Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, October 07, 2010

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse modegroep Prada koestert opnieuw beursplannen. De groep zou vooral geïnteresseerd zijn in de beurs van Hongkong, omdat die onmiddellijk aansluit bij China, de belangrijkste luxemarkt van de toekomst. Naar verwachting zet Prada al in november al de eerste stappen voor een beursgang. Begin volgend jaar zou de beursgang een feit moeten zijn. Door de fianciële crisis hebben luxe modemerken het lange tijd moeilijk gehad, maar de markt trekt nu opnieuw aan. Vooral in Azië neemt de vraag naar haute couture sterk toe. In de eerste zes maanden van dit jaar realiseerde Prada een omzet van 936 miljoen euro. Voor dit jaar wordt gemikt op een omzet van 2 miljard euro. Het is de vierde keer dat Prada een poging voor een beursnotering overweegt. De vorige pogingen werden gedwarsboomd door de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York en nadien door de economische crisis.


Hugo Chavez, de socialistische president van Venezuela, versnelt zijn agrarische revolutie die de landbouwproductie in zijn land moet opdrijven. Chavez gaat daarvoor 250.000 hectare landbouwgrond recupereren die volgens hem niet doelmatig gebruikt wordt. Sinds zijn aantreden elf jaar geleden nationaliseerde Chavez al 3 miljoen hectare landbouwgrond. Dat is één tiende van het totale areaal. De voorbije maanden nationaliseerde hij ook diverse bedrijven uit de productie of de distributie van voedsel. Chavez wil een socialistisch distributiekanaal opzetten dat voedsel tegen lage prijzen verkoopt. De oppositie hekelt de nationalisering omdat die het tegenovergesteld effect heeft. Er wordt daarbij op gewezen dat de bebouwde grond sinds het begin van dit jaar met 22 procent gedaald. Bovendien daalde de landbouwproductie en steeg de import. De landbouw vertegenwoordigt 5 procent van het Venezolaanse bruto binnenlandse product.


Herman van Campenhout wordt half februari de nieuwe topman van het Nederlandse mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG). De mediagroep overkoepelt naast de gelijknamige krant onder meer ook de krant Spits, het puzzelblad Denksport en de radiozender Veronica. Herman van Campenhout volgt Ad Swartjes op, die eind april aftreedt. Van Campenhout werkte negen jaar lang bij de Nederlandse mediagroep Reed Elsevier. Begin dit jaar werd hij als gedelegeerd bestuurder aangetrokken door het selectiebureau USG People. Van Campenhout moet de Nederlandse groep verder moeten omvormen van een traditionele krantenuitgever tot een multimediale uitgever. De nieuwe topman zal zich ook moeten buigen over het belang van de Nederlandse groep in het Duitse televisieconcern ProSiebenSat1, waarop Telegraaf gevoelig heeft moeten afschrijven. Bovendien zal hij worden geconfronteerd met de strijd tussen de grote aandeelhouders Cyrte en Marcel Boekhoorn.


De samenwerking tussen de mijnbouwconcerns BHP Billiton en Rio Tinto voor de Australische ijzerertsactiviteiten gaat niet door. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Rio Tinto zou de zaak hebben afgeblazen omdat de samenwerking in het voordeel zou zijn van BHP Billiton. Er is onder meer onenigheid over de bijna 6 miljard dollar die BHP Billiton aan Rio Tinto moet betalen omdat Rio Tinto meer in de joint venture zou investeren. Daarnaast zouden aandeelhouders van Rio Tinto bezwaar hebben gemaakt tegen de samenwerking en zijn de vooruitzichten voor het mijnbouwbedrijf verbeterd. De samenwerking had een waarde van 120 miljard dollar, maar zou op weerstand in zowel Australië als het buitenland zijn gestuit. China, Japan, Zuid-Korea en de Europese Unie zouden allemaal bezwaar hebben gemaakt tegen het samenwerkingsverband. BHP Billiton probeerde twee jaar geleden tevergeefs Rio Tinto voor 180 miljard dollar over te nemen.


De Engelse voetbalclub FC Liverpool wordt verkocht aan het sportconcern New England Sports Ventures (NESV), vooral bekend als eigenaar van de Amerikaanse baseballclub Boston Red Sox. Met de transactie zou een bedrag van 344 miljoen euro zijn gemoeid. De Engelse voetbalclub kwam drie jaar geleden in handen van de Amerikaanse zakenlui Tom Hicks en George Gillett. Bij hun aantreden beloofden zij de fans meteen een nieuw stadion, maar dat is er nooit gekomen. Ook sportief voldeed de club niet aan de verwachting. Bovendien werd een schuld van 272 miljoen euro opgebouwd. De supporters van Liverpool voerden al langer verzet tegen de Amerikaanse eigenaars. Achter de overnemer gaat de Amerikaanse miljonair John W. Henry schuil. Hicks en Gillett verzetten zich tegen de verkoop en zeggen dat de club dubbel zoveel is dan het bedrag dat Henry zou betalen.


