Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 08, 2010

Nieuwsoverzicht

Eurostar, de uitbater van de hogesnelheidstrein die Brussel en Parijs met Groot-Brittannië verbindt, heeft tien treinstellen besteld bij de Duitse producent Siemens. Eurostar investeert vanaf volgend jaar 820 miljoen euro in zijn treinenpark. De bestaande treinen krijgen een revisie en nieuw design en er worden nieuwe treinen aangekocht. De keuze voor Siemens betekent een tegenslag voor de Franse constructeur Alstom, die de bestaande vloot leverde. In Frankrijk werd al gereageerd dat de treinstellen niet conform zijn aan de veiligheidsregels in de Kanaaltunnel. De Franse milieuminister Jean-Louis Borloo en de Franse staatssecretaris voor transport Dominique Bussereau stelden verbaasd te zijn over de beslissing van Eurostar en riepen het bedrijf op om zijn aanbesteding conform de huidige veiligheidsregels te stellen. Eurostar bevestigde echter dat de Duitse treinen wel degelijk aan de veiligheidsnormen beantwoorden.


Het Nederlanse bedrijf TomTom, producent van navigatiesystemen, sluit een joint venture met zijn Chinese sectorgenoot AutoNavi Holdings Limited (AMAP). Financiële details over het project werden niet bekend gemaakt. TomTom krijgt een belang van 49 procent in de joint venture. Door de samenwerking krijgt de Nederlandse groep toegang tot de Chinese markt, die door zijn strenge regelgeving, een hoge kostenbasis, de intensieve concurrentie en de intensieve piraterij bijzonder moeilijk te betreden is. Door de joint venture krijgt TomTom de beschikking over de digitale kaarten en real-time verkeersdiensten van AutoNavi. De Chinese groep denkt met de joint-venture meer internationale kansen te creëren. Harold Goddijn, chief executive van TomTom, benoemde eerder Rusland, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en China als groeimarkten voor het bedrijf.


Een Franse magistraat heeft beslist een onderzoek te starten naar mogelijk smeergeld voor de verkoop van duikboten aan Pakistan, waarin huidig president Nicolas Sarkozy een rol kan hebben gespeeld. Het onderzoek vloeit voort uit een gerechtelijk onderzoek naar de motieven voor een terreuraanslag in Karachi acht jaar geleden. Daarbij kwamen elf Franse zeevaartingenieurs om het leven. De aanslag zou het werk zijn geweest van elementen van het Pakistaanse leger, wegens het niet-betalen van een deel van het smeergeld voor de aankoop. Over de verkoop was onderhandeld door de toenmalige premier Edouard Balladur. De speurders menen dat zowat 2,1 miljoen euro naar Frankrijk is teruggevloeid, waarvan veel zou zijn gebruikt voor de mislukte gooi van Balladur naar het Elysée. Sarkozy was begrotingsminister onder Balladur en schatbewaarder van diens presidentiële kiescampagne. Het parket van Parijs gaat in beroep tegen de beslissing van de magistraat.


Het Europees Parlement heeft gepleit voor een betere veiligheid rond olieboringen op zee en vraagt dat de financiële aansprakelijkheid in geval van een ramp, beter wordt geregeld. De parlementsleden verwierpen evenwel een moratorium op diepzeeboringen. Die was nochtans in de bevoegde commissie goedgekeurd. In de milieucommissie van het Europees Parlement werd eerder gevraagd dat diepzeeboringen zouden worden opgeschort tot er meer duidelijkheid is over veiligheid en aansprakelijkheid. Vanuit milieukringen is er veel kritiek op het schrappen van het moratorium. Daarbij wordt opgemerkt dat een kans op een ernstig ongeval in Europese wateren aanzienlijk is en men onvoldoende voorbereid is op de gevolgen van dergelijke incidenten. Dit soort diepzeeboringen zijn volgens de cricitici onverantwoord zolang er geen duidelijkheid is over veiligheid en aansprakelijkheid.


Het aluminiumconcern Alcoa heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 61 miljoen dollar. Dat is een daling met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 4,62 miljard dollar naar 5,29 miljard dollar. De winstdaling is te wijten aan de lagere metaalprijzen en de zwakke dollar. Alcoa, de grootste aluminiumproducent van de Verenigde Staten, merkte wel op dat de groeiende vraag vanuit China de behoefte aan aluminium dit jaar met 13 procent zal stijgen. Eerder was gewag gemaakt van een stijging met 12 procent, gesteund door onder meer ook de vraag uit Brazilië, Rusland en India. Klaus Kleinfield, chief executive van Alcoa, benadrukte dat in die landen de middenklasse steeds verder groeit, waardoor de vraag in de bouw, transport en verpakkingssector blijft toenemen.


