Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 27, 2011

Televisie en internet steeds meer bondgenoten

Televisie en internet vormen steeds meer allianties om het aankoopgedrag van de consument te beïnvloeden. Dat is de conclusie van een Britse studie van het onderzoeksbureau GfK en consulent Deloitte. Daarbij wordt opgemerkt dat inmiddels de meerderheid van de consumenten op het internet actief is terwijl er naar televisie wordt gekeken. Slechts 22 procent van de ondervraagden zou de twee media nog nooit hebben gecombineerd.

"Er is hier duidelijk sprake van een groeiende trend," merken de onderzoekers op. "Vorig jaar gaf nog 39 procent te kennen nooit simultaan gebruik te maken van televisie en internet." Er wordt aan toegevoegd dat inmiddels 45 procent van de ondervraagden online shopt terwijl er naar televisie wordt gekeken. Bij vrouwelijke consumenten loopt dat op tot 50 procent. Ook blijkt 20 procent van de consumenten tussen achttien en vierentwintig jaar een online aankoop gedaan te hebben na het product of de dienst eerst op televisie gezien te hebben.

Bij die bevolkingscategorie zijn volgens de onderzoekers alleen de winkelvloer (32 procent) en aanbevelingen van vrienden en familie (21 procent) belangrijker stimulansen te zijn om een aankoop te doen. Het sociale netwerk Facebook realiseert op dat vlak slechts een score van 3 procent, gevolgd door Twitter (2 procent) en de andere sociale netwerken (1 procent). "Door de alliantie met het internet kunnen consumenten binnen het tijdsbestek van een reclameblok bijkomende informatie opzoeken," merken de onderzoekers op. "Daarmee heeft televisie een gigantische troef ter beschikking."

Labels: , ,

Overgrote meerderheid daklozen heeft gezondheidsproblemen

De overgrote meerderheid van thuislozen wordt geconfronteerd met chronische gezondheidsproblemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het St-Michael's Hospital in Toronto. Volgens de Canadese onderzoekers lijdt 85 procent van de thuislozen aan minstens één chronische aandoening. Bovendien bleek meer dan de helft met een mentaal gezondheidsprobleem geconfronteerd te zijn. Volgens de onderzoekers moet het onderliggende probleem worden gezocht bij armoede.

"Er is een nauwe band tussen slechte woonomstandigheden en slechte gezondheid," merkt onderzoeksleider Stephen Hwang, arts bij het Centre for Research on Inner City Health van het St-Michael's Hospital, op. "Niet alleen thuislozen, maar ook mensen die in een onveilig of ongeschikt onderkomen moeten leven, worden met gelijkaardige problemen geconfronteerd. Het beleid moet dan ook zowel de armoede als de gezondheidsproblemen van deze bevolkingsgroepen aanpakken."

De onderzoekers merken op dat jaarlijks minstens 150.000 mensen in Canada dakloos zijn. Mogelijk is hun aantal dubbel zo groot. Voor elke dakloze wonen er drieëntwintig Canadezen in ongeschikte omstandigheden. Tot de belangrijkste fysieke aandoeningen behoren diabetes en hartziektes. Er wordt aan toegevoegd dat slechts 29 procent van de daklozen aangeeft in goede gezondheid te verkeren. Bij de totale bevolking bedraagt dat gemiddelde 61 procent.

Labels: ,

Maan oefenterrein voor bemande ruimtevaart naar planeten

De Amerikaanse ruimtevaart moet teruggrijpen naar bemande maanreizen. Dat moet een trainingsprogramma worden voor bemande reizen naar andere planeten. Dat heeft gewezen astronaut Neil Armstrong, de eerste mens op de maan, gezegd. Verwacht wordt dat Armstrong de volgende weken in het Amerikaanse Congres zijn visie zal brengen over de nieuwe richting die de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) heeft uitgestippeld voor de toekomst van de ruimtevaart.

"Armstrong heeft eerder al gezegd dat de Amerikaanse president Barack Obama slecht wordt geadviseerd over ruimtevaart en heeft opgemerkt dat het Amerikaanse ruimtevaartprogramma een chaotische periode doormaakt," merkt het persbureau AFP op. "Er zijn volgens Armstrong teveel verschillende visies over de toekomst van de Amerikaanse ruimtevaart. Volgens hem is de NASA de speelbal geworden van onenigheid in de Amerikaanse politiek."

Bemande reizen naar de planeet Mars moeten volgens Armstrong een doelstelling blijven, maar hij voegt er aan toe dat dergelijke missies met de huidige technologieën te moeilijk en te duur zijn. "Bemande reizen naar de maan zouden echter een aantal oplossingen kunnen uitproberen, terwijl men tegelijkertijd toch de veiligheid van de relatieve nabijheid van het centrale commando op aarde kan blijven behouden," stipt Armstrong aan. Er moet volgens Armstrong vooral gezocht worden naar oplossingen voor communicatie, straling en brandstofverbruik.

Armstrong wijst er ook op dat de zes bemande maanlandingen een gebied ter grootte van een kleine stad hebben verkend. Dat betekent volgens de astronaut dat er op de maan nog veertien miljoen vierkante mijl onverkend terrein overblijft.

Labels: , , ,

Uitstoot fluoroform veel hoger dan officieel gemeld

De Europese chemische industrie loost verdoken grote hoeveelheden van het broeikasgas fluoroform. Dat is de conclusie van het Zwitserse onderzoeksinstituut Federal Laboratories for Materials Science and Technology (EMPA). Volgens de onderzoekers liggen de uitstootniveaus van fluoroform in West-Europa tussen 60 procent en 140 procent hoger dan officieel wordt gemeld. De impact van het gas op de klimaatverandering ligt 14.800 keer hoger dan de invloed van koolstofdioxide.

"Alleen al Italië stoot volgens het rapport tien tot twintig keer meer fluoroform uit dan officieel wordt meegedeeld," aldus het webmagazine Euractiv. "Ook Groot-Brittannië en Nederland zouden twee keer zoveel uitstoten als wordt geclaimd. In Frankrijk en Duitsland zouden de meldingen wel met de realiteit stroken." De grote schuldige in Italië is volgens de onderzoekers de fabriek van Solvay Solexis in Spinetta Marengo. Solvay zegt het rapport van het Zwitserse onderzoeksinstituut te bestuderen.

"Bedrijven hebben geen wettelijke verplichting om de uitstoot van fluoroform terug te schroeven, maar ondertekenaars van de Kyoto Protocol moeten de emissies wel melden aan de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)," merkt Euractiv nog op. "Daarbij wordt volgens de Zwitserse onderzoekers echter uitsluitend gebruik gemaakt van de cijfers die door de bedrijven bekend worden gemaakt.

"Hoe kunnen van ontwikkelingslanden zoals China en India correcte emissie-meldingen worden verwacht, als zelfs West-Europa daar niet in slaagt?" merken de Zwitserse onderzoekers op. Woordvoerders van het Environmental Investigations Agency noemen de uitstootpraktijken schandalig en eisen dat de Europese Unie de bedrijven zou verplichten om de gassen te vernietigen.

Labels: , ,

Amerikaanse Navy bouwt duurzame vloot uit

De Amerikaanse Navy maakt belangrijke vorderingen op het gebied van brandstof-efficiëntie en energie-onafhankelijkheid. Dat heeft Ray Mabus, secretaris van de Amerikaanse marine, gezegd. De eerste resultaten van die strategie zullen volgens Mabus binnenkort in praktijk kunnen worden opgemerkt. De overschakeling naar duurzame energie biedt volgens Mabus zowel financiële als militaire en strategische voordelen. Het Amerikaanse leger besteedde vorig jaar een totaalbedrag van 13 miljard dollar aan petroleum.

Toen hij twee jaar geleden tot secretaris van de Navy werd aangesteld, noemde Mabus een grotere energie-efficiëntie van de Amerikaanse zeemacht één van de grote prioriteiten. Hij stelde daarbij dat tegen het einde van het decennium minstens de helft van het energieverbruik van de Navy afkomstig moest zijn uit niet-fossiele bronnen. "Die doelstelling moest de kwetsbaarheid van de Navy duidelijk maken," merkt hij op. "Er wordt teveel petroleum gekocht in potentieel of actueel volatiele locaties op aarde. De Navy moest minder afhankelijk worden van buitenlandse olie-voorraden."

Mabus voegt er aan toe dat teveel onstabiele regeringen door de verkoop van petroleum inkomsten halen uit het Amerikaanse leger. "De omschakeling naar alternatieve bronnen beantwoordt ook aan een aantal tactische doelstellingen," merkt hij op. "Petroleum is het grootste importproduct van de Verenigde Staten in Afghanistan. Voor elke vijftig petroleum-transporten moet rekening gehouden worden met een gedode of gewonde Amerikaanse soldaat. Petroleum die naar de frontlinie wordt gestuurd heeft een reële kostprijs van 400 dollar per gallon."

Mabus merkt op dat elke compagnie van de Amerikaanse marine op dit ogenblik ongeveer 700 pond aan batterijen uitspaart door het gebruik van zonnedekens om apparatuur van elektriciteit te voorzien. Bovendien werd met de USS Making Island onlangs het eerste hybride schip van de Amerikaanse marine in de vaart gebracht. Het schip maakt voor snelheden tot twaalf knopen gebruik van een elektrische aandrijving. Op zijn maidentrip van Pascagoula naar San Diego, bespaarde de USS Making Island meer dan 2 miljoen dollar aan brandstof.

De Amerikaanse marine start volgend jaar met de eerste demonstraties van de Great Green Fleet, een vloot die uitsluitend gebruik zal maken van niet-fossiele brandstoffen. Ook de vliegtuigen van de vloot zullen worden aangedreven door niet-fossiele brandstoffen. De Great Green Fleet zou over vijf jaar operationeel moeten zijn.

Labels: , , , ,

China Mobile meest winstgevende mobiele operator ter wereld

Met een winst van meer dan 9,6 miljard dollar is China Mobile volgens verschillende criteria het voorbije halfjaar de grootste mobiele operator van de wereld geworden. China Mobile heeft het grootste aantal gebruikers en de grootste winsten van de wereld en is zes keer groter dan zijn meest directe lokale concurrent China Telecom. Op de derde plaats staat China Unicom met een winst van 406 miljoen dollar, ondanks een exclusiviteit op de iPhone van Apple.

"China Mobile realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 40 miljoen dollar," merkt het magazine The Register op. "Vodafone komt aan een jaaromzet van 18,82 miljard dollar. "och levert de gemiddelde consument China Mobile slechts 6,68 pond inkomsten per maand op. Bij Vodafone leveren Britse prepaid-klanten een bedrag van 21,7 pond per maand op. Vaste contracten leveren Vodafone in Groot-Brittannië gemiddeld 37,1 pond per maand op. In India daarentegen komt Vodafone aan slechts 2,34 pond per maand."

Er wordt aan toegevoegd dat de Chinese mobiele industrie nog altijd belangrijke groeimarges heeft. Op een bevolking van 1,3 miljard mensen worden er op dit ogenblik slechts ongeveer 900 miljoen mobiele abonnementen geteld. The Register voegt er aan toe dat China Telecom ook in het buitenland operaties wil opzetten en onder meer in Groot-Brittannië denkt aan een virtuele operator voor Chinese expats. Ook in andere Europese landen wordt gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden.

Labels: , ,

Krantenpapier kan nieuwe autobrandstof worden

Onderzoekers aan de Tulane University in de Amerikaanse staat Louisiana menen een methode ontwikkeld te hebben om met papier als grondstof butanol, een biobrandstof die als een alternatief voor benzine kan worden aangewend, te produceren. De onderzoekers ontdekten een manier om een nieuwe bacterie om butanol te winnen uit cellulose. Op dit ogenblik wordt het systeem uitgetest met oude edities van de Times Picayune, een dagblad uit New Orleans.

Als brandstof is butanol volgens de onderzoekers superieur tegenover ethanol, aangezien het product getankt kan worden zonder dat de automotoren moeten worden aangepast. Bovendien kan butanol door de bestaande pijpleidingen worden getransporteerd en veroorzaakt het product ook minder corrosie-problemen. Tenslotte omvat butanol meer energie dan ethanol, waardoor de actieradius van de wagen gevoelig zou kunnen worden opgedreven.

"De ontdekking zou de kosten van de productie van bio-butanol gevoelig kunnen terugschroeven," merkt onderzoeksleider David Mullin, hoofd van het Department of Cell and Molecular Biology aan de Tulane University, op. "Naast een lagere verkoopprijs per liter, zou het gebruik van butanol uit cellulose ook de uitstoot van koolstofdioxide drastisch kunnen terugdrijven in vergelijking met de klassieke benzine. Bovendien zou de technologie ook een positieve impact hebben op de afvalberg."

