Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, October 06, 2010

Nieuwsoverzicht

De westerse banken zullen in het derde en vierde kwartaal dit jaar wellicht 400 miljard euro afschrijven op hun protefeuilles kredieten en effecten. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een halfjaarlijks rapport over financiële stabiliteit. Daarin wordt geraamd dat de financiële crisis de banken de voorbije drie jaar 1.600 miljard euro heeft gekost. De schatting ligt 100 miljard lager dan die van zes maanden geleden, omdat de verliezen op effecten kleiner zijn dan verwacht. De banken hebben al voor 1.200 miljard euro afschrijvingen geboekt of provisies aangelegd. Dat betekent dat ze nog 400 miljard of een kwart van het verwachte verlies moeten afboeken. Het rapport waarschuwt dat de financiële sector nog steeds de achilleshiel is van de economische heropleving. Zonder een verdere versterking van hun balans blijven de banken volgens het rapport kwetsbaar voor schokken die de sanering van de overheidsfinanciën en het economisch herstel kunnen bemoeilijken.


De Franse trader Jérome Kerviel is door de rechtbank in Parijs veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee jaar met uitstel. Ook moet Kerviel 4,9 miljard euro terugbetalen aan zijn werkgever Société Générale. De rechtbank oordeelde dat Kerviel zijn werkgever bijna twee jaar geleden opzadelde met een verlies van 6,4 miljard euro en dat verlies geprobeerd heeft te verdoezelen. Kerviel zou bij het speculeren onverantwoord grote risico's hebben genomen. Kerviel mocht maximaal 125 miljoen euro inzetten, maar bleek te speculeren met sommen tot 50 miljard euro. Uiteindelijk slaagde de bank erin het verlies te beperken tot 4,9 miljard euro. Kerviel was volgens het openbaar ministerie een systematische fraudeur. Kerviel gaat in beroep tegen het vonnis. Volgens hem speelde de bank zelf een grote rol in het uiteindelijke verlies.


Adviseurs van de Canadese overheid stellen dat Potash, de grootste kunstmeststoffenproducent ter wereld, een overnamebod van BHP Billiton in overweging zou moeten nemen. Het alternatief is immers een Chinese overname en dat zou volgens de adviseurs economisch minder goed zijn voor de provincie Saskatchewan, waar Potash is gevestigd. BHP Billiton bracht in augustus een vijandig bod uit van 39 miljard dollar op Potash. De kunststoffenproducent kant zich tegen het bod en heeft de hulp van China ingeroepen. Het Chinese chemiebedrijf Sinochem probeert al weken de handen in elkaar te slaan met andere investeerders om een tegenbod te kunnen uitbrengen. De Canadese overheid gaat ervan uit dat een Chinees concern minder de marktdiscipline zou volgen, lagere prijzen zou vragen en dus minder winst zou nastreven dan BHP Billiton, wat de provincie minder belastingen zou opbrengen.


Evan Williams, medeoprichter van microbloggingsite Twitter, heeft zijn functie als directeur van het bedrijf neergelegd. Williams wordt opgevolgd door Dick Costolo, die zal moeten proberen om het internetbedrijf winstgevend te maken. Williams richt zich liever op het ontwikkelen van producten. De microblogsite is in twee jaar gegroeid van twintig werknemers en ruim één miljoen berichten per dag naar driehonderd medewerkers en negentig miljoen tweets. De uitdagingen van een snelgroeiende organisatie zijn volgens Williams ontelbaar. Hij voegt er aan toe dat grote groei geen succes op zichzelf is, maar moet bedrijf wel streven naar het behalen van zijn winstpotentieel, met behoud van zijn cultuur en gebruikersfocus en zijn positieve invloed op de wereld. Evan Williams is twee jaar directeur geweest van Twitter. Dick Costolo kwam één jaar geleden bij Twitter. Voordien was hij directeur van het softwarebedrijf Feedburner, dat drie jaar geleden verkocht werd aan Google.


De internettelefoniedienst Skype, die meer dan een half miljard gebruikers telt, heeft Tony Bates aangesteld tot nieuwe chief executive in opvolging van Joshua Silverman. Bates was tot nu toe verantwoordelijk voor de bedrijvendivisie van Cisco. De overstap van Bates is verrassend, aangezien hij bij Cisco werd genoemd als mogelijke opvolger van chief executive John Chambers. Bates heeft meer dan twintig jaar ervaring in zakelijke informatica. Hij is eigenaar van negen patenten en zetelde in de raad van bestuur van YouTube. Josh Silverman zal wel nog zijn opvolger bijstaan om de overgang te vergemakkelijken. Skype is bezig een beursgang voor te bereiden, maar er waren ook geruchten over een overname door Cisco. Door het aantrekken van Bates lijkt het bedrijf ervoor te kiezen om door te gaan met de beursgang.


