Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 09, 2010

Europa mag regionale werking niet uit oog verliezen

Een beperking van de Europese regionale fondsen zou de mogelijkheden van lokale overheden kunnen aantasten om de economische ontwikkeling te combineren met cruciale veranderingen op het gebied van milieu en maatschappij. Dat heeft Gabor Demszky, de onlangs vertrokken burgemeester van de Hongaarse hoofdstad Boedapest, gezegd in een interview met het magazine Euractiv.com. Demszky voert daarbij aan dat in het nieuwe Europese strategische plan slechts één keer over de rol van de steden wordt gepraat en er eigenlijk ook geen subnationaal aspect is terug te vinden. Het regionaal beleid moet volgens hem dan ook zijn huidige budget kunnen behouden.

Labels: , , , ,

Rusland bekijkt mogelijkheden voor zonne-energie

Rusland wordt meestal geassocieerd met lange, donkere winters, maar toch investeren steeds meer Russische bedrijven in zonne-energie. Daarbij wordt opgemerkt dat onder meer grote delen van Siberië evenveel zonuren tellen als Zuid-Frankrijk en Italië, waar zonne-energie een grote opmars kent. Er wordt aan toegevoegd dat onder meer de Zabaikalsky-regio meer zonne-energie ontvangt dan Spanje. In die gebieden kan zonne-energie volgens insiders een daadwerkelijk alternatief worden voor traditionele energiebronnen. Het Sustainable Energy Development Center van de Unesco merkt echter op dat slechts een beperkt aantal Russische gebieden interessant is voor de ontwikkeling van zonne-energie.

Labels: , ,

Armoede leidt tot Amerikaans nachtwinkelen

De economische crisis heeft in de Verenigde Staten tot een opmerkelijke verschuiving in het winkelgedrag geleid. Eén keer per maand bieden opmerkelijk vele Amerikaanse gezinnen zich kort na middernacht bij de kassa's van nachtwinkels aan met een grote reeks inkopen. Dat is het gevolg van de maandelijkse toelagen van de Amerikaanse overheid. Eén op zeven Amerikanen leeft onder de armoedegrens. Op dit ogenblik ontvangen meer dan 41 miljoen Amerikanen voedingsbonnen. Dat is een absoluut record. Vorig jaar kregen ongeveer 35 miljoen Amerikanen dergelijke ondersteuning van de overheid. Die tegemoetkoming wordt telkens bij het begin van de maand gebruikt om de gezinsrantsoenen opnieuw aan te vullen.

Labels: , , ,

Meest welvarende Manhattan ligt in staat Kansas

Manhattan heeft de economische crisis beter verwerkt dan de meeste andere Amerikaanse stedelijke gebieden. Het gemiddelde inkomen steeg in Manhattan het voorbije jaar met 4,8 procent tot 40.345 dollar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Bureau of Economic Analysis. Er wordt wel gewaarschuwd dat het Manhattan in kwestie niet in New York is gelegen, maar wel in de staat Kansas. Een belangrijke oorzaak van de stijgende welvaart in Manhattan is de aanwezigheid van de Amerikaanse legerbasis Fort Riley, waar meer dan 5.500 burgers tewerk gesteld zijn. Er wordt aan toegevoegd dat regio's met een belangrijke tewerkstelling bij de overheid of het leger van een inkomensgroei konden genieten, terwijl rijkere steden met dalingen werden geconfronteerd.

Labels: , ,

Genetische manipulatie goed voor omgeving

Teelten in de omgeving van sites met genetisch gemanipuleerde gewassen, halen belangrijke voordelen uit die aanwezigheid. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Minnesota. De onderzoekers merken op dat de genetisch gemanipuleerde gewassen er immers voor zorgen dat de aanwezigheid van schadelijk ongedierte wordt teruggeschroefd. Traditionele teelten in de omgeving profiteren daarvan, zonder extra te moeten betalen voor de genetisch gemanipuleerde zaden. Opgemerkt wordt dat bij de genetisch gemanipuleerde gewassen het ongedierte volledig wordt uitgeroeid, maar ook in de omgeving werd een daling van 28 procent tot 78 procent opgetekend, afhankelijk van de grootte van de oppervlakte aan gemanipuleerde gewassen.

Labels: ,

Winkelketen Wal-Mart Stores stopt met winstdeling

Winkelketen Wal-Mart Stores, de grootste privé-werkgever van de Verenigde Staten, heeft bekend gemaakt zijn automatisch winstdeling-programma voor zijn medewerkers stop te zetten. In plaats daarvan zullen de medewerkers de kans krijgen om in te tekenen op een bijkomend pensioenplan. Dat kan volgens het bedrijf oplopen tot 6 procent van het loon, op voorwaarde dat de medewerkers een even groot bedrag investeren. Wal-Mart merkt op dat zijn medewerkers op die manier hun pensioenplan veel sneller zullen kunnen opbouwen dan in het verleden. Critici merken echter op dat Wal-Mart alleen maar besparingen wil invoeren. Daarbij wordt aangevoerd dat de lonen bij Wal-Mart amper de armoedegrens overschrijden, zodat weinig medewerkers zelf kunnen investeren in pensioenplannen.

Labels: , ,

Verpaupering Amerikaanse voorsteden zet zich verder

In de Amerikaanse voorsteden is de armoede het voorbije decennium gevoelig toegenomen. De openbare dienstverlening om de armoede te bestrijden, hebben die trend echter niet gevolgd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Brookings Institution. De denktank voegt er aan toe dat de economische recessie, die bijna drie jaar geleden uitbrak, die kloof nog heeft vergroot. Daarbij wordt opgemerkt dat bijna driekwart van de hulporganisaties in die gebieden meer klanten moeten ondersteunen die geen vroegere contacten hadden met opvangprogramma's. Het Brookings Institution voert aan dat op het einde van de jaren negentig steden en hun randgebieden ongeveer eenzelfde aandeel armen telden, maar de armoede is sindsdien meer geconcentreerd in de voorsteden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Britse reisorganisatie Thomas Cook fuseert met rivaal Co-Operative. Door samen te gaan denken de bedrijven jaarlijks 35 miljoen pond sterling te besparen. De reisorganisaties zien zich naar eigen zeggen genoodzaakt tot de samenwerking omdat consumenten minder geld over hebben voor buitenlandse reizen. Samen zijn de twee organisaties goed voor 1.200 vestigingen in Groot-Brittannië en ongeveer 4,3 miljoen klanten. De klant merkt volgens de bedrijven weinig van de fusie, omdat de reisbureaus hun eigen naam behouden. Thomas Cook heeft met 70 procent het grootste belang in het fusiebedrijf. Thomas Cook is na TUI de grootste touroperator van Europa. De populaire bookingssite Thomascook.com wordt buiten de fusie gelaten. De twee bedrijven samen tellen ongeveer 9.000 medewerkers. Door de fusie zouden volgens Manny Fontenia-Novoa, chief executive van Thomas Cook, enkele honderden banen verdwijnen.


De Franse Senaat heeft gisterenavond de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd van zestig naar tweeënzestig jaar goedgekeurd. Eerder had ook de Assemblée de verhoging van de pensioenleeftijd al goedgekeurd. De stemming was belangrijk omdat de UMP-partij van de Franse president Nicolas Sarkozy alleen geen meerderheid in de Franse Senaat heeft, in tegenstelling tot de Assemblée. Het voorstel kreeg de steun van 186 senatoren, maar er werden ook 153 tegenstemmen geteld. De Franse vakbonden hebben al aangekondigd opnieuw op straat te zullen komen om te betogen tegen de maatregel. Bij vorige protesten gingen honderdduizenden Fransen de straat op. Weknemers van de Franse spoorwegen en het openbaar vervoer in Parijs hebben al aangegeven het werk te zullen neerleggen uit protest tegen de plannen van Sarkozy.


De Engelse voetbalclub Manchester United heeft het vorige seizoen 95,6 miljoen euro verlies geleden. Het verlies is vooral te wijten aan de intresten op de bestaande schulden. Die zijn zo hoog dat de inkomsten van 101 miljoen euro niet meer volstaan om putten te dichten. In juni werd al bekend dat de club een schuld heeft van bijna 600 miljoen. Het verlies is koren op de molen van de supporters, die al langer het vertrek eisen van Malcolm Glazer, de Amerikaanse eigenaar van Manchester United. In een reactie stelde David Gill, algemeen directeur van Manchester United, dat de club ondanks het verlies niet genoodzaakt zal zijn om spelers te verkopen. Hij voegde er aan toe dat de club nog voldoende financiële middelen heeft om nieuwe spelers aan te trekken. Hij voegde er aan toe dat de club ook Cristiano Ronaldo niet uit financiële noodzaak heeft laten vertrekken, maar wou de speler zelf absoluut een transfer naar de Spaanse club Real Madrid.


De Zuid-Afrikaanse gaststeden van het voorbije wereldkampioenschap voetbal eisen een bedrag van 50 miljoen euro van de Fédération Internationale de Football Associations (FIFA). Michal Sutcliffe, burgemeester van Durban, merkte op dat de stad nog recht heeft op 10 procent van de ticketverkoop en dreigde om verdere stappen te ondernemen. Hij voegde er aan toe dat de internationale voetbalfederatie de stad ook nog geld moet voor onder meer de opkuis na afloop van het evenement. Danny Jordaan, voorzitter van het organisatiecomité van het wereldkampioenschap, merkte op dat alles snel geregeld zal worden. De internationale voetbalfederatie distancieerde zich van het dispuut en merkt op dat de zaak moet geregeld worden tussen de betrokken steden en het organiserend comité van het wereldkampioenschap.


De raad van bestuur van het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme heeft het vijandige overnamebod van 18,5 miljard dollar van Franse farmaceutische bedrijf Sanofi-Aventis verworpen. Het bod van de Franse groep is volgens Genzyme te laag. De raad van bestuur blijft er naar eigen zeggen unaniem van overtuigd dat de biedprijs onaangepast en opportunistisch is, dat hij de onderneming ernstig onderwaardeert en de projecten om waarde te creëren voor de aandeelhouders niet erkent en dat hij niet in het belang is van Genzyme en zijn aandeelhouders. Genzyme vraagt de aandeelhouders hun aandelen niet aan Sanofi-Aventis te verkopen. Sanofi-Aventis lanceerde het vijandige overnamebod nadat Genzyme eerder een vriendelijk overnamebod voor hetzelfde bedrag had afgewezen. Genzyme zou ook schermen met de interesse van andere partijen, zoals GlaxoSmithKline, Pfizer en Johnson & Johnson.


De Japanse economie krijgt nieuwe ondersteuningsmaatregelen ter waarde van 5 biljoen yen. Dat komt overeen met een bedrag van 44 miljard euro. Het kabinet van de Japanse premier Naoto Kan heeft daarvoor het licht op groen gezet. Het plan omvat onder meer de uitvoering van openbare werken, steun voor kleine ondernemingen en de creatie van nieuwe jobs. Het gaat om een tweede pak stimuleringsmaatregelen, nadat vorige maand al een eerste reeks maatregelen werd goedgekeurd. Japan wil op die manier zijn economisch herstel vrijwaren, dat lijdt onder de dure yen. Die staat op het hoogste peil tegenover de dollar in vijftien jaar. De nieuwe maatregelen moeten wel nog door het Japanse parlement worden goedgekeurd. Premier Naoto Kan heeft daarvoor echter wel de steun nodig van de Japanse oppositie.


De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) en zijn Duitse sectorgenoot BMW onderzoeken verdere samenwerkingsmogelijkheden. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Het gaat om eerste contacten op het niveau van de groepsleiding. De gesprekken zijn volgens de bronnen nog niet vergevorderd. Reeds voor de insolventie van General Motors vorig jaar waren er gesprekken met de autoconstructeur uit Beieren over een samenwerking op vlak van motoren. Bij BMW werd gesteld dat er altijd met een reeks van bedrijven over een veelvoud van thema's wordt gepraat. Namen worden daarbij in regel niet genoemd. BMW en General Motors werken al samen met Daimler mee aan de hybride-techniek. Verder is er ook een samenwerking voor automatische aandrijvingen. Onlangs ondertekende BMW met het Zweedse Saab een contract voor de levering van BMW-benzinemotoren voor de komende modellen van Saab. Ook het Franse Peugeot wil graag met BMW samenwerken.


De Brits-Nederlandse multinational Unilever moet alle flessen Andrélon Champagne shampoo uit de winkelrekken en distributiecentra halen. Dat heeft een rechtbank in Den Haag in kort geding bepaald. Unilever bracht ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van het shampoomerk Andrélon in juli een speciale champagneshampoo op de markt. Om het jubileum extra aandacht te geven maakte Unilever flink reclame voor de shampoo met champagne-extract. De champagneproducenten, verenigd in het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne, eisten dat Unilever onmiddellijk zou stoppen met deze activiteiten. De Nederlandse rechter is op die eis uiteindelijk ingegaan. Met de verkoop van deze shampoo pleegde het Nederlandse levensmiddelenbedrijf volgens de champagne-producenten een inbreuk op hun beschermde merknaam.


In heel Italië zijn tienduizenden adolescenten op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingen in het hoger onderwijs. De betogers eisten onder meer het ontslag van Mariastella Gelmini, de Italiaanse minister van onderwijs. In totaal zouden in tachtig Italiaanse steden driehonderdduizend betogers op straat zijn gekomen. De regering van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi keurde twee jaar geleden, in volle economische crisis, verschillende besparingswetten goed. Daarbij werd bepaald dat de volgende vier jaar 9 miljard euro bespaard zou moeten worden. Daarbij zouden in het onderwijs 130.000 banen verdwijnen. Minister Gelmini weigerde een delegatie manifestanten te ontvangen. De manifestaties veroorzaakten verkeersproblemen in de grote steden. In Turijn, Milaan en Firenze kwam het tot lichte schermutselingen tussen de betogers en de politie.


In de Verenigde Staten wordt een geplande tunnel tussen New Jersey en Manhattan geschrapt. Dat heeft Chris Christie, gouverneur van de staat New Jersey, bekend gemaakt. De gouverneur voert aan dat de constructie te duur wordt. De werken voor de spoortunnel begonnen vorig jaar. Het hele project zou over acht jaar klaar moeten zijn. Aanvankelijk werd de prijs op ongeveer 8,7 miljard dollar geraamd, maar volgens een aantal studies zou dat oplopen tot 14 miljard dollar. Dat vindt gouverneur Christie, die met New Jersey al 2,7 miljard dollar van het oorspronkelijke budget moest dragen, te veel. Het gigantische project is al langer een discussiepunt tussen de federale overheid en de betrokken staten. De bestaande spoorlijnen hebben hun maximumcapaciteit zo goed als bereikt en iedereen lijkt het erover eens dat de tunnel een oplossing kan bieden voor het mobiliteitsprobleem. Maar iedereen is tegelijk beducht voor de enorme kosten van het project.