De onderzoekers merken op dat cellulose in alle planten aanwezig is en het meest omvangrijke organische materiaal op de wereld vertegenwoordigt. "Alleen al in de Verenigde Staten wordt jaarlijks 323 miljoen ton cellulose-materiaal weggeworpen dat zou kunnen worden gebruikt om butanol te produceren," merken ze op.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Al minstens vijf Zwitserse kaasfabrieken hebben sinds de start van dit jaar de deuren al gesloten omwille van de terugvallende export. Dat heeft de Zwitserse sectororganisatie Swiss Milk Producers bekend gemaakt. De belangrijkste oorzaak van de dalende export is de sterke Zwitserse frank, die de prijs van vele Zwitserse producten op de internationale markten heeft opgedreven. Hoewel de totale kaasverkopen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar slechts met 2,3 procent zijn teruggevallen, maskeren die cijfers de grote exportdaling van Emmental, de grootste producent van Zwitserse kazen. De export van Emmental is met 17,2 procent gedaald. Volgens de sectorganisatie kan de situatie nog verslechteren als de euro en de dollar verder blijven vallen.


De Griekse regering wil slechts doorgaan met de bijdrage van banken en verzekeraars aan zijn reddingsplan, als op zijn minst 90 procent van de betrokken instellingen aan de operatie deelnemen. Dat heeft de Griekse regering gemeld in een bericht op de website van de beurs van Athene. Voordien was ook al sprake van 90 procent, maar dat werd bestempeld als een streefdoel in plaats van als formele voorwaarde. Met de mededeling voert Griekenland de druk op omdat de privébijdrage aan het reddingsplan vertraging oploopt. Enkele dagen geleden zou slechts 40 procent van de obligatiehouders aangegeven hebben deel te willen nemen aan het plan. Dat zou te maken hebben met de onduidelijkheid van het plan.


De Nederlandse bank ABN Amro schrapt de volgende drie tot vier jaar in totaal 2.350 arbeidsplaatsen. Door natuurlijk verloop zouden er 850 banen kunnen worden geschrapt. Er zou vooral ingegrepen worden bij de informatica-afdelingen, op het hoofdkantoor en bij de retailbank. Tegelijkertijd verwacht de Nederlandse bank 450 nieuwe banen te creëren. ABN Amro had eerder al bekend gemaakt het personeelsbestand te zullen afslanken om de bank efficiënter te maken en de winstgevendheid te verbeteren, maar de omvang van de operatie betekent een grote verrassing voor de Nederlandse vakbonden, die verontwaardigd hebben gereageerd.


De Amerikaanse belegger Warren Buffett investeert 5 miljard dollar in het financiële concern Bank of America. In ruil daarvoor heeft Buffett een jaarlijks dividend van 6 procent afgedongen. Bank of America kan die voorkeursaandelen wel terugkopen, maar zal dan wel een premie van 5 procent boven op het oorspronkelijke investeringsbedrag moeten betalen. Bank of America zat de voorbije periode in een negatieve spiraal na een lawine van miljardenclaims en aanhoudende geruchten over liquiditeitsproblemen. De belegging van Buffett wordt echter gezien als een signaal dat de situatie bij het Amerikaanse financiële concern minder erg is dan de economische wereld vreesde.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines gaat bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing een bestelling plaatsen voor honderd exemplaren van het type B737-900, dat vooral wordt ingezet voor bestemmingen op middellange afstand. De leveringen van het order zouden over twee jaar van start moeten gaan en zouden over vijf jaar worden gespreid. Met de bestelling is volgens Boeing een cataloguswaarde van 8,5 miljard dollar gemoeid. Het order past in de strategie van Delta Airlines om zijn oudste toestellen uit dienst te nemen en te vervangen door nieuwe exemplaren. De nieuwe toestellen zouden bovendien een energiebesparing tussen 15 procent en 20 procent opleveren. Ook de onderhoudskosten zouden gevoelig kunnen beperkt worden.


De Nederlandse retailketen Ahold heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 199 miljoen euro. Dat betekent een daling met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 3,5 procent tot 6,87 miljard euro. De dalingen hebben volgens Ahold te maken met het feit dat het paasweekend dit jaar in het tweede kwartaal viel, maar ook aan negatieve valuta-effecten door de zwakke dollar en herstructureringskosten. Het concern maakte wel bekend zijn marktaandeel in Nederland en de Verenigde Staten opgedreven te kunnen hebben. Anderzijds wordt opgemerkt dat de stijging van de grondstoffenprijzen niet volledig kon worden doorgerekend aan de klanten.


Het Amerikaanse concern Hewlett-Packard (HP) heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 31,2 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een omzet van 30,7 miljard dollar geboekt. De winst steeg met 9 procent tot 1,93 miljard dollar. De omzet in de software-divisie steeg met 20 procent tot 780 miljoen dollar, terwijl de services-afdeling een groei met 4 procent tot 9,09 miljard dollar liet optekenen. In het printer-segment werd een daling met 1 procent tot 6,09 miljard dollar opgetekend. De inkomsten uit de computeractiviteiten kenden echter een terugval met 3 procent tot 9,59 miljard dollar. Het Amerikaanse concern heeft zijn verwachtingen voor het hele jaar naar beneden bijgesteld.


Spanje heeft tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar bijna 32,3 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen. Dat betekent een stijging van 7,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee zit het Spaanse toerisme opnieuw op het niveau van drie jaar geleden, voor de sector zwaar werd getroffen door de gevolgen van de financiële crisis. De groeiende stroom van buitenlandse toeristen naar Spanje is mede het gevolg van de onrust in populaire mediterrane bestemmingen uit de Arabische wereld zoals Tunesië en Egypte. Ook de problemen in Griekenland hebben een gunstig effect op Spanje als alternatieve bestemming. De toeristenindustrie vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van het Spaanse bruto binnenlands product.


De Finse regering heeft afstand gedaan van het akkoord dat vorige week met Griekenland gesloten werd over een onderpand voor zijn deel van het tweede Europese steunpakket. Dat heeft een bron rond het kabinet van de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen gemeld. Er zouden onderhandelingen zijn opgestart om een andere oplossing uit te werken. Er zou van het akkoord zijn afgestapt omdat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich tegen het systeem van het onderpand heeft verzet. Merkel had gezegd dat de landen uit de eurozone in de Griekse crisis geen unilaterale stappen zouden mogen ondernemen. Na de bekendmaking van het akkoord hadden diverse andere eurolanden eveneens een onderpand geëist.


Tim Cook, de nieuwe topman van het technologieconcern Apple, heeft in een boodschap aan het personeel trouw gezworen aan de principes van zijn illustere voorganger Steve Jobs. De medewerkers mogen er volgens Cook zeker van zijn dat Apple niet zal veranderen. Steve Jobs heeft volgens Cook een bedrijf en een cultuur opgebouwd die met niets te vergelijken valt. Cook noemde Jobs zijn persoonlijke mentor en een geweldige leider. Hoewel Jobs afscheid heeft genomen als chief executive van Apple, verdwijnt hij bij het bedrijf niet helemaal uit beeld. Hij wordt immers voorzitter van de raad van bestuur van het technologieconcern.


In de Zweedse stad Landskrona is een voorstel ingediend om ook aan thuiswerkende ambtenaren een rookverbod op te leggen. De stad kent voor zijn ambtenaren nu al een totaal rookverbod tijdens de diensturen. Dat betekent dat ook tijdens de pauzes niet mag worden gerookt. Dat totale rookverbod moet volgens een aantal stemmen echter ook gelden voor ambtenaren die thuis werken. Daarmee willen de initiatiefnemers naar eigen zeggen zowel actief als passief roken tegengaan. Daarnaast moeten de ambtenaren volgens de beleidsmakers het goede voorbeeld geven aan de burgers van Landskrona. Tegenstanders vragen zich echter af hoever een werkgever kan gaan met het opleggen van regels aan werknemers. Zij noemen het voorstel moralistisch.


Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft tijdens een langverwachte toespraak geen nieuwe steunmaatregelen aangekondigd voor de Amerikaanse economie. Wel gaf Bernanke aan dat de Amerikaanse centrale bank al het mogelijke zou doen om groei en prijsstabiliteit te garanderen. Daarnaast riep Bernanke de leden van het Amerikaanse Congres op om relancemaatregelen te nemen, zodat ze over een grotere marge zouden kunnen beschikken. Bernanke zei dat de basis voor de groei nog altijd aanwezig is in de Verenigde Staten, ondanks de aanhoudende risico's voor de economie. Volgens Bernanke zou het Amerikaanse bruto binnenlandse product in het tweede kwartaal moeten verbeteren.


De Japanse premier Naoto Kan heeft zijn ontslag aangekondigd. Dat Kan wou opstappen was al eerder geweten. De Japanse premier koppelde aan zijn vertrek echter de voorwaarde dat een aantal wetsvoorstellen het parlement overleefden. Aan die voorwaarde werd nu voldaan. Kan is nauwelijks één jaar premier van Japan geweest. De Japanse publieke opinie vindt dat zijn aanpak na de aardbeving en de nucleaire ramp in Fukushima ontoereikend is geweest. Al voor het debacle van Fukushima was de populariteit van Kan naar een dieptepunt gedaald, zowel bij Japanse bevolking als binnen de rangen van zijn eigen partij. Naoto Kan was de vijfde premier in zes jaar tijd.


Zuid-Afrika gaat ermee akkoord om een bedrag van 1,5 miljard dollar aan bevroren Libische tegoeden in de Verenigde Staten vrij te geven. Dat heeft de Amerikaanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties bekend gemaakt. Zuid-Afrika was het enige land dat bleef weigeren om de bevroren goederen vrij te geven. De Zuid-Afrikaanse regering wou immers geen partij kiezen tussen de gewezen Libische dictator Moammar Kadhafi en de rebellen. Door het vrijgeven van de tegoeden kunnen de rebellen volgens de Amerikaanse vertegenwoordiging humanitaire hulp organiseren voor de Libische bevolking. De tegoeden waren door de Verenigde Naties bevroren als straf voor het regime van Kadhafi. Volgens analisten is er wereldwijd nog een bedrag van 110 miljard dollar Libische activa bevroren.


Het autobedrijf Swedish Automobile heeft de publicatie van de halfjaarcijfers uitgesteld tot eind augustus. Volgens een woordvoerder van Saab is het rapport nog niet volledig klaar voor publicatie. Er zijn geen specifieke redenen voor de vertraging. De slechte financiële situatie bij Saab speelt volgens de woordvoerder geen rol bij de vertraging van de halfjaarcijfers. Saab heeft al sinds april te kampen met een stilgevallen productie door gebrek aan financiering die nodig is om toeleveranciers te betalen. Victor Muller, topman van Swedish Automobile, onderhandelt om financiering aan te trekken in China en de Verenigde Staten. Dit heeft vooralsnog niet voldoende opgeleverd om het bedrijf uit de brand te helpen.


Meer Nieuws

Friday, August 26, 2011

Groeiend risico inbeslagnames woningen in zwakste eurolanden

Een groot gedeelte van armere bevolkingsklasse van de eurozone loopt een belangrijk risico op de inbeslagname van zijn woning. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS), gespecialiseerd in immobiliën-vraagstukken. Daarbij wordt opgemerkt dat de landen die zich in het oog van de Europese economische storm bevinden - Ierland, Spanje, Portugal en Italië - de grootste risico's lopen op de inbeslagneming van woningen.

"Uit het onderzoek blijkt dat de vastgoedmarkt in de betrokken landen met een dubbel probleem wordt getroffen," aldus het webmagazine Euractiv. "In de eerste plaats worden die markten geconfronteerd met omvangrijke inbeslagnames, terwijl een groot gedeelte van de nieuwe woningen er niet in slaagt om een koper aan te trekken. Bovendien hebben ook de investeringsfondsen hun interesse in deze markten laten varen."

Er wordt wel opgemerkt dat de interesse van investeerders in de andere landen opnieuw aantrekt en inmiddels een vraag laat optekenen die hoger ligt dan het niveau van de inbeslagnames. Dat zou vooral het geval zijn in Duitsland, Polen en Rusland. "Dit betekent dat het vertrouwen in de toekomst van de vastgoedsector hoog blijft, ondanks de moeilijke economische omstandigheden," merkt Simon Rubinsohn, hoofdeconoom bij het Royal Institute of Chartered Surveyors, op.