Het Franse autoconcern Renault verkoopt een groot deel van zijn belang in de Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo aan institutionele beleggers. De opbrengst wordt gebruikt om schulden af te lossen. Renault had een belang van 21,7 procent in Volvo, maar brengt dat terug tot 6,8 procent. Renault stapte zeventien jaar geleden in de vrachtwagenfabrikant. Beide bedrijven probeerden toen een fusie aan te gaan, maar dat project ging uiteindelijk niet door. Negen jaar geleden bouwde Renault zijn belang in Volvo verder op, nadat de Franse groep zijn vrachtwagenactiviteiten aan de Zweedse constructeur verkocht. Renault blijft na de verkoop nog wel de grootste aandeelhouder van Volvo. Het aandelenpakket dat Renault verkoopt heeft een marktwaarde van circa 3,1 miljard euro. De netto-opbrengst van de verkoop zal de schuld van Renault naar eigen zeggen reduceren van 4,6 miljard euro tot minder dan 3 miljard euro.


Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp hoopt dit boekjaar een winst voor belasting te behalen van zeker 1 miljard euro. Dat heeft Ekkehard Schulz, topman van ThyssenKrupp, verklaard in een Duits kranteninterview. Het voorbije boekjaar leed het concern door de wereldwijde economische terugval nog een verlies van 2,4 miljard euro. Volgens Schulz is het concern erin geslaagd de kosten te beheersen. Hij verwacht dat de omzet tijdens het nieuwe boekjaar zal stijgen. Hij voegt er aan toe dat de staalovens van het concern op volle capaciteit draaien. Schulz treedt in januari af als topman en wordt dan opgevolgd door Heinrich Hiesinger, die afkomstig is van Siemens. Het Duitse concern had eerder een winst tussen 100 miljoen euro en 1 miljard euro in het vooruitzicht gesteld, met de verwachting dat het uiteindelijke cijfers ergens in het midden zou vallen.


De noodlijdende Ierse bank Allied Irish Banks (AIB) zal uit de verkoop van zijn belang van 22,4 procent in de Amerikaanse kredietverstrekker M&T Bank een bedrag van 2 miljard dollar realiseren. Dat heeft Allied Irish zelf gezegd. De verkoop moet de bank in staat stellen tegemoet te komen aan de striktere kapitaalvereisten. De Ierse bank zag zich verplicht het belang publiek te verkopen, nadat het Spaanse Santander als overnamekandidaat had afgehaakt. De Ierse bank zal in de Verenigde Staten effecten op de markt brengen die omwisselbaar zijn tegen aandelen van M&T Bank. Analisten merken op dat de noodoplossing tot gevolg zal hebben dat Allied Irish niet langer hoeft te rekenen op een premie voor de participatie. Eerder al maakte de Ierse regering bekend nog eens 2 miljard euro tot 3 miljard euro te zullen investeren in de bank.


Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric koopt het energie-infrastructuurbedrijf Dresser voor 3 miljard dollar. Dresser is wereldwijd marktleider op het gebied van het coaten van pijpleidingen voor de energiesector. De deal is de jongste in een reeks van acquisities in de laatste tien jaar die de energietak van General Electrics naar eigen zeggen groot heeft gemaakt en recordwinsten oplevert. General Electric, fabrikant van onder meer krachtturbines en vliegtuigmotoren, ziet zijn internationale klantenkring met de koop van Dresser aanzienlijk toenemen. Dresser is onder meer ook producent van technologieën voor gasturbines. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een winst van 318 miljoen dollar en een omzet van 2 miljard dollar. Het bedrijf heeft 6.300 werknemers en was in handen van fondsen van Riverstone Holdings en First Reserve.


Het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies geleden van 139 miljoen dollar. Daarmee kon Monsanto zijn verlies met 40 procent terugschroeven tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Hugh Grant, topman van Monsanto, wijst erop dat het vierde kwartaal traditioneel een verliesperiode is voor het bedrijf. De omzet van Monsanto steeg met 3,9 procent tot 1,95 miljard dollar. Het verlies is vooral het gevolg van de zware Chinese concurrentie op de markt voor herbiciden op basis van glyfosaat. Topman Grant wil zich vooral focussen op de verkoop van nieuw ontwikkeld genetisch gemodificeerd sojazaad in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Volgens Grant probeert Monsanto de prijzen bewust te verlagen. Eerder verhoogde Monsanto de prijzen omdat het nieuwe zaad meer waard zou zijn dan oude variëteiten. Boeren kozen toen voor producten van de concurrentie.


