Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 09, 2010

Nieuwsoverzicht

De Britse reisorganisatie Thomas Cook fuseert met rivaal Co-Operative. Door samen te gaan denken de bedrijven jaarlijks 35 miljoen pond sterling te besparen. De reisorganisaties zien zich naar eigen zeggen genoodzaakt tot de samenwerking omdat consumenten minder geld over hebben voor buitenlandse reizen. Samen zijn de twee organisaties goed voor 1.200 vestigingen in Groot-Brittannië en ongeveer 4,3 miljoen klanten. De klant merkt volgens de bedrijven weinig van de fusie, omdat de reisbureaus hun eigen naam behouden. Thomas Cook heeft met 70 procent het grootste belang in het fusiebedrijf. Thomas Cook is na TUI de grootste touroperator van Europa. De populaire bookingssite Thomascook.com wordt buiten de fusie gelaten. De twee bedrijven samen tellen ongeveer 9.000 medewerkers. Door de fusie zouden volgens Manny Fontenia-Novoa, chief executive van Thomas Cook, enkele honderden banen verdwijnen.


De Franse Senaat heeft gisterenavond de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd van zestig naar tweeënzestig jaar goedgekeurd. Eerder had ook de Assemblée de verhoging van de pensioenleeftijd al goedgekeurd. De stemming was belangrijk omdat de UMP-partij van de Franse president Nicolas Sarkozy alleen geen meerderheid in de Franse Senaat heeft, in tegenstelling tot de Assemblée. Het voorstel kreeg de steun van 186 senatoren, maar er werden ook 153 tegenstemmen geteld. De Franse vakbonden hebben al aangekondigd opnieuw op straat te zullen komen om te betogen tegen de maatregel. Bij vorige protesten gingen honderdduizenden Fransen de straat op. Weknemers van de Franse spoorwegen en het openbaar vervoer in Parijs hebben al aangegeven het werk te zullen neerleggen uit protest tegen de plannen van Sarkozy.


De Engelse voetbalclub Manchester United heeft het vorige seizoen 95,6 miljoen euro verlies geleden. Het verlies is vooral te wijten aan de intresten op de bestaande schulden. Die zijn zo hoog dat de inkomsten van 101 miljoen euro niet meer volstaan om putten te dichten. In juni werd al bekend dat de club een schuld heeft van bijna 600 miljoen. Het verlies is koren op de molen van de supporters, die al langer het vertrek eisen van Malcolm Glazer, de Amerikaanse eigenaar van Manchester United. In een reactie stelde David Gill, algemeen directeur van Manchester United, dat de club ondanks het verlies niet genoodzaakt zal zijn om spelers te verkopen. Hij voegde er aan toe dat de club nog voldoende financiële middelen heeft om nieuwe spelers aan te trekken. Hij voegde er aan toe dat de club ook Cristiano Ronaldo niet uit financiële noodzaak heeft laten vertrekken, maar wou de speler zelf absoluut een transfer naar de Spaanse club Real Madrid.


De Zuid-Afrikaanse gaststeden van het voorbije wereldkampioenschap voetbal eisen een bedrag van 50 miljoen euro van de Fédération Internationale de Football Associations (FIFA). Michal Sutcliffe, burgemeester van Durban, merkte op dat de stad nog recht heeft op 10 procent van de ticketverkoop en dreigde om verdere stappen te ondernemen. Hij voegde er aan toe dat de internationale voetbalfederatie de stad ook nog geld moet voor onder meer de opkuis na afloop van het evenement. Danny Jordaan, voorzitter van het organisatiecomité van het wereldkampioenschap, merkte op dat alles snel geregeld zal worden. De internationale voetbalfederatie distancieerde zich van het dispuut en merkt op dat de zaak moet geregeld worden tussen de betrokken steden en het organiserend comité van het wereldkampioenschap.


De raad van bestuur van het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme heeft het vijandige overnamebod van 18,5 miljard dollar van Franse farmaceutische bedrijf Sanofi-Aventis verworpen. Het bod van de Franse groep is volgens Genzyme te laag. De raad van bestuur blijft er naar eigen zeggen unaniem van overtuigd dat de biedprijs onaangepast en opportunistisch is, dat hij de onderneming ernstig onderwaardeert en de projecten om waarde te creëren voor de aandeelhouders niet erkent en dat hij niet in het belang is van Genzyme en zijn aandeelhouders. Genzyme vraagt de aandeelhouders hun aandelen niet aan Sanofi-Aventis te verkopen. Sanofi-Aventis lanceerde het vijandige overnamebod nadat Genzyme eerder een vriendelijk overnamebod voor hetzelfde bedrag had afgewezen. Genzyme zou ook schermen met de interesse van andere partijen, zoals GlaxoSmithKline, Pfizer en Johnson & Johnson.