Labels: ,

Bosbouw loopt achter op klimaatrealiteit

De Noord-Amerikaanse bosbouw voelt al de impact van de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Department of Renewable Resources aan de University of Alberta in Canada. De onderzoekers stellen dat de bomen niet presteren zoals dat normaal het geval zou moeten zijn en er een grondige verandering moet worden doorgevoerd in het bosmanagement om de productie te optimaliseren. Bij herbebossing-plannen moet men volgens de onderzoekers niet kijken naar de huidige situatie, maar wel naar de toekomstige klimaatsituatie.

Onderzoeksleider Laura Gray merkt op dat de huidige bosbouw-regeling bepaalt dat zaad voor herbebossing uitsluitend mag gebruikt worden in gebieden waar het werd verzameld. "De klimaatverandering heeft de biotopen voor bomen echter veranderd, zodat de bestaande zones mogelijk niet langer de meest geschikte locaties zijn voor de huidige en toekomstige projecten voor herbebossing," waarschuwt de wetenschapster.

"Een groot gedeelte van het bosbeheer steunt op gegevens uit de jaren zestig en zeventig van de voorbije eeuw, maar het klimaat is sindsdien duidelijk veranderd," merkt Gray op. "Onder meer blijkt dat espen niet langer geschikt zijn voor de huidige herbebossing-zones. Dat heeft het voorbije decennium al geleid tot een verminderde productie. Het bosbeheer loopt duidelijk achter op de realiteit. Bomen moeten zoveel mogelijk in hun optimale omgeving worden geplant, zodat ze een betere productiviteit opleveren."

Labels: ,

Franse landelijke burgemeesters eisen sneller internet

De burgemeesters van gemeenten op het Franse platteland willen dat het hogesnelheids-internet in rurale regio's sneller wordt ingevoerd dan de Franse regering heeft gepland. Dat is de conclusie van een enquête in opdracht van de Association des Maires de France. Daaruit bleek dat de grote meerderheid van de Franse landelijke burgemeesters wensen dat hun gemeentes binnen een periode van vijf jaar toegang hebben tot het hogesnelheids-internet.

Die wens gaat in tegen de plannen van de Franse regering, die slechts tot doelstelling heeft om tegen het einde van het decennium 70 procent van alle Franse gezinnen aan te sluiten op het hogesnelheids-internet. Pas vijf jaar nadien zou er een volledige dekking moeten worden bereikt. De burgemeesters eisen echter dat dit proces wordt versneld en dat voor het project de nodige bijkomende financiële middelen zouden worden vrijgemaakt.

"Snel internet is cruciaal voor de toekomst van landelijke gemeenschappen," merken de burgemeesters op. "Op dat vlak is het internet even belangrijk als de komst van de trein of de elektriciteit naar landelijke gebieden." De burgemeesters voegen er aan toe dat het snel internet een noodzakelijk aanbod is om het bedrijfsleven te kunnen aantrekken en tewerkstelling te creëren. De kosten van de infrastructuur moet volgens de burgemeesters vooral gedragen worden door de hogere overheid en private operatoren, maar 48 procent wil ook zelf een bijdrage leveren.

Labels: ,

Britse media massaal verdacht van afluisterpraktijken

Een meerderheid van de Britse bevolking is ervan overtuigd dat de media zich massaal schuldig maken aan afluisterpraktijken, zoals aan het licht is gekomen door het schandaal met de tabloid News of The World. Dat is de conclusie van de Frontline Club, een organisatie die acht jaar geleden werd opgericht om de onafhankelijke journalistiek te promoten. Volgens 88 procent van de ondervraagden vormde News of the World geen uitzondering en maken ook de andere media zich aan afluisterpraktijken schuldig.

"Volgens de ondervraagden zal het schandaal bij News of the World aan enkele personen een gevangenisstraf kosten en verwacht wordt dat de tabloid-journalisten zich enkele tijd gedeisd zullen houden, maar de meeste respondenten zijn ervan overtuigd dat die praktijken na verloop van tijd stilaan terug hun opwachting zullen maken." Een groot gedeelte van de ondervraagden vraagt een grotere macht voor de Press Complaints Commission, die in Groot-Brittannië klachten over de mediasector moet behandelen.

Uit het onderzoek blijkt dat 84 procent van de ondervraagden van mening is dat illegale praktijken zoals omkoperij en bedriegerij in de media algemeen worden aanvaard. Bovendien zegt 63 procent dat de introductie van een bijkomende wettelijke regulering van de mediasector niet de beste oplossing vormen. Daarentegen geeft een groot gedeelte aan dat de journalistiek een nieuwe ethische code zou moeten invoeren, vergelijkbaar met de eed van Hypocrates voor de artsen.

Labels: , ,

Nieuwe plannen voor tunnel onder Bering Straat

Vertegenwoordigers van Rusland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China hebben opnieuw de mogelijke bouw van een tunnel onder de Bering Straat, die Siberië van Alaska scheidt, naar voor geschoven. De tunnel onder de Bering straat werd vier jaar geleden een eerste keer voorgesteld, maar wordt nu realistischer door de bouw van een verbinding van de Transsiberische spoorlijn naar de Oost-Siberische stad Yakutsh. De verbinding heeft een lengte van vijfhonderd mijl en zou over twee jaar operationeel moeten kunnen zijn.

De tunnel wordt dubbel zo lang als de Kanaaltunnel tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Door de realisatie van de tunnel onder de Bering Straat wordt het in theorie mogelijk om in St.-Pancras in Londen de trein te nemen en zonder over te stappen op een ander vervoermiddel aan te komen in het Grand Central Station in New York. Volgens World Architecture News moet de kostprijs van het project geraamd worden op een bedrag van 60 miljard pond. Vier jaar geleden was sprake van een budget van 32 miljard pond.

De Russische tsaar Nicolaas had in het begin van de twintigste eeuw al een treinverbinding tussen Siberië en Alaska voorgesteld. Het uitbreken van de eerste wereldoorlog maakte echter een einde aan die droom. De tunnel zou het transport van de grote voorraden grondstoffen van Siberië naar de Verenigde Staten moeten vergemakkelijken. De tunnel zou ongeveer 100 miljoen ton vracht per jaar kunnen verwerken. Volgens experts zou de tunnel 3 procent van het wereldwijde vrachtvervoer kunnen verwerken en 7 miljard dollar inkomsten per jaar kunnen genereren.

Labels: , ,

Beheersen digitale platformen steeds moeilijker

Macy's maakt bij de Amerikaanse gespecialiseerde retailers het meest optimaal gebruik van nieuwe media. Dat is de conclusie van een rapport van de denktank L2 over de activiteiten van de sector in digitale media. De winkelketen Macy's realiseerde in het onderzoek een score van 150 punten, waarbij de denktank opmerkt dat het concern van zijn Facebook-pagina een echte bestemming voor de gebruiker heeft gemaakt en op Twitter een evenwicht heeft gevonden met content, klantenservice en marketing. Bovendien biedt Macy's volgens L2 een superieure mobiele commerce-ervaring.

Lingerieketen Victoria's Secret komt op de tweede plaats met een score van 145 punten, waarbij aan shoppers de mogelijkheid geboden wordt op Facebook geschenkkaarten te verwerven. Er wordt aan toegevoegd dat de keten op Facebook ook 14 miljoen likes heeft gerealiseerd, terwijl ook een applicatie voor premium materiaal werd gebouwd. Met een score van 143 punten volgt de keten Nordstrom op een derde plaats, dankzij een gedurfd website-design, een sterke mobiele website en een uitstekende Twitter-feed.

De denktank merkt op dat het toenemend aantal digitale platformen het voor marketeers moeilijker maakt om alle nieuwe evoluties bij te houden. "Dat heeft tot gevolg dat de gemiddelde score van de digitale activiteiten is gedaald," wordt opgemerkt. "Digitale vakkennis en het beheersen van mobiele en sociale platformen zal in de retail uiteindelijk cruciaal zijn voor succes," merkt professor Scott Galloway, oprichter van L2, op.

De denktank voert aan dat 52 procent van de bedrijven een aanwezigheid heeft op Twitter, terwijl 48 procent like-opties heeft voor zijn producten op Facebook. Daarnaast biedt 44 procent productbesprekingen aan, terwijl 31 procent live-chats organiseert. Verder blijkt dat 67 procent van de retailers een mobiele website heeft. Daarbij heeft 45 procent een applicatie voor de iPhone en 39 procent een applicatie voor de iPad. Slechts 5 procent heeft applicaties voor Android.

Labels: , ,

Historische status Barack Obama wellicht middelmatig

Indien Barack Obama slechts één termijn als Amerikaans president kan aanblijven, zal hij waarschijnlijk niet als een groot leider de geschiedenis ingaan. Dat blijkt uit een statistisch onderzoek door Curt Nichols, professor politieke wetenschappen aan de Baylor University. Volgens de huidige stand van zaken zou Barack Obama volgens Nichols op een tweeëntwintigste plaats worden gerangschikt, tussen William McKinley en George H.W. Bush.

"Indien Obama bij de volgende verkiezingen in november volgend jaar niet wordt herverkozen tot president, zou hij graag als een echt goed president van één termijn de geschiedenis ingaan," aldus Nichols. "Met de huidige stand van zaken lijkt dat echter niet te zullen lukken. Indien Obama er daarentegen in slaagt om wel herverkozen te worden en zich echt kan opwerpen als een president die voor een transformatie heeft gezorgd, zou hij alsnog de status van nagenoeg-uitmuntend president kunnen bereiken, tussen George Washington en Thomas Jefferson."

"Zelfs wanneer hij slechts één termijn kan uitdoen, zou Obama graag een erkenning krijgen omwille van zijn progressieve instelling en inspanningen op het gebied van oorlogsvoering," voert Nichols nog aan. "Hij lijkt echter eerder te zullen afgestraft worden omdat hij er niet in geslaagd is om het land uit de economische crisis te halen. De onderzoekers blijken geen onderscheid te maken tussen presidenten die een crisis veroorzaken (George W. Bush) en presidenten die er niet in slagen om de crisis op te lossen (Jimmy Carter)."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Steve Jobs heeft aangekondigd zijn functie als chief executive bij het Amerikaanse technologiebedrijf Apple neer te leggen. Jobs wordt opgevolgd door algemeen directeur Tim Cook, maar wordt voorzitter van de raad van bestuur van het concern. Jobs herinnerde eraan altijd gezegd te hebben dat er ooit een dag zou komen dat hij de verplichtingen van chief executive bij Apple niet meer zou kunnen nakomen en dat hij de eerste zou zijn om dat mee te delen. Die dag is volgens hem nu gekomen. Jobs was al sinds januari met ziekteverlof. Dat was al de derde gedwongen afwezigheid van de topman wegens gezondheidsproblemen. Zeven jaar geleden werd hij geopereerd voor alvleesklierkanker en twee jaar geleden kreeg hij een levertransplantatie.


Het internetbedrijf Google gaat een minnelijke schikking van 500 miljoen dollar betalen voor het tonen van illegale advertenties van Canadese online apotheken in de Verenigde Staten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie bekend gemaakt. Een aantal malafide Canadese apothekersbedrijven hadden het advertentieprogramma Adwords van Google gebruikt om reclame te maken voor hun product. Het bedrag van de minnelijke schikking dekt de ontvangsten van Google uit de advertenties en de inkomsten die de Canadese apotheken ontvingen van Amerikaanse klanten. De advertenties leiden tot de illegale invoer van geneesmiddelen op de Amerikaanse markt. Websites zijn in de Verenigde Staten aansprakelijk voor de reclame van adverteerders die de wet overtreden.


De lancering van het onbemand Russisch ruimteschip Progress met voorraden voor het internationale ruimtestation is mislukt. Dat heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bekend gemaakt. De lancering vond plaats in Kazachtstan. Het ruimtevaartuig moest in een baan om de aarde worden gebracht, maar dat mislukte. Kort na de lancering zou echter de derde trap van de voortstuwingsraket hebben gefaald. Daarna verdween alle contact met het toestel. Het ruimtevaartuig had twee en een halve ton aan voorraden aan boord. Sinds het einde van het Amerikaanse spaceshuttle-programma, is de regelmatige bevoorrading van het ruimtestation in grote mate afhankelijk van de Russische onbemande ruimtevaartuigen. De bemanning heeft echter nog voor langere tijd voorraden beschikbaar.


Glencore International, de grootste grondstoffenhandelaar van de wereld, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 2,45 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 57 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 32 procent tot 92,1 miljard dollar. Het bedrijf merkte op door de lage grondstofprijzen en de lagere waardering van de mijnbedrijven, gecombineerd met een aanhoudende vraag vanuit Azië, belangrijke overnamemogelijkheden te zien. Glencore International is volgens Ivan Glasenberg, topman van het concern, dit jaar voor het eerst naar de beurs gegaan met de bedoeling om beter te kunnen inspelen op opportuniteiten en gemakkelijker overnames te verrichten.