Jaap Blokker, de oprichter van de gelijknamige winkelketen, heeft zijn opvolging na jaren zoeken veilig gesteld. Begin oktober heeft hij zijn neef Roland Palmer en Thomas Smit benoemd tot bestuurslid. Blokker kampt zelf al enige tijd met gezondheidsklachten, waarvoor hij al in het buitenland is behandeld. Zijn kinderen zijn niet bereid of geschikt om het roer over te nemen van het concern, waartoe onder meer de winkelformules Blokker, Leen Bakker, Bart Smit en Intertoys behoren. De winkelketen was daadoor erg kwetsbaar, omdat het sterk leunde op één persoon. Met de komst van de twee nieuwe bestuursleden lijkt dit probleem te zijn verholpen. Palmer wordt manager strategie. Hij loopt al enige maanden stage binnen het bedrijf. Verder heeft hij ervaring opgedaan bij Coca Cola en Unilever. Smit, telg van de speelgoedketen Bart Smit, is al zeventien jaar in dienst bij het concern en heeft al verschillende functies gehad in de speelgoedtak van het concern.


Michelle Obama, de echtgenote van de Amerikaanse president, is de machtigste vrouw ter wereld. Dat blijkt uit een ranglijst van het zakenblad Forbes. Michele Obama wordt geroemd als stijlicoon, als voorvechtster van gezondere voeding bij jongeren en als populaire moeder van de natie. Obama wordt vergeleken met Jackie Kennedy, maar dan wel met een rechtendiploma van Harvard en een wereldwijsheid van de South Side in Chicago. Op de tweede plaats staat Irene Rosenfeld, chief executive van Kraft Foods. Op de derde plaats staat televisiefiguur Oprah Winfrey, gevolgd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Vorig jaar stond Merkel nog op de eerste plaats. Haar kelderende populariteit en de moeizame coalitie van haar christendemocraten en de liberalen verklaren de terugval. Merkel werd al vier keer tot machtigste vrouw van de wereld verkozen.


De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het biotechbedrijf Crucell opgeroepen zo snel mogelijk een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen om beleggers te informeren over de steun voor het overnamebod van Johnson & Johnson. Crucell zal volgens de vereniging waarschijnlijk niet eerder dan januari volgend jaar een informatieve aandeelhoudersvergadering houden, maar opgemerkt wordt dat zo lang niet kan worden gewacht. Aandeelhouders hebben volgens de vereniging recht op adequate antwoorden van Crucell om hun eigen positie te kunnen beoordelen. Er wordt aan toegevoegd dat een aantal aandeelhouders zich sterk verzet tegen de voorgenomen overname door de Amerikaanse groep. Onder meer Delta Lloyd, Robeco en de vastgoedgroep Van Herk, die samen een belang van 15,5 procent hebben in Crucell, zijn tegen het bod.


De Nederlandse verzekeringsgroep Delta Lloyd gaat nog dit jaar tot 1 miljard euro ophalen via de uitgifte van verschillende soorten obligaties. Delta Lloyd gaat maximaal 0,5 miljard euro ophalen via een niet-achtergestelde en ongedekte lening. De uitgifte maakt deel uit van een ruimer programma waarmee Delta Lloyd in totaal 2,5 miljard euro kan ophalen. Daarnaast gaat de groep nog dit jaar 0,5 miljard euro ophalen via de uitgifte van kortlopende bedrijfsobligaties. Dat maakt dan weer deel uit van een leningenprogramma van 1,5 miljard euro. Het geld moet volgens Delta Lloyd dienen voor de herfinanciering van het werkkapitaal de groep. Een woordvoerder van de groep geeft wel toe dat het geld van het lening-programma theoretisch zou kunnen worden gebruikt bij overnames. De groep gaf niet aan of er al met bepaalde groepen wordt gepraat.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep laat steken vallen in het beheer van de pensioengelden van het eigen personeel. Dat blijkt uit een rapport van De Nederlandsche Bank. Het pensioenfonds beheert 12 miljard euro voor 74.000 actuele en gewezen personeelsleden van ING Groep. De Nederlandse centrale bank hekelt het feit dat het fonds grotendeels moet beleggen in eigen fondsen van ING Groep. Dat eenzijdige beleggingsbeleid kan volgens het rapport de belangen van de werknemers schaden. Er wordt aan toegevoegd dat dit beleid bovendien ervoor zorgt dat het geld in enkele ING-beleggingsfondsen tot 90 procent afkomstig is van het eigen pensioenfonds. De Nederlandse centrale bank wijst dergelijke concentraties af. De centrale bank heeft ook bedenkingen bij het risicomanagement van het fonds. ING Groep zegt in een reactie dat de bevindingen voorlopig zijn en dat overleg volgt.