De Franse energiegroep GdF Suze gaat een aardgasleveringscontract sluiten met China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). In het contract is voorzien dat de Franse groep ongeveer 2,5 miljoen ton vloeibaar gas zal leveren. China National Offshore is de grootste offshore producent van olie en gas in China. Dat GDF Suez zijn positie in Azië probeert te verstevigen, is niet verwonderlijk. Vele Aziatische landen kennen een sterke groei, zodat hun energiebehoeften stijgen. In september sloot GdF Suez al een aardgascontract, goed voor de levering van 2,5 miljoen ton gas, met de Zuid-Koreaanse groep Kogas. De waarde van dat contract werd op 1 miljard dollar geraamd. Het aardgas dat aan China zou geleverd worden, zou onder meer uit Australië worden aangevoerd. In januari kocht GdF Suez een belang van 60 procent in drie gasvelden in het Australische Bonapartebekken, waarvoor een aardgasliquefactie-eenheid opgericht met een capaciteit van 2 miljoen ton per jaar.


Er komt dan toch geen verbod op de BlackBerry-smartphone in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De golfstaat en het Canadese bedrijf Research in Motion, de producent van de smartphone, hebben hun geschil bijgelegd. De Verenigde Arabische Emiraten hadden er begin augustus mee gedreigd in de loop van de maand oktober de toegang tot de BlackBerry-diensten te blokkeren als de overheid geen inzage kreeg in de beveiligde communicatie tussen de gebruikers van de Canadese smartphone. Andere landen, waaronder India, namen nadien die dreigementen over. De Verenigde Arabische Emiraten hebben nu echter gemeld dat de BlackBerry-diensten in overeenstemming zijn met de wet. Het is niet duidelijk welke concrete afspraken werden gemaakt. Volgens een aantal experts heeft Research in Motion mogelijk een BlackBerry-server geplaatst in de Verenigde Arabische Emiraten.


Het Duitse farmabedrijf Boehringer Ingelheim laat zijn plannen varen om roze Viagra voor vrouwen op de markt te brengen. Het product zou te veel neveneffecten blijken te hebben, zoals duizeligheid, vermoeidheid en zelfs depressie. De ontwikkeling van de roze Viagra, die de naam Girosa zou krijgen, zat nochtans in een finaal stadium. Het stopzetten is een streep door de rekening van Boehringer. Het potentieel van Girosa werd geschat op 11 miljard euro. Concurrent Pfizer testte eerder zijn blauwe Viagra-pillen ook uit op vrouwen, maar gaf die zes jaar geleden ook op. Viagra, al twaalf jaar op de markt, werkt op de bloedsomloop, terwijl Girosa actief is in het centrale zenuwstelsel. Maar beide producten blijken weinig invloed te hebben op het vrouwelijke libido. Volgens onderzoekers is het moeilijk om een lustopwekker voor vrouwen te vinden, omdat het libido van vrouwen complex is. Op dit ogenblik is er alleen Intrinsa, een pleister die testosteron in het bloed brengt.


Bankiers zullen maar 40 procent tot 60 procent van hun bonus onmiddellijk kunnen ontvangen. De rest wordt gespreid over drie tot vijf jaar uitbetaald. Bovendien mag slechts de helft van de bonus uit cash bestaan. Dat staat in de nieuwe regels die het Comité van Europese Banktoezichthouders (CEBS) heeft gepubliceerd. Andere kernpunten in de nieuwe regels zijn een verbod om bonussen over meerdere jaren te garanderen en een plafond op de bonussen in functie van het vaste salaris. Voorts verplichten de regels de bonus-aandelen een bepaalde tijd bij te houden. Het document wordt nu ter consultatie voorgelegd aan de sector. Vooral de Britse banksector protesteert omdat de Europese regels veel strikter zijn dan wat nu in de Londense City in voege is. In het algemeen wordt gewaarschuwd voor een verveelvoudiging van maatregelen en ideeën die dreigen te wegen op de sector.


Het Franse farmabedrijf Sanofi-Aventis schrapt tegen midden december 1.700 banen in de Verenigde Staten. Dat is 13 procent van het Amerikaanse personeelsbestand. Wereldwijd telt Sanofi-Aventis ongeveer 100.000 werknemers. Sanofi-Aventis benadrukte dat de reorganisatie nodig is vanwege de moeilijke marktomstandigheden. Die opmerking stuit bij een aantal analisten echter op verbazing, aangezien de Verenigde Staten één van de snelst groeiende markten voor geneesmiddelen vormen. Er wordt dan ook van uitgegaan dat Sanofi-Aventis zich eigenlijk opmaakt voor de overname van het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme. Het Franse farmaconcern bracht in augustus een overnamebod uit dat werd afgewezen. Nadien lanceerde Sanofi-Aventis een vijandig bod, maar ook dat werd door het management van Genzyme afgewimpeld.


Meer Nieuws

Friday, October 08, 2010

Russische betaaltelevisie heeft het moeilijk

Betaaltelevisie is in Rusland geen succes. Volgens insiders zal dat ook in de nabije toekomst zo blijven, aangezien slechts weinig Russische gezinnen willen betalen voor de diensten. Daarbij wordt opgemerkt dat de kosten voor betaaltelevisie in de hele wereld gevoelig goedkoper zijn dan het gebruik van de mobiele telefoon, maar in Rusland is die situatie omgekeerd. Er wordt ook gewag gemaakt van een mentale barrière, aangezien de Russische bevolking gewoon is gratis televisie te ontvangen. Er wordt opgemerkt dat een gemiddelde televisiekijker uit zeventien kanalen kan kiezen, terwijl dat bij kabelkijkers oploopt tot 260 kanalen. Er werd echter aan toegevoegd dat Europeanen toegang kunnen hebben tot 8.600 kanalen.

Labels: ,

Brazilië meest transparant over inkomsten energie

Brazilië is het meest open over zijn inkomsten uit de oliesector en de mijnindustrie. Dat is de conclusie van een rapport van het Revenue Watch Institute en Transparency International. Op de tweede plaats staat Noorwegen. Op een verrassende derde plaats staat Rusland. In totaal werden eenenveertig landen onderzocht. Daarvan haalden twaalf landen, met de Verenigde Staten op de elfde plaats, een voldoende score op het gebied van transparantie over hun inkomsten uit energiebronnen. Helemaal onderaan staan Saudi-Arabië, Algerije, Koeweit, Equatoriaal Guinea en Turkmenistan. Maar ook andere grote producenten - zoals Venezuela, Indonesië, Nigeria en Angola - halen een onvoldoende score.

Labels: , , ,

Chinese steden proberen vastgoedmarkt af te koelen

De overheid van Shanghai heeft een limiet gezet op de woningaankoop. Daarmee wordt gehoopt de vastgoedmarkt van de Chinese stad af te koelen. Gezinnen mogen in Shanghai nog slechts één woning meer kopen en banken moeten de hypotheken beperken. Eerder had ook de centrale Chinese regering maatregelen genomen om de immobiliën-speculatie tegen te gaan. Ook in de stad Shenzhen was beslist dat gezinnen met twee woningen geen vastgoed meer mocht kopen. In Shanghai werd opgemerkt dat onder meer de hoogte van de hypotheken beperkt zou worden en dat er een belasting op immobiliën zou komen. Hypotheken voor een derde woning zouden niet langer mogelijk zijn en de activiteiten van projectontwikkelaars zouden strenger worden gereguleerd.

Labels: , ,

Landbouw-project wint Afrikaanse wedstrijd mobiele applicaties

Een landbouw-project heeft een Afrikaanse wedstrijd voor mobiele applicaties gewonnen. Aan de wedstrijd, die opgezet werd met financiële hulp van de Verenigde Staten, namen twintig kandidaten uit Kenia, Oeganda, Rwanda en Tanzania deel. De winnende applicatie moet de vruchtbaarheid van koeien kunnen opvolgen, zodat landbouwers het maximale kunnen halen uit de teelt van hun veestapel. Charles Kithika, merkt daarbij op dat de applicatie gebaseerd is op de gewone stemtechnologie, zodat de gebruikers niet in het bezit hoeven te zijn van een smartphone, die nog altijd duurder is dan een gewone mobiele telefoon.

Labels: , ,

Autoconstructeur Avtovaz opnieuw winstgevend

De Russische autobouwer Avtovaz, producent van onder meer het legendarische Lada-merk, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,1 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 101,8 miljoen dollar. Tijdens de eerste helft van vorig jaar leed Avtovaz nog een verlies van 19,6 miljard roebel. Het bedrijf zegt dat de winst vooral in de hand werd gewerkt door een herstel van de markt en hulp van de overheid. De autobouwer kon onder meer genieten van intrestvrije leningen van het staatsbedrijf Russian Technologies. Avtovaz realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 62 miljard roebel. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet 19,6 miljard roebel.

Labels: , ,

Brits treinvervoer wordt gevoelig duurder

Britse forenzen dreigen honderden ponden meer te zullen moeten betalen voor hun treinabonnementen, terwijl andere reizigers met grote prijsstijgingen zullen worden geconfronteerd. Dat heeft het Britse Transport Select Committee gewaarschuwd. Analisten maken ook gewag van een strenge overbezetting van de treinen. De Britse transportminister Philip Hammond benadrukt dat het transport-budget met miljarden ponden moet worden teruggeschroefd. Hij merkte daarbij op dat ook de spoorweggebruikers een gedeelte van het Britse deficit moeten dragen. Hammond voegde er aan toe dat geen enkele groep gespaard kan blijven van de inspanningen om het Britse budgettekort aan te pakken.

Labels: ,

Chemische landkaart voor Europese ondergrond

Het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie werkt aan een chemische landkaart van elke lidstaat van de Europese Unie. In totaal werden vorig jaar ongeveer 25.400 grondstalen van elk een halve kilogram genomen. De analyse van de scheikundige samenstelling van deze stalen zou tegen juni volgend jaar moeten kunnen afgerond worden. Op uitzondering van Bulgarije en Roemenië namen alle lidstaten van de Europese Unie deel aan het project. De chemische landkaart moet een ondersteuning vormen voor het milieu-directoraat van de Europese Commissie, dat in zijn grondbeleid vaak geconfronteerd wordt met weerstand uit de lidstaten van de Europese Unie.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Eurostar, de uitbater van de hogesnelheidstrein die Brussel en Parijs met Groot-Brittannië verbindt, heeft tien treinstellen besteld bij de Duitse producent Siemens. Eurostar investeert vanaf volgend jaar 820 miljoen euro in zijn treinenpark. De bestaande treinen krijgen een revisie en nieuw design en er worden nieuwe treinen aangekocht. De keuze voor Siemens betekent een tegenslag voor de Franse constructeur Alstom, die de bestaande vloot leverde. In Frankrijk werd al gereageerd dat de treinstellen niet conform zijn aan de veiligheidsregels in de Kanaaltunnel. De Franse milieuminister Jean-Louis Borloo en de Franse staatssecretaris voor transport Dominique Bussereau stelden verbaasd te zijn over de beslissing van Eurostar en riepen het bedrijf op om zijn aanbesteding conform de huidige veiligheidsregels te stellen. Eurostar bevestigde echter dat de Duitse treinen wel degelijk aan de veiligheidsnormen beantwoorden.


Het Nederlanse bedrijf TomTom, producent van navigatiesystemen, sluit een joint venture met zijn Chinese sectorgenoot AutoNavi Holdings Limited (AMAP). Financiële details over het project werden niet bekend gemaakt. TomTom krijgt een belang van 49 procent in de joint venture. Door de samenwerking krijgt de Nederlandse groep toegang tot de Chinese markt, die door zijn strenge regelgeving, een hoge kostenbasis, de intensieve concurrentie en de intensieve piraterij bijzonder moeilijk te betreden is. Door de joint venture krijgt TomTom de beschikking over de digitale kaarten en real-time verkeersdiensten van AutoNavi. De Chinese groep denkt met de joint-venture meer internationale kansen te creëren. Harold Goddijn, chief executive van TomTom, benoemde eerder Rusland, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en China als groeimarkten voor het bedrijf.


Een Franse magistraat heeft beslist een onderzoek te starten naar mogelijk smeergeld voor de verkoop van duikboten aan Pakistan, waarin huidig president Nicolas Sarkozy een rol kan hebben gespeeld. Het onderzoek vloeit voort uit een gerechtelijk onderzoek naar de motieven voor een terreuraanslag in Karachi acht jaar geleden. Daarbij kwamen elf Franse zeevaartingenieurs om het leven. De aanslag zou het werk zijn geweest van elementen van het Pakistaanse leger, wegens het niet-betalen van een deel van het smeergeld voor de aankoop. Over de verkoop was onderhandeld door de toenmalige premier Edouard Balladur. De speurders menen dat zowat 2,1 miljoen euro naar Frankrijk is teruggevloeid, waarvan veel zou zijn gebruikt voor de mislukte gooi van Balladur naar het Elysée. Sarkozy was begrotingsminister onder Balladur en schatbewaarder van diens presidentiële kiescampagne. Het parket van Parijs gaat in beroep tegen de beslissing van de magistraat.


Het Europees Parlement heeft gepleit voor een betere veiligheid rond olieboringen op zee en vraagt dat de financiële aansprakelijkheid in geval van een ramp, beter wordt geregeld. De parlementsleden verwierpen evenwel een moratorium op diepzeeboringen. Die was nochtans in de bevoegde commissie goedgekeurd. In de milieucommissie van het Europees Parlement werd eerder gevraagd dat diepzeeboringen zouden worden opgeschort tot er meer duidelijkheid is over veiligheid en aansprakelijkheid. Vanuit milieukringen is er veel kritiek op het schrappen van het moratorium. Daarbij wordt opgemerkt dat een kans op een ernstig ongeval in Europese wateren aanzienlijk is en men onvoldoende voorbereid is op de gevolgen van dergelijke incidenten. Dit soort diepzeeboringen zijn volgens de cricitici onverantwoord zolang er geen duidelijkheid is over veiligheid en aansprakelijkheid.