De Japanse economie krijgt nieuwe ondersteuningsmaatregelen ter waarde van 5 biljoen yen. Dat komt overeen met een bedrag van 44 miljard euro. Het kabinet van de Japanse premier Naoto Kan heeft daarvoor het licht op groen gezet. Het plan omvat onder meer de uitvoering van openbare werken, steun voor kleine ondernemingen en de creatie van nieuwe jobs. Het gaat om een tweede pak stimuleringsmaatregelen, nadat vorige maand al een eerste reeks maatregelen werd goedgekeurd. Japan wil op die manier zijn economisch herstel vrijwaren, dat lijdt onder de dure yen. Die staat op het hoogste peil tegenover de dollar in vijftien jaar. De nieuwe maatregelen moeten wel nog door het Japanse parlement worden goedgekeurd. Premier Naoto Kan heeft daarvoor echter wel de steun nodig van de Japanse oppositie.


De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) en zijn Duitse sectorgenoot BMW onderzoeken verdere samenwerkingsmogelijkheden. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Het gaat om eerste contacten op het niveau van de groepsleiding. De gesprekken zijn volgens de bronnen nog niet vergevorderd. Reeds voor de insolventie van General Motors vorig jaar waren er gesprekken met de autoconstructeur uit Beieren over een samenwerking op vlak van motoren. Bij BMW werd gesteld dat er altijd met een reeks van bedrijven over een veelvoud van thema's wordt gepraat. Namen worden daarbij in regel niet genoemd. BMW en General Motors werken al samen met Daimler mee aan de hybride-techniek. Verder is er ook een samenwerking voor automatische aandrijvingen. Onlangs ondertekende BMW met het Zweedse Saab een contract voor de levering van BMW-benzinemotoren voor de komende modellen van Saab. Ook het Franse Peugeot wil graag met BMW samenwerken.


De Brits-Nederlandse multinational Unilever moet alle flessen Andrélon Champagne shampoo uit de winkelrekken en distributiecentra halen. Dat heeft een rechtbank in Den Haag in kort geding bepaald. Unilever bracht ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van het shampoomerk Andrélon in juli een speciale champagneshampoo op de markt. Om het jubileum extra aandacht te geven maakte Unilever flink reclame voor de shampoo met champagne-extract. De champagneproducenten, verenigd in het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne, eisten dat Unilever onmiddellijk zou stoppen met deze activiteiten. De Nederlandse rechter is op die eis uiteindelijk ingegaan. Met de verkoop van deze shampoo pleegde het Nederlandse levensmiddelenbedrijf volgens de champagne-producenten een inbreuk op hun beschermde merknaam.


In heel Italië zijn tienduizenden adolescenten op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingen in het hoger onderwijs. De betogers eisten onder meer het ontslag van Mariastella Gelmini, de Italiaanse minister van onderwijs. In totaal zouden in tachtig Italiaanse steden driehonderdduizend betogers op straat zijn gekomen. De regering van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi keurde twee jaar geleden, in volle economische crisis, verschillende besparingswetten goed. Daarbij werd bepaald dat de volgende vier jaar 9 miljard euro bespaard zou moeten worden. Daarbij zouden in het onderwijs 130.000 banen verdwijnen. Minister Gelmini weigerde een delegatie manifestanten te ontvangen. De manifestaties veroorzaakten verkeersproblemen in de grote steden. In Turijn, Milaan en Firenze kwam het tot lichte schermutselingen tussen de betogers en de politie.


In de Verenigde Staten wordt een geplande tunnel tussen New Jersey en Manhattan geschrapt. Dat heeft Chris Christie, gouverneur van de staat New Jersey, bekend gemaakt. De gouverneur voert aan dat de constructie te duur wordt. De werken voor de spoortunnel begonnen vorig jaar. Het hele project zou over acht jaar klaar moeten zijn. Aanvankelijk werd de prijs op ongeveer 8,7 miljard dollar geraamd, maar volgens een aantal studies zou dat oplopen tot 14 miljard dollar. Dat vindt gouverneur Christie, die met New Jersey al 2,7 miljard dollar van het oorspronkelijke budget moest dragen, te veel. Het gigantische project is al langer een discussiepunt tussen de federale overheid en de betrokken staten. De bestaande spoorlijnen hebben hun maximumcapaciteit zo goed als bereikt en iedereen lijkt het erover eens dat de tunnel een oplossing kan bieden voor het mobiliteitsprobleem. Maar iedereen is tegelijk beducht voor de enorme kosten van het project.