De wereldeconomie herstelt van de zware recessie van vorig jaar, maar groeit de komende tijd aanzienlijk langzamer. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn halfjaarlijkse vooruitzichten voor de wereldeconomie. De vertraging van de economische groei kan volgens het rapport duren tot de tweede helft van volgend jaar. Volgens het rapport moet voor een duurzaam herstel de verstoorde balans op twee vlakken worden rechtgezet. Het eerste behelst de binnenlandse economie, waar de vraag tijdens de recessie door de overheden overeind is gehouden, ten koste van forse begrotingstekorten en oplopende staatsschulden. De tweede balans die moet worden rechtgezet, is die tussen landen en economische blokken onderling. In landen met een groot handelstekort zal de economische groei moeten komen van een exportgroei, terwijl in landen met een groot handelsoverschot de binnenlandse vraag moet worden versterkt. Zo komt de wereldeconomie meer in evenwicht.


De veroordeelde Franse trader Jerome Kerviel moet geen 4,9 miljard euro terugbetalen aan zijn voormalige werkgever Société Générale. Dat heeft de Franse bank bekend gemaakt in een reactie op het vonnis van een Franse rechtbank, waarbij Kerviel werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar effectief. De drieëndertigjarige trader moet ook een schadevergoeding van 4,9 miljard euro betalen aan Société Générale, maar een woordvoerder van de bank zei dat er geen sprake van is dat er voor een dergelijke som bij één persoon zou gaan aankloppen. De bank wil naar eigen zeggen een oplossing zoeken die zowel voor de aandeelhouders verdedigbaar is, als rekening houdt met de situatie van de veroordeelde trader. Kerviel heeft al bekend gemaakt in beroep te gaan tegen zijn veroordeling. Ook in de Franse media is er zware kritiek op de bijzonder zware veroordeling. Vooral het feit dat de bank volledig werd vrijgepleit wordt op onbegrip onthaald.


Het bedrijf Logitech heeft als eerste de eerste apparaten voor het televisie-project van het Amerikaanse internetbedrijf Google voorgesteld. De Logitech Revue is uitgerust met televisiesoftware van Google. De software is gebaseerd op het mobiele Android-besturingssysteem van Google. De Logitech Revue zal op de Amerikaanse markt worden gelanceerd tegen een prijs van 300 dollar. Het toestel kan besteld worden bij Amazon en Best Buy. Uit een toelichting van Google blijkt dat het bedrijf vooralsnog niet van plan is om reclamediensten op televisie te gaan bieden. Daarmee sluit het bedrijf echter niet uit dat adverteerders op een later moment wel contextueel relevante advertenties kunnen plaatsen bij zoekopdrachten op televisie. In Europa wordt de Logitech Revue wellicht in de loop van volgend jaar gelanceerd.


Het Nederlandse biotechbedrijf Crucell gaat akkoord met een overname door het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson. De overname waardeert het Nederlandse bedrijf op 1,75 miljard euro. Het is echter afwachten hoe de grootaandeelhouders reageren, want sommigen uitten immers al hun twijfels bij die waardering. Johnson & Johnson heeft op dit ogenblik al 18 procent van Crucell in handen. Eind november volgt een officiële prospectus die het farmabedrijf de overige aandelen moet bezorgen. Het bedrijf hoopt de overname in het eerste kwartaal van volgend jaar af te kunnen ronden. Het overnamevoorstel is hetzelfde als datgene dat al werd genoemd toen de gesprekken half september werden bekendgemaakt. Grootaandeelhouders Van Herk Groep en Delta Lloyd Asset Management hadden toen gezegd het bod eigenlijk te laag vinden. Johnson & Johnson is echter niet gezwicht voor die druk en krijgt nu officieel de steun van Crucell voor de overname.


De Europese textielindustrie slaat alarm over de Europese hulpplannen voor het door watersnood getroffen Pakistan. De overkoepelende organisatie Euratex vreest een verlies van mogelijk 120.000 banen als Pakistan goedkoper producten mag aanbieden op de Europese markt. Euratex erkent dat Pakistan moet worden geholpen bij de wederopbouw, maar voegt er aan toe dat de bevolking geen baat zal hebben bij de tegemoetkomingen. Euratex vindt het onacceptabel dat de Europese Unie bereid is haar eigen textielindustrie op te offeren voor onredelijke eisen van Pakistan met zijn ijzersterke en concurrerende textielindustrie. De Europese Unie wil Pakistan drie jaar lang gunstige economische voorwaarden bieden, naast de huidige humanitaire noodhulp. Euratex vraagt dat die maatregel tot één jaar zou worden beperkt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home