Het aluminiumconcern Alcoa heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 61 miljoen dollar. Dat is een daling met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 4,62 miljard dollar naar 5,29 miljard dollar. De winstdaling is te wijten aan de lagere metaalprijzen en de zwakke dollar. Alcoa, de grootste aluminiumproducent van de Verenigde Staten, merkte wel op dat de groeiende vraag vanuit China de behoefte aan aluminium dit jaar met 13 procent zal stijgen. Eerder was gewag gemaakt van een stijging met 12 procent, gesteund door onder meer ook de vraag uit Brazilië, Rusland en India. Klaus Kleinfield, chief executive van Alcoa, benadrukte dat in die landen de middenklasse steeds verder groeit, waardoor de vraag in de bouw, transport en verpakkingssector blijft toenemen.


Jaap Blokker, de oprichter van de gelijknamige winkelketen, heeft zijn opvolging na jaren zoeken veilig gesteld. Begin oktober heeft hij zijn neef Roland Palmer en Thomas Smit benoemd tot bestuurslid. Blokker kampt zelf al enige tijd met gezondheidsklachten, waarvoor hij al in het buitenland is behandeld. Zijn kinderen zijn niet bereid of geschikt om het roer over te nemen van het concern, waartoe onder meer de winkelformules Blokker, Leen Bakker, Bart Smit en Intertoys behoren. De winkelketen was daadoor erg kwetsbaar, omdat het sterk leunde op één persoon. Met de komst van de twee nieuwe bestuursleden lijkt dit probleem te zijn verholpen. Palmer wordt manager strategie. Hij loopt al enige maanden stage binnen het bedrijf. Verder heeft hij ervaring opgedaan bij Coca Cola en Unilever. Smit, telg van de speelgoedketen Bart Smit, is al zeventien jaar in dienst bij het concern en heeft al verschillende functies gehad in de speelgoedtak van het concern.


Michelle Obama, de echtgenote van de Amerikaanse president, is de machtigste vrouw ter wereld. Dat blijkt uit een ranglijst van het zakenblad Forbes. Michele Obama wordt geroemd als stijlicoon, als voorvechtster van gezondere voeding bij jongeren en als populaire moeder van de natie. Obama wordt vergeleken met Jackie Kennedy, maar dan wel met een rechtendiploma van Harvard en een wereldwijsheid van de South Side in Chicago. Op de tweede plaats staat Irene Rosenfeld, chief executive van Kraft Foods. Op de derde plaats staat televisiefiguur Oprah Winfrey, gevolgd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Vorig jaar stond Merkel nog op de eerste plaats. Haar kelderende populariteit en de moeizame coalitie van haar christendemocraten en de liberalen verklaren de terugval. Merkel werd al vier keer tot machtigste vrouw van de wereld verkozen.


De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het biotechbedrijf Crucell opgeroepen zo snel mogelijk een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen om beleggers te informeren over de steun voor het overnamebod van Johnson & Johnson. Crucell zal volgens de vereniging waarschijnlijk niet eerder dan januari volgend jaar een informatieve aandeelhoudersvergadering houden, maar opgemerkt wordt dat zo lang niet kan worden gewacht. Aandeelhouders hebben volgens de vereniging recht op adequate antwoorden van Crucell om hun eigen positie te kunnen beoordelen. Er wordt aan toegevoegd dat een aantal aandeelhouders zich sterk verzet tegen de voorgenomen overname door de Amerikaanse groep. Onder meer Delta Lloyd, Robeco en de vastgoedgroep Van Herk, die samen een belang van 15,5 procent hebben in Crucell, zijn tegen het bod.


De Nederlandse verzekeringsgroep Delta Lloyd gaat nog dit jaar tot 1 miljard euro ophalen via de uitgifte van verschillende soorten obligaties. Delta Lloyd gaat maximaal 0,5 miljard euro ophalen via een niet-achtergestelde en ongedekte lening. De uitgifte maakt deel uit van een ruimer programma waarmee Delta Lloyd in totaal 2,5 miljard euro kan ophalen. Daarnaast gaat de groep nog dit jaar 0,5 miljard euro ophalen via de uitgifte van kortlopende bedrijfsobligaties. Dat maakt dan weer deel uit van een leningenprogramma van 1,5 miljard euro. Het geld moet volgens Delta Lloyd dienen voor de herfinanciering van het werkkapitaal de groep. Een woordvoerder van de groep geeft wel toe dat het geld van het lening-programma theoretisch zou kunnen worden gebruikt bij overnames. De groep gaf niet aan of er al met bepaalde groepen wordt gepraat.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep laat steken vallen in het beheer van de pensioengelden van het eigen personeel. Dat blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank. Het pensioenfonds beheert 12 miljard euro voor 74.000 actuele en gewezen personeelsleden van ING Groep. De Nederlandse centrale bank hekelt het feit dat het fonds grotendeels moet beleggen in eigen fondsen van ING Groep. Dat eenzijdige beleggingsbeleid kan volgens het rapport de belangen van de werknemers schaden. Er wordt aan toegevoegd dat dit beleid bovendien ervoor zorgt dat het geld in enkele ING-beleggingsfondsen tot 90 procent afkomstig is van het eigen pensioenfonds. De Nederlandse centrale bank wijst dergelijke concentraties af. De centrale bank heeft ook bedenkingen bij het risicomanagement van het fonds. ING Groep zegt in een reactie dat de bevindingen voorlopig zijn en dat overleg volgt.


Voor het eerste kunnen Facebook-gebruikers alle informatie, foto’s en berichten die ze ooit op de site hebben gezet, downloaden in één bestand. Daardoor krijgen de gebruikers onder meer de mogelijkheid om alle Facebook-materiaal te exporteren naar een ander sociaal netwerk. Het is maar één van de veranderingen die de netwerksite heeft doorgevoerd. Met de wijzigingen wil Facebook antwoord bieden op de zware kritiek dat het netwerk gesloten is en onvoldoende respect heeft voor de privacy van de gebruiker. In mei moest Facebook nog noodgedwongen zijn privacy-instellingen aanpassen omdat ze voor het gros van de gebruikers te complex en verwarrend waren. Gebruikers lieten de voorgeprogrammeerde instellingen ongewijzigd, waardoor steeds meer persoonlijke informatie voor het publiek toegankelijk werd.


De kleine Vietnamese Western Bank wil met een Bitburger-campagne nieuwe klanten lokken. Bij een storting van minstens 7,5 miljoen dong, geeft de bank een blik van het Duitse bier weg. De storting komt overeen met een bedrag van 278 euro. De campagne loopt tot de laatste week van november. Western Bank heeft dringend nood aan contanten omdat het Vietnamese nieuwjaar voor de deur staat. Bedrijven betalen voor die tijd bonussen uit en het is typisch een periode waarin consumenten veel geld afhalen en uitgeven. Klanten lokken met hogere rentetarieven is geen optie, omdat de autoriteiten druk zetten op de banken om de rente zo laag mogelijk te houden. Dus grijpen de financiële instellingen naar andere middelen. Eerder waren er al acties met reizen naar Europa, beddengoed en bloeddrukmeters. Europees bier wint in bierminnend Vietnam snel aan populariteit.


De Amerikaanse softwarereus Microsoft zou overwegen sectorgenoot Adobe over te nemen. Microsoft-topman Steve Ballmer zou onlangs Shantanu Narayen, zijn collega bij Adobe, hebben ontmoet. De twee zouden er gesproken hebben over de dominantie van Apple op de mobilofoonmarkt en over strategieën om Apple te counteren. Eén van de opties die toen besproken werd, is een overname van Adobe door Microsoft. Door zo’n overname zou Microsoft de populaire Flash-videospeler in handen krijgen. Die wordt gebruikt op veel websites, maar wordt geweerd op de iPhone en iPad van Apple. Een overname zou 15 miljard dollar of meer waard zijn. De twee bedrijven zouden enkele jaren geleden ook al hebben gepraat over een overname. Microsoft zou toen niet hebben doorgezet omdat de deal niet in overeenstemming zou zijn met de anti-monopoliewetgeving in de Verenigde Staten.


Het drankenconcern PepsiCo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,92 miljard dollar. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei werd ondersteund door een betere internationale verkoop en door de volledige overname van de grootste twee bottelarijen van de groep begin dit jaar. De omzet steeg met 40 procent tot 15,51 miljard dollar. Het drankenconcern maakte ook bekend een wereldwijde gezondheidsdivisie op te richten om meer producten met fruit, groenten, granen en melkproducten te ontwikkelen. Daarbij werd opgemerkt dat steeds meer voedingsbedrijven hun productie herzien om in te spelen op de wensen van de klanten, die minder zout, vetten en kunstmatige ingrediënten verlangt. De nieuwe divisie wordt gevestigd in Chicago en zal worden geleid door Mehmood Khan, wetesnchappelijk topman van Pepsico.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum gaat een gasveld ontwikkelen in de Kaspische Zee. Het concern heeft bekend gemaakt een contract te hebben getekend met Socar, een staatsoliemaatschappij van Azerbeidzjan. De exploratie bestrijkt een gebied van 1.100 vierkante kilometer dat nooit eerder is ontgonnen. De zee in de Shafag-Asimansector van Azerbeidzjan is 650 met tot 800 meter diep. Dat is ongeveer de helft van de diepte van de Golf van Mexico, waar de ontploffing van een boorplatform van British Petroleum eerder dit jaar tot de grootste olieramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten leidde. British Petroleum en Socar kwamen vorig jaar al tot voorlopige overeenstemming over de exploratie van het gasveld. Na uitwerking van de laatste commerciële details kon Bob Dudley, de nieuwe topman van British Petroleum, in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, het definitieve contract tekenen.


Meer Nieuws

Thursday, October 07, 2010

Mijnindustrie krijgt toegang tot beschermde sites

De Europese Commissie heeft een aantal richtlijnen uitgewerkt om de vraag naar belangrijke grondstoffen te kunnen verzoenen met de bescherming van waardevolle natuurgebieden. Door deze nieuwe maatregelen kunnen industriële mijnprojecten rond zeldzame grondstoffen - zoals lithium, magnesium en platinium - in kwetsbare natuurgebieden toch toegelaten worden, op voorwaarde dat de negatieve impact op het leefmilieu tot een minimum blijft beperkt. Critici voeren echter aan dat de beslissing ertoe zal leiden dat beschermde sites worden open gesteld voor mijnactiviteiten, terwijl op dit ogenblik nog altijd het jaar van de biodiversiteit loopt.

Labels: , ,

Cyberwar en nucleaire strategie belangrijkste NATO-knelpunten

De North Atlantic Treaty Organisation (NATO) blijft verdeeld voor de aanpak van de zogenaamde cyberwar. Bovendien blijft Frankrijk zich verzetten tegen een gemeenschappelijke nucleaire strategie. Dat zijn de belangrijkste knelpunten voor de ontwikkeling van een nieuw strategisch concept voor het transatlantische militaire bondgenootschap, dat in november van dit jaar concrete vormen zou moeten kunnen aannemen. Het nieuwe document moet een alternatief ontwikkelen voor een eerder plan, dat inmiddels tien jaar oud is en werd opgesteld toen het internet-tijdperk nog niet was doorgebroken en Frankrijk ook niet was toegetreden tot de commando-structuur van het bondgenootschap.

Labels: , ,

Eén miljoen Europese handtekeningen tegen genetische manipulatie

Milieugroepen hebben aan José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, een petitie overhandigd om een moratorium in te stellen op alle nieuwe genetisch gemanipuleerde landbouw-projecten tot er een afdoend netwerk van veiligheidsmaatregelen is uitgebouwd. De petitie werd in maart van dit jaar gelanceerd en heeft sindsdien meer dan één miljoen handtekeningen verzameld. De petitie is het eerste resultaat van het zogenaamde Citizens Initiative, dat door de Europese Unie in december vorig jaar werd ingevoerd en dat de burger moet in staat stellen om rechtstreeks deel te nemen aan het Europese wetgevend proces. Opgemerkt wordt dat de Europese Commissie de weerstand van de bevolking tegen genetische manipulatie niet kan negeren.

Labels: , ,

Historische Russische krant komt opnieuw tot leven

Begin volgend jaar wordt in Rusland de krant Moskovskie Novosti gelanceerd. De nieuwe krant vindt zijn wortels in The Moscow News, een Engelstalige krant die tachtig jaar geleden werd opgericht en twee decennia later ook een Russische versie kreeg. Svetlana Mironyuk, generaal directeur van het persbureau RIA Novosti, zal de krant geïnspireerd worden door die historische basis, energie, moed, sterkte en onafhankelijkheid die typerend was voor Moscow News. Er wordt aan toegevoegd dat de onafhankelijke redactie centraal zal staan bij de lancering van de nieuwe krant. De nieuwe krant krijgt ook een online en mobiel platform.

Labels: , , ,

Brits online gokbedrijf wil naar Londense beurs

Het Britse online gokbedrijf Betfair heeft plannen voor een beursgang op de London Stock Exchange. Het bedrijf, dat tien jaar geleden werd opgericht, zei te hopen tussen 1,16 miljard pond en 1,48 miljard pond te kunnen ophalen met zijn beursgang. Betfair heeft drie miljoen gebruikers en is één van de pioniers op het gebied van persoonlijke weddenschappen, waar de deelnemers tegen elkaar inzetten in plaats van bij een bookmaker. Indien de plannen lukken zoals Betfair hoopt, zou het bedrijf zich bij de tweehonderdvijftig grootste bedrijven op de Londense beurs nestelen. De beursgang moet het bedrijf ook de mogelijkheid bieden om zijn internationale bekendheid, vooral in de rest van Europa en Australië, te verhogen.

Labels: , , ,

Japanse verkoop Toyota Prius voor eerst teruggevallen

De Japanse verkoop van de hybride Toyota Prius is voor de eerste keer in zeventien maanden teruggevallen. Dat is volgens de Japan Automobile Dealers Association het gevolg van een beslissing van de regering om subsidies voor de aankoop van milieuvriendelijke wagens stop te zetten. Tijdens de maand september werden in Japan 27.249 exemplaren verkocht van de Toyota Prius. Daarmee blijft de Prius wel de meest populaire wagen op de Japanse markt, maar de verkoop ligt wel 14 procent lager van tijdens dezelfde maand vorig jaar. De Honda Fit was tijdens de maand september de tweede meest populaire wagen op de Japanse markt.

