Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 02, 2011

Computercode kan zelf energiebesparend werken

Ontwikkelaars van elektronica proberen de energie-consumptie van hun apparaten terug te schroeven. Meestal wordt daarbij getracht om betere koelsystemen te ontwikkelen of energiebesparende krachtbronnen in te schakelen, maar wetenschappers aan de University of Washington werken aan een systeem dat de software-code zou moeten aanzetten om de consumptie van elektriciteit te beperken. De onderzoekers zeggen dat hun systeem EnergJ in simulaties tot een besparing van 50 procent leidde. Een besparing van 90 procent wordt zelfs mogelijk geacht.

"Iedereen weet dat energieconsumptie een groot probleem," merkt onderzoeksleider Luis Ceze, professor computerwetenschappen aan de University of Washington, op tegenover het webmagazine Psychorg.com. "Met ons systeem zouden de gebruikers van mobiele telefoons een kleiner toestel en een langer batterijleven moeten opmerken, terwijl computercentra vooral lagere energierekeningen zouden moeten betalen."

Het principe van de Amerikaanse wetenschappers is gebaseerd op processen die kleine fouten kunnen overleven. "Beeldherkenning moet nu al tolerant zijn voor een aantal kleine problemen, zoals een stofdeeltje op het scherm," voert onderzoekers Adrian Sampson aan. "Ook wanneer er op het beeld nog enkele stippen meer zouden worden aangebracht, zou het algoritme nog altijd op een correcte manier werken en kan er energie worden bespaard."

"Zelfs wanneer er met slechts één fout in honderdduizend operaties wordt gewerkt, kan er al heel wat energie worden bespaard," voert Luis Ceze nog aan. Het systeem van de University of Washington zou ook een oplossing moeten bieden voor het probleem dat er mogelijk een einde komt aan het aantal transistoren dat op één enkele microschip kan worden geïmplementeerd.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home