Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 02, 2011

Nieuwsoverzicht

Het energierijke Turkmenistan wil een ruimtevaartland worden. Gurbanguli Berdymukhammedov, de president van Turkmenistan, heeft een decreet ondertekend dat moet uitmonden in de oprichting van een nationaal ruimtevaartbureau. Vorige maand kondigde Christophe Bauer, ondervoorzitter van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex, dat de onderneming over drie jaar een satelliet voor Turkmenistan zal lanceren. De laatste ruimtevaart-activiteiten van Turkmenistan dateren van zes jaar geleden. Toen werd een overeenkomst gesloten met Rusland om een capsule met een zelfgeschreven heilige tekst van toenmalig Turkmeens president Saparmurat Niyazov met een Russische raket mee de ruimte in te sturen.


Uitgever Bloomsbury heeft het voorbije jaar voor 1,5 miljoen pond ebooks verkocht. Het jaar voordien bedroeg die omzet 79.000 pond. Nigel Newton, chief executive van Bloomsbury, voerde daarbij aan dat de ebooks de structuur van de uitgeefindustrie compleet verandert. De vraag naar digitale producten, met inbegrip van ebooks, kent volgens Newton een belangrijke toename. De sector maakt volgens hem zijn eigen revolutie door. In totaal realiseerde Bloomsbury het voorbije boekjaar een omzet van 103,4 miljoen pond. Het jaar voordien werd een omzet gerealiseerd van 87,2 miljoen pond. De winst daalde van 7,1 miljoen pond naar 4,2 miljoen pond, maar de situatie kan moeilijk worden vergeleken omdat het bedrijf zijn financieel jaar heeft verschoven.


Rusland heeft de invoer van verse groenten uit alle landen van de Europese Unie verboden, als gevolg van de dodelijke epidemie veroorzaakt door de Ehec-bacterie, die in Duitsland al aan zestien mensen het leven heeft gekost en honderden andere ziek heeft gemaakt. Dat heeft het Russische agentschap voor de consumentenbescherming bekendgemaakt. Eerder stopte Rusland al met het importeren van groenten uit Duitsland en Spanje. Europese groenten die al in Rusland werden ingevoerd, zullen volgens het agentschap in beslag worden genomen. Gennady Onishchenko, topman van het Russische agentschap, merkte op dat de besmetting aantoont dat Rusland de normen voor voedselveiligheid professioneler aanpakt dan Europa.


In China zijn bouwvakkers begonnen met de bouw van een tunnel onder de berg Trola in de zuidelijke provincie Sichuan. Het traject van de tunnel strekt zich uit op een hoogte van 4.240 meter tot 4.380 meter. Daarmee krijgt Trola de hoogste tunnel van de wereld. De tunnel krijgt een lengte van zeven kilometer. Dat maakt het volgens bouwopzichter Li Ming mogelijk om de reistijd door het gebergte van twee uur tot tien minuten in te korten. De tunnel zal een onderdeel vormen van de snelweg Sichuan-Tibet, die wordt bestempeld als één van de meest dodelijke wegen ter wereld. Op een hoogte van 4.000 meter tot 5.000 meter moeten daarbij immers twaalf rivieren en veertien bergen worden doorkruist. De werken zullen vier jaar duren en kosten ongeveer 120 miljoen euro.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn waardering voor Grieks staatspapier opnieuw verlaagd. Moody's wijst als reden naar het toegenomen risico dat Griekenland zijn staatsfinanciën niet kan stabiliseren zonder een schuldherschikking. De afgelopen maanden ging de beoordeling van Griekenland al verscheidene keren omlaag. Griekenland had bij Moody's al een rommelstatus, maar de nieuwe rating betekent dat de risico's voor investeerders zeer hoog zijn en dat de kans groot is dat de lening niet afgelost kan worden. Moody's denkt wel dat de huidige gesprekken tussen Griekenland, de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank zullen leiden tot nieuwe steunmaatregelen.


Bovenop de territoria die Denemarken nu al in het noordpoolgebied heeft, wil het land nu ook de noordpool zelf opeisen. Dat blijkt uit een strategisch document van het Deense ministerie van buitenlandse zaken gemeld. Denemarken wil volgens het document het continentaal plat in vijf zones rond de Faröer Eilanden en Groenland opeisen, met inbegrip van de noordpool zelf. Het plan kan tot spanningen leiden met landen zoals Rusland, de Verenigde Staten, Canada en Noorwegen, die eveneens aan de noordpool grenzen. Het smelten van het pakijs en nieuwe technologieën hebben de waarde van het noordpoolgebied gevoelig opgedreven, onder meer door de aanwezigheid van grote mogelijkheden op de winning van energie.


Wit-Rusland heeft bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een nieuwe lening aangevraagd. Wit-Rusland heeft een staatsgeleide economie en verkeert al maanden in een zware crisis. Het tekort op de Wit-Russische handelsbalans is door de dure invoer van levensmiddelen enorm gestegen en de monetaire reserves van het land drogen op. Sinds begin dit jaar werd de controle op de wisselkoersen versoepeld, met een zware devaluatie als gevolg. Recent nog halveerde de nationale bank de koers van de Wit-Russische roebel tegenover de dollar, wat paniek veroorzaakte. De bevolking is daarop massaal goederen en euro's of dollars beginnen inslaan. Wit-Rusland hoopt een bedrag tussen 3,5 miljard dollar en 8 miljard dollar te kunnen lenen.