Labels: , , ,

Europa heeft grondstoffen-revolutie nodig

De Europese Unie zal met striktere voorwaarden moeten komen voor het toewijzen van overheidsgelden en de Europese burgers zullen belangrijke en soms moeilijke veranderingen moeten doorvoeren in hun levensstijl. Alleen op die manier zal de Europese Unie de efficiëntie van zijn grondstoffenbeleid kunnen verbeteren. Dat heeft Danuta Hübner, de Poolse voorzitster van het regionaal ontwikkelingscomité van het Europees Parlement, gezegd. Hübner merkte daarbij op dat er weliswaar op Europees en nationaal vlak goede wetten bestaan, maar die kunnen op zichzelf volgens haar niet garant staan dat de nodige veranderingen inderdaad worden doorgevoerd.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse modegroep Prada koestert opnieuw beursplannen. De groep zou vooral geïnteresseerd zijn in de beurs van Hongkong, omdat die onmiddellijk aansluit bij China, de belangrijkste luxemarkt van de toekomst. Naar verwachting zet Prada al in november al de eerste stappen voor een beursgang. Begin volgend jaar zou de beursgang een feit moeten zijn. Door de fianciële crisis hebben luxe modemerken het lange tijd moeilijk gehad, maar de markt trekt nu opnieuw aan. Vooral in Azië neemt de vraag naar haute couture sterk toe. In de eerste zes maanden van dit jaar realiseerde Prada een omzet van 936 miljoen euro. Voor dit jaar wordt gemikt op een omzet van 2 miljard euro. Het is de vierde keer dat Prada een poging voor een beursnotering overweegt. De vorige pogingen werden gedwarsboomd door de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York en nadien door de economische crisis.


Hugo Chavez, de socialistische president van Venezuela, versnelt zijn agrarische revolutie die de landbouwproductie in zijn land moet opdrijven. Chavez gaat daarvoor 250.000 hectare landbouwgrond recupereren die volgens hem niet doelmatig gebruikt wordt. Sinds zijn aantreden elf jaar geleden nationaliseerde Chavez al 3 miljoen hectare landbouwgrond. Dat is één tiende van het totale areaal. De voorbije maanden nationaliseerde hij ook diverse bedrijven uit de productie of de distributie van voedsel. Chavez wil een socialistisch distributiekanaal opzetten dat voedsel tegen lage prijzen verkoopt. De oppositie hekelt de nationalisering omdat die het tegenovergesteld effect heeft. Er wordt daarbij op gewezen dat de bebouwde grond sinds het begin van dit jaar met 22 procent gedaald. Bovendien daalde de landbouwproductie en steeg de import. De landbouw vertegenwoordigt 5 procent van het Venezolaanse bruto binnenlandse product.


Herman van Campenhout wordt half februari de nieuwe topman van het Nederlandse mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG). De mediagroep overkoepelt naast de gelijknamige krant onder meer ook de krant Spits, het puzzelblad Denksport en de radiozender Veronica. Herman van Campenhout volgt Ad Swartjes op, die eind april aftreedt. Van Campenhout werkte negen jaar lang bij de Nederlandse mediagroep Reed Elsevier. Begin dit jaar werd hij als gedelegeerd bestuurder aangetrokken door het selectiebureau USG People. Van Campenhout moet de Nederlandse groep verder moeten omvormen van een traditionele krantenuitgever tot een multimediale uitgever. De nieuwe topman zal zich ook moeten buigen over het belang van de Nederlandse groep in het Duitse televisieconcern ProSiebenSat1, waarop Telegraaf gevoelig heeft moeten afschrijven. Bovendien zal hij worden geconfronteerd met de strijd tussen de grote aandeelhouders Cyrte en Marcel Boekhoorn.


De samenwerking tussen de mijnbouwconcerns BHP Billiton en Rio Tinto voor de Australische ijzerertsactiviteiten gaat niet door. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Rio Tinto zou de zaak hebben afgeblazen omdat de samenwerking in het voordeel zou zijn van BHP Billiton. Er is onder meer onenigheid over de bijna 6 miljard dollar die BHP Billiton aan Rio Tinto moet betalen omdat Rio Tinto meer in de joint venture zou investeren. Daarnaast zouden aandeelhouders van Rio Tinto bezwaar hebben gemaakt tegen de samenwerking en zijn de vooruitzichten voor het mijnbouwbedrijf verbeterd. De samenwerking had een waarde van 120 miljard dollar, maar zou op weerstand in zowel Australië als het buitenland zijn gestuit. China, Japan, Zuid-Korea en de Europese Unie zouden allemaal bezwaar hebben gemaakt tegen het samenwerkingsverband. BHP Billiton probeerde twee jaar geleden tevergeefs Rio Tinto voor 180 miljard dollar over te nemen.


De Engelse voetbalclub FC Liverpool wordt verkocht aan het sportconcern New England Sports Ventures (NESV), vooral bekend als eigenaar van de Amerikaanse baseballclub Boston Red Sox. Met de transactie zou een bedrag van 344 miljoen euro zijn gemoeid. De Engelse voetbalclub kwam drie jaar geleden in handen van de Amerikaanse zakenlui Tom Hicks en George Gillett. Bij hun aantreden beloofden zij de fans meteen een nieuw stadion, maar dat is er nooit gekomen. Ook sportief voldeed de club niet aan de verwachting. Bovendien werd een schuld van 272 miljoen euro opgebouwd. De supporters van Liverpool voerden al langer verzet tegen de Amerikaanse eigenaars. Achter de overnemer gaat de Amerikaanse miljonair John W. Henry schuil. Hicks en Gillett verzetten zich tegen de verkoop en zeggen dat de club dubbel zoveel is dan het bedrag dat Henry zou betalen.


Het Franse autoconcern Renault verkoopt een groot deel van zijn belang in de Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo aan institutionele beleggers. De opbrengst wordt gebruikt om schulden af te lossen. Renault had een belang van 21,7 procent in Volvo, maar brengt dat terug tot 6,8 procent. Renault stapte zeventien jaar geleden in de vrachtwagenfabrikant. Beide bedrijven probeerden toen een fusie aan te gaan, maar dat project ging uiteindelijk niet door. Negen jaar geleden bouwde Renault zijn belang in Volvo verder op, nadat de Franse groep zijn vrachtwagenactiviteiten aan de Zweedse constructeur verkocht. Renault blijft na de verkoop nog wel de grootste aandeelhouder van Volvo. Het aandelenpakket dat Renault verkoopt heeft een marktwaarde van circa 3,1 miljard euro. De netto-opbrengst van de verkoop zal de schuld van Renault naar eigen zeggen reduceren van 4,6 miljard euro tot minder dan 3 miljard euro.


Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp hoopt dit boekjaar een winst voor belasting te behalen van zeker 1 miljard euro. Dat heeft Ekkehard Schulz, topman van ThyssenKrupp, verklaard in een Duits kranteninterview. Het voorbije boekjaar leed het concern door de wereldwijde economische terugval nog een verlies van 2,4 miljard euro. Volgens Schulz is het concern erin geslaagd de kosten te beheersen. Hij verwacht dat de omzet tijdens het nieuwe boekjaar zal stijgen. Hij voegt er aan toe dat de staalovens van het concern op volle capaciteit draaien. Schulz treedt in januari af als topman en wordt dan opgevolgd door Heinrich Hiesinger, die afkomstig is van Siemens. Het Duitse concern had eerder een winst tussen 100 miljoen euro en 1 miljard euro in het vooruitzicht gesteld, met de verwachting dat het uiteindelijke cijfers ergens in het midden zou vallen.


De noodlijdende Ierse bank Allied Irish Banks (AIB) zal uit de verkoop van zijn belang van 22,4 procent in de Amerikaanse kredietverstrekker M&T Bank een bedrag van 2 miljard dollar realiseren. Dat heeft Allied Irish zelf gezegd. De verkoop moet de bank in staat stellen tegemoet te komen aan de striktere kapitaalvereisten. De Ierse bank zag zich verplicht het belang publiek te verkopen, nadat het Spaanse Santander als overnamekandidaat had afgehaakt. De Ierse bank zal in de Verenigde Staten effecten op de markt brengen die omwisselbaar zijn tegen aandelen van M&T Bank. Analisten merken op dat de noodoplossing tot gevolg zal hebben dat Allied Irish niet langer hoeft te rekenen op een premie voor de participatie. Eerder al maakte de Ierse regering bekend nog eens 2 miljard euro tot 3 miljard euro te zullen investeren in de bank.


Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric koopt het energie-infrastructuurbedrijf Dresser voor 3 miljard dollar. Dresser is wereldwijd marktleider op het gebied van het coaten van pijpleidingen voor de energiesector. De deal is de jongste in een reeks van acquisities in de laatste tien jaar die de energietak van General Electrics naar eigen zeggen groot heeft gemaakt en recordwinsten oplevert. General Electric, fabrikant van onder meer krachtturbines en vliegtuigmotoren, ziet zijn internationale klantenkring met de koop van Dresser aanzienlijk toenemen. Dresser is onder meer ook producent van technologieën voor gasturbines. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een winst van 318 miljoen dollar en een omzet van 2 miljard dollar. Het bedrijf heeft 6.300 werknemers en was in handen van fondsen van Riverstone Holdings en First Reserve.


Het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies geleden van 139 miljoen dollar. Daarmee kon Monsanto zijn verlies met 40 procent terugschroeven tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Hugh Grant, topman van Monsanto, wijst erop dat het vierde kwartaal traditioneel een verliesperiode is voor het bedrijf. De omzet van Monsanto steeg met 3,9 procent tot 1,95 miljard dollar. Het verlies is vooral het gevolg van de zware Chinese concurrentie op de markt voor herbiciden op basis van glyfosaat. Topman Grant wil zich vooral focussen op de verkoop van nieuw ontwikkeld genetisch gemodificeerd sojazaad in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Volgens Grant probeert Monsanto de prijzen bewust te verlagen. Eerder verhoogde Monsanto de prijzen omdat het nieuwe zaad meer waard zou zijn dan oude variëteiten. Boeren kozen toen voor producten van de concurrentie.


De wereldeconomie herstelt van de zware recessie van vorig jaar, maar groeit de komende tijd aanzienlijk langzamer. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn halfjaarlijkse vooruitzichten voor de wereldeconomie. De vertraging van de economische groei kan volgens het rapport duren tot de tweede helft van volgend jaar. Volgens het rapport moet voor een duurzaam herstel de verstoorde balans op twee vlakken worden rechtgezet. Het eerste behelst de binnenlandse economie, waar de vraag tijdens de recessie door de overheden overeind is gehouden, ten koste van forse begrotingstekorten en oplopende staatsschulden. De tweede balans die moet worden rechtgezet, is die tussen landen en economische blokken onderling. In landen met een groot handelstekort zal de economische groei moeten komen van een exportgroei, terwijl in landen met een groot handelsoverschot de binnenlandse vraag moet worden versterkt. Zo komt de wereldeconomie meer in evenwicht.


De veroordeelde Franse trader Jerome Kerviel moet geen 4,9 miljard euro terugbetalen aan zijn voormalige werkgever Société Générale. Dat heeft de Franse bank bekend gemaakt in een reactie op het vonnis van een Franse rechtbank, waarbij Kerviel werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief. De drieëndertigjarige trader moet ook een schadevergoeding van 4,9 miljard euro betalen aan Société Générale, maar een woordvoerder van de bank zei dat er geen sprake van is dat er voor een dergelijke som bij één persoon zou gaan aankloppen. De bank wil naar eigen zeggen een oplossing zoeken die zowel voor de aandeelhouders verdedigbaar is, als rekening houdt met de situatie van de veroordeelde trader. Kerviel heeft al bekend gemaakt in beroep te gaan tegen zijn veroordeling. Ook in de Franse media is er zware kritiek op de bijzonder zware veroordeling. Vooral het feit dat de bank volledig werd vrijgepleit wordt op onbegrip onthaald.


Het bedrijf Logitech heeft als eerste de eerste apparaten voor het televisie-project van het Amerikaanse internetbedrijf Google voorgesteld. De Logitech Revue is uitgerust met televisiesoftware van Google. De software is gebaseerd op het mobiele Android-besturingssysteem van Google. De Logitech Revue zal op de Amerikaanse markt worden gelanceerd tegen een prijs van 300 dollar. Het toestel kan besteld worden bij Amazon en Best Buy. Uit een toelichting van Google blijkt dat het bedrijf vooralsnog niet van plan is om reclamediensten op televisie te gaan bieden. Daarmee sluit het bedrijf echter niet uit dat adverteerders op een later moment wel contextueel relevante advertenties kunnen plaatsen bij zoekopdrachten op televisie. In Europa wordt de Logitech Revue wellicht in de loop van volgend jaar gelanceerd.


Het Nederlandse biotechbedrijf Crucell gaat akkoord met een overname door het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson. De overname waardeert het Nederlandse bedrijf op 1,75 miljard euro. Het is echter afwachten hoe de grootaandeelhouders reageren, want sommigen uitten immers al hun twijfels bij die waardering. Johnson & Johnson heeft op dit ogenblik al 18 procent van Crucell in handen. Eind november volgt een officiële prospectus die het farmabedrijf de overige aandelen moet bezorgen. Het bedrijf hoopt de overname in het eerste kwartaal van volgend jaar af te kunnen ronden. Het overnamevoorstel is hetzelfde als datgene dat al werd genoemd toen de gesprekken half september werden bekendgemaakt. Grootaandeelhouders Van Herk Groep en Delta Lloyd Asset Management hadden toen gezegd het bod eigenlijk te laag vinden. Johnson & Johnson is echter niet gezwicht voor die druk en krijgt nu officieel de steun van Crucell voor de overname.


De Europese textielindustrie slaat alarm over de Europese hulpplannen voor het door watersnood getroffen Pakistan. De overkoepelende organisatie Euratex vreest een verlies van mogelijk 120.000 banen als Pakistan goedkoper producten mag aanbieden op de Europese markt. Euratex erkent dat Pakistan moet worden geholpen bij de wederopbouw, maar voegt er aan toe dat de bevolking geen baat zal hebben bij de tegemoetkomingen. Euratex vindt het onacceptabel dat de Europese Unie bereid is haar eigen textielindustrie op te offeren voor onredelijke eisen van Pakistan met zijn ijzersterke en concurrerende textielindustrie. De Europese Unie wil Pakistan drie jaar lang gunstige economische voorwaarden bieden, naast de huidige humanitaire noodhulp. Euratex vraagt dat die maatregel tot één jaar zou worden beperkt.