Giftig afval uit een aluminiumfabriek heeft drie Hongaarse dorpen overstroomd en vier levens geëist. Het opruimen van het giftig slib zal maanden tot een jaar duren. De Hongaarse regering heeft de noodtoestand afgekondigd in de deelgebieden Veszprem, Gyor-Moson-Sopron en Vas. Nog vier andere dorpen werden door de rode blubbervloed getroffen. Er vielen zeker vier doden en honderdtwintig gewonden. De slachtoffers zijn twee vrouwen, een jonge man en een driejarige peuter. De ramp gebeurde in Ajka, op 165 kilometer ten westen van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De giftige stroom zat in een reservoir nabij de fabriek en kwam vrij nadat de omwalling om een nog onbekende reden was gebroken. Het afvalproduct bevat zware metalen en is potentieel dodelijk wanneer het wordt ingeslikt. Het opruimen zou maanden tot een jaar kunnen duren.


De Europese landen moeten drastisch besparen, maar dat kan een breekijzer voor toekomstgerichte hervormingen zijn. Dat heeft de Britse vice-premier Nick Clegg gezegd naar aanleiding van de Asem-top tussen Europese en Aziatische leiders. De Europese Unie moet volgens hem een breekijzer creëren voor een nieuw soort economische groei door bijvoorbeeld te investeren in onderzoek en groene technologie. Het wegwerken van het begrotingstekort mag volgens Clegg niet worden voorgesteld als besparingen, maar als hervormingen die hoop bieden op een betere toekomst. Uiteraard is de uitdaging volgens de Britse vice-premiergigantisch en het is begrijpelijk dat de mensen onzeker zijn, maar hij voegt er aan toe dat de Europese economie niet gedoemd is tot een slakkengang. Clegg zegt dat Europa kan leren van de manier waarop Azië herstelde van de diepe financiële crisis in de late jaren negentig. Daar dacht men volgens hem ook onterecht dat de schade lang voelbaar zou zijn.


De Europese vliegtuigconstructeur Airbus heeft tijdens de eerste negen maanden van het jaar netto 328 bestellingen ontvangen, veertig meer dan zijn Amerikaanse concurrent Boeing. Dat blijkt uit cijfers die officieel bekend werden gemaakt. De Europese constructeur, dochterbedrijf van het luchtvaartconcern EADS registreerde, 379 bestellingen, waarvan er na de annuleringen nog 328 orders overbleven. Concurrent Boeing telde dan weer 361 bestelling en 73 annuleringen, volgens een balans die op de website van de onderneming werd geplaatst. Als Airbus Boeing dit jaar voorblijft, zal het het achtste achtereenvolgende jaar zijn waarin het Europese bedrijf het marktleiderschap opeist. Airbus heeft in de eerste negen maanden 380 toestellen opgeleverd, terwijl Boeing in de eerste acht maanden 308 exemplaren opleverde.


John Meriwether, de legendarische belegger achter het fonds Long-Term Capital Management (LTCM), waagt zich aan een nieuwe onderneming JM Advisors. Hij richt twee hefboomfondsen op die focussen op handel in valuta, overheidspapier en financiële instrumenten. Meriwether, die voor het eerst naam maakte als obligatiehandelaar bij Salomon Brothers, hoopt dat zijn derde poging wel een schot in de roos zal zijn. Long-Term Capital Management werd door Meriwether in het begin van de jaren negentig opgezet samen met nobelprijs-winnaar Myron Scholes en werd door de hele financiële wereld geprezen. Toen de Russische crisis twaalf jaar geleden uitbrak, ging een bedrag van 4,6 miljard dollar verloren. Het fonds moest door de Federal Reserve worden overgenomen en werd tien jaar geleden opgedoekt. Meritwether lanceerde daarop het fonds JWM Partners, maar ook dat viel ten prooi aan de voorbije kredietcrisis.


Het Britse supermarktconcern Tesco heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 1,79 miljard pond sterling. Dat is een stijging met 14,1 procent tegenover dezelfde periode tijdens het vorige boekjaar. De groei is een gevolg van de aanhoudende omzetgroei van de internationale activiteiten, waarbij met name de Aziatische markten sterk blijven presteren. De omzet steeg met 7,1 procent tot 29,8 miljard dollar. In Groot-Brittannië, de grootste markt van het bedrijf, bedroeg de identieke omzetgroei in de eerste helft van het jaar 0,3 procent, vergeleken met een groei van 3,7 procent in de eerste helft van het vorige boekjaar. Volgens bestuursvoorzitter Terry Leahy, die in maart volgend jaar zal worden opgevolgd door Philip Clarke, is het herstel van de Britse economie traag en stabiel. Tesco verwacht daarnaast dat de verlieslatende Amerikaanse activiteiten over drie jaar winstgevend zullen zijn.