Diageo, de grootste producent van sterke dranken ter wereld, heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 9,94 miljard pond. Dat betekent een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. In volumes werd een groei met 3 procent opgetekend. De winst steeg met 17 procent tot 1,9 miljard pond. Zuid-Europese markten zoals Griekenland en Spanje zagen hun verkoopvolumes licht dalen, maar sterke prestaties in de opkomende markten Latijns-Amerika, Afrika en Azië maakten die terugval ruimschoots goed. Voor het hele jaar wordt een winstgroei met 10 procent in het vooruitzicht gesteld. Op middellange termijn rekent het concern volgens Paul Walsh, chief executive van Diageo, op een omzetgroei met 6 procent.


Het Duitse energieconcern RWE riskeert in Nederland een miljardenverlies te zullen moeten boeken. In een procedure die door Greenpeace was aangespannen, maakte de Nederlandse Raad van State immers bekend dat een milieuvergunning voor de bouw van een steenkoolcentrale in de Eemshaven in Groningen wordt herroepen. De vergunning was al drie jaar geleden toegekend en de werken aan de centrale zijn al halverwege. De centrale zou over twee jaar operationeel moeten zijn. Met de bouw is een investering gemoeid van 2,6 miljard euro. Bij het afleveren van de vergunning bleken de effecten van de Eemshaven op het milieu en de gevolgen van de uitstoot van stikstof niet te zijn onderzocht. RWE verwacht dat met enkele aanpassingen toch worden doorgegaan met het project.


De banden van Ingvar Kamprad, oprichter van de Zweedse meubelketen Ikea, met het nazi-beweging, waren inniger dan hij heeft toegegeven. Dat beweert de Zweedse schrijfster Elisabeth Asbrink in haar nieuwe boek. Volgens Asbrink werd Kamprad tijdens de tweede wereldoorlog op zeventienjarige leeftijd van de Zweedse nazipartij. Daarop begon de Zweedse veiligheidspolitie met het bijhouden van informatie over de man. De Ikea-stichter zou tot in de jaren vijftig contact gehouden hebben met figuren uit het nazi-milieu. Ingvar Kamprad had eerder al toegegeven dat hij sympathieën koesterde voor de fascist Per Engdahl en dat hij destijds bijeenkomsten van de Zweedse Nazi-partij bezocht. Kamprad noemt zijn betrokkenheid bij de nazi-partij als de grootste fout van zijn leven.


Duitsland zal het onderpandakkoord van Finland met Griekenland afwijzen als de overeenkomst aan de andere eurolanden geld kost. Dat heeft Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering, meegedeeld. Duitsland zal volgens Seibert niet instemmen met een oplossing die één land voortrekt. Finland zoekt de goedkeuring van de andere landen van de eurozone voor een akkoord dat werd gesloten met de Griekse regering. In dat akkoord de Griekse regering ermee in garanties te voorzien om de Finse deelname aan het tweede hulppakket aan Griekenland te verzekeren. Dat hulppakket werd de voorbije maand door de Europese Unie goedgekeurd.


Het Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, heeft onmiddellijk 17 miljoen euro nodig om de grootste financiële problemen op te lossen. Dat is gebleken uit gegevens van vakbonden en de Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden. Volgens de vakbonden is Saab ruim 11 miljoen euro aan lonen verschuldigd aan het personeel. Kronofogden zoekt daarnaast naar bijna 6 miljoen euro voor de oudste claims van veertien toeleveranciers van de constructeur. Een woordvoerster van Saab bevestigde dat het niet lukt om de eerste 2.100 salarissen van fabrieksmedewerkers volgens plan uit te keren. Ook de lonen voor de 1.600 kantoormedewerkers en ingenieurs laten waarschijnlijk op zich wachten.


Het Nederlandse bouwconcern BAM Groep heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 65,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat in alle divisies winst werd gerealiseerd. Dat geldt ook voor de vastgoedsector, waar het concern het relatief moeilijk heeft. De verrassende groei van de vastgoeddivisie was vooral te danken aan de Belgische activiteiten, waar positieve cijfers konden worden neergezet, in tegenstelling tot Nederland, Groot-Brittannië en Ierland. De omzet van BAM Groep steeg tijdens de eerste helft van dit jaar van 3.4 miljard euro naar 3.6 miljard euro.


De Franse regering heeft een nieuwe reeks besparingsmaatregelen aangekondigd. Daardoor zou nog dit jaar 1 miljard euro extra besparingen moeten kunnen worden doorgevoerd. Volgend jaar wordt gerekend om 11 miljard euro bijkomende besparingen. Nadat het ratingbureau Standard & Poor's begin augustus de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten had verlaagd, had de Franse president Nicolas Sarkozy zijn regering de opdracht gegeven om dringend een extra besparingsplan uit te werken. Omdat ook het Franse begrotingstekort behoorlijk hoog ligt, vreesde Sarkozy dat Frankrijk mogelijk het volgende slachtoffer van de ratingbureaus zou kunnen worden.


In een kortgeding aangespannen door het Amerikaanse Apple heeft een Nederlandse rechter geoordeeld dat het Zuid-Koreaanse Samsung een aantal smartphones vanaf half oktober niet langer mag verkopen in Nederland. Volgens de rechter pleegt Samsung inbreuk op enkele octrooien van Apple. Het gaat onder meer om patenten op het scrollen door een fotogalerij. Het verbod geldt niet voor de tabletcomputers van Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft gezegd dat de verkoop van de toestellen gewoon verder zal worden gezet. Door het toevoegen van een andere galerij-applicatie zou het betrokken patent niet meer worden geschonden.


Het Brits-Australische mijnbedrijf BHP Billiton heeft plannen om zwaar te investeren in schaliegas. Dat heeft Marius Kloppers, tooman van BHP Billiton, gezegd ter gelegenheid van de voorstelling van de jaarcijfers van het concern. Volgens Kloppers wordt schaliegas een cruciaal product om het verwachte energieprobleem in de wereld op te lossen. BHP Billiton nam in de Verenigde Staten eerder al de groepen Petrohawk Energy en Chesapeake Energy, beide actief in de winning van schaliegas, over. Kloppers benadrukte echter dat BHP Billiton ook buiten de Verenigde Staten activiteiten rond schaliegas wil uitbouwen. BHP Billiton wil volgens hem in elke sector van de energiemarkt aanwezig zijn.


De Taiwanese computerproducent Acer heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 6,8 miljard Taiwanese dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 162,5 miljoen euro. Het is de eerste keer in bijna een decennium dat Acer een verlies moet melden. Vorig jaar boekte Acer tijdens het tweede kwartaal nog een nettowinst van 3,6 miljard Taiwanese dollar. De omzet zakte met een derde tot 102,1 miljard Taiwanese dollar. De val van de verkoop is ondermeer te wijten aan de iPad, de tabletcomputer van Apple. Daarom moest Acer een afschrijving boeken op zijn voorraad. Eerder had Acer gerekend over het hele jaar een winst te zullen realiseren, maar door de verslechterende economie acht het concern dat niet langer mogelijk.


Het mediaconcern RTL, dochter van de Duitse groep Bertelsmann, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 324 miljoen euro. Dat betekent een stijging met een kwart tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,4 procent tot 2,75 miljard euro, geholpen door stijgende advertentie-inkomsten in Frankrijk en Nederland. In Zuid-Europa en Centraal-Europa vielen de reclame-ontvangsten terug. Voor het hele boekjaar blijft RTL naar eigen zeggen voorzichtig optimistisch, ook al blijft de visibiliteit beperkt door het economische klimaat. Vorig jaar kon de groep nog profiteren van heropleving van reclamebestedingen.


Meer Nieuws

Thursday, August 25, 2011

Chinese import vertegenwoordigt 3 procent Amerikaanse bestedingen

Chinese goederen en diensten vertegenwoordigden vorig jaar slechts 2,7 procent van alle consumptie-uitgaven in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een rapport van de Federal Reserve Bank of San Francisco. De helft van dat bedrag vertegenwoordigde de daadwerkelijke kost van de Chinese import. Het saldo ging naar Amerikaanse bedrijven die instonden voor het vervoer, de verkoop en de marketing van de Chinese producten.

Uit het rapport blijkt dat het grootste gedeelte van de goederen en diensten die in de Verenigde Staten worden verkocht ook een Amerikaanse herkomst hebben. Het voorbije jaar vertegenwoordigde import ongeveer 16 procent van het Amerikaanse bruto binnenlandse product. Chinese import had een aandeel van 2,5 procent in het Amerikaanse bruto binnenlandse product. Dat betekent dat China ongeveer één kwart van de Amerikaanse import vertegenwoordigt.

Het rapport voert aan dat vooral diensten, die ongeveer twee derde van de bestedingen uitmaken, hoofdzakelijk van Amerikaanse herkomst zijn. De import staat vooral sterk in duurzame consumptiegoederen, zoals auto's en elektronica. In die sector komt import aan een aandeel van één derde. Er wordt aan toegevoegd dat de Chinese import vooral bestaat uit meubels en huishoudelijke toestellen, kleding en schoenen. In kleding en schoenen haalt China een Amerikaans marktaandeel van 35,6 procent.

Er wordt wel opgemerkt dat het aandeel van China in de import op tien jaar is verdubbeld.

Labels: , ,

Indiase outsourcing-sector blijft bij groeiprognoses

De Indiase outsourcing-sector zal dit jaar nog een exportgroei kennen van 16 procent tot 18 procent, ondanks de vrees voor een terugval in de cruciale markten in de Verenigde Staten en Europa. Dat heeft de Indiase National Association of Software and Services Companies (Nasscom) gezegd. Bij de start van het nieuwe financieel jaar begin april had Nasscom gesteld dat de sector een jaarexport met 68 miljard dollar tot 70 miljard dollar zou realiseren. Die vooruitzichten worden niet gewijzigd.

"Uit gesprekken met de bedrijven leiden wij af dat een groei tussen 16 procent en 18 procent nog altijd haalbaar blijft," merkte Som Mittal, voorzitter van Nasscom, op tegenover het persbureau AFP. "De vooruitzichten worden niet gewijzigd. Bij de oorspronkelijke vooruitzichten werd bovendien een conservatieve benadering gehanteerd." Het persbureau voegt er aan toe dat ook andere vertegenwoordigers van de sector zich heel optimistisch opstellen.

"Tot nu toe zijn er nog altijd geen signalen van een vertraging opgemerkt," voert Matthew Vallance, chief executive van het bedrijf Firstsource Solutions, aan. Het persbureau merkt op dat de aandelen van de outsourcing-bedrijven de jongste periode nochtans onder druk hebben gestaan omwille van de vrees voor omzetverlies omwille van een mogelijke double-dip recessie in de Verenigde Staten en Europa. Pramod Bhasin, oprichter van het outsourcing-bedrijf Genpact, zegt wel te verwachten dat er in de Verenigde Staten meer oppositie zal komen tegen outsourcing.

In de Verenigde Staten wordt outsourcing gezien als een bedreiging voor de werkgelegenheid. De outsourcing-sector draagt voor 5 procent bij tot het bruto binnenlandse product van India en biedt werk aan ongeveer 2,3 miljoen Indiase arbeidskrachten.

Labels: ,

Journalistiek houdt vast aan traditionele vaardigheden

Traditionele vaardigheden zoals het schrijven van artikels of het verzamelen van nieuws worden in de journalistiek nog altijd hoger ingeschat dan digitale vaardigheden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse National Council for Journalists bij een honderdtal hoofdredacteuren. Ook het interview en de juridische kennis worden hoog ingeschat, terwijl aan sociale media en andere digitale technieken en technologieën minder belang wordt gehecht.

"Ook de interactie met het publiek wordt door de hoofdredacteuren minder belangrijk ingeschat dan de meer traditionele vaardigheden," aldus het webmagazine Jounnalism. "Eén van de ondervraagden stelde dat de vaardigheid om een potentieel verhaal te herkennen, een sterk interview te maken en daarop een correct en gestructureerd artikel te produceren de absolute prioriteit blijft. Journalisten die deze vaardigheden bezitten, zullen volgens hem ook wel technologieën zoals sociale media en video leren."

Een andere hoofdredacteur benadrukte dat de fundamentele journalistieke normen centraal moeten blijven staan. Dat is volgens hem belangrijker dan de kennis van Facebook, Twitter, audio of video. Paul Watson, auteur van het rapport, zegt wel op te roepen om bij journalistenexamens mee te evolueren met de tijd. Ook hij geeft echter toe dat bij deze tests de basisvaardigheden van de journalistiek centraal moeten blijven staan.