Meer Nieuws

Wednesday, October 06, 2010

OLPC gaat tablet ontwerpen voor ontwikkelingslanden

De organisatie One Laptop Per Child (OLPC) heeft van chipproducent Marvell een schenking van 5,6 miljoen dollar ontvangen om een tablet-versie te ontwerpen van zijn educatieve computer. De tablet-computer zou over twee jaar op de markt moeten komen. De organisatie merkte op met de schenking alle financiële middelen ter beschikking te hebben om het toestel te ontwikkelen. Een eerste versie zou al kunnen worden voorgesteld tijdens de volgende Consumer Electronics Show (CES), die in januari volgend jaar wordt georganiseerd. De organisatie werd opgericht met de bedoeling om een computer te bouwen die slechts 100 dollar zou kosten en in arme landen zou kunnen worden ingeschakeld om kinderen toegang te verlenen tot technologie en informatie.

Labels: ,

Stijgend drankprobleem bij Oost-Europese adolescenten

In het verleden werden minder Oost-Europese jongeren het slachtoffer van drankmisbruik dan hun West-Europese leeftijdsgenoten, maar dat verschil is het voorbije decennium gevoelig kleiner geworden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het departement Addiction Info Switzerland aan het Research Institute in het Zwitserse Lausanne. Er wordt opgemerkt dat het drankprobleem bij West-Europese jongeren is afgenomen, terwijl in Oost-Europa daarentegen een toename wordt opgetekend. Volgens de onderzoekers is deze trend te wijten aan socio-economische fenomenen en aan marketing-strategieën van de drankenindustrie.

Labels: ,

Mogelijk brug tussen Rusland en Oekraïne

De Russische president Dmitry Medvedev en zijn Oekraïense collega Viktor Yanukovich overwegen de mogelijkheid om een brug te laten bouwen over de Straat van Kerch. De twee staatshoofden merkten op te hopen dat de brug tegen de Olympische Winterspelen van Sochi over vier jaar klaar zou zijn. Er wordt al jaren gesproken over een mogelijke brug over de Straat van Kerch, die de Zwarte Zee met de Zee van Azov verbindt. De moeilijke relatie tussen de twee landen heeft de start van het project echter tegengehouden. Met het project zou naar voorlopige ramingen een investering tussen 1,4 miljard dollar en 1,7 miljard dollar zijn gemoeid.

Labels: , ,

Icesave was toneel van maffiose praktijken

Bij de teloorgang van de IJslandse bank Icesave zijn quasi-maffiose praktijken naar buiten gekomen. Dat schrijft de Nederlander Gerard van Vliet, zelf een gedupeerde van de IJslandse bank, in zijn boek 'Het Icesave Drama'. De puinhoop was in IJsland volgens Van Vliet nog veel schokkender dan het op het eerste gezicht al leek. Hij voegt er aan toe dat IJsland doelbewust Nederlandse en Engelse spaarders heeft uitgekozen om zijn zakken te vullen. De grootste schuldigen zijn volgens Van Vliet een groep politieke figuren en bankiers die er schimmige holdings en constructies op na hielden. Van Vliet zelf verloor 420.000 euro bij het instorten van de IJslandse bank.

Labels: , , ,

Geluk wordt bepaald door individuele keuzes

Mensen die van hun gezin een prioriteit maken, zijn gelukkiger dan collega's die naar materieel succes streven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Melbourne University in Australië. Onderzoeksleider Bruce Headey merkt daarbij op dat duurzaam geluk niet alleen in de genen blijkt te liggen, maar ook in de keuzes die het individu in zijn leven maakt. Hij voegt er aan toe dat het onderzoek in tegenspraak is met de algemene perceptie, waarbij men ervan uitgaat dat geluk in grote mate bepaald wordt door de genen, de burgerlijke stand of de persoonlijkheid van het individu. In plaats daarvan blijken keuzes op het gebied van partnerkeuze, evenwicht tussen werk en vrije tijd, sociale activiteiten en gezonde levensstijl bepalend te zijn.

Labels: ,

Russische diamantproducent op weg naar beursnotering

De Russische diamantproducent Alrosa heeft een voorlopige toestemming gekregen voor een gedeeltelijke beursgang. De overheid van de Yakutia-regio in Siberië, die ongeveer 40 procent van het Russische staatsbedrijf in handen hebben, verklaarden zich akkoord om het bedrijf naar de beurs te brengen. Er moet echter nog twee keer gestemd worden vooraleer die toestemming definitief wordt. Alrosa, dat in juni van dit jaar 3,7 miljard dollar schulden had, moet de volgende twee jaar 1,8 miljard dollar aan investeringen financieren. Ook daarna zullen er volgens analisten nog gevoelige investeringen moeten gebeuren, aangezien het concern zich in de toekomst wil toeleggen op ondergrondse mijnoperaties.

Labels: , ,

Europese gezondheidsfraude kost 56 miljard euro per jaar

Elk jaar gaat in de Europese Unie een bedrag van 56 miljard euro verloren aan gezondheidsfraude. Dat blijkt uit een rapport van het European Healthcare Fraud and Corruption Network (EHFCN). Er wordt aan toegevoegd dat de reële schade nog gevoelig hoger ligt, omdat een aantal belangenconflicten in de farmaceutische sector een exacte meting onmogelijk maken. Onder meer wordt gewag gemaakt van ondermaatse kwaliteit van behandelingen door onder meer onbevoegde dienstverleners, vervalste recepten en ziektebewijzen, prijscartels en de verkoop van namaak. De onderzoekers merken op dat de fraude het hoogste ligt in Nederland en België, waar de betaalde gezondheidszorg aanzet om de patiënten zoveel mogelijk services voor te schrijven.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De westerse banken zullen in het derde en vierde kwartaal dit jaar wellicht 400 miljard euro afschrijven op hun protefeuilles kredieten en effecten. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een halfjaarlijks rapport over financiële stabiliteit. Daarin wordt geraamd dat de financiële crisis de banken de voorbije drie jaar 1.600 miljard euro heeft gekost. De schatting ligt 100 miljard lager dan die van zes maanden geleden, omdat de verliezen op effecten kleiner zijn dan verwacht. De banken hebben al voor 1.200 miljard euro afschrijvingen geboekt of provisies aangelegd. Dat betekent dat ze nog 400 miljard of een kwart van het verwachte verlies moeten afboeken. Het rapport waarschuwt dat de financiële sector nog steeds de achilleshiel is van de economische heropleving. Zonder een verdere versterking van hun balans blijven de banken volgens het rapport kwetsbaar voor schokken die de sanering van de overheidsfinanciën en het economisch herstel kunnen bemoeilijken.


De Franse trader Jérome Kerviel is door de rechtbank in Parijs veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee jaar met uitstel. Ook moet Kerviel 4,9 miljard euro terugbetalen aan zijn werkgever Société Générale. De rechtbank oordeelde dat Kerviel zijn werkgever bijna twee jaar geleden opzadelde met een verlies van 6,4 miljard euro en dat verlies geprobeerd heeft te verdoezelen. Kerviel zou bij het speculeren onverantwoord grote risico's hebben genomen. Kerviel mocht maximaal 125 miljoen euro inzetten, maar bleek te speculeren met sommen tot 50 miljard euro. Uiteindelijk slaagde de bank erin het verlies te beperken tot 4,9 miljard euro. Kerviel was volgens het openbaar ministerie een systematische fraudeur. Kerviel gaat in beroep tegen het vonnis. Volgens hem speelde de bank zelf een grote rol in het uiteindelijke verlies.


Adviseurs van de Canadese overheid stellen dat Potash, de grootste kunstmeststoffenproducent ter wereld, een overnamebod van BHP Billiton in overweging zou moeten nemen. Het alternatief is immers een Chinese overname en dat zou volgens de adviseurs economisch minder goed zijn voor de provincie Saskatchewan, waar Potash is gevestigd. BHP Billiton bracht in augustus een vijandig bod uit van 39 miljard dollar op Potash. De kunststoffenproducent kant zich tegen het bod en heeft de hulp van China ingeroepen. Het Chinese chemiebedrijf Sinochem probeert al weken de handen in elkaar te slaan met andere investeerders om een tegenbod te kunnen uitbrengen. De Canadese overheid gaat ervan uit dat een Chinees concern minder de marktdiscipline zou volgen, lagere prijzen zou vragen en dus minder winst zou nastreven dan BHP Billiton, wat de provincie minder belastingen zou opbrengen.


Evan Williams, medeoprichter van microbloggingsite Twitter, heeft zijn functie als directeur van het bedrijf neergelegd. Williams wordt opgevolgd door Dick Costolo, die zal moeten proberen om het internetbedrijf winstgevend te maken. Williams richt zich liever op het ontwikkelen van producten. De microblogsite is in twee jaar gegroeid van twintig werknemers en ruim één miljoen berichten per dag naar driehonderd medewerkers en negentig miljoen tweets. De uitdagingen van een snelgroeiende organisatie zijn volgens Williams ontelbaar. Hij voegt er aan toe dat grote groei geen succes op zichzelf is, maar moet bedrijf wel streven naar het behalen van zijn winstpotentieel, met behoud van zijn cultuur en gebruikersfocus en zijn positieve invloed op de wereld. Evan Williams is twee jaar directeur geweest van Twitter. Dick Costolo kwam één jaar geleden bij Twitter. Voordien was hij directeur van het softwarebedrijf Feedburner, dat drie jaar geleden verkocht werd aan Google.


De internettelefoniedienst Skype, die meer dan een half miljard gebruikers telt, heeft Tony Bates aangesteld tot nieuwe chief executive in opvolging van Joshua Silverman. Bates was tot nu toe verantwoordelijk voor de bedrijvendivisie van Cisco. De overstap van Bates is verrassend, aangezien hij bij Cisco werd genoemd als mogelijke opvolger van chief executive John Chambers. Bates heeft meer dan twintig jaar ervaring in zakelijke informatica. Hij is eigenaar van negen patenten en zetelde in de raad van bestuur van YouTube. Josh Silverman zal wel nog zijn opvolger bijstaan om de overgang te vergemakkelijken. Skype is bezig een beursgang voor te bereiden, maar er waren ook geruchten over een overname door Cisco. Door het aantrekken van Bates lijkt het bedrijf ervoor te kiezen om door te gaan met de beursgang.


Giftig afval uit een aluminiumfabriek heeft drie Hongaarse dorpen overstroomd en vier levens geëist. Het opruimen van het giftig slib zal maanden tot een jaar duren. De Hongaarse regering heeft de noodtoestand afgekondigd in de deelgebieden Veszprem, Gyor-Moson-Sopron en Vas. Nog vier andere dorpen werden door de rode blubbervloed getroffen. Er vielen zeker vier doden en honderdtwintig gewonden. De slachtoffers zijn twee vrouwen, een jonge man en een driejarige peuter. De ramp gebeurde in Ajka, op 165 kilometer ten westen van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De giftige stroom zat in een reservoir nabij de fabriek en kwam vrij nadat de omwalling om een nog onbekende reden was gebroken. Het afvalproduct bevat zware metalen en is potentieel dodelijk wanneer het wordt ingeslikt. Het opruimen zou maanden tot een jaar kunnen duren.


De Europese landen moeten drastisch besparen, maar dat kan een breekijzer voor toekomstgerichte hervormingen zijn. Dat heeft de Britse vice-premier Nick Clegg gezegd naar aanleiding van de Asem-top tussen Europese en Aziatische leiders. De Europese Unie moet volgens hem een breekijzer creëren voor een nieuw soort economische groei door bijvoorbeeld te investeren in onderzoek en groene technologie. Het wegwerken van het begrotingstekort mag volgens Clegg niet worden voorgesteld als besparingen, maar als hervormingen die hoop bieden op een betere toekomst. Uiteraard is de uitdaging volgens de Britse vice-premiergigantisch en het is begrijpelijk dat de mensen onzeker zijn, maar hij voegt er aan toe dat de Europese economie niet gedoemd is tot een slakkengang. Clegg zegt dat Europa kan leren van de manier waarop Azië herstelde van de diepe financiële crisis in de late jaren negentig. Daar dacht men volgens hem ook onterecht dat de schade lang voelbaar zou zijn.


De Europese vliegtuigconstructeur Airbus heeft tijdens de eerste negen maanden van het jaar netto 328 bestellingen ontvangen, veertig meer dan zijn Amerikaanse concurrent Boeing. Dat blijkt uit cijfers die officieel bekend werden gemaakt. De Europese constructeur, dochterbedrijf van het luchtvaartconcern EADS registreerde, 379 bestellingen, waarvan er na de annuleringen nog 328 orders overbleven. Concurrent Boeing telde dan weer 361 bestelling en 73 annuleringen, volgens een balans die op de website van de onderneming werd geplaatst. Als Airbus Boeing dit jaar voorblijft, zal het het achtste achtereenvolgende jaar zijn waarin het Europese bedrijf het marktleiderschap opeist. Airbus heeft in de eerste negen maanden 380 toestellen opgeleverd, terwijl Boeing in de eerste acht maanden 308 exemplaren opleverde.


John Meriwether, de legendarische belegger achter het fonds Long-Term Capital Management (LTCM), waagt zich aan een nieuwe onderneming JM Advisors. Hij richt twee hefboomfondsen op die focussen op handel in valuta, overheidspapier en financiële instrumenten. Meriwether, die voor het eerst naam maakte als obligatiehandelaar bij Salomon Brothers, hoopt dat zijn derde poging wel een schot in de roos zal zijn. Long-Term Capital Management werd door Meriwether in het begin van de jaren negentig opgezet samen met nobelprijs-winnaar Myron Scholes en werd door de hele financiële wereld geprezen. Toen de Russische crisis twaalf jaar geleden uitbrak, ging een bedrag van 4,6 miljard dollar verloren. Het fonds moest door de Federal Reserve worden overgenomen en werd tien jaar geleden opgedoekt. Meritwether lanceerde daarop het fonds JWM Partners, maar ook dat viel ten prooi aan de voorbije kredietcrisis.


