Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 25, 2011

Nieuwsoverzicht

Bank of China heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 66,51 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 7,3 miljard euro. Tegenover de eerste helft van vorig jaar werd een winstgroei met 28 procent gerealiseerd. Bank of China schrijft de groei toe aan een toename van het aantal verstrekte leningen en hogere provisie-inkomsten. De rente-inkomsten stegen met 20 procent tot 110,22 miljard yuan. De groei van de kredietverstrekking bij Chinese banken is vertraagd sinds de Chinese regering maatregelen heeft getroffen om de economische groei af te remmen en de hoge inflatie te beteugelen. Vorige maand klom de Chinese inflatie tot 6,5 procent. Dat was het hoogste niveau in drie jaar.


De uitgifte van euro-obligaties is de enige oplossing voor de aanhoudende schuldencrisis in Europa. Dat heeft Sergio Marchionne, topman van de Italiaanse autogigant Fiat, gezegd. Marchionne zei geen andere oplossing te zien voor het probleem. Als de Europese landen het risico niet gezamenlijk dragen, zijn er volgens de Fiat-topman geen uitwegen meer. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn fel gekant tegen het uitgeven van euro-obligaties. De Duitse president Christian Wulff vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn mandaat te buiten gaat door staatsobligaties van eurolanden op te kopen. Risico en aansprakelijkheid gaan in een markteconomie volgens Wulff immers samen.


Henkel gaat in China een fabriek voor kleefstoffen bouwen. De fabriek, die een oppervlakte van 150.000 vierkante meter zal omvatten, heeft een jaarlijkse capaciteit van 428.000 ton. Met het project is een investering gemoeid van 50 miljoen euro. Voor Henkel, producent van onder meer de merken Pattex en Pritt, betekent de nieuwe fabriek een onderdeel van zijn strategie om zijn productie-capaciteit in groeimarkten op te voeren. Op dit ogenblik realiseert Henkel 42 procent van zijn totale omzet in groeimarkten. Ook 53 procent van de werknemers is actief in die gebieden. De nieuwe fabriek zou eind volgend jaar operationeel moeten worden. De site zal werk bieden aan een zeshonderdtal medewerkers.


De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,36 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 7,52 miljard euro. De stijging is te danken aan een volumegroei met 2,2 procent en een prijsverhoging van 1,1 procent. De omzet werd ook gedragen door de overgenomen bieractiviteiten van de Mexicaanse groep Femsa. De nettowinst daalde van 700 miljoen euro naar 694 miljoen euro, maar tijdens de eerste helft van vorig jaar kon de Nederlandse bierbrouwer wel profiteren van een eenmalige bate. Heineken stelde verder dat in het kader van het lopende besparingsprogramma de kosten met 82 miljoen euro konden worden teruggebracht.


Het sociale netwerk MSN van het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Chinese netwerksite Renren. Beide partijen gaan de inhoud van hun sociale netwerksites integreren en de aangeboden online diensten met elkaar delen. Ook kunnen gebruikers voortaan met één inlogcode terecht op beide netwerken. Renren.com is de grootste sociale netwerksite van China en claimt 124,2 miljoen gebruikers te hebben. Daarnaast biedt Renren onder meer ook een online spelletjeswebsite en een Chinese variant op LinkedIn aan. Specifieke details over het afgesloten samenwerkingscontract werden niet bekend gemaakt.


Accor, de grootste hotelgroep van Europa, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een bedrijfswinst gerealiseerd van 199 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 27,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De hogere winst in het eerste halfjaar is volgens de Franse groep te danken aan de hogere bezettingsgraad en een betere kostencontrole. Accor opende in het eerste semester 13.700 kamers, vooral met franchisecontracten. Bedoeling is dat aantal dit jaar op te voeren tot 30.000 kamers. Accor merkt op dat ook de maanden juli en augustus goede resultaten lieten optekenen, net zoals de boekingen voor de maand september. De hotelgroep - die onder meer de merken Sofitel en Ibis overkoepelt - zegt echter wel voorzichtig te blijven.


BHP Billiton, de grootste mijngroep ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar boekjaar een winst gerealiseerd van 23,6 miljard dollar. Dat betekent een nieuw record in de geschiedenis van het concern. Het jaar voordien werd een nettowinst geboekt van 12,7 miljard dollar. Het Brits-Australische concern zegt dat de hoge winstcijfers een gevolg zijn van de nooit geziene hoge prijzen van koper, ijzererts en steenkool als gevolg van de stijgende vraag uit China, de grootste grondstoffenconsument ter wereld. Het bedrijf verwacht een robuuste vraag op korte en middellange termijn door de sterke groei van opkomende economieën. De omzet steeg met 36 procent tot 71,74 miljard dollar.