Grootschalige windmolenparken kunnen de temperatuur in hun onmiddellijke omgeving gevoelig veranderen. Luchtwervelingen achter de turbinebladen vermengen warme en koude luchtlagen met elkaar. Dat resulteert tijdens de nacht in een iets hogere temperatuur aan de grond en overdag in een iets lagere, voorspellen computermodellen. Het verschil zou ongeveer een graad celsius bedragen. De Amerikaanse meteorologen Somnath Baidya Roy en Justin Traiteur van de universiteit van Illinois hebben die computervoorspellingen nu ook nagemeten bij het Californische windmolenpark van San Gorgonio. Meetgegevens bevestigen dat een windmolenpark de omgeving tijdens opwarmt en overdag afkoelt. Omdat windmolenparken vaak op landbouwland worden ingeplant, kunnen plaatselijke weersveranderingen de opbrengst van de akkers doen dalen.


Sociale media worden steeds vaker aangewend voor criminele acties. Dat is één van de conclusies van een rapport van het beveiligingsbedrijf Panda Security. Zo is bijvoorbeeld de Like-knop op Facebook erg gevoelig om malware te verspreiden. Verder zijn ook zogeheten black hat-zoekmachinetechnieken nog altijd populair. Hierbij worden valse websites opgezet die ontwikkeld zijn om goed te scoren in zoekmachines en zo malware tot bij de nietsvermoedende gebruiker te krijgen. Ook Twitter had recent nog te kampen met een lek in javascript-code dat gretig werd uitgebuit om gebruikers om te leiden naar besmette websites. Ook de groeiende populariteit van Android-gebaseerde smartphones heeft veel cybercriminelen op ideeën gebracht om via applicaties op het mobiele besturingssysteem van Google gebruikers onder vuur te nemen. Zo is er bijvoorbeeld FakePlayer, een applicatie die zich voordoet als videospeler, maar in werkelijkheid tientallen sms-berichten verstuurt.


De Duitse autoconstructeur Audi heeft in september een dubbelcijferige groei in de bestellingen gekend, dankzij het nieuwe A1-model. Dat heeft Rupert Stadler, chief executive van Audi, gezegd op het autosalon van Parijs. Audi kent volgens Stadler dankzij het A1-model recordbestellingen in Duitsland en Europa. De geplande productie van 40.000 wagens zal tegen half oktober zijn uitverkocht. Stadler merkte dan ook op zeer tevreden te zijn over de gang van zaken. De omzet van Audi tijdens de eerste negen maanden van het jaar ligt volgens marketing-directeur Peter Schwarzenbauer duidelijk boven het niveau van de recordperiode twee jaar geleden. Toen slaagde Audi er voor het eerst in meer dan één miljoen wagens te verkopen. Voor het huidige jaar rekent het merk, dat deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, op 1,08 miljoen exemplaren.


Vliegtuigbouwer Boeing heeft een belangrijke order bij het Amerikaanse ministerie van defensie in de wacht gesleept. Het gaat om bestellingen van de vliegtuigtypes Super Hornet en Growler, bestemd voor de Amerikaanse marine. Van de Super Hornet werden zesenzestig exemplaren besteld. Van de nieuwe Growler zullen achtenvijftig toestellen worden gekocht. Met het order is in totaal een bedrag van 5,3 miljard dollar gemoeid. De leveringen moeten over twee jaar beginnen en zouden tegen het midden van het decennium helemaal moeten zijn afgerond. De Super Hornet wordt op dit ogenblik al ingezet in Afghanistan. De Growler is het nieuwste Amerikaanse gevechtsvliegtuig en is uitgerust om volledig elektronisch gestuurde luchtaanvallen uit te voeren. Het toestel is de vervanger van de Prowler, die sinds bijna veertig jaar bij de Amerikaanse marine in dienst is.


Er is een akkoord bereikt over de begroting van de staat Californië. Daarover heeft gouverneur Arnold Schwarzenegger een overeenkomst gesloten met de Californische senaatsleiders. Het is de bedoeling een tekort van 19,1 miljard dollar weg te werken. De overeenkomst moet een impasse doorbreken die al meer dan drie maanden duurt. Dat is het langste begrotingsconflict uit de geschiedenis van de staat. In het akkoord wordt onder meer voorzien in het terugschroeven van de pensioenen van toekomstige staatsambtenaren en loonbeperkingen voor het huidige korps. Ook een aantal belastingvoordelen zullen worden geschrapt. Een woordvoerder van Schwarzenegger zei dat de gouverneur vooral tevreden is dat een belastingverhoging voor de bevolking kon worden vermeden. Er werd echter ook een besparing van 300 miljoen dollar doorgevoerd in hulp aan gehandicapten en ouderen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home