Het Britse supermarktconcern Tesco heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,79 miljard pond sterling. Dat is een stijging met 14,1 procent tegenover dezelfde periode tijdens het vorige boekjaar. De groei is een gevolg van de aanhoudende omzetgroei van de internationale activiteiten, waarbij met name de Aziatische markten sterk blijven presteren. De omzet steeg met 7,1 procent tot 29,8 miljard dollar. In Groot-Brittannië, de grootste markt van het bedrijf, bedroeg de identieke omzetgroei in de eerste helft van het jaar 0,3 procent, vergeleken met een groei van 3,7 procent in de eerste helft van het vorige boekjaar. Volgens bestuursvoorzitter Terry Leahy, die in maart volgend jaar zal worden opgevolgd door Philip Clarke, is het herstel van de Britse economie traag en stabiel. Tesco verwacht daarnaast dat de verlieslatende Amerikaanse activiteiten over drie jaar winstgevend zullen zijn.


Grootschalige windmolenparken kunnen de temperatuur in hun onmiddellijke omgeving gevoelig veranderen. Luchtwervelingen achter de turbinebladen vermengen warme en koude luchtlagen met elkaar. Dat resulteert tijdens de nacht in een iets hogere temperatuur aan de grond en overdag in een iets lagere, voorspellen computermodellen. Het verschil zou ongeveer een graad celsius bedragen. De Amerikaanse meteorologen Somnath Baidya Roy en Justin Traiteur van de universiteit van Illinois hebben die computervoorspellingen nu ook nagemeten bij het Californische windmolenpark van San Gorgonio. Meetgegevens bevestigen dat een windmolenpark de omgeving tijdens opwarmt en overdag afkoelt. Omdat windmolenparken vaak op landbouwland worden ingeplant, kunnen plaatselijke weersveranderingen de opbrengst van de akkers doen dalen.


Sociale media worden steeds vaker aangewend voor criminele acties. Dat is één van de conclusies van een rapport van het beveiligingsbedrijf Panda Security. Zo is bijvoorbeeld de Like-knop op Facebook erg gevoelig om malware te verspreiden. Verder zijn ook zogeheten black hat-zoekmachinetechnieken nog altijd populair. Hierbij worden valse websites opgezet die ontwikkeld zijn om goed te scoren in zoekmachines en zo malware tot bij de nietsvermoedende gebruiker te krijgen. Ook Twitter had recent nog te kampen met een lek in javascript-code dat gretig werd uitgebuit om gebruikers om te leiden naar besmette websites. Ook de groeiende populariteit van Android-gebaseerde smartphones heeft veel cybercriminelen op ideeën gebracht om via applicaties op het mobiele besturingssysteem van Google gebruikers onder vuur te nemen. Zo is er bijvoorbeeld FakePlayer, een applicatie die zich voordoet als videospeler, maar in werkelijkheid tientallen sms-berichten verstuurt.


De Duitse autoconstructeur Audi heeft in september een dubbelcijferige groei in de bestellingen gekend, dankzij het nieuwe A1-model. Dat heeft Rupert Stadler, chief executive van Audi, gezegd op het autosalon van Parijs. Audi kent volgens Stadler dankzij het A1-model recordbestellingen in Duitsland en Europa. De geplande productie van 40.000 wagens zal tegen half oktober zijn uitverkocht. Stadler merkte dan ook op zeer tevreden te zijn over de gang van zaken. De omzet van Audi tijdens de eerste negen maanden van het jaar ligt volgens marketing-directeur Peter Schwarzenbauer duidelijk boven het niveau van de recordperiode twee jaar geleden. Toen slaagde Audi er voor het eerst in meer dan één miljoen wagens te verkopen. Voor het huidige jaar rekent het merk, dat deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, op 1,08 miljoen exemplaren.


Vliegtuigbouwer Boeing heeft een belangrijke order bij het Amerikaanse ministerie van defensie in de wacht gesleept. Het gaat om bestellingen van de vliegtuigtypes Super Hornet en Growler, bestemd voor de Amerikaanse marine. Van de Super Hornet werden zesenzestig exemplaren besteld. Van de nieuwe Growler zullen achtenvijftig toestellen worden gekocht. Met het order is in totaal een bedrag van 5,3 miljard dollar gemoeid. De leveringen moeten over twee jaar beginnen en zouden tegen het midden van het decennium helemaal moeten zijn afgerond. De Super Hornet wordt op dit ogenblik al ingezet in Afghanistan. De Growler is het nieuwste Amerikaanse gevechtsvliegtuig en is uitgerust om volledig elektronisch gestuurde luchtaanvallen uit te voeren. Het toestel is de vervanger van de Prowler, die sinds bijna veertig jaar bij de Amerikaanse marine in dienst is.


Er is een akkoord bereikt over de begroting van de staat Californië. Daarover heeft gouverneur Arnold Schwarzenegger een overeenkomst gesloten met de Californische senaatsleiders. Het is de bedoeling een tekort van 19,1 miljard dollar weg te werken. De overeenkomst moet een impasse doorbreken die al meer dan drie maanden duurt. Dat is het langste begrotingsconflict uit de geschiedenis van de staat. In het akkoord wordt onder meer voorzien in het terugschroeven van de pensioenen van toekomstige staatsambtenaren en loonbeperkingen voor het huidige korps. Ook een aantal belastingvoordelen zullen worden geschrapt. Een woordvoerder van Schwarzenegger zei dat de gouverneur vooral tevreden is dat een belastingverhoging voor de bevolking kon worden vermeden. Er werd echter ook een besparing van 300 miljoen dollar doorgevoerd in hulp aan gehandicapten en ouderen.


Meer Nieuws

Tuesday, October 05, 2010

NASA volgt klimaatverandering Himalaya op

Het Amerikaanse National Aeronautics and Space Agency (NASA) heeft in de Nepalese hoofdstad Katmandoe een nieuw systeem gelanceerd waarmee het effect van klimaatverandering in de Himalaya gecontroleerd kan worden. Wetenschappers, regeringen en hulporganisaties krijgen door het nieuwe Servir-systeem onlinetoegang tot satellietbeelden van de regio en kunnen zo vroeg zien of er overstromingen of andere rampen op handen zijn. Ook bedreigingen voor de biodiversiteit en ijsmassa's kunnen worden opgevolgd. Een vertegenwoordiger van Icimod, de Nepalese organisatie voor bergontwikkeling, noemde het systeem belangrijk voor rampenmanagement en de toekomstige beschikbaarheid van water.

Labels: , ,

Amerikaanse supercomputer onderzoekt begin van leven

In het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van energie wordt met een supercomputer gepoogd te achterhalen hoe ribonucleïnezuur het ontstaan van leven heeft mogelijk gemaakt. De supercomputer kan een chemische reactie simuleren die mogelijk ooit heeft geleid tot het onstaan van de eerste organismen uit ribonucleïnezuur. De onderzoekers richten zich bij hun onderzoek op een ribonucleïnezuur dat als katalysator kan optreden bij de zogenaamde Diels-Alder-reactie, die leidt tot de vorming van complexere molecules. Er wordt al langer vermoed dat ribonucleïnezuur een rol heeft gespeeld bij de vorming van de eerste organismen.

Labels: ,

Handel tussen China en Afrika meer dan 100 miljard dollar

De handel tussen China en Afrika zal dit jaar naar verwachting goed zijn voor meer dan 100 miljard dollar. Dat heeft het Chinese ministerie van handel bekend gemaakt. Tijdens de eerste helft van dit jaar had de handel tussen China en Afrika een waarde van 61,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 65 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vorig jaar had die handel een waarde van 91,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met bijna 15 procent tegenover het jaar voordien. Meer dan 1.600 Chinese bedrijven investeren in Afrika in met name mijnbouw, landbouw, fabrieken en bouw. De investeringen stuiten vaak op kritiek van westerse landen, maar in Afrika wordt China geprezen omdat er niet voortdurend wordt gehamerd op mensenrechten en corruptie.

Labels: , ,

Marktaandeel Internet Explorer blijft verder afkalven

Microsoft zag ook in september het marktaandeel van Internet Explorer kelderen. Wereldwijd heeft de browser van Microsoft nog minder dan de helft van de markt in handen. In Europa wordt Internet Exploren bijna ingehaald door Firefox. Dat blijkt uit cijfers van het bureau Statcounter. Internet Explorer heeft in Europa nog een marktaandeel van 40,3 procent. Daarmee is de voorsprong op Firefox, dat een marktaandeel van 39 procent heeft opgebouwd, bijzonder klein geworden. Chrome staat op een derde plaats met 11,3 procent. Wereldwijd heeft Internet Explorer een marktaandeel van 49,8 procent, gevolgd door Firefox (31,5 procent) en Chrome (11,5 procent).

Labels: ,

Sociale netwerkprijs voor Scandinavian Airlines

Luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines (SAS) is door de organisatie SimpliFlying bekroond voor de inzet van sociale media in de luchtvaartsector. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij kreeg de prijs voor het inzetten van de sociale netwerksite Facebook om direct contact te zoeken met duizenden gestrande reizigers tijdens de crisis met de aswolk van de IJslandse vulkaan tijdens de maand april van dit jaar. Eyjafjallajökull. Volgens Scandinavian Airlines kreeg iedere klant binnen vijf minuten antwoord op een gestelde vraag. De onderneming wordt in het bijzonder geroemd om het feit dat er binnen enkele uren een Facebook-team werd opgezet dat dag en nacht antwoord gaf op vragen en oplossingen bood.

Labels: , ,

Streng reclamebeleid Apple jaagt adverteerders weg

Het strenge reclamebeleid van Apple heeft verscheidene adverteerders aangezet om hun campagnes uit het online advertentieplatform iAd terug te trekken. Onder meer Adidas zou een campagne op iAd hebben teruggetrokken. De hoge mate van controle en het strenge beleid zouden redenen zijn geweest voor het stopzetten van de campagne. De geplande overeenkomst had een waarde van 10 miljoen dollar. De campagne van Adidas zou meerdere keren door Apple zijn afgewezen. Volgens een aantal partners zou ook Chanel, één van de partners van Apple bij de lancering van iPad, gestopt zijn om campagnes op het platform te lanceren.

Labels: , ,

Opnieuw inkomstenstijging voor Nederlandse publieke omroepen

Overheidsbezuinigingen hoeven bij de publieke omroepen niet tot paniek te leiden. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC). Daarbij wordt erop gewezen dat de publieke omroepen mede door de aantrekkende reclamemarkten hun inkomsten de volgende jaren opnieuw zullen zien stijgen. Tot het midden van het decennium wordt bij televisiereclame een gemiddelde groei van 5 procent voorop gesteld. Bij radio wordt gerekend op een gemiddelde stijging met 3,3 procent per jaar. Die stijgingen zouden zowel voor de publieke als de commerciële sector gelden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Franse industriële groep Alstom gaat over een periode van anderhalf jaar vierduizend banen schrappen. Er kunnen duizend banen verdwijnen via natuurlijke afvloeiingen en het stopzetten van tijdelijke contracten. De ontslagen zijn naar eigen zeggen nodig omdat de wereldwijde vraag naar nieuwe elektriciteitscentrales, één van de kernactiviteiten van Alstom, daalt. De ontslagen worden verspreid over Europa en Noord-Amerika, waar minder centrales op gas en kolen worden gebouwd. De zwaarst getroffen markten zijn Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten. Ook in Groot-Brittannië, Hongarije, Noorwegen en Frankrijk moet personeel vertrekken. Alstom heeft wereldwijd 96.000 werknemers. De energiedivisie van de Franse groep moest tijdens de eerste helft van dit jaar een omzetdaling met 6 procent laten optekenen tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Chinese premier Wen Jiabao wil dat opkomende economieën in de wereld meer invloed krijgen in internationale financiële instituten, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft hij gezegd tijdens een topontmoeting van Europese en Aziatische leiders in Brussel. Hij merkte daarbij op dat het besluitvormingsproces in de internationale instituten moet worden verbeterd. Ook Herman Van Rompuy, president van de Europese Unie, noemde het essentieel om de geloofwaardigheid en de doelmatigheid van het Internationaal Monetair Fonds te verbeteren. Onlangs nog merkten de Europese ministers van financiën op bereid te zijn om twee zetels op te geven in de raad van bestuur van het internationale muntfonds. Het muntfonds heeft in totaal vierentwintig zetels, waarvan er negen door Europese landen worden bezet.


Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Sara Lee heeft een overnamepoging van investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts (KKR) afgewezen. Het fonds zou de voorbije zomer Sara Lee hebben benaderd met een bod van 12 miljard dollar. Volgens een aantal bronnen zou ook sectorgenoot Unilever interesse hebben in een overname van Sara Lee, op voorwaarde dat de Amerikaanse groep zijn bakkersactiviteiten zou afstoten. In juli werd al gemeld dat Sara Lee kopers zou zoeken voor zijn bakkersdivisie. Die divisie zou ongeveer 1 miljard dollar waard zijn. Kohlberg Kravis Roberts heeft eerder ook al voedingsbedrijven zoals Beatrice, RJR Nabisco en Borden Foods gekocht. Sara Lee verkocht de voorbije periode een aantal divisies, zoals het luchtverversingsmerk AmbiPure aan Procter & Gamble, om zich toe te spitsen op zijn voedingsactiviteiten.


Bij de Nederlandse uitgeverij Wegener heeft bestuursvoorzitter Joop Munsterman zijn functie neergelegd. De Britse uitgever Mecom, het moederbedrijf van Wegener, heeft Munsterman op non-actief gezet. Munsterman, tevens voorzitter van voetbalclub FC Twente, blijft eind dit jaar verbonden als adviseur bij de raad van bestuur van Wegener. Ook Sylvia Böcker, lid van het managementteam bij Wegener, verlaat de uitgeverij. In de functie van chief digital officer leidde zij het traject Delta, dat Wegener moet omvormen tot een multimediaal bedrijf. Böcker werkte nauw samen met Munsterman en zou zich niet kunnen verenigen met het besluit van Mecom om Joop Munsterman op non-actief te zetten. Wegener ontkent geruchten dat de voltallige top van Wegener is opgestapt. Truls Velgaard, de huidige topman van Mecom Noorwegen en Polen, wordt voorgedragen als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur.


