gaat onthullen, is nog onbekend. Al maanden lang doen geruchten de ronde dat Apple met een nieuwe virtuele muziekdienst komt met de naam iCloud. Het concern zou hiervoor met drie of vier grote muziekuitgevers overeenkomsten hebben gesloten. Apple wil daarmee de concurrentie aangaan met Google en Amazon. Jobs meldde in januari voor onbepaalde tijd met ziekteverlof te gaan. Dat was de derde keer in tien jaar. Zeven jaar geleden werd Jobs voor kanker behandeld en twee jaar geleden onderging hij een levertransplantatie.


De Nederlandse mediagroep Vivenda heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 3,76 miljoen euro. Het jaar voordien bedroeg het verlies nog 6,3 miljoen euro. De omzet daalde van 3,39 miljoen euro naar 1,84 miljoen euro. De omzet bij de divisie software en services werd negatief beïnvloed door de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. De publishing-divisie liet een scherpe omzetdaling zien door de stagnerende advertentiemarkt. Deze activiteiten worden gestaakt en verkocht aan de groep Esto. Vivenda zei dat de eerste fase van de aangekondigde reorganisatie is afgerond en dat een stabiele basis is gelegd voor het uitrollen van de strategie in de volgende jaren.


Het Finse bedrijf Nokia, producent van mobiele telefoons, snoeit opnieuw in zijn prognoses. Pas enkele weken geleden waren die vooruitzichten naar buiten gebracht. Nokia verwijst naar een verschuivende productmix in de richting van producten met een lagere verkoopprijs en kleinere marges. Het bedrijf waarschuwt dat het bedrijf tijdens het tweede kwartaal onder de verwachte omzet van 6,1 miljard euro tot 6,6 miljard euro zal uitkomen. Ook de jaarvooruitzichten werden naar beneden bijgesteld. De Finse groep, qua volume nog steeds de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld, wordt langs alle kanten aangevallen. Apple en Google zijn marktleiders geworden in het segment van de lucratieve smartphones.


Na Portugal en Griekenland is ook Denemarken verrassend opnieuw in een recessie terecht gekomen. De Deense economie kromp tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met 0,5 procent tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen was ook al een inkrimping met 0,2 procent opgetekend. Denemarken kampt met een moeilijke nasleep van de mondiale crisis. De Deense overheid heeft zijn uitgaven beperkt om het begrotingstekort, dat dit jaar oploopt tot 4,1 procent, onder controle te krijgen. Tegelijkertijd werden de belastingen verhoogd, terwijl Denemarken al de hoogste fiscale druk van de wereld kent om zijn welvaartsmaatschappij te financieren.


Duitsland is bereid de leningen aan Griekenland te verhogen en laat de eis voor een snelle herstructurering van de schulden voorlopig varen. Dat hebben een aantal bronnen rond de Duitse regering bekend gemaakt. Een oplossing voor een acuut financieringsprobleem voor Griekenland zou hiermee dichterbij komen. Binnen de Europese Unie wordt al weken gesproken over een financieringsgat van Griekenland volgend jaar. Duitsland stond er de afgelopen weken op dat de Griekse schulden gedeeltelijk zouden worden geherstructureerd, waardoor ook institutionele beleggers een deel van de kosten van de hulp aan Griekenland zouden dragen. De Europese Centrale Bank keerde zich echter tegen een herstructurering.


De economie van Bangladesh heeft tijdens het voorbije jaar een recordgroei laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers van het Bengaalse bureau voor de statistiek. De Bengaalse economie groeide sinds juni vorig jaar met bijna 6,7 procent. Dat is de hoogste groei sinds de jaren zeventig van vorige eeuw. De groei werd voor een groot deel veroorzaakt door een goed presterende landbouwsector en een aantrekkende export. De oogsten van rijst en tarwe leverden volgens het rapport uitstekende resultaten op, onder meer dankzij de gunstige weersomstandigheden. De uitvoer van kleding steeg met 42 procent. Bangladesh mikt volgend jaar op een economische groei van 7 procent.


Het voorbije jaar werd een recorduitstoot van koolstofdioxide opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap. Twee jaar geleden was er door de economische crisis nog een terugval in de emissies opgetekend, maar vorig jaar werd een uitstoot van 30,6 gigaton opgetekend. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover het vorige record, dat drie jaar geleden werd opgetekend. Met een aandeel van 44 procent was steenkool volgens het rapport de brandstof met de belangrijkste bijdrage tot de emissies, gevolgd door olie (36 procent) en aardgas (20 procent). Er zijn internationale afspraken om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden, maar dat wordt met de emissie-evoluties volgens het rapport steeds moeilijker.


Libië kon twee jaar geleden aandeelhouder worden van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De zakenbank zou Libië het aandeelhouderschap hebben aangeboden als compensatie voor 1,3 miljard dollar aan verloren investeringen. Dat hebben een aantal bronnen rond de gevoerde gesprekken gezegd. Libië gaf drie jaar geleden aan de zakenbank 1,3 miljard dollar voor investeringsdoeleinden. Het geld verloor tijdens de economische crisis 98 procent van zijn waarde en eiste compensaties. De gesprekken rond het belang in Goldman Sachs zouden uiteindelijk geen resultaat hebben opgeleverd. In juni bevroren de Amerikaanse autoriteiten echter alle Libische tegoeden, voor een totaalbedrag van 37 miljard dollar.


