Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 01, 2011

Dood Osama bin Laden heeft duurzaam effect op Amerikaans vertrouwen

De opstoot van het economische vertrouwen van de Amerikaanse bevolking na de eliminatie van Ossama bin Laden lijkt duurzaam te zijn. Dat is de conclusie van een enquête van het onderzoeksbureau Gallup. Sinds de dood van de islamitische terroristenleider heeft het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in de economie volgens Gallup een groei met 10 procentpunten gekend. Daarmee heeft het vertrouwen van de Amerikaanse consument het hoogste niveau bereikt sinds het midden van de maand februari.

"Na een eerste piek half februari, kende het Amerikaanse consumentenvertrouwen een gestage daling, naarmate de brandstofprijzen stegen en de economische activiteit vertraagde," merkt Gallup op. "Het vertrouwen in de Amerikaanse economie begon echter opnieuw te stijgen na de aankondiging van de dood van Oosama bin Laden. Dat viel samen met een groeiende steun van de Amerikanen voor president Barack Obama." Ook de dalende benzineprijzen zouden een positief effect hebben.

Op dit ogenblik is 37 procent van de Amerikanen van oordeel dat de economische omstandigheden zijn verbeterd. Dat is het hoogste niveau sinds midden januari. Het economisch vertrouwen ligt daarmee ook nagenoeg even hoog dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Volgens 42 procent van de Amerikanen blijft het echter nog altijd slecht gaat met de economie, al is dat wel een verbetering tegenover de cijfers van de maand april. Gallup stelt dat diverse factoren in de nabije toekomst het vertrouwen van de Amerikaanse consument gevoelig zouden kunnen beïnvloeden.

Daarbij wordt gewag gemaakt van de brandstofprijzen, de Europese schuldencrisis en de Amerikaanse federale schuld.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home