Labels: ,

Ook Amerikaanse huisdieren lijden aan overgewicht

Amerikaanse dierenartsen maken zich zorgen om het obesitas-probleem bij huisdieren. Ongeveer 68 procent van de Amerikaanse bevolking lijdt aan overgewicht of obesitas, maar inmiddels zou het probleem zich volgens de American Veterinary Medical Association zich inmiddels ook hebben uitgebreid tot 35 procent van de huisdieren. Er wordt aan toegevoegd dat het probleem ook bij dieren, net zoals bij mensen, een negatieve impact heeft op de gezondheid en de levenskwaliteit.

"Sommige honden en katten leven met chronische pijnen door het overtollige lichaamsgewicht dat ze moeten meedragen," merken dierenartsen van het Colorado State Veterinary Teaching Hospital op. "Honden met overgewicht lopen het risico op gewrichtsaandoeningen, ademhalingsziekten en andere vermijdbare problemen. Bij katten kan overgewicht leiden tot diabetes en een aantal leverziektes. Die aandoeningen kunnen zware gevolgen hebben en kunnen financieel een zware last worden voor de eigenaars."

Het is volgens de dierenartsen dan ook noodzakelijk om het gewicht van de huisdieren onder controle te houden. De dierenartsen geven wel toe dat het niet gemakkelijk is om het ideaal gewicht van een huisdier te bepalen. Er bestaan immers verschillende soorten honden en katten. In het algemeen wordt opgemerkt dat een dier met een ideale lichaamsconditie een zichtbaar middel hebben achter de ribben. Bovendien moet men volgens de artsen ook de ribben kunnen voelen, terwijl de onderbuik ingetrokken moet zijn.

Labels: ,

Piloten van United Airlines vliegen met iPad

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines heeft elfduizend exemplaren van de iPad van Apple aangekocht. De apparaten moeten een alternatief vormen voor de handleidingen die de piloten aan boord ter beschikking hebben. De iPad komt met een gewicht van 0,7 kilogram in de plaats van een reeks handboeken met een totaal gewicht van ongeveer 17 kilogram. De tablet is uitgerust met de applicatie Mobile FliteDeck van Jeppesen, een dochteronderneming van Boeing die gespecialiseerd is in navigatie-technologie voor vervoer op het land, in de lucht en op zee.

"Een papierloze pilotencabine weerspiegelt de volgende generatie van de luchtvaart," merkt kapitein Fred Abbott, vice-president vliegoperaties bij United Airlines, tegenover het persbureau AFP. "De introductie van de iPad zorgt ervoor dat de piloten alle essentiële informatie in real-time gedurende de hele vlucht binnen handbereik hebben." De iPad zal worden ter beschikking gesteld van alle piloten van United Airlines en Continental, die vorig jaar fuseerden.

United Airlines is de tweede Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die zijn piloten met iPads uitrust. In mei stapte ook Alaska Airlines al over op de digitale technologie, nadat de Amerikaanse Federal Aviation Administration zijn toestemming had gegeven voor het gebruik van de tablet in de cockpit van vliegtuigen. United Airlines verwacht dat het gebruik van de iPad ongeveer zestien miljoen bladzijden papier per jaar bespaart. Door de gewichtsbesparing zou de maatschappij toelaten het brandstofverbruik met 1,2 miljoen liter per jaar terug te dringen.

Labels: , ,

Lotus Exige Tri-Fuel rijdt op wijn en kaas

In Groot-Brittannië is een auto ontwikkeld die geschikt is om te rijden op basis van ethanol die geproduceerd werd op basis van wijn die nog niet geschikt is voor menselijke consumptie en op wei, een bijproduct van het productieproces van kaas en chocolade. In het kader van het Start-project, een milieu-initiatief van de Prince of Wales, werd de Lotus Exige Tri-Fuel ontwikkeld, die op basis van de specifieke ethanol kan rijden.

De wagen is ook geschikt voor conventionele benzine of voor methanol, dat zou kunnen worden geproduceerd worden op basis van koolstofdioxide die rechtstreeks uit de atmosfeer zou kunnen worden gehaald en daarom door sommigen als de ultieme uitstootneutrale brandstof wordt bestempeld. De Lotus Exige Tri-Fuel kan op minder dan vier seconden een snelheid van 60 mijl per uur halen. Daarmee wordt het model één van de snelste wagens die in het openbaar vervoer is toegelaten.

"Voertuigen met alternatieve brandstoffen zijn niet langer concepten voor de toekomst, maar productiewagens van dit ogenblik," benadrukte een woordvoerder van bandenproducent Bridgestone, die als sponsor optrad van een rally tussen Oxford en The Mall in het centrum van Londen voor milieuvriendelijke wagens. "Naarmate de wereldwijde recessie aanhoudt, zullen steeds meer mensen interesse krijgen voor duurzame wagens." De Lotus Exige Tri-Fuel bevindt zich nog steeds in zijn ontwikkelingsfase en is nog niet op de markt verkrijgbaar.

Labels: , , , , ,

Amerikaans economisch vertrouwen geconcentreerd in Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC heeft de bevolking het meeste vertrouwen in de economische toekomst. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gallup. Washington liet tijdens de eerste helft een positieve score van 11 punten optekenen. Dat betekent een stijging met 12 punten tegenover dezelfde periode vorig jaar. Washington is de enige regio in de Verenigde Staten die een positief vooruitzicht laat optekenen. Op de tweede plaats staat North Dakota, maar daar wordt een negatieve score van 13 punten geregistreerd.

In de top tien zijn ook de staten Maryland en Virginia, die aan Washington grenzen, terug te vinden. Staten die grondstoffen produceren, zoals landbouw en energie, vullen de rest van de top tien, met uitzondering van Massachusetts, dat zich vooral richt op technologie en farmaceutica. Nebraska, South-Dakota, Utah, Iowa en Minnesota zijn in de top tien genoteerd. Het nationale gemiddelde eindigde tijdens de eerste helft van dit jaar op een negatieve score van 28 punten, tegenover 26 punten tijdens dezelfde periode vorig jaar.

De onderzoekers voegen er aan toe dat drie staten die door de olieramp in de Golf van Mexico werden getroffen - Louisiana, Mississippi en Florida - dit jaar tot de tien staten met het laagste economisch vertrouwen behoren. Ook Delaware is tot de laatste tien staten teruggezakt. Met een negatieve score van 44 punten heeft West-Virginia het minste vertrouwen in de economische toekomt, vooraf gegaan door Maine en Idaho. In de top tien staan verder ook nog Ohio, Nevada, Kentucky en Rhode Island.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Bank of China heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 66,51 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 7,3 miljard euro. Tegenover de eerste helft van vorig jaar werd een winstgroei met 28 procent gerealiseerd. Bank of China schrijft de groei toe aan een toename van het aantal verstrekte leningen en hogere provisie-inkomsten. De rente-inkomsten stegen met 20 procent tot 110,22 miljard yuan. De groei van de kredietverstrekking bij Chinese banken is vertraagd sinds de Chinese regering maatregelen heeft getroffen om de economische groei af te remmen en de hoge inflatie te beteugelen. Vorige maand klom de Chinese inflatie tot 6,5 procent. Dat was het hoogste niveau in drie jaar.


De uitgifte van euro-obligaties is de enige oplossing voor de aanhoudende schuldencrisis in Europa. Dat heeft Sergio Marchionne, topman van de Italiaanse autogigant Fiat, gezegd. Marchionne zei geen andere oplossing te zien voor het probleem. Als de Europese landen het risico niet gezamenlijk dragen, zijn er volgens de Fiat-topman geen uitwegen meer. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn fel gekant tegen het uitgeven van euro-obligaties. De Duitse president Christian Wulff vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn mandaat te buiten gaat door staatsobligaties van eurolanden op te kopen. Risico en aansprakelijkheid gaan in een markteconomie volgens Wulff immers samen.


Henkel gaat in China een fabriek voor kleefstoffen bouwen. De fabriek, die een oppervlakte van 150.000 vierkante meter zal omvatten, heeft een jaarlijkse capaciteit van 428.000 ton. Met het project is een investering gemoeid van 50 miljoen euro. Voor Henkel, producent van onder meer de merken Pattex en Pritt, betekent de nieuwe fabriek een onderdeel van zijn strategie om zijn productie-capaciteit in groeimarkten op te voeren. Op dit ogenblik realiseert Henkel 42 procent van zijn totale omzet in groeimarkten. Ook 53 procent van de werknemers is actief in die gebieden. De nieuwe fabriek zou eind volgend jaar operationeel moeten worden. De site zal werk bieden aan een zeshonderdtal medewerkers.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,36 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 7,52 miljard euro. De stijging is te danken aan een volumegroei met 2,2 procent en een prijsverhoging van 1,1 procent. De omzet werd ook gedragen door de overgenomen bieractiviteiten van de Mexicaanse groep Femsa. De nettowinst daalde van 700 miljoen euro naar 694 miljoen euro, maar tijdens de eerste helft van vorig jaar kon de Nederlandse bierbrouwer wel profiteren van een eenmalige bate. Heineken stelde verder dat in het kader van het lopende besparingsprogramma de kosten met 82 miljoen euro konden worden teruggebracht.


Het sociale netwerk MSN van het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Chinese netwerksite Renren. Beide partijen gaan de inhoud van hun sociale netwerksites integreren en de aangeboden online diensten met elkaar delen. Ook kunnen gebruikers voortaan met één inlogcode terecht op beide netwerken. Renren.com is de grootste sociale netwerksite van China en claimt 124,2 miljoen gebruikers te hebben. Daarnaast biedt Renren onder meer ook een online spelletjeswebsite en een Chinese variant op LinkedIn aan. Specifieke details over het afgesloten samenwerkingscontract werden niet bekend gemaakt.


Accor, de grootste hotelgroep van Europa, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een bedrijfswinst gerealiseerd van 199 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 27,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De hogere winst in het eerste halfjaar is volgens de Franse groep te danken aan de hogere bezettingsgraad en een betere kostencontrole. Accor opende in het eerste semester 13.700 kamers, vooral met franchisecontracten. Bedoeling is dat aantal dit jaar op te voeren tot 30.000 kamers. Accor merkt op dat ook de maanden juli en augustus goede resultaten lieten optekenen, net zoals de boekingen voor de maand september. De hotelgroep - die onder meer de merken Sofitel en Ibis overkoepelt - zegt echter wel voorzichtig te blijven.


BHP Billiton, de grootste mijngroep ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar boekjaar een winst gerealiseerd van 23,6 miljard dollar. Dat betekent een nieuw record in de geschiedenis van het concern. Het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 12,7 miljard dollar. Het Brits-Australische concern zegt dat de hoge winstcijfers een gevolg zijn van de nooit geziene hoge prijzen van koper, ijzererts en steenkool als gevolg van de stijgende vraag uit China, de grootste grondstoffenconsument ter wereld. Het bedrijf verwacht een robuuste vraag op korte en middellange termijn door de sterke groei van opkomende economieën. De omzet steeg met 36 procent tot 71,74 miljard dollar.


De werknemers van Saab Automobile zullen deze maand waarschijnlijk weer met vertraging betaald worden. De Zweedse autobouwer, in handen van Swedish Automobile, had op het geld van investeerders gerekend, maar dat zal waarschijnlijk niet tijdig beschikbaar zijn om er de lonen mee te betalen. Saab Automobile zegt het nodige te doen om de fondsen tijdig bij elkaar te krijgen en voegt er aan toe de besprekingen met verschillende partijen verder te zetten om bijkomende kortetermijnfinanciering te verkrijgen zodat de betalingen kunnen worden verricht en de productie duurzaam kan worden hervat. De productie van Saab ligt al maanden stil bij gebrek aan geld om toeleveranciers te betalen.


Lloyd Blankfein, chief executive van de omstreden Amerikaanse bank Goldman Sachs, heeft de Amerikaanse topstrafpleiter Reid Weingarten ingehuurd. Weingarten moet Blankfein bijstaan in het dossier over de rol die de bank zou hebben gehad in de aanloop naar de subprimecrisis in de Verenigde Staten. Een senaatscommissie heeft gezegd dat de bank haar klanten heeft misleid bij beleggingen in complexe producten en valse verklaringen heeft afgelegd in het Amerikaanse parlement. Het dossier is doorverwezen naar het Amerikaanse gerecht. De aanstelling van Weingarten kan erop wijzen dat Blankfein juridische problemen verwacht. Weingarten verdedigde in het verleden al een aantal andere bekende zakenlui, zoals Bernie Ebbers van WorldCom.