De Franse energiegroep GdF Suze gaat een aardgasleveringscontract sluiten met China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). In het contract is voorzien dat de Franse groep ongeveer 2,5 miljoen ton vloeibaar gas zal leveren. China National Offshore is de grootste offshore producent van olie en gas in China. Dat GDF Suez zijn positie in Azië probeert te verstevigen, is niet verwonderlijk. Vele Aziatische landen kennen een sterke groei, zodat hun energiebehoeften stijgen. In september sloot GdF Suez al een aardgascontract, goed voor de levering van 2,5 miljoen ton gas, met de Zuid-Koreaanse groep Kogas. De waarde van dat contract werd op 1 miljard dollar geraamd. Het aardgas dat aan China zou geleverd worden, zou onder meer uit Australië worden aangevoerd. In januari kocht GdF Suez een belang van 60 procent in drie gasvelden in het Australische Bonapartebekken, waarvoor een aardgasliquefactie-eenheid opgericht met een capaciteit van 2 miljoen ton per jaar.


Er komt dan toch geen verbod op de BlackBerry-smartphone in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De golfstaat en het Canadese bedrijf Research in Motion, de producent van de smartphone, hebben hun geschil bijgelegd. De Verenigde Arabische Emiraten hadden er begin augustus mee gedreigd in de loop van de maand oktober de toegang tot de BlackBerry-diensten te blokkeren als de overheid geen inzage kreeg in de beveiligde communicatie tussen de gebruikers van de Canadese smartphone. Andere landen, waaronder India, namen nadien die dreigementen over. De Verenigde Arabische Emiraten hebben nu echter gemeld dat de BlackBerry-diensten in overeenstemming zijn met de wet. Het is niet duidelijk welke concrete afspraken werden gemaakt. Volgens een aantal experts heeft Research in Motion mogelijk een BlackBerry-server geplaatst in de Verenigde Arabische Emiraten.


Het Duitse farmabedrijf Boehringer Ingelheim laat zijn plannen varen om roze Viagra voor vrouwen op de markt te brengen. Het product zou te veel neveneffecten blijken te hebben, zoals duizeligheid, vermoeidheid en zelfs depressie. De ontwikkeling van de roze Viagra, die de naam Girosa zou krijgen, zat nochtans in een finaal stadium. Het stopzetten is een streep door de rekening van Boehringer. Het potentieel van Girosa werd geschat op 11 miljard euro. Concurrent Pfizer testte eerder zijn blauwe Viagra-pillen ook uit op vrouwen, maar gaf die zes jaar geleden ook op. Viagra, al twaalf jaar op de markt, werkt op de bloedsomloop, terwijl Girosa actief is in het centrale zenuwstelsel. Maar beide producten blijken weinig invloed te hebben op het vrouwelijke libido. Volgens onderzoekers is het moeilijk om een lustopwekker voor vrouwen te vinden, omdat het libido van vrouwen complex is. Op dit ogenblik is er alleen Intrinsa, een pleister die testosteron in het bloed brengt.


Bankiers zullen maar 40 procent tot 60 procent van hun bonus onmiddellijk kunnen ontvangen. De rest wordt gespreid over drie tot vijf jaar uitbetaald. Bovendien mag slechts de helft van de bonus uit cash bestaan. Dat staat in de nieuwe regels die het Comité van Europese Banktoezichthouders (CEBS) heeft gepubliceerd. Andere kernpunten in de nieuwe regels zijn een verbod om bonussen over meerdere jaren te garanderen en een plafond op de bonussen in functie van het vaste salaris. Voorts verplichten de regels de bonus-aandelen een bepaalde tijd bij te houden. Het document wordt nu ter consultatie voorgelegd aan de sector. Vooral de Britse banksector protesteert omdat de Europese regels veel strikter zijn dan wat nu in de Londense City in voege is. In het algemeen wordt gewaarschuwd voor een verveelvoudiging van maatregelen en ideeën die dreigen te wegen op de sector.


Het Franse farmabedrijf Sanofi-Aventis schrapt tegen midden december 1.700 banen in de Verenigde Staten. Dat is 13 procent van het Amerikaanse personeelsbestand. Wereldwijd telt Sanofi-Aventis ongeveer 100.000 werknemers. Sanofi-Aventis benadrukte dat de reorganisatie nodig is vanwege de moeilijke marktomstandigheden. Die opmerking stuit bij een aantal analisten echter op verbazing, aangezien de Verenigde Staten één van de snelst groeiende markten voor geneesmiddelen vormen. Er wordt dan ook van uitgegaan dat Sanofi-Aventis zich eigenlijk opmaakt voor de overname van het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme. Het Franse farmaconcern bracht in augustus een overnamebod uit dat werd afgewezen. Nadien lanceerde Sanofi-Aventis een vijandig bod, maar ook dat werd door het management van Genzyme afgewimpeld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home