Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, October 05, 2010

Nieuwsoverzicht

De Franse industriële groep Alstom gaat over een periode van anderhalf jaar vierduizend banen schrappen. Er kunnen duizend banen verdwijnen via natuurlijke afvloeiingen en het stopzetten van tijdelijke contracten. De ontslagen zijn naar eigen zeggen nodig omdat de wereldwijde vraag naar nieuwe elektriciteitscentrales, één van de kernactiviteiten van Alstom, daalt. De ontslagen worden verspreid over Europa en Noord-Amerika, waar minder centrales op gas en kolen worden gebouwd. De zwaarst getroffen markten zijn Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten. Ook in Groot-Brittannië, Hongarije, Noorwegen en Frankrijk moet personeel vertrekken. Alstom heeft wereldwijd 96.000 werknemers. De energiedivisie van de Franse groep moest tijdens de eerste helft van dit jaar een omzetdaling met 6 procent laten optekenen tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Chinese premier Wen Jiabao wil dat opkomende economieën in de wereld meer invloed krijgen in internationale financiële instituten, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft hij gezegd tijdens een topontmoeting van Europese en Aziatische leiders in Brussel. Hij merkte daarbij op dat het besluitvormingsproces in de internationale instituten moet worden verbeterd. Ook Herman Van Rompuy, president van de Europese Unie, noemde het essentieel om de geloofwaardigheid en de doelmatigheid van het Internationaal Monetair Fonds te verbeteren. Onlangs nog merkten de Europese ministers van financiën op bereid te zijn om twee zetels op te geven in de raad van bestuur van het internationale muntfonds. Het muntfonds heeft in totaal vierentwintig zetels, waarvan er negen door Europese landen worden bezet.


Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Sara Lee heeft een overnamepoging van investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts (KKR) afgewezen. Het fonds zou de voorbije zomer Sara Lee hebben benaderd met een bod van 12 miljard dollar. Volgens een aantal bronnen zou ook sectorgenoot Unilever interesse hebben in een overname van Sara Lee, op voorwaarde dat de Amerikaanse groep zijn bakkersactiviteiten zou afstoten. In juli werd al gemeld dat Sara Lee kopers zou zoeken voor zijn bakkersdivisie. Die divisie zou ongeveer 1 miljard dollar waard zijn. Kohlberg Kravis Roberts heeft eerder ook al voedingsbedrijven zoals Beatrice, RJR Nabisco en Borden Foods gekocht. Sara Lee verkocht de voorbije periode een aantal divisies, zoals het luchtverversingsmerk AmbiPure aan Procter & Gamble, om zich toe te spitsen op zijn voedingsactiviteiten.


Bij de Nederlandse uitgeverij Wegener heeft bestuursvoorzitter Joop Munsterman zijn functie neergelegd. De Britse uitgever Mecom, het moederbedrijf van Wegener, heeft Munsterman op non-actief gezet. Munsterman, tevens voorzitter van voetbalclub FC Twente, blijft eind dit jaar verbonden als adviseur bij de raad van bestuur van Wegener. Ook Sylvia Böcker, lid van het managementteam bij Wegener, verlaat de uitgeverij. In de functie van chief digital officer leidde zij het traject Delta, dat Wegener moet omvormen tot een multimediaal bedrijf. Böcker werkte nauw samen met Munsterman en zou zich niet kunnen verenigen met het besluit van Mecom om Joop Munsterman op non-actief te zetten. Wegener ontkent geruchten dat de voltallige top van Wegener is opgestapt. Truls Velgaard, de huidige topman van Mecom Noorwegen en Polen, wordt voorgedragen als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur.


Britse banken hebben volgend jaar mogelijk extra steun nodig van de overheid. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse denktank New Economics Foundation. Volgens de denktank blijkt uit gegevens van de Britse centrale bank dat veel financiële instellingen moeite hebben om financiering aan te trekken. De banken moeten tegen het einde van volgend jaar 185 miljard pond aan ontvangen staatssteun aflossen bij de Bank of England. Ook moeten ze meer kapitaal aanhouden volgens de nieuwe Europese bankeisen. Royal Bank of Scotland en Lloyds werden met tientallen miljarden aan Britse staatssteun overeind gehouden. Die instellingen zijn nu grotendeels genationaliseerd. George Osborne, Brits minister van financiën, zegt niet te verwachten dat de banken voor extra kapitaal bij de overheid zullen aankloppen. Er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat een Britse bank extra steun nodig heeft.