Britse banken hebben volgend jaar mogelijk extra steun nodig van de overheid. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse denktank New Economics Foundation. Volgens de denktank blijkt uit gegevens van de Britse centrale bank dat veel financiële instellingen moeite hebben om financiering aan te trekken. De banken moeten tegen het einde van volgend jaar 185 miljard pond aan ontvangen staatssteun aflossen bij de Bank of England. Ook moeten ze meer kapitaal aanhouden volgens de nieuwe Europese bankeisen. Royal Bank of Scotland en Lloyds werden met tientallen miljarden aan Britse staatssteun overeind gehouden. Die instellingen zijn nu grotendeels genationaliseerd. George Osborne, Brits minister van financiën, zegt niet te verwachten dat de banken voor extra kapitaal bij de overheid zullen aankloppen. Er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat een Britse bank extra steun nodig heeft.


Het Europese luchtvaartconcern European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) heeft één tot twee miljard euro over voor overnames. Dat heeft Louis Gallois, gelegeerd bestuurder van het concern, in een gesprek met de Duitse krant Handelsblatt. Gallois benadrukte dat het concern enkele doelwitten in het vizier heeft in de sectoren defensie, veiligheid en diensten. Het potentiële investeringsbedrag is hoger dan wat EADS tot nog toe aangegeven had. Eind juli zei EADS, dat een comfortabele 8,9 miljard euro aan geldelijke middelen heeft, bereid te zijn om tot één miljard euro te besteden aan een overname. Het concern tracht een beter evenwicht te vinden tussen zijn verschillende activiteiten en minder afhankelijk te zijn van zijn hoofdfiliaal Airbus, fabrikant van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart.


Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft verklaard dat het Amerikaanse begrotingstekort een reëele en groeiende dreiging vormt die opofferingen en zeer moeilijke beslissingen zal vergen. De dreiging op de Amerikaanse economie is volgens de topman van de Amerikaanse centrale bank reëel en groeit nog, wat voldoende reden zou moeten zijn voor de verantwoordelijken voor het budgettair beleid om een geloofwaardig plan te ontwikkelen om de tekorten op middellange termijn terug te brengen naar een levensvatbaar niveau. Bernanke voegde eraan toe dat de Amerikaanse federale staat een groeiend tekort heeft door de economische crisis en op langere termijn door de vergrijzing. Dat dreigt het systeem voor de verzekering van pensioenen en ziektes volgens Bernanke in gevaar te brengen.


Een Zwitserse overheidscommissie beveelt de twee grootbanken UBS en Credit Suisse aan om een sterkere kapitaalbuffer aan te houden dan hun internationale concurrenten. Anders is het risico te groot dat de banken ten onder zouden gaan. Hun val zou de Zwitserse economie op de knieën brengen. Strengere kapitaaleisen kunnen ook het vertrouwen in de Zwitserse banksector vergroten. Dat is erg belangrijk voor de Zwitserse economie. De gezamenlijke balansen van de grootbanken zijn vier keer zo groot als het Zwitserse bruto binnenlands product. De keerzijde is wel dat de strengere kapitaaleisen het voor UBS en Credit Suisse moeilijker maken om internationaal te concurreren. De commissie beveelt aan om een kapitaalratio van 10 procent aan te houden. De internationale standaard waarover onlangs geleden een akkoord bereikt werd, gaat uit van 7 procent.


De Nobelprijs geneeskunde gaat dit jaar naar de Brit Robert Edwards. Met zijn in-vitrofertilisatietechniek hielp hij miljoenen onvruchtbare vrouwen aan een kind. Edwards begon halverwege de jaren vijftig met zijn onderzoek naar methodes om onvruchtbare vrouwen toch moeder te kunnen laten worden. Dat leidde tweeëndertig jaar geleden tot de geboorte van de Britse Louise Brown, de eerste reageerbuisbaby van de wereld. Sinds Louise Brown zijn over de hele wereld inmiddels vier miljoen reageerbuisbaby's geboren. Het Zweedse Karolinska Instituut stelde bij de toekenning van de nobelprijs dat Edwards voor een mijlpaal in de geschiedenis van de geneeskunde heeft gezorgd en bovendien talloze onvruchtbare paren hoop heeft gegeven en gelukkig heeft gemaakt. Patrick Steptoe, de mede-pionier van Edwards, overleed tweeëntwintig jaar geleden al.


Het leven van de legendarische Duitse pilote en erotica-onderneemster Beate Uhse wordt verfilmd. Hollywoodactrice Franka Potente zal de rol van het hoofdpersonage vertolken. Beate Uhse, geboren als Beate Köstlin, overleed negen jaar geleden op éénentachtigjarige leeftijd. Uhse was de dochter van een rijke herenboer. Haar moeder was één van de eerste vijf vrouwelijke dokters in Duitsland. Uhse wou echter niet in de voetsporen van haar ouders stappen, maar piloot worden. Uhse behaalde op achttienjarige leeftijd het brevet van stuntpiloot. Net voor de tweede wereldoorlog voerde ze tal van stunts uit voor films en trouwde ze met haar instructeur Hans-Jürgen Uhse. Na de oorlog kregen voormalige Luftwaffe-piloten geen vliegbrevet meer. Daarop besloot ze in zaken te gaan en opende ze in Flensburg een specialiteitenwinkel voor huwelijkshygiëne, de eerste seksshop ter wereld. Het bedrijf groeide uit tot de grootste erotica-onderneming in Europa.


Het parket van Nanterre wil de gewezen Franse president Jacques Chirac buiten vervolging stellen in de zaak van de fictieve tewerkstelling van medewerkers door het stadsbestuur van Parijs. Chirac was er in die periode burgemeester. Het parket van Nanterre oordeelt echter dat Chirac geen kennis had van een mogelijke geheime partijfinanciering van zijn partij. Ook vindt het parket dat er onvoldoende bewijzen zijn om Chirac te vervolgen voor illegale tewerkstelling van partijleden. Er zijn volgens het parket onvoldoende elementen om de goede trouw van Chirac in twijfel te trekken. Het is wel de onderzoeksrechter die moet beslissen of de gewezen president voor de rechtbank moet komen. Beslist hij dat dat moet gebeuren, dan wordt de zaak ongetwijfeld samengevoegd met een gelijkaardige zaak die door de correctionele rechtbank van Parijs behandeld moet worden. Die zaak werd uitgesteld tot maart volgend jaar.


De salarissen van Europese ambtenaren dalen volgend jaar wellicht met 0,4 procent. Dat zegt de Europese Commissie op basis van voorlopige cijfers. Die daling zal de koopkracht van de Europese ambtenaren met 2,8 procent verminderen, omdat de kosten voor levensonderhoud volgend jaar naar verwachting 2,4 procent stijgen. Het afgelopen jaar bepleitte de Europese Commissie een loonsstijging van 3,7 procent voor de Europese ambtenaren. Dat leidde tot consternatie in de lidstaten, waar overal de broekriem werd aangehaald. De lonen van Europese ambtenaren volgen de aanpassingen van de salarissen in de overheidsdiensten van acht lidstaten. Maar over die aanpassing gaat gemakkelijk één jaar. Voor dit jaar werd slechts een stijging van de lonen met 1,85 procent goedgekeurd. Het Europese Hof van Justitie zal in dit dossier moeten beslissen.


De Chinese premier Wen Jiabao wil niet horen van een opwaardering van de yuan. Dat heeft hij duidelijk gemaakt aan het begin van de Asem-top in Brussel. Europa dringt net als de Verenigde Staten aan op een stijging van de yuan, zij het op iets diplomatischer toon. Maar Wen Jiabao pleitte in zijn openingsspeech van de Asem-top voor het behoud van stabiele wisselkoersen tussen de belangrijkste wereldmunten. Daarmee liet hij verstaan dat de yuan op zijn lage niveau blijft. Op de Asem-top pleegt de Europese Unie overleg op het hoogste niveau met Australië, Nieuw-Zeeland en de Zuidoost-Aziatische landen. De Asem-top brengt zesenveertig staatshoofden en regeringsleiders leiders samen en geldt als het hoogtepunt van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Onder meer wordt er gepeild naar de mening van de Aziatische partners over de voorstellen voor hervorming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


Twee Nederlandse onderzoekers hebben van de Amerikaanse Harvard-universiteit de IgNobelprijs voor geneeskunde ontvangen. De IgNobelprijs is bedoeld voor onderzoek dat op het eerste zicht weinig maatschappelijke relevantie heeft. De Nederlanders kregen hun prijs voor een onderzoek dat aangetoond heeft dat astmasymptomen worden verzacht door een ritje in de achtbaan. De prijs voor technologie ging naar een Brits-Mexicaans team dat een op afstand bestuurbare helikopter ontwierp om walvissensnot te verzamelen. Bij natuurkunde vielen wetenschappers uit Nieuw-Zeeland in de prijzen. Zij stelden wetenschappelijk vast dat het dragen van sokken over de schoenen de kans op uitglijden verkleint bij gladheid. Drie Britse onderzoekers kregen de vredesprijs voor hun onderzoek dat aantoonde dat vloeken de pijn verlicht.


Een staking van het metropersoneel heeft het verkeer in Londen voor een groot deel lamgelegd. Honderdduizenden Londenaren en forensen hadden door de staking grote moeite om op tijd op hun werk te komen. Veel straten waren geblokkeerd, omdat duizenden mensen de auto hadden gepakt. Het is de tweede keer in vier weken tijd dat personeel van de Londense metro actie voert. De werknemers zijn boos omdat er achthonderd banen geschrapt worden. De ontslagen zullen vooral bij de kaartverkopers vallen. De Londense burgemeester Boris Johnson heeft de stakingsacties veroordeeld. Volgens hem werden die georganiseerd door een harde kern van koppige militanten. Indien er echter geen akkoord wordt bereikt, zullen er volgens het metropersoneel ook tijdens de maand november nog twee verdere stakingsacties volgen.


Meer Nieuws

Monday, October 04, 2010

Rusland gaat tabaksreclame helemaal verbieden

De Russische regering is van plan om over twee jaar elke vorm van tabaksreclame te verbieden. Dat staat in een document dat door de Russische regering is gepubliceerd. Op dit ogenblik is tabaksreclame in Rusland nog alleen toegelaten in een aantal gedrukte media en indoor-platformen. Buitenreclame voor tabaksproducten werden drie jaar geleden al verboden. De nieuwe maatregel werd onlangs goedgekeurd door de Russische eerste minister Vladimir Poetin. De Russische regering is van plan om het aantal rokers tegen het midden van het decennium met een kwart terug te schroeven. In Rusland zou tabak elk jaar ongeveer een half miljoen doden eisen.

Labels: , ,

Aziatische consument wordt veeleisender

Er is in de regio Asia-Pacific een opvallende kloof gegroeid tussen bedrijven en consumenten over klantenservice. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Economist Intelligence Unit. Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent van de bedrijfsleiders van mening is dat de verwachtingen van de Aziatische consument de voorbije jaar in belangrijke mate zijn gestegen. Volgens 72 procent van de ondervraagden heeft dat onder meer te maken met een betere toegang tot informatie uit verscheidene bronnen. Daarbij verwijst 52 procent naar de gestegen internet-penetratie als een cruciale factor, terwijl slechts 29 procent een bepalende rol toebedenkt aan de hogere inkomsteniveaus.

Labels: ,

Irak verhoogt bewezen oliereserves met kwart

Irak heeft zijn bewezen oliereserves met 24 procent verhoogd. Volgens Hussein al-Shahristani, minister van olie van Irak, zal dat cijfer in de toekomst wellicht nog verder stijgen. Het is de eerste herziening van de Iraakse oliereserves sinds de val van Saddam Hoessein. Volgens de nieuwe cijfers heeft Irak 143,1 miljard vaten bewezen en exploiteerbare oliereserves. In het verleden stond dat cijfer op 115 miljard vaten. Indien die cijfers correct zijn, heeft Irak op dit ogenblik een grotere reserve dan buurland Iran. Onder Saddam Hoessein gebeurden er door sancties en politieke isolaties weinig nieuwe exploraties. Sinds de val van Hoessein heeft Irak echter twee rondes van internationale gunningen georganiseerd en heeft de voorbije jaren ook de exploratie-inspanningen opgedreven.

Labels: ,

Twijfels rond lanceerraket voor Virgin Galactic

Er zijn een aantal twijfels gegroeid over de toekomst van LauncherOne, de raket die onder meer gebruikt zou worden voor de ruimtemissies van Virgin Galactic. Adam Baker, die als manager bij de Britse satellietproducent Surrey Satellite Technology werd aangetrokken, is opnieuw vertrokken. Bovendien heeft het bedrijf het op dit ogenblik alleen over toekomstige mogelijkheden voor de raket en spreekt niet meer over het aangekondigde tijdschema voor een eerste ruimtereis. In juli vorig jaar kreeg LauncherOne nog een investeringsbod van Aabar Investment uit Abu Dhabi om 110 miljoen dollar in het project te investeren indien zou blijken dat de plannen van het bedrijf in realiteit zouden kunnen worden omgezet.

Labels: , , ,

Ook Tottenham Hotspur geïnteresseerd in London Olympic Stadium

De Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur heeft samen met de Amerikaanse evenementenorganisator AEG Live een verrassend bod gedaan om het London Olympic Stadium over te nemen. De Olympic Park Legacy Company had een deadline gesteld op eind september voor kandidaten die het complex wensten over te nemen. Gezocht wordt na een nieuwe bestemming van het complex na afloop van de Olympische Spelen van Londen over twee jaar. Daniel Levy, voorzitter van Tottenham Hotspurs, benadrukte dat het bod gezien moet worden als een vorm van voorzichtig en goed management, waarbij alle mogelijke opties voor de voetbalclub worden gezocht. Ook concurrent West Ham United heeft een formeel bod gedaan op het stadion.

Labels: , ,

Moskou aantrekkelijk voor groot aantal bedrijven

Van alle Europese steden mag Moskou de volgende vijf jaar de grootste toestroom van buitenlandse bedrijven verwachten. Dat is de conclusie van een rapport van de vastgoedgroep Cushman & Wakefield. Hoewel Londen, Parijs en Frankfurt de drie belangrijkste zakensteden van Europa blijven, zegt 10 procent van de vijfhonderd ondervraagde Europese bedrijven op korte termijn activiteiten naar Moskou te willen brengen. Volgens Cushman & Wakefield maakt een sterke groei van het Russische bruto binnenlandse product en de vooruitzichten op een belangrijke stijging van de consumentenbestedingen Moskou bijzonder aantrekkelijk voor bedrijven.

