Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 02, 2011

Wikipedia is een stimulans voor degelijk onderzoekswerk

Een student die een essay maakt kan misschien verleid worden om ander werk te plagiëren of gegevens ongecontroleerd over te nemen, maar indien diezelfde student gevraagd wordt om een bijdrage te leveren voor de online encyclopedie Wikipedia zal hij plots gedreven worden om zijn werk zo accuraat mogelijk uit te voeren en ook beter onderzoek uit te voeren. Dat is de conclusie van onderzoek aan het Douglas College in Canada.

Onderzoeker Brenna Gray zegt zich oorspronkelijk afgevraagd te hebben waarom studenten sommige technologische innovaties blijken te adopteren, zoals Wikipedia, terwijl ze instrumenten afwijzen die door de onderwijsinstellingen worden aanbevolen. Gray voegt er aan toe dat het gemakkelijk is om Wikipedia te bekritiseren omwille van de ongestructureerde manier waarop de online encyclopedie is opgebouwd. Ondanks zijn tekortkomingen, biedt Wikipedia volgens Gray een belangrijke waarde voor zijn auteurs, zoals correcte vermeldingen, accuraat onderzoek, eindredactie en revisies.

"Dat zijn de ideale waarden die door het onderwijs naar voor worden geschoven," voert Gray aan. Op het ogenblik dat studenten beseffen dat hun werk openbaar zal worden gemaakt op een platform waarop ze geen controle hebben, wordt de opdracht volgens de onderzoekers veel ernstiger genomen. Onder meer worden de auteurs volgens Gray onder meer gevoeliger voor het vermelden van correcte gegevens.

Dat fenomeen heeft volgens Gray niet enkel te maken met het feit dat het werk openbaar wordt, maar ook met het besef dat een opdracht voor Wikipedia hen de nodige vaardigheden kan opleveren die ze ook op andere vlakken in hun leven kunnen gebruiken. "Net zoals iedereen staan studenten onder een enorme tijdsdruk," aldus Gray. "Er moeten prioriteiten worden gelegd en dus zijn ze weigerachtig om vaardigheden aan te leren die buiten de onderwijswereld niet nuttig zijn."

"Studenten gaan ervan uit dat Wikipedia-vaardigheden wel overgedragen kunnen worden en dus zijn ze geïnteresseerd om die expertise op te bouwen," voert Gray aan. "Men is dan ook bereid om volgens de normen van Wikipedia te werken. Het onderwijs moet studenten dan ook duidelijk maken hoe Wikipedia kan worden gebruikt."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home