Het Europese luchtvaartconcern European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) heeft één tot twee miljard euro over voor overnames. Dat heeft Louis Gallois, gelegeerd bestuurder van het concern, in een gesprek met de Duitse krant Handelsblatt. Gallois benadrukte dat het concern enkele doelwitten in het vizier heeft in de sectoren defensie, veiligheid en diensten. Het potentiële investeringsbedrag is hoger dan wat EADS tot nog toe aangegeven had. Eind juli zei EADS, dat een comfortabele 8,9 miljard euro aan geldelijke middelen heeft, bereid te zijn om tot één miljard euro te besteden aan een overname. Het concern tracht een beter evenwicht te vinden tussen zijn verschillende activiteiten en minder afhankelijk te zijn van zijn hoofdfiliaal Airbus, fabrikant van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart.


Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft verklaard dat het Amerikaanse begrotingstekort een reëele en groeiende dreiging vormt die opofferingen en zeer moeilijke beslissingen zal vergen. De dreiging op de Amerikaanse economie is volgens de topman van de Amerikaanse centrale bank reëel en groeit nog, wat voldoende reden zou moeten zijn voor de verantwoordelijken voor het budgettair beleid om een geloofwaardig plan te ontwikkelen om de tekorten op middellange termijn terug te brengen naar een levensvatbaar niveau. Bernanke voegde eraan toe dat de Amerikaanse federale staat een groeiend tekort heeft door de economische crisis en op langere termijn door de vergrijzing. Dat dreigt het systeem voor de verzekering van pensioenen en ziektes volgens Bernanke in gevaar te brengen.


Een Zwitserse overheidscommissie beveelt de twee grootbanken UBS en Credit Suisse aan om een sterkere kapitaalbuffer aan te houden dan hun internationale concurrenten. Anders is het risico te groot dat de banken ten onder zouden gaan. Hun val zou de Zwitserse economie op de knieën brengen. Strengere kapitaaleisen kunnen ook het vertrouwen in de Zwitserse banksector vergroten. Dat is erg belangrijk voor de Zwitserse economie. De gezamenlijke balansen van de grootbanken zijn vier keer zo groot als het Zwitserse bruto binnenlands product. De keerzijde is wel dat de strengere kapitaaleisen het voor UBS en Credit Suisse moeilijker maken om internationaal te concurreren. De commissie beveelt aan om een kapitaalratio van 10 procent aan te houden. De internationale standaard waarover onlangs geleden een akkoord bereikt werd, gaat uit van 7 procent.


De Nobelprijs geneeskunde gaat dit jaar naar de Brit Robert Edwards. Met zijn in-vitrofertilisatietechniek hielp hij miljoenen onvruchtbare vrouwen aan een kind. Edwards begon halverwege de jaren vijftig met zijn onderzoek naar methodes om onvruchtbare vrouwen toch moeder te kunnen laten worden. Dat leidde tweeëndertig jaar geleden tot de geboorte van de Britse Louise Brown, de eerste reageerbuisbaby van de wereld. Sinds Louise Brown zijn over de hele wereld inmiddels vier miljoen reageerbuisbaby's geboren. Het Zweedse Karolinska Instituut stelde bij de toekenning van de nobelprijs dat Edwards voor een mijlpaal in de geschiedenis van de geneeskunde heeft gezorgd en bovendien talloze onvruchtbare paren hoop heeft gegeven en gelukkig heeft gemaakt. Patrick Steptoe, de mede-pionier van Edwards, overleed tweeëntwintig jaar geleden al.


Het leven van de legendarische Duitse pilote en erotica-onderneemster Beate Uhse wordt verfilmd. Hollywoodactrice Franka Potente zal de rol van het hoofdpersonage vertolken. Beate Uhse, geboren als Beate Köstlin, overleed negen jaar geleden op éénentachtigjarige leeftijd. Uhse was de dochter van een rijke herenboer. Haar moeder was één van de eerste vijf vrouwelijke dokters in Duitsland. Uhse wou echter niet in de voetsporen van haar ouders stappen, maar piloot worden. Uhse behaalde op achttienjarige leeftijd het brevet van stuntpiloot. Net voor de tweede wereldoorlog voerde ze tal van stunts uit voor films en trouwde ze met haar instructeur Hans-Jürgen Uhse. Na de oorlog kregen voormalige Luftwaffe-piloten geen vliegbrevet meer. Daarop besloot ze in zaken te gaan en opende ze in Flensburg een specialiteitenwinkel voor huwelijkshygiëne, de eerste seksshop ter wereld. Het bedrijf groeide uit tot de grootste erotica-onderneming in Europa.