De Finse regering is bereid het akkoord aan te passen dat eerder gesloten met Griekenland over een onderpand voor zijn deelname aan de tweede Europese noodlening. Dat heeft de Finse minister van financiën bevestigd. Het bijsturen van de modaliteiten van het onderpandakkoord moet ervoor zorgen dat de deal aanvaardbaar is voor de hele eurozone. De Finse regering blijft echter weigeren om het principe van het onderpand helemaal te laten vallen. Het onderpand dat Griekenland aan Finland heeft bezorgd bestaat uit contact geld dat zal worden overgemaakt en dat met inbegrip van de intresten het volledige bedrag van de lening zou dekken. Dat had tot gevolg dat onder meer ook Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Slowakije een onderpand eisten.


Het streven naar winst ten koste van alles ligt aan de grondslag van de financiële crisis in Europa. Dat heeft paus Benedictus onlangs gezegd ter gelegenheid van zijn bezoek aan de Wereldjongerendagen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Volgens de paus moeten moraal en ethiek in de toekomst weer een grotere rol gaan spelen bij de totstandkoming van het economisch beleid. De paus merkte op dat de mens in het middelpunt van de economie moet staan. De economie moet volgens de paus immers niet alleen gemeten worden aan de hand van de maximalisatie van winst, maar aan het gemeenschappelijk goed dat wordt gecreëerd.


Alan Greenspan, de gewezen voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, stelt dat de eurozone uiteen aan het vallen is. Dat heeft Greenspan tijdens een forum in Washington gezegd. De gewezen topman van de Federal Reserve voegde er aan toe dat de problemen in de eurozone verantwoordelijk zijn voor de vertraging van de economie in de Verenigde Staten. De Europese banken verkeren volgens Greenspan in moeilijkheden omdat ze veel schulden van zwakke landen zoals Griekenland in portefeuille hebben. Dat creëert volgens Greenspan onzekerheid, wat de reden zijn waarom de Verenigde Staten zo traag zou groeien. Greenspan weigert vooralsnog toe te geven dat zijn politiek van lage rente mee verantwoordelijk is voor de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten.


Het ratingbureau Moody's heeft de kredietstatus van Japan met één niveau verlaagd. De kredietbeoordelaar had in mei al eens gewag gemaakt van een mogelijke ratingverlaging omwille van de grote Japanse overheidstekorten en het opbouwen van schulden sinds de wereldwijde recessie twee jaar geleden. Er werd toen opgemerkt dat de Japanse overheid meer inspanningen diende te doen om de problemen aan te pakken. Het is de eerste keer dat de rating van Japan wordt verlaagd sinds het land in maart van dit jaar werd getroffen door een aardbeving en een tsunami. De staatsschuld van Japan bedraagt 219 procent van het bruto nationaal product. Dat is het hoogste niveau van de hele wereld.


Een groep Franse bedrijfsleiders en superrijken hebben in een open brief in het weekblad Le Nouvel Observateur voorgesteld om meer belastingen te betalen. Daarbij zeggen de ondertekenaars zich er tenvolle bewust van te zijn dat ze voordeel hebben gehaald uit het Franse model en de Europese omgeving. De ondertekenaars zeggen dan ook bereid te zijn een bijdrage te leveren om dat klimaat te bewaren. Daarom wordt voorgesteld dat de rijkste belastingplichtigen in Frankrijk een uitzonderlijke bijdrage zouden betalen om het begrotingstekort van het land af te bouwen. Eerder had ook de Amerikaanse miljardair Warren Buffett zijn regering al opgeroepen om een extra belasting te heffen voor kapitaalkrachtige Amerikanen.


In de Verenigde Staten staan 865 financiële instellingen op de lijst met probleembanken. De lijst omvat 23 bedrijven minder dan tijdens het eerste kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse blijkt uit gegevens van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Het is de eerste keer in vijf jaar tijd dat een daling kon worden opgetekend. Bovendien is voor het vierde kwartaal op rij een daling opgetekend in het aantal faillissementen van financiële instellingen. Er wordt aan toegevoegd dat de sector tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 28,8 miljard dollar winst heeft geboekt. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd een winst van 7,9 miljard dollar opgetekend. Er wordt echter gewaarschuwd dat de winstgroei het gevolg is van een eenmalige daling van de kredietprovisies.


Meer Nieuws

Wednesday, August 24, 2011

Energieshots hebben mogelijke bredere markt dan energiedranken

Hoewel de sector wellicht niet in staat zal zijn om zijn oorspronkelijke explosieve groeicijfers vast te houden, heeft de markt van de energieshots nog een belangrijk groeipotentieel. De sector kan mogelijk uiteindelijk op een veel breder publiek terugvallen dan de markt van de energiedranken. Dat heeft een expert van de onderzoeksbureaus Euromonitor gezegd in een gesprek met het webmagazine Foodnavigator naar aanleiding van de lancering van de merken Sheets Energy Strips en On Point Energy.

"Hoewel de recente beslissing van Red Bull om uit de markt van de energieshots te stappen door sommigen werd bestempeld als een signaal dat de sector voor een afkoeling stond, weerspiegelde die keuze eerder dat er hier duidelijk sprake is van twee verschillende industrieën," aldus Richard Haffner, analist bij Euromonitor. "Het betekent een erkenning dat succes in de ene activiteit niet garandeert dat die bijval kan worden gedupliceerd in de andere sector."

"Energiedranken en energieshots spreken uiteenlopende groepen aan," stipt Haffner nog aan. "Energiedranken draaien rond rebellie en worden in verband gebracht met extreme sporten en jongeren, waarbij vooral mannen centraal staan. Energiedranken staan voor een sociale scène. Energieshots spreken een breder publiek aan en richten zich ook op een ouder publiek, vrouwelijke consumenten en kantoorpersoneel. Energieshots hebben niets met rebellie, maar wel met conformiteit te maken. Energieshots gaan over waakzaam blijven en harder werken."

"Het drinken van energieshots is geen sociale activiteit," merkt de analist op. "Energieshots zijn vooral een solitaire activiteit om aan de gang te kunnen blijven. Hoewel het andersom niet is gelukt, zouden de producenten van energieshots hun markt gevoelig kunnen uitbreiden indien ze kunnen achterhalen op welke manier ze ook de consumenten van energiedranken zouden kunnen aanspreken."

Labels: ,

Myanmar stopt aanvallen op buitenlandse media

Drie officiële kranten in Myanmar zijn gestopt met hun aanvallen op buitenlandse media. Voor het eerst in vier jaar werd werden op de laatste bladzijde van de kranten in Myanmar geen dagelijkse slogans van halve pagina's opgenomen waarin de Voice of America en de Britse omroep BBC ervan beschuldigd werden om onder de bevolking haat te zaaien. Ook andere westerse media werden in de slogans ervan beschuldigd opruiende taal te hanteren.

"Het verdwijnen van de slogans kan mogelijk worden beschouwd als een signaal dat het standpunt van Myanmar tegenover de oppositie is versoepeld," merkt het persbureau Reuters op. "De slogans waren een dagelijkse verschijning in de kranten sinds de protesten onder leiding van monniken in augustus vier jaar geleden bloedig werden neergeslagen. Voice of America, de BBC en twee andere buitenlandse nieuwsorganisaties leverden toen nieuwsberichten in de lokale taal op korte golfradio en satelliettelevisie, de belangrijkste nieuwsbronnen voor veel inwoners van het voormalige Birma."

Het persbureau voegt er aan toe dat de regering van Myanmar lange tijd heeft geprobeerd om nieuws uit het buitenland te controleren. "Het verwijderen van de slogans wordt gezien als een nieuw gebaar van grotere openheid sinds de verkiezingen van vorig jaar een einde maakten aan vijf decennia van leger-dictatuur en een burgerregering aan de macht bracht," merkt Reuters op. "Een aantal privémedia, die geregeld zelfcensuur hanteren, hebben recent kritische verhalen over het beleid gebracht."

Het ministerie van informatie van Myanmar heeft onlangs aangekondigd dat een team van woordvoerders werd opgericht om journalisten bij te staan. "Ook blijken de staatsmedia van Myanmar zich de jongste tijd minder kritisch opgesteld te hebben tegenover nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, het boegbeeld van de democratiseringsbeweging van Myanmar," zegt Reuters nog. "Aung San Suu Kyi werd vorig jaar in vrijheid gesteld nadat haar huisarrest was afgelopen."

De televisiemedia van Myanmar blijven echter onder strikte staatscontrole. Ook worden de meeste buitenlandse journalisten het werken belet. De websites van de meeste buitenlandse media blijven geblokkeerd.

Labels: , ,

Huwelijk en echtscheiding heeft impact op lichaamsgewicht

Vrouwen winnen na het huwelijk aan gewicht bij. Datzelfde geldt voor mannen na een echtscheiding. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Ohio State University in de Verenigde Staten. Er wordt wel opgemerkt dat in beide gevallen de gewichtstoename groot genoeg is om een gezondheidsrisico te vormen. Bij vrouwen blijkt bijna 33 procent binnen de twee jaar aan gewicht te hebben gewonnen, terwijl bij mannen 21 procent binnen de twee jaar na een echtscheiding zwaarder is geworden.

"Gehuwde vrouwen krijgen vaak een grotere verantwoordelijkheid in het huisgezin dan de man," merkt onderzoeksleider Dmitry Tumin, socioloog aan de Ohio State University, op tegenover het webmagazine Physorg.com. "Dat betekent dat deze gehuwde vrouwen vaak minder tijd hebben om aan lichaamsbeweging te doen en fit te blijven in vergelijking met vrijgezellen. Anderzijds blijkt dat mannen door het huwelijk aan gezondheid winnen, maar na een scheiding verliezen ze dat voordeel en beginnen ze meer gewicht te krijgen."

De onderzoekers merken op dat er geen concrete verklaring kan worden gegeven voor het toegenomen gewicht van mannen na een scheiding. "Wellicht klopt het dat gescheiden mannen op fastfood overschakelen," voeren ze aan. "Bovendien zou het kunnen aangeven dat de moderne vrouw er ondanks de tijdsdruk toch nog in slaagt voor haar echtgenoot gezonde voeding klaar te maken." De onderzoekers voeren aan dat vooral oudere mannen na een echtscheiding gevoelig aan gewicht blijken te winnen.

Dat heeft volgens hen wellicht te maken dat men zich oudere leeftijd minder gemakkelijk aan een nieuwe situatie kan aanpassen.

Labels: , , ,

Natuurparken zorgen niet voor grote armoede omwonenden

In tegenstelling tot wat vaak wordt opgeworpen, blijken natuurparken geen enkele rol te spelen in de armoede van de bevolking die aan de grenzen van de reservaten leeft. Dat is de conclusie van een studie van onderzoekers aan de University of Wisconsin over de omwonenden van Kibale National Park in Oeganda. Uit het onderzoek zou gebleken zijn dat het natuurpark geen verklaring kan zijn voor de grotere armoede onder de omwonenden. Er wordt wel toegegeven dat elk natuurpark andere karakteristieken heeft en er dus moet onderzocht worden of de resultaten ook elders gelden.

"Rond natuurparken wonen grote groepen arme mensen," stipt onderzoeksleider Lisa Naughton, professor geografie aan de University of Wisconsin, aan. "Velen nemen aan dat de natuurparken een belangrijke rol spelen in die blijvende armoede. Dat is een belangrijk probleem, want velen beweren dat het onmogelijk is om de biodiversiteit te beschermen indien daardoor verdere problemen worden gecreëerd voor bevolkingsgroepen die al in zware armoede leven."

Uit het onderzoek is volgens Naughton gebleken dat de bevolking rond het Kibale National Park er de voorbije tien jaar economisch op is vooruit gegaan. "De plaatselijke bevolking is relatief optimistisch en sommige omwonenden zeggen nooit verwacht te hebben dat het leven ooit zo goed zou kunnen zijn", aldus Naughton. Wel wordt opgemerkt dat 10 procent van de gezinnen uit het origineel onderzoek hun land verkochten of hebben verloren en zijn verhuisd, wat volgens de onderzoekers wellicht wijst op zware armoede.

"In Oeganda behoort grond tot de meest productieve activa," verduidelijkt mede-onderzoeker Jennifer Alix-Garcia, professor landbouw en toegepaste economie aan de University of Wisconsin. "In het algemeen is de bevolking aan de rand van de parken echter minder arm dan gemeenschappen die op een grotere afstand wonen. De mensen die aan de rand van de parken wonen hebben minder verloren dan gemeenschappen die verderaf wonen. De grotere armoede is te wijten aan de grondschaarste en de privatisering van bosgebieden."

Labels: , , ,

Europa op zoek naar betaalbare gezonde voeding

De Europese Unie is gestart met het Chance-project, dat onderzoekers en industrie moet samenbrengen om aantrekkelijke, betaalbare en gezonde voedingsproducten te ontwikkelen die erin moeten slagen om bij de arme bevolkingsklassen voedingsproblemen te voorkomen. Het Chance-project bestaat uit een multidisciplinair consortium van zeventien partners uit negen lidstaten van de Europese Unie en wordt gecoördineerd door de professoren Francesco Capozzi en Alessandra Bordoni aan de Universiteit van Bologna.