Labels: , ,

Coca-Cola laat voetballer Wayne Rooney vallen

Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola heeft zijn plannen opgeborgen om voor Coke Zero een reclamecampagne op te zetten rond de Britse voetballer Wayne Rooney. Een aantal toplui van Coca-Cola in de Verenigde Staten zouden het gedrag van Wayne Rooney afgrijselijk hebben genoemd. Rooney wordt ervan beticht seks gehad te hebben met escort-girls terwijl zijn echtgenote Coleen zwanger was. Coca-Cola had plannen om rond Wayne Rooney een miljoenen-campagne op te zetten voor Coke Zero. Daarbij zou een afbeelding van de spits van Manchester United en de Engelse nationale ploeg op de blikken en flessen van Coke Zero zijn verschenen. De campagne zou tot volgend jaar lopen.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi-Aventis heeft een vijandig overnamebod van 18,5 miljard dollar gelanceerd op het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme. Het Amerikaanse bedrijf wees eerder al het bod van Sanofi-Aventis af en weigerde ook verder te onderhandelen. Het vijandig overnamebod loopt tot half december. Investeerders die meer dan 50 procent van Genzyme in handen hebben, zouden aan Chris Viehbacher, chief executive van Sanofi, hebben laten verstaan hebben dat ze hun aandelen van de hand willen doen indien er een redelijke prijs zou worden geboden. Genzyme is de grootste producent van geneesmiddelen tegen genetische aandoeningen van de wereld. Hoewel Sanofi-Aventis een sterke voorkeur heeft om met Genzyme constructieve gesprekken te voeren, heeft de aanhoudende weigering van de board en het management van Genzyme er Sanofi-Aventis naar eigen zeggen toe geleid het bod rechtstreeks tot de aandeelhouders te richten.


Na drie jaar onderzoek heeft de Franse politie een internationaal netwerk van oplichters ontmanteld. De bende zou de Franse grootbanken voor ongeveer 100 miljoen euro hebben bestolen. Er zouden een zestigtal mensen bij het illegale netwerk zijn betrokken. In het kader van het onderzoek zou in augustus Mohamed Oussekine, één van de betrokkenen, in Canada zijn opgepakt. Volgens een aantal bronnen zou het gaan om één van de grootste oplichtingszaken van de jongste jaren. Bij de Franse autoriteiten kon de zaak echter nog niet bevestigd worden. Volgens de bron maakten de oplichters gebruik van een fout in het systeem voor aankoop en leasing van de Franse banken. De fondsen die ze buit maakten bij banken zoals BNP Paribas, Banque Populaire, Fortis en Natixis werden vervolgens via spookbedrijven doorgesluisd naar het buitenland.


Ierland wil geen verhoging van de bedrijfsbelasting overwegen als piste om het ontzagwekkende begrotingstekort te verminderen. De lage bedrijfsbelasting van 12,5 procent lokt al jaren ondernemingen naar Ierland. Door de redding van een aantal banken zit de Ierse overheid echter in slechte financiële papieren. Het begrotingstekort zou dit jaar liefst 32 procent bedragen en de staatsschuld stijgt tot bijna 100 procent. Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, had eerder laten verstaan dat de Ierse regering misschien aan een verhoging van de bedrijfsbelasting zou moeten denken, maar daar wil Ierland niet van weten. Mary Hanafin, Iers minister van toerisme, benadrukte dat Ierland niet tot een verhoging gedwongen kan worden. Ook een woordvoerder van het Ierse ministerie van financiën sloot die piste zonder meer uit.


De geautomatiseerde verkoop van aandelenfutures zonder de vermelding van een prijs hebben de crash van begin mei veroorzaakt. Toen werden op tien minuten tijd voor 862 miljard dollar aan aandeelhouderswaarde weggeveegd. Dat staat in het rapport van de Securities & Exhange Commission, de Amerikaanse financiële toezichthouder. Eind mei werd in een voorlopige conclusie nog gewezen bij het gefragmenteerde beurzenlandschap. In het rapport wordt gewag gemaakt van een belangrijke les, waarbij er rekening mee gehouden moet worden dat een markt onder druk kan leiden tot de geautomatiseerde executie van grote verkooporders en extreme prijswijzingen, zeker als het automatische executie algoritme geen rekening houdt met prijzen. Een poging van een grote trader om zich in te dekken tegen verliezen zette een aantal evenementen in gang die de Dow Jones 998,50 punten lager stuurde.


Verzekeraar Aegon overweegt om zijn hoofdzetel uit zijn thuisland Nederland weg te halen. Die denkpiste heeft alles te maken met de aangekondigde Europese kapitaalvereisten voor verzekeraars. Dat heeft Alexander Wynaendts, bestuursvoorzitter van Aegon, gezegd. De nieuwe Europese richtlijn moet er over drie jaar voor zorgen dat de sector beter kan weerstaan aan economisch noodweer. De sector vreest echter oneerlijke concurrentie in de Verenigde Staten, waar de verzekeraars waarschijnlijk niet aan dezelfde kapitaalvereisten moeten voldoen. Wynaendts merkte op dat de verzekeraar zou kunnen overwegen om zijn businessmodel te veranderen, maar hij voegde er aan toe dat er ook andere opties zijn, zoals bijvoorbeeld verhuizing. Een woordvoerder van het bedrijf merkte in een reactie op dat het om een puur theoretische optie gaat.


De Amerikaanse regering heeft al meer dan de helft van zijn belang in Citigroup van de hand gedaan. Tijdens de financiële crisis van twee jaar geleden schoot de regering de bank met 45 miljard dollar te hulp. Dat leverde haar een belang op van 27 procent in Citigroup. Maar door geleidelijke verkopen op de markt sinds maart is die participatie intussen gezakt tot 12,6 procent. Het belang zal voort afgebouwd worden. In totaal heeft de Amerikaanse overheid al 41,6 miljard dollar gerecupereerd uit Citigroup. Het resterende belang is tegen de huidige beurskoersen, nog eens 14 miljard dollar waard. Bovendien zal de Amerikaanse regering nog eens 2,2 miljard dollar krijgen als een vergoeding voor de overheidswaarborg die gegeven werd op toxische activa van de bank. Dat alles maakt dat het geld dat in Citigroup is gestoken een goede investering is gebleken voor de Amerikaanse belastingbetalers.


Bijna 30 procent van de beleggingsfondsen geeft te weinig informatie aan beleggers. Daardoor weten beleggers vaak niet of zij waar voor hun geld krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB). In het onderzoek wordt opgemerkt dat bijna één op de drie Nederlandse beleggingsfondsen niet duidelijk maakt aan welke index of ander fonds zij zich spiegelen. Op die manier wordt het volgens het rapport voor beleggers moeilijk de prestaties van een fondsmanager op waarde te schatten. Opgemerkt wordt dat de specialisten van de fondsen hoge kosten in rekening brengen. Beleggers van 30 procent van de fondsen kunnen volgens de onderzoekers niet controleren of die kosten de moeite waard zijn geweest. Volgens het rapport zijn Robeco, ING Groep en Delta Lloyd enkele van de aanbieders die te weinig informatie bieden.


De dienst Google Street View heeft nu ook beelden uit Antarctica. Daarmee is Google Street View actief op alle continenten. De dienst werd drie jaar geleden gelanceerd met beelden over vijf Amerikaanse steden. Dat het drie jaar duurde voordat Antarctica in beeld werd gebracht, is niet zo verwonderlijk. Wegen of paden voor de Google-auto zijn er immers amper, waardoor de beelden te voet moesten worden genomen. Alleen het gebied rond Half Moon Island is momenteel gedigitaliseerd. Naast Antarctica covert Street View nu ook Ierland en een groot deel van Brazilië, waaronder kustgebieden en de steden Sao Paulo en Rio de Janeiro. De dienst staat het verst gevorderd in Noord-Amerika en West-Europa. Google Street View wordt er echter ook vaak van beschuldigd met zijn beelden een inbreuk te vormen op de privacy.


Tijdens het derde kwartaal van dit jaar bestond 95 procent van alle e-mail uit spam. Dat blijkt uit een rapport van het beveiligingsbedrijf Panda Security. De onderzoekers merken op dat de helft van alle spam verstuurd wordt vanuit tien landen, met India, Brazilië en Rusland als uitschieters. De Verenigde Staten staan op de achtste plaats. Groot-Brittannië is in de ranglijst niet meer terug te vinden. Het rapport merkt op dat erg veel spam afkomstig is van botnets die computers van onwetende gebruikers kapen om ongewenste boodschappen te versturen. Er wordt toegevoegd dat 55 procent van de malwarebedreigingen afkomstig is van trojans. Die willen vooral financiële informatie verzamelen. Dit soort bedreigingen is volgens Panda de voorbije twee jaar sterk toegenomen, omdat ze het meeste winst opleveren voor cybercriminelen. De meeste aanvallen met trojans vonden het afgelopen kwartaal plaats in Taiwan, Rusland, Brazilië, Argentinië, Polen en Spanje.


John Rishton wordt einde maart volgend jaar de nieuwe topman van Rolls-Royce Group, na General Electric de grootste constructeur van vliegtuigmotoren. Rishton wordt de opvolger van John Rose, die het bedrijf veertien jaar leidde. Rishton is nu al lid van de raad van bestuur van Rolls-Royce. Voor Rishton drie jaar geleden chief executive werd van de Nederlandse retailgroep Ahold, was hij financieel directeur bij luchtvaartmaatschappij British Airways. Rishton zou naar de Nederlandse retailer zijn overgestapt omdat Willie Walsh hem gepasseerd was als de topman bij British Airways. Rishton neemt de leiding in handen bij Rolls-Royce op het ogenblik dat het bedrijf problemen heeft met zijn nieuwe Trent-motor. Daarvan ontplofte een prototype op een testbed. De nieuwe Trent is één van de twee mogelijke motoren op de nieuwe Boeing Dreamliner. Rishton krijgt een basisloon van 850.000 pond, net zoals zijn voorganger. Daar komen nog voor 2,8 miljoen pond aandelen bij.


Federico Ghizzoni wordt de nieuwe topman van de Italiaanse grootbank UniCredit. Dat heeft de raad van bestuur van de bank beslist. De vierenvijftigjarige Ghizzoni vervangt Alessandro Profumo, die moest opstappen na onvrede bij de aandeelhouders over het groeiende belang van Libië in de bank. Ghizzoni is al dertig jaar aan de slag bij UniCredit. Hij werkte zich op tot de tweede man van de Italiaanse bank en werd hoofd van de activiteiten in Oost-Europa. Analisten verwachten geen grote koerswijziging onder Ghizzoni. Volgens hen zal UniCredit zijn internationale strategie voortzetten, al zal er wellicht meer aandacht zijn voor de thuismarkt. Door te kiezen voor een interne opvolger voor Profumo, zou de bank een garantie willen uitsturen dat de bestaande strategie behouden zal blijven. Ghizzoni merkte al op dat de bank zijn organisatie groei zal verder zetten.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM gaat gaat de stoelcapaciteit op Afrika het volgende jaar met 4 procent uitbreiden. Dat gebeurt door de toevoeging van nieuwe bestemmingen en een uitbreiding van vluchtfrequenties. Air France zal de volgende winter Equatoriaal Guinea als nieuwe bestemming toevoegen. KLM zal starten met vluchten op Kigali in Rwanda, met een tussenstop in het Oegandese Entebbe. Volgende zomer start Air France vluchten op Freetown (Sierra Leone), Monrovia (Liberia) en Tripoli (Libië). Air France en KLM verhogen daarnaast vluchtfrequenties op een groot aantal Afrikaanse bestemmingen, waaronder Point Noire in Congo, Libreville in Gabon, Malabo in Equatoriaal Guinee, Dar Es Salaam en Kilimanjaro in Tanzania. De uitbreiding van het aanbod wordt gezien als een tegengewicht voor de diensten van de combinatie Lufthansa-Brussels Airlines.


Een aantal banken vragen dat een Amerikaanse rechtbank de Amerikaanse obligatieverzekeraar MBIA Insurance en het New York Insurance Department zou verplichten om ruim elfhonderd vertrouwelijke documenten vrij te geven. Het gaat om stukken die te maken hebben met de opdeling van MBIA Insurance bijna twee jaar geleden in een verzekeringsdivisie voor Amerikaanse overheden en een afdeling voor gestructureerde kredieten. De tweede entiteit kwam erg verzwakt uit de operatie, wat een aantal banken zwaar in de problemen bracht. De banken hebben het over een frauduleuze splitsing. In totaal hebben zeventien banken, waaronder ook KBC, inzage gevraagd in de documenten. Het dossier zou in januari volgend jaar voor de rechtbank komen. MBIA Insurance voert aan dat het New York Insurance Department de opsplitsing heeft goedgekeurd.


Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat voorziet in extra heffingen op producten uit China. Door de wet kunnen de Verenigde Staten importtaksen heffen op producten uit elk land dat zijn munt opzettelijk goedkoop houdt. Maar het is duidelijk dat de maatregel vooral gericht is op China. Met de nieuwe wet verhogen de Verenigde Staten de druk op China. Veel Amerikaanse politici klagen al langer over het Chinese monetaire beleid. Volgens hen houdt de Chinese regering de yuan opzettelijk goedkoop om de export aan te zwengelen. Chinese goederen zijn daardoor stukken goedkoper dan Amerikaanse. China zegt uit alle macht tegen de maatregel te protesteren. Daarbij wordt opgemerkt dat de druk op de yuan de handelsrelaties tussen China en de Verenigde Staten zware schade zal toebrengen. Volgens China is de maatregel ook een inbreuk op de regels van de Wereldhandelsorganisatie.


Luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines heeft een officiële uitnodiging gekregen om lid te worden van de Star Alliance. De nationale luchtvaartmaatschappij van Ethiopië zal waarschijnlijk eind volgend jaar daadwerkelijk tot de alliantie kunnen toetreden. Ethiopian Airlines wordt het dertigste lid van Star Alliance. De luchtvaartmaatschappij voegt vijf nieuwe landen en vierentwintig nieuwe bestemmingen toe aan het netwerk van de alliantie. Star Alliance heeft zich ten doel gesteld om verspreid over de hele wereld maatschappijen aan zich te binden. Dankzij de toetreding van Ethiopian Airlines krijgt Star Alliance toegang tot Centraal-Afrika. Met South African Airways (SAA) en EgyptAir is de alliantie al sterk vertegenwoordigd in het zuiden en noorden van het Afrikaanse continent. Met Brussels Airlines kon Star Alliance eind vorig jaar al een Europese Afrika-specialist aan zich binden.


Meer Nieuws