Voor het eerste kunnen Facebook-gebruikers alle informatie, foto’s en berichten die ze ooit op de site hebben gezet, downloaden in één bestand. Daardoor krijgen de gebruikers onder meer de mogelijkheid om alle Facebook-materiaal te exporteren naar een ander sociaal netwerk. Het is maar één van de veranderingen die de netwerksite heeft doorgevoerd. Met de wijzigingen wil Facebook antwoord bieden op de zware kritiek dat het netwerk gesloten is en onvoldoende respect heeft voor de privacy van de gebruiker. In mei moest Facebook nog noodgedwongen zijn privacy-instellingen aanpassen omdat ze voor het gros van de gebruikers te complex en verwarrend waren. Gebruikers lieten de voorgeprogrammeerde instellingen ongewijzigd, waardoor steeds meer persoonlijke informatie voor het publiek toegankelijk werd.


De kleine Vietnamese Western Bank wil met een Bitburger-campagne nieuwe klanten lokken. Bij een storting van minstens 7,5 miljoen dong, geeft de bank een blik van het Duitse bier weg. De storting komt overeen met een bedrag van 278 euro. De campagne loopt tot de laatste week van november. Western Bank heeft dringend nood aan contanten omdat het Vietnamese nieuwjaar voor de deur staat. Bedrijven betalen voor die tijd bonussen uit en het is typisch een periode waarin consumenten veel geld afhalen en uitgeven. Klanten lokken met hogere rentetarieven is geen optie, omdat de autoriteiten druk zetten op de banken om de rente zo laag mogelijk te houden. Dus grijpen de financiële instellingen naar andere middelen. Eerder waren er al acties met reizen naar Europa, beddengoed en bloeddrukmeters. Europees bier wint in bierminnend Vietnam snel aan populariteit.


De Amerikaanse softwarereus Microsoft zou overwegen sectorgenoot Adobe over te nemen. Microsoft-topman Steve Ballmer zou onlangs Shantanu Narayen, zijn collega bij Adobe, hebben ontmoet. De twee zouden er gesproken hebben over de dominantie van Apple op de mobilofoonmarkt en over strategieën om Apple te counteren. Eén van de opties die toen besproken werd, is een overname van Adobe door Microsoft. Door zo’n overname zou Microsoft de populaire Flash-videospeler in handen krijgen. Die wordt gebruikt op veel websites, maar wordt geweerd op de iPhone en iPad van Apple. Een overname zou 15 miljard dollar of meer waard zijn. De twee bedrijven zouden enkele jaren geleden ook al hebben gepraat over een overname. Microsoft zou toen niet hebben doorgezet omdat de deal niet in overeenstemming zou zijn met de anti-monopoliewetgeving in de Verenigde Staten.


Het drankenconcern PepsiCo heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,92 miljard dollar. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei werd ondersteund door een betere internationale verkoop en door de volledige overname van de grootste twee bottelarijen van de groep begin dit jaar. De omzet steeg met 40 procent tot 15,51 miljard dollar. Het drankenconcern maakte ook bekend een wereldwijde gezondheidsdivisie op te richten om meer producten met fruit, groenten, granen en melkproducten te ontwikkelen. Daarbij werd opgemerkt dat steeds meer voedingsbedrijven hun productie herzien om in te spelen op de wensen van de klanten, die minder zout, vetten en kunstmatige ingrediënten verlangt. De nieuwe divisie wordt gevestigd in Chicago en zal worden geleid door Mehmood Khan, wetesnchappelijk topman van Pepsico.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum gaat een gasveld ontwikkelen in de Kaspische Zee. Het concern heeft bekend gemaakt een contract te hebben getekend met Socar, een staatsoliemaatschappij van Azerbeidzjan. De exploratie bestrijkt een gebied van 1.100 vierkante kilometer dat nooit eerder is ontgonnen. De zee in de Shafag-Asimansector van Azerbeidzjan is 650 met tot 800 meter diep. Dat is ongeveer de helft van de diepte van de Golf van Mexico, waar de ontploffing van een boorplatform van British Petroleum eerder dit jaar tot de grootste olieramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten leidde. British Petroleum en Socar kwamen vorig jaar al tot voorlopige overeenstemming over de exploratie van het gasveld. Na uitwerking van de laatste commerciële details kon Bob Dudley, de nieuwe topman van British Petroleum, in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, het definitieve contract tekenen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home