Het parket van Nanterre wil de gewezen Franse president Jacques Chirac buiten vervolging stellen in de zaak van de fictieve tewerkstelling van medewerkers door het stadsbestuur van Parijs. Chirac was er in die periode burgemeester. Het parket van Nanterre oordeelt echter dat Chirac geen kennis had van een mogelijke geheime partijfinanciering van zijn partij. Ook vindt het parket dat er onvoldoende bewijzen zijn om Chirac te vervolgen voor illegale tewerkstelling van partijleden. Er zijn volgens het parket onvoldoende elementen om de goede trouw van Chirac in twijfel te trekken. Het is wel de onderzoeksrechter die moet beslissen of de gewezen president voor de rechtbank moet komen. Beslist hij dat dat moet gebeuren, dan wordt de zaak ongetwijfeld samengevoegd met een gelijkaardige zaak die door de correctionele rechtbank van Parijs behandeld moet worden. Die zaak werd uitgesteld tot maart volgend jaar.


De salarissen van Europese ambtenaren dalen volgend jaar wellicht met 0,4 procent. Dat zegt de Europese Commissie op basis van voorlopige cijfers. Die daling zal de koopkracht van de Europese ambtenaren met 2,8 procent verminderen, omdat de kosten voor levensonderhoud volgend jaar naar verwachting 2,4 procent stijgen. Het afgelopen jaar bepleitte de Europese Commissie een loonsstijging van 3,7 procent voor de Europese ambtenaren. Dat leidde tot consternatie in de lidstaten, waar overal de broekriem werd aangehaald. De lonen van Europese ambtenaren volgen de aanpassingen van de salarissen in de overheidsdiensten van acht lidstaten. Maar over die aanpassing gaat gemakkelijk één jaar. Voor dit jaar werd slechts een stijging van de lonen met 1,85 procent goedgekeurd. Het Europese Hof van Justitie zal in dit dossier moeten beslissen.


De Chinese premier Wen Jiabao wil niet horen van een opwaardering van de yuan. Dat heeft hij duidelijk gemaakt aan het begin van de Asem-top in Brussel. Europa dringt net als de Verenigde Staten aan op een stijging van de yuan, zij het op iets diplomatischer toon. Maar Wen Jiabao pleitte in zijn openingsspeech van de Asem-top voor het behoud van stabiele wisselkoersen tussen de belangrijkste wereldmunten. Daarmee liet hij verstaan dat de yuan op zijn lage niveau blijft. Op de Asem-top pleegt de Europese Unie overleg op het hoogste niveau met Australië, Nieuw-Zeeland en de Zuidoost-Aziatische landen. De Asem-top brengt zesenveertig staatshoofden en regeringsleiders leiders samen en geldt als het hoogtepunt van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Onder meer wordt er gepeild naar de mening van de Aziatische partners over de voorstellen voor hervorming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


Twee Nederlandse onderzoekers hebben van de Amerikaanse Harvard-universiteit de IgNobelprijs voor geneeskunde ontvangen. De IgNobelprijs is bedoeld voor onderzoek dat op het eerste zicht weinig maatschappelijke relevantie heeft. De Nederlanders kregen hun prijs voor een onderzoek dat aangetoond heeft dat astmasymptomen worden verzacht door een ritje in de achtbaan. De prijs voor technologie ging naar een Brits-Mexicaans team dat een op afstand bestuurbare helikopter ontwierp om walvissensnot te verzamelen. Bij natuurkunde vielen wetenschappers uit Nieuw-Zeeland in de prijzen. Zij stelden wetenschappelijk vast dat het dragen van sokken over de schoenen de kans op uitglijden verkleint bij gladheid. Drie Britse onderzoekers kregen de vredesprijs voor hun onderzoek dat aantoonde dat vloeken de pijn verlicht.


Een staking van het metropersoneel heeft het verkeer in Londen voor een groot deel lamgelegd. Honderdduizenden Londenaren en forensen hadden door de staking grote moeite om op tijd op hun werk te komen. Veel straten waren geblokkeerd, omdat duizenden mensen de auto hadden gepakt. Het is de tweede keer in vier weken tijd dat personeel van de Londense metro actie voert. De werknemers zijn boos omdat er achthonderd banen geschrapt worden. De ontslagen zullen vooral bij de kaartverkopers vallen. De Londense burgemeester Boris Johnson heeft de stakingsacties veroordeeld. Volgens hem werden die georganiseerd door een harde kern van koppige militanten. Indien er echter geen akkoord wordt bereikt, zullen er volgens het metropersoneel ook tijdens de maand november nog twee verdere stakingsacties volgen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home