De groei van de Indiase economie is in het afgelopen kwartaal afgezwakt tot het laagste niveau in meer dan één jaar. De groei stond onder druk door een reeks renteverhogingen om de hoge inflatie een halt toe te roepen. Dat blijkt uit cijfers die de Indiase overheid heeft bekend gemaakt. De Indiase economie groeide tijdens het voorbije kwartaal van het gebroken boekjaar met 7,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het kwartaal voordien was er nog sprake van een groei van 8,3 procent. Eén jaar geleden de expansie 8,6 procent. Over het gehele boekjaar tekende de Indiase economie een groei op van 8,5 procent. India voerde voorbije vijftien maanden drie keer een renteverhoging door om de hoge inflatie te bestrijden.


Het gebruik van mobiele telefoons kan mogelijk kankerverwekkend zijn. Dat is de conclusie van een rapport van experts van het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek, een divisie van de World Health Organization (WHO). Eerdere rapporten van de gezondheidsorganisatie hadden eerder altijd aangegeven dat er geen bewijzen konden worden gevonden voor een mogelijk verhoogd kankerrisico. Studies zouden aantonen dat regelmatig gsm-gebruik een ernstig verhoogd risico op glioom veroorzaakt. Glioom is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de mobiele telefoon tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt.


De Nederlandse telecomtoezichthouder Opta heeft twee bedrijven en twee individuele personen boetes opgelegd van in totaal 660.000 euro voor de verspreiding van spam. De betrokken partijen hebben volgens de Opta 400 miljoen spamberichten verstuurd. De e-mailadressen werden bemachtigd via online-enquêtes en prijsvragen van derden. De deelnemers hadden niet door dat zij tegelijkertijd ook hun mailbox openstelden voor spam. De voorbije zeven jaar heeft Opta ruim 110.000 klachten ontvangen bij spamklacht.nl. Naar aanleiding van deze klachten legde Opta op grond van het spamverbod zes dwangsommen op en werden twintig boetes uitgedeeld met een totale waarde van bijna 1,9 miljoen euro.


De Duitse autobouwer Volkswagen heeft officieel een bod uitgebracht op de vrachtwagenconstructeur MAN. Volkswagen zou in eerste instantie een belang van 35 procent tot 40 procent willen nemen in de vrachtwagenbouwer. Het bod van Volkswagen waardeert MAN op een bedrag van 19,7 miljard euro. MAN zei het bod te zullen bestuderen, maar in principe de logica van de beoogde samensmelting in te zien. Ferdinand Piech, topman van Volkswagen, wil MAN samenvoegen met Scania om de strijd aan te gaan met Daimler en Volvo. De plannen van Piech stuitten tot dusver echter op mededingingskwesties en weerstand bij Scania, waarin Volkswagen een meerheidsbelang bezit.


De Italiaan Lorenzo Bini Smaghi zou bereid zijn om zijn bestuurszetel bij de Europese Centrale Bank op te geven wanneer hij van de Italiaanse regering een interessante baan zou krijgen aangeboden. Door het vertrek van Bini Smaghi zou kunnen vermeden worden dat er in de toekomst twee Italianen zouden zetelen in de directie van de Europese Centrale Bank. In het najaar wordt Mario Draghi, voorzitter van de Italiaanse centrale bank, immers president van de Europese Centrale Bank als opvolger van Jean-Claude Trichet. Mogelijk zou aan Lorenzo Bini Smaghi aangeboden worden om de vrijgekomen plaats bij de Italiaanse centrale bank in te vullen.


De Europese Commissie onderwerpt twee grote overnames in de sector van computerhard aan een uitvoerig onderzoek. Het gaat om de beoogde overname van een divisie van Samsung Electronics door het Amerikaanse Seagate Technology en de acquisitie van de hardwaretak van Hitachi door Western Digital. De Europese Commissie vreest dat de twee bedrijven na de overnames een te dominante positie krijgen. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, merkte op dat harde schijven zijn de ruggengraat van de digitale economie vormen. De sector heeft volgens hem echter al een aanzienlijke consolidatieslag doorgemaakt en de beoogde overnames zouden de concurrentie volgens Almunia nog verder kunnen doen afnemen.


In Duitsland is de werkloosheid in mei voor de drieëntwintigste maand op rij gedaald. Er werden 118.000 werkzoekenden minder geteld dan de maand voordien. Daardoor telt Duitsland nog 2,96 miljoen werklozen. Het aantal werkzoekenden viel met 118.000 terug tot onder 3 miljoen. De Duitse werkloosheidsgraad bedraagt nu 7 procent. Dat is het laagste peil sinds de Duitse eenmaking ruim twintig jaar geleden. In april bedroeg de werkloosheidsgraad nog 7,3 procent. Economen verwachten dat de Duitse werkloosheid verder zal blijven dalen. Daarbij wordt gewezen op het groot aantal lopende orders en de toenemende binnenlandse investeringen. Bovendien speelt ook de vergrijzing een belangrijke rol.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home