"Het project heeft de bedoeling om de voedingsproblematiek onder de armere bevolkingscategorieën bij beleidsmakers, consumentenorganisaties, wetenschappers, industrie en de gezondheidssector beter bekend te maken," aldus het webmagazine Foodnavigator. "Het onderzoek en ontwikkeling van het consortium moet ook ideeën en oplossingen aanbrengen voor de producenten, die op die manier beter in staat zouden moeten zijn om de gepaste producten op de markt te brengen."

"Hoewel belangrijke dieet-gerelateerde aandoeningen vooral lagere inkomens treffen, werden er tot nu toe weinig inspanningen gedaan om gezondere producten te creëren voor de lagere prijsklasse," merkt Capozzi op. "Door onderzoek naar mogelijkheden om de productiekosten terug te schroeven en het inzicht in deze groep consumenten te verbeteren, kan Chance hopelijk de ontwikkeling van gepaste voedingsproducten helpen stimuleren en die beschikbaar en aantrekkelijk maken voor het publiek dat er daadwerkelijk nood aan heeft."

Onder meer wordt gedacht aan de mogelijkheid om vezelrijke bijproducten van de fruitsappen-industrie in te schakelen in de productie van goedkope en gezonde voedingsproducten. "Daarvoor is technologische kennis noodzakelijk, maar men heeft ook een inzicht nodig in de levensstijl en de behoeften van mensen die door armoede worden bedreigd," voert Foodnavigator nog aan. "Onder meer moet het voedingsgedrag van deze categorie worden bekeken, maar ook moet worden onderzocht welke belangrijke gezondheidsproblemen in deze groep aanwezig zijn."

Ook moet het project uitzoeken welke barrières er voor deze bevolkingsgroep aanwezig zijn om gezonde voeding te consumeren.

Labels: , ,

Kookkunst werd ingevoerd door de homo erectus

De kookkunst is bij de mensheid wellicht ingevoerd door de home erectus, die ongeveer 1,9 miljoen jaar geleden leefde. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University in de Verenigde Staten. Het verwerken en koken van voeding liet de home erectus, de neanderthalers en de homo sapiens volgens de onderzoekers toe om belangrijke evoluties door te maken die hen onderscheiden van chimpansees en andere primaten.

De resultaten vormen een bevestiging van eerder onderzoek waarin naar voor werd geschoven dat de homo eructus wellicht de kookkunst beheerste. "De vervaardiging van voeding met instrumenten en vuur betekende dat er meer calorieën konden worden geconsumeerd en er minder tijd moest worden besteed aan het fourageren en jagen," stippen de onderzoekers aan. "Dat betekende ook dat de kiezen kleiner werden en het lichaamsgewicht toenam."

"Bij de primaten kregen grotere dieren grotere kiezen en besteedden ook meer tijd aan de maaltijd," voeren de onderzoekers aan. "Apen met dezelfde grootte als de mens besteedden ongeveer 48 procent van de dag aan de consumptie van calorieën. Daarentegen besteedden de homo erectus en de neanderthaler respectievelijk slechts 6,1 procent en 7 procent van de actieve dag aan maaltijden. Bij de moderne mens is dat nog 4,7 procent."

Het is volgens de onderzoekers niet uitgesloten dat de kookkunst ook al bekend was bij de homo habilis en de homo rudolfensis, die in Afrika woonden en net voor de homo erectus leefden.

Labels: , ,

General Electric wil licentie voor nieuwe verrijkingstechnologie uranium

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric probeert de toestemming te krijgen om een fabriek te bouwen waar aan de hand van laser uranium zou kunnen worden verrijkt. Het project heeft echter heel wat protest uitgelokt. Met de bouw van de fabriek is een investering gemoeid van 1 miljard dollar. General Electric heeft twee jaar besteed aan het testen van het verrijkingsproces en hoopt nu toestemming te krijgen van de Amerikaanse regering om in de staat North Carolina een fabriek te bouwen.

"Op dit ogenblik wordt het ontwerp geoptimaliseerd," benadrukt Christopher Monetta, president Global Laser Enrichment, een joint-venture van General Electric en het Japanse Hitachi. Verwacht wordt dat de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission tegen volgend jaar zal beslissen of er voor de fabriek een commerciële vergunning zal worden toegekend. Verrijkt uranium kan worden gebruikt als brandstof voor kernreactoren, maar ook als onderdeel van nucleaire wapens.

"Er is heel wat protest tegen het project," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Critici stellen immers dat nieuwe technologieën potentieel gevaarlijk zijn, aangezien ze het gemakkelijker maken om een atoombom te bouwen." Volgens Monetta zou de fabriek elk jaar voldoende uranium kunnen produceren om tot zestig grote reactoren te bevoorraden. Dat is in theorie voldoende om 42 miljoen woningen van elektriciteit te voorzien. Daardoor zou één derde van de Amerikaanse bevolking kunnen worden bereikt.

Critici stellen echter dat de technologie het moeilijker zal maken om kernwapens op te sporen. De klein laser-installaties zouden immers moeilijker ontdekt kunnen worden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De internettelefoniedienst Skype neemt de tektsapplicatie GroupMe over. Daarmee verstevigt Skype zijn positie in de markt van internetcommunicatie. GroupMe bestaat nog maar een jaar, maar kon op die tijd toch al 11 miljoen dollar ophalen bij investeerders. De toepassing, die toelaat om berichten in groep uit te wisselen via het internet, past in de huidige trend waarbij klassiek bellen en het verzenden van berichten plaatsmaken voor communicatie over het internet via smartphones. Skype is momenteel zelf het onderwerp van een overname door Microsoft, die eveneens zou kunnen profiteren van de aankoop van GroupMe. Microsoft tracht immers een plek te veroveren in de lucratieve smartphonemarkt. Het bod van Skype op GroupMe zou een waarde hebben van 80 miljoen dollar.


De Zwitserse bank UBS heeft bekend gemaakt 3.500 banen te willen schrappen. Door die operatie zou de bank ongeveer 5 procent van het totale personeelsbestand laten afvloeien. De meeste banen zullen sneuvelen bij de afdeling investeringsbankieren. Over een periode van drie jaar wil de bank de kosten met ongeveer 2 miljard frank terugschroeven. Dat komt overeen met een bedrag van 1,77 miljard euro. UBS mikt in de eerste plaats op natuurlijke afvloeiingen. De nettowinst van UBS viel het voorbije kwartaal met de helft terug tot 862 miljoen euro. Ook de winstverwachtingen voor dit jaar werden naar beneden bijgesteld. De Zwitserse bank verwacht een reorganisatielast van ongeveer 550 miljoen euro te moeten nemen voor de operatie.


De Amerikaanse autobouwer Ford gaat met zijn Japanse sectorgenoot Toyota samenwerken om een hybridesysteem te ontwikkelen voor lichte vrachtwagens en suv-modellen. De twee bedrijven werken al langer aan hybride systemen, maar denken dat proces door een samenbundeling van de krachten te kunnen versnellen. Het systeem zou nog dit decennium op de markt moeten komen. Bovendien stelt de schaalgrootte hen in staat de kosten te drukken zodat de techniek en de bijbehorende auto's goedkoper op de markt gebracht kunnen worden. Er wordt aan toegevoegd dat de samenwerking op basis van gelijkwaardigheid gebeurt. In de samenwerking is voorzien dat de twee partners ook gezamenlijk communicatiesystemen en automotive-internettoepassingen zullen ontwikkelen.


National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank en Piraeus Bank - de vier grootste banken van Griekenland - hebben ingetekend op een converteerbare obligatielening van 50 miljoen euro van de kleinere Proton Bank. Dat heeft de Griekse centrale bank bekend gemaakt. De intekening wordt gezien als een poging om Proton Bank te redden. De Griekse centrale bank verving vorige maand de volledige directie van de bank door een speciale regeringscommissaris, nadat bleek dat de balans van de instelling een gat van 51 miljoen vertoonde. De maatregel van de vier banken zou moeten vermijden dat er een run zou komen op de Griekse financiële instellingen. Proton Bank heeft eenendertig filialen.


De sociale netwerksite Facebook wil dit jaar een twintigtal bedrijven overnemen. Dat heeft Vaugn Smith, kaderlid bij Facebook, bekend gemaakt. Vorig jaar nam de sociale netwerksite tien bedrijven over. Sinds begin dit jaar werden echter al dertien ondernemingen opgekocht, waaronder Snaptu, een dienst voor mobiele toestellen. De focus bij de overnames ligt voor Facebook op webdesign, technische infrastructuur en mobiele diensten. Met de aandacht voor design hoopt Facebook gebruikers langer op de site te houden. De mobiele diensten moeten dan weer de groeiende groep smartphonebezitters plezieren. In de harde concurrentiestrijd met Google en Twitter moet Facebook er ook voor zorgen dat de site vlot blijft lopen.


Dierenrechtenorganisatie Peta heeft domeinnaam peta.xxx gekocht. Op dat internetadres wil de organisatie een pornowebsite lanceren. In bewustmakingscampagnes werd door Peta al herhaaldelijk gebruik gemaakt van naakt. Deze keer gaat de organisatie echter verder. Peta voert echter aan dat het brengen van geile onderwerpen soms de meest efficiënte manier is om de aandacht te trekken. De organisatie zegt met het initiatief de burger bij de keel grijpen, hem over dingen doen praten en vragen doen stellen en uiteindelijk het gedrag te veranderen. Met de pornowebsite wil Peta vooral het veganisme promoten. De concrete invulling van de website, is nog niet duidelijk.


De Chinese ecommerce-site Taobao.com, onderdeel van de Alibaba Group, is gestopt met de verkoop van software die internetcensuur omzeilt. Taobao.com zegt de actie eigenhandig te hebben onderomen. Er zou geen enkele dwang van overheidswege zijn gebeurd. De actie past echter binnen de pogingen van de Chinese regering om te beletten dat er Oosterse internet-protestbewegingen ontstaan. Volgens Taobao.com werd de betrokken software illegaal aangewend om buitenlandse websites te bezoeken. De organisatie verbood haar aanbieders de software nog langer te verkopen. Aanbieders die dat verbod naast zich neerlegden, konden van de website worden verwijderd.


Er komt in de Verenigde Staten wellicht geen strafzaak tegen Dominique Strauss-Kahn, de gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wegens seksueel geweld op het kamermeisje Nafissatuo Diallo in een hotel in Manhattan. De openbare aanklager Cyrus Vance heeft gevraagd om Dominique Strauss-Kahn buiten vervolging te stellen. Er was eerder al bekend dat het openbaar ministerie twijfels had over de geloofwaardigheid van Diallo, die inconsistente verklaringen zou hebben afgelegd en gelogen zou hebben bij het invullen van haar asielaanvraag. Kenneth Thompson, advocaat van Diallo, heeft het afzetten van de procureur geëist. Er loopt in de Verenigde Staten nog wel een burgerlijke procedure van Diallo tegen Strauss-Kahn.


Deven Sharma heeft ontslag genomen als voorzitter van het ratingbureau Standard & Poor's. Officieel wordt gezegd dat Sharma klaar is voor nieuwe uitdagingen nadat hij het ratingbureau doorheen belangrijke hervormingen heeft geleid. Volgens een aantal waarnemers zou er echter sprake zijn van een conflict met twee nieuwe aandeelhouders. Sharma stond vier jaar aan het hoofd van Standard & Poor's. Hij blijft nog tot het einde van het jaar aan het hoofd van het ratingbureau. Daarna zal hij worden opgevolgd door Douglas Peterson, één van de topmannen van Citibank. Onlangs nog zorgde Standard & Poor's voor opschudding door voor het eerst in de geschiedenis de kredietrating van de Verenigde Staten te verlagen.


De commissie voor buitenlandse investeringen van het Amerikaanse ministerie van financiën heeft zijn toestemming gegeven voor de fusie van de beurshuizen Deutsche Börse en NYSE Euronext. Daardoor is het samengaan van de twee beursuitbaters opnieuw een stap dichterbij gekomen. Eerder stemden de aandeelhouders van beide beurshuizen al in met de samensmelting. Die zou leiden tot de creatie van de grootste beursgroep ter wereld. Ook de Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten moeten de transactie nog onderzoeken. De Europese Commissie heeft al aangekondigd dat er een diepgaand onderzoek zal worden gevoerd naar de gevolgen van een eventuele fusie.


De lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling hebben tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een economische groei met 0,2 procent laten optekenen tegenover het kwartaal voordien. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar werd een groei met 1,6 procent opgetekend. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werd nog een groei met 0,3 procent opgetekend tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar, terwijl tegenover dezelfde periode vorig jaar een stijging met 2,4 procent werd opgetekend. De vertraging is het duidelijkst in de eurozone en de Europese Unie, waar de groei vertraagde tot 0,2 procent, tegen 0,8 procent tijdens het eerste kwartaal. In Japan viel de daling van 0,9 procent terug tot 0,3 procent.


Finland voert een gevaarlijke strategie met zijn eis voor een onderpand in ruil voor een lening aan Griekenland. Dat heeft het ratingbureau Moody's gezegd, erop wijzend dat de eis een negatieve invloed heeft op de kredietwaardigheid van Griekenland. Volgens de kredietbeoordelaar toont de discussie aan dat de eurolanden het nog steeds oneens zijn over de modaliteiten van hun steun aan de Griekse regering in Athene. De strategie kan volgens Moody's ook nieuwe twijfel zaaien over de vastberadenheid van de eurolanden om de stabiliteit van de muntunie te vrijwaren. Ook andere landen hebben inmiddels garanties gevraagd voor leningen aan Griekenland. Zowel de Europese Commissie als de Duitse regering hebben felle kritiek geuit op de deal. Finland heeft gezegd de deal te willen herbekijken.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft al meer dan 100 miljard euro aan obligaties gekocht van landen uit de eurozone die in moeilijkheden verkeren. Die kaap werd vorige week overschreden toen de instelling voor 14,29 miljard euro aan staatspapier inkocht. Dat blijkt uit cijfers die door de Europese Centrale Bank werden gepubliceerd. De week voordien werd nog voor 22 miljard euro ingekocht. De Europese Centrale Bank voelde zich verplicht om Italiaanse en Spaanse obligaties op te kopen nadat politici er niet waren in geslaagd beleggers te overtuigen dat ze de schuldencrisis de baas kunnen. Sindsdien daalde de rente op obligaties met een looptijd van tien jaar van beide landen onder 5 procent. De Europese Centrale Bank zegt van plan te zijn om het programma voorlopig verder te zetten.


De Spaanse socialistische regeringsleider José Luis Rodriguez Zapatero heeft een grondwetshervorming voorgesteld. Hij wil in de Spaanse grondwet een regel ter garantie van het begrotingsevenwicht in laten opnemen, zoals midden augustus werd gesuggereerd door Frankrijk en Duitsland. De maatregel zou volgens Zapatero het vertrouwen in de Spaanse economie op middellange en lange termijn moeten versterken en zou volgens de Spaanse premier onmiddellijk goedgekeurd kunnen worden. Oppositieleider Mariano Rajoy, favoriet voor de vervroegde parlementsverkiezingen in november van dit jaar, kondigde al aan dat zijn partij de hervorming zal steunen. Spanje gaf voor 2,94 miljard euro aan obligaties uit met een looptijd van drie en zes maanden.


De Australische brouwer Foster's gaat 500 miljoen Australische dollar uitkeren aan zijn aandeelhouders. Daarmee probeert het bedrijf de overnamepoging door SABMiller te blokkeren en die tot een hoger bod te dwingen. De steun van de aandeelhouders is nodig om een vijandige overnamepoging van SABMiller af te houden. SABMiller lanceerde onlangs een overnamebod van 9,5 miljard Australishe dollar op de Australische brouwer. Dat komt overeen met een bedrag van 6,9 miljard euro. Maar volgens Foster's is dat bod te laag en opportunistisch. Foster's leed de voorbije maanden onder de natuurrampen in Australië. SABMiller probeerde van die situatie gebruik te maken om Foster's voor weinig geld binnen te halen. Foster's zou de grootste overname uit de geschiedenis van SABMiller zijn.


Meer Nieuws

Tuesday, August 23, 2011

Ierse emigrantenkrant legt de boeken neer

De Ierse emigrantenkrant Irish Post heeft de boeken neergelegd. Dat heeft eigenaar Thomas Crosbie Holdings (TCH) bekend gemaakt. De uitgeverij merkt op dat de emigrantenkrant al minstens vijf jaar verlieslatend is. Door het stopzetten van de krant gaan twaalf fulltime banen verloren. De Irish Post was de grootste Ierse krant in Engeland en moest aan de Ieren in Engeland een stem geven en een gevoel van collectieve identiteit helpen smeden.

De Irish Post werd veertig jaar geleden opgericht door de Ierse journalist Breandan Mac Lua en accountant Tony Beatty. De krant bracht nieuws uit het thuisland dat de Ierse diaspora in Groot-Brittannië kon interesseren, samen met sportverslaggeving en entertainment. "De krant wordt door sommige lezers en adverteerders beschreven als een hoeksteen van de Ierse gemeenschap in Groot-Brittannië," merkt de krant The Irish Times op. "Volgens sommigen is er meer dan ooit nood aan de Irish Post omdat steeds meer Ieren naar Groot-Brittannië emigreren."

Dan Linehan, chief executive van de divisie regionale kranten bij Crosbie, merkte op dat de stopzetting van de krant te wijten is aan de economisch moeilijke omstandigheden en een belangrijke terugval van de reclame-inkomsten. Crosbie, uitgever van onder meer The Examiner en Sunday Business Post, had de Irish Post acht jaar geleden voor een bedrag van 1,7 miljoen pond overgenomen van de groep Jefferson Smurfit. De krant had een oplage van 31.400 exemplaren, maar dat was de voorbije periode teruggevallen tot 17.100 eenheden.

De Irish Post was vooral populair in regio's met grote Ierse populaties, zoals Londen, Manchester en Birmingham. Het adverteerdersbestand bestond vooral uit Ierse bedrijven.

Labels: , , ,

Rusland heeft meest ongelukkige bevolking van Europa

Rusland voelt zich het meest ongelukkige land van Europa. Dat is de conclusie van een rapport van het Duitse Foundation for Future Studies. Daaruit is gebleken dat slechts 37 procent van de Russische bevolking aangeeft zich gelukkig te voelen. Daarmee scoort Rusland het slechtste van dertien Europese landen. Met 50 procent staat Polen op de voorlaatste plaats. Helemaal bovenaan staat Denemarken met een score van 96 procent, gevolgd door Griekenland (80 procent) en Italië (79 procent).

Verder volgen Nederland (72 procent), Groot-Brittannië (72 procent), Zwitserland (71 procent) en Spanje (68 procent). "Het onderzoek brengt enkele verrassende resultaten naar voor," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Hoewel Griekenland op dit ogenblik door zware economische problemen wordt getroffen, blijkt de Griekse bevolking zich veel gelukkiger te voelen dan de inwoners van vele andere landen. Duitsland, dat op de sterkste economie van Europa kan rekenen, komt met een score van 61 procent slechts op een elfde plaats."

De onderzoekers merken op dat het geluksniveau in de verschillende landen weliswaar afwijkt, maar toch zouden overal een aantal terugkerende fenomenen kunnen worden opgetekend. Daarbij wordt opgemerkt dat vrouwen zich in het algemeen gelukkiger voelen dan mannen, terwijl men zich ook op het platteland gelukkiger voelt dan in de stad. Ook blijkt dat celibatairen zich minder gelukkig voelen dan koppels. Ook een hoger salaris heeft een positieve impact op het geluksgevoel. Jongere generaties voelen zich volgens de onderzoekers ook gelukkiger dan ouderen.

Labels:

Contentcreatie op sociale netwerken veel minder populair

De populariteit van sociale netwerken zoals Facebook en Twitter begint minder snel te groeien. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau eMarketer. Er wordt aan toegevoegd dat bovendien vooral de creatie van nieuwe content door de gebruikers gevoelig minder populair is geworden. Daarnaast wordt opgemerkt dat er vooral interesse blijkt te zijn voor professionele content, waarbij de traditionele nieuwsbronnen een dominante positie blijken in te nemen in de sociale netwerken.

Het aantal gebruikers van Facebook zal in de Verenigde Staten dit jaar met 13,4 procent groeien," merkt het onderzoeksbureau eMarketer op. "Vorig jaar werd een groei met 38,6 procent opgetekend, nadat twee jaar geleden een stijging met 90,3 procent werd geregistreerd. Ook de toename van het aantal gebruikers van Twitter begint af te vlakken. Daar werd twee jaar geleden nog een groei met 293,1 procent opgetekend, maar dat is inmiddels afgezwakt tot 26,3 procent."

"In de meeste ontwikkelde landen wordt een gelijkaardige vertraging opgetekend," voert eMarketer nog aan. "Het grootste gedeelte van de nieuwe gebruikers komt uit de groeimarkten. In de geïndustraliseerde wereld beginnen de gebruikers hun gedrag te veranderen, nadat ze jaren op de websites actief zijn geweest. In de Verenigde Staten is de groei bij de leeftijdscategorie tussen zestien en vierentwintig jaar nagenoeg stilgevallen. In een aantal andere landen is er zelfs sprake van een daling."

Gebruikers die de sociale netwerken toch trouw zijn gebleven, hebben volgens eMarketer hun activiteiten bovendien gevoelig teruggeschroefd. "Die daling is groter in de Verenigde Staten dan in de rest van de wereld," wordt er opgemerkt. "Vooral onder universitairen en bij gebruikers onder de dertig jaar is er van een duidelijke terugval sprake. Op microblogs blijft vooral het verder verspreiden van content van anderen populair. Contentcreatie scoort veel lager." Van bedrijven wordt vooral informatie en entertainment verwacht.

Labels:

Moskou verbiedt 12.000 schuldenaars buitenlandse reis

Het stadsbestuur van Moskou heeft aan 12.000 inwoners een verbod opgelegd om naar het buitenland te reizen. Dat heeft de Russische Federal Court Marshals Service bekend gemaakt. Reden voor het uitreisverbod zijn de schulden die de betrokkenen nog moeten afbetalen. Daarvan moesten 3.700 anderen betrokkenen volgens het rapport hun zomervakantie vroegtijdig afbreken. Door het ingrijpen van de overheid kon 368 miljoen roebel recupereren. Dat komt overeen met een bedrag van 12 miljoen dollar.

"In Rusland wordt het aan burgers met een schuld van 5.000 roebel of 170 dollar verboden om naar het buitenland te reizen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Ambtenaren brachten onder meer een bezoek aan een luchtshow in Zhukovsky, waar de nummerplaten van wagens werden gecontroleerd om te bekijken of schuldenaars op het evenement aanwezig waren. Een gelijkaardige actie twee jaar geleden leverde op drie dagen tijd een bedrag van 12 miljoen roebel op. Toen werden ook een aantal wagens onmiddellijk in beslag genomen."

"De ambtenaren zijn heel creatief in het opsporen van schuldenaars, waarvan er velen een valse inkomensverklaring opgegeven hebben of gewoon onderduiken," merkt de Russische krant nog op. "Een aantal ambtenaren zouden zelfs in sociale netwerken onder een valse identiteit contact hebben gezocht met de schuldenaars om hen op een date uit te nodigen, waarop hun eigendommen tijdens de afspraak in beslag werden genomen. Ook worden gratis filmtickets aangeboden aan schuldenaars die vrijwillig betalen."

Labels: , ,

Email cruciaal kanaal voor virtuele evenementen

Email is veruit het belangrijkste kanaal voor de registratie voor virtuele evenementen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus MarketingProfs en Trendline Interactive. Volgens de onderzoekers geeft 83 procent van de bezoekers van virtuele evenementen aan over het gebeuren gehoord te hebben door email. Met een score van 23 procent volgen sociale media op grote afstand op een tweede plaats. In die sociale media is LindedIn het populairste platform (10 procent), gevolgd door Twitter (9 procent) en Facebook (4 procent).

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 6 procent van de ondervraagden heeft betaald om een virtueel evenement bij te wonen. Nochtans geeft 61 procent aan bereid te zijn om te betalen voor een interessant evenement. Verder wordt opgemerkt dat de agenda van een virtueel evenement voor 96 procent het belangrijkste element vormt bij een beslissing om zich in te schrijven, gevolgd door gespecialiseerde content (92 procent).

De onderzoekers merken op dat 88 procent van de ondervraagden zou willen betalen voor een virtueel evenement wanneer de kostprijs lager uitvalt dan bij een reëel alternatief, gevolgd door de identiteit van de sprekers (85 procent). Een preview is voor 85 procent belangrijk om zich eventueel in te schrijven. Het downloaden van materiaal is de belangrijkste activiteit op virtuele evenementen (77 procent), gevolgd door de live webcast (74 procent) en een bezoek aan een virtuele stand (71 procent), webcast-on-demand (55 procent).

Labels: ,