De Japanse overheid moet overwegen de bouw van hoge torens in het land te verbieden. Een standaardhoogte van honderd meter moet worden overwogen. Dat heeft Akira Mori, voorzitter van de Japanse vastgoedontwikkelaar Mori, gezegd. Vooral zogenaamde potloodtorens, waarbij met relatief hoge constructies wordt gewerkt in vergelijking met hun grondvlak, zouden volgens Mori moeten worden geweerd. Mori benadrukte dat er met de gebouwen op zich niets aan de hand is, maar door de beweging die ze maken een groot gedeelte van het publiek angstig maakt. Na de aardbeving van de maand maart zouden vele Japanners te getraumatiseerd zijn geraakt om nog langer in hoge gebouwen te werken en te wonen.


De Zweedse autobouwer Saab zegt te hopen dat de autoverkoop in Zweden in mei de bodem heeft bereikt. Dat heeft Magnus Hansson, het hoofd van Saab Zweden, gezegd. De productie bij Saab heeft bijna acht weken stilgelegen omdat leveranciers weigerden te leveren zolang de rekeningen niet waren betaald. Vorige maand schoot het Chinese Pang Da de Zweedse autobouwer te hulp met de aankoop van auto's en de toezegging een belang te nemen in Saab. Hansson zei te hopen dat er een keerpunt is bereikt en voegde er aan toe te verwachten dat het bedrijf samen met zijn distributeurs weer de weg naar omhoog zou kunnen inslaan.


De Chinese computerfabrikant Lenovo neemt het Duitse bedrijf Medion, handelaar in consumentenelektronica, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 625 miljoen euro. Medion wordt daarmee de grootste aankoop van Lenovo sinds de acquisitie van de computerdivisie van IBM zes jaar geleden. Lenovo maakte bekend voor een bedrag van 231 miljoen euro een belang van 36,6 procent in Medion over te nemen van Gerd Brachman, grootaandeelhouder van de Duitse groep. Daarnaast zal Lenovo, de vierde grootste computerfabrikant van de wereld, een bod uitbrengen op de resterende aandelen. Lenovo wil met de overname zijn activiteiten in de mature markten stimuleren.


Saudi-Arabië is van plan om zestien kernreactoren te bouwen. De laatste twee moeten op het einde van het volgende decennium worden opgeleverd. Saudi-Arabië, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, heeft te maken met een snel stijgende vraag naar energie en wil daarvoor ook kerncentrales gebruiken. Abdul Ghani bin Melaibari, topman van het Saudische bureau voor kernenergie en duurzame bronnen, stelde dat de eerste twee reactoren over tien jaar operationeel zouden moeten zijn. Daarna zouden er elk jaar twee nieuwe kerncentrales worden gebouwd. De kosten worden geraamd op 7 miljard dollar per reactor. Saudi-Arabië wil 20 procent van zijn energieproductie uit kernenergie halen.


De Europese Investeringsbank (EIB) heeft alle nieuwe leningen van grondstoffentrader Glencore en diens dochterondernemingen bevroren. In een rapport wordt een dochteronderneming van Glencore beschuldigd van belastingsontduiking en milieuvervuiling. De investeringsbank stond zes jaar geleden een lening van 48 miljoen dollar toe aan Mopani Copper Mines, een Zambiaanse dochteronderneming van Glencore. Met dat geld moesten de smeltinstallaties gemoderniseerd worden. Maar nu wordt Mopani beschuldigd van belastingsontduiking en milieuvervuiling op grote schaal. Het probleem kwam aan de oppervlakte nadat Europarlementariers een open brief hadden geschreven waarin ze oproepen tot een moratorium op publieke financiering voor mijnbouwprojecten in Afrika.


De Amerikaanse frisdrankengroep Coca-Cola Enterprises heeft zijn intrede gaan op de beurs van Parijs. Het aandeel wordt ook op de beurs van New York verhandeld, maar de tweede notering geeft Europese beleggers volgens John Brock, bestuursvoorzitter van Coca-Cola, de kans om gemakkelijker te profiteren van de groeiplannen van het Amerikaanse bedrijf. Coca-Cola Enterprises is West-Europees marktleider in de frisdrankensector en de derde grootste onafhankelijke bottelaar van Coca-Cola. Het bedrijf heeft de exclusieve licentie voor de verdeling van de producten van Coca-Cola in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen en Zweden.


De Fédération Internationale de Football Associations (Fifa) heeft voorzitter Sepp Blatter voor een periode van vier jaar herbevestigd in zijn functie. De verkiezing van Blatter was gehuld in een sfeer van verdenkingen over corruptie. Verscheidene hoofdsponsors van de internationale voetbalfederatie lieten weten weinig gediend te zijn met de gang van zaken. Drankenproducent Coca-Cola noemde de geruchten over het kopen van stemmen storend, terwijl ook luchtvaartmaatschappij Emirates aangaf ontgoocheld te zijn. Sportartikelenproductent Adidas en de financiële groep Visa wierpen op dat de sfeer van corruptie niet bevorderend is voor de voetbalsport. De internationale voetbalfederatie heeft zes hoofdsponsors, die ook Hyundai en Sony omvatten.


De Amerikaanse regering moet een belangrijke rekening betalen voor het recente bezoek van president Barack Obama aan Londen. Het stadsbestuur van Londen wil immers tol aanrekenen voor alle wagens die werden gebruikt tijdens het bezoek van Obama. Boris Johnson, burgemeester van Londen, merkte op dat de straten van de Britse hoofdstad niet werden afgesloten voor het bezoek van de Amerikaanse president, zodat ook de Amerikaanse delegatie de Londense wegentol zal moeten betalen. Daarbij wordt 11,5 euro per auto en per dag wordt aangerekend. Londen wil ook dat achterstallige tolfacturen van de Amerikaanse ambassade worden betaald. Het zou gaan om een bedrag van 6,1 miljoen euro.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home