De werknemers van Saab Automobile zullen deze maand waarschijnlijk weer met vertraging betaald worden. De Zweedse autobouwer, in handen van Swedish Automobile, had op het geld van investeerders gerekend, maar dat zal waarschijnlijk niet tijdig beschikbaar zijn om er de lonen mee te betalen. Saab Automobile zegt het nodige te doen om de fondsen tijdig bij elkaar te krijgen en voegt er aan toe de besprekingen met verschillende partijen verder te zetten om bijkomende kortetermijnfinanciering te verkrijgen zodat de betalingen kunnen worden verricht en de productie duurzaam kan worden hervat. De productie van Saab ligt al maanden stil bij gebrek aan geld om toeleveranciers te betalen.


Lloyd Blankfein, chief executive van de omstreden Amerikaanse bank Goldman Sachs, heeft de Amerikaanse topstrafpleiter Reid Weingarten ingehuurd. Weingarten moet Blankfein bijstaan in het dossier over de rol die de bank zou hebben gehad in de aanloop naar de subprimecrisis in de Verenigde Staten. Een senaatscommissie heeft gezegd dat de bank haar klanten heeft misleid bij beleggingen in complexe producten en valse verklaringen heeft afgelegd in het Amerikaanse parlement. Het dossier is doorverwezen naar het Amerikaanse gerecht. De aanstelling van Weingarten kan erop wijzen dat Blankfein juridische problemen verwacht. Weingarten verdedigde in het verleden al een aantal andere bekende zakenlui, zoals Bernie Ebbers van WorldCom.


De Finse regering is bereid het akkoord aan te passen dat eerder gesloten met Griekenland over een onderpand voor zijn deelname aan de tweede Europese noodlening. Dat heeft de Finse minister van financiën bevestigd. Het bijsturen van de modaliteiten van het onderpandakkoord moet ervoor zorgen dat de deal aanvaardbaar is voor de hele eurozone. De Finse regering blijft echter weigeren om het principe van het onderpand helemaal te laten vallen. Het onderpand dat Griekenland aan Finland heeft bezorgd bestaat uit contact geld dat zal worden overgemaakt en dat met inbegrip van de intresten het volledige bedrag van de lening zou dekken. Dat had tot gevolg dat onder meer ook Nederland, Oostenrijk, Slovenië en Slowakije een onderpand eisten.


Het streven naar winst ten koste van alles ligt aan de grondslag van de financiële crisis in Europa. Dat heeft paus Benedictus onlangs gezegd ter gelegenheid van zijn bezoek aan de Wereldjongerendagen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Volgens de paus moeten moraal en ethiek in de toekomst weer een grotere rol gaan spelen bij de totstandkoming van het economisch beleid. De paus merkte op dat de mens in het middelpunt van de economie moet staan. De economie moet volgens de paus immers niet alleen gemeten worden aan de hand van de maximalisatie van winst, maar aan het gemeenschappelijk goed dat wordt gecreëerd.


Alan Greenspan, de gewezen voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, stelt dat de eurozone uiteen aan het vallen is. Dat heeft Greenspan tijdens een forum in Washington gezegd. De gewezen topman van de Federal Reserve voegde er aan toe dat de problemen in de eurozone verantwoordelijk zijn voor de vertraging van de economie in de Verenigde Staten. De Europese banken verkeren volgens Greenspan in moeilijkheden omdat ze veel schulden van zwakke landen zoals Griekenland in portefeuille hebben. Dat creëert volgens Greenspan onzekerheid, wat de reden zijn waarom de Verenigde Staten zo traag zou groeien. Greenspan weigert vooralsnog toe te geven dat zijn politiek van lage rente mee verantwoordelijk is voor de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten.


Het ratingbureau Moody's heeft de kredietstatus van Japan met één niveau verlaagd. De kredietbeoordelaar had in mei al eens gewag gemaakt van een mogelijke ratingverlaging omwille van de grote Japanse overheidstekorten en het opbouwen van schulden sinds de wereldwijde recessie twee jaar geleden. Er werd toen opgemerkt dat de Japanse overheid meer inspanningen diende te doen om de problemen aan te pakken. Het is de eerste keer dat de rating van Japan wordt verlaagd sinds het land in maart van dit jaar werd getroffen door een aardbeving en een tsunami. De staatsschuld van Japan bedraagt 219 procent van het bruto nationaal product. Dat is het hoogste niveau van de hele wereld.


Een groep Franse bedrijfsleiders en superrijken hebben in een open brief in het weekblad Le Nouvel Observateur voorgesteld om meer belastingen te betalen. Daarbij zeggen de ondertekenaars zich er tenvolle bewust van te zijn dat ze voordeel hebben gehaald uit het Franse model en de Europese omgeving. De ondertekenaars zeggen dan ook bereid te zijn een bijdrage te leveren om dat klimaat te bewaren. Daarom wordt voorgesteld dat de rijkste belastingplichtigen in Frankrijk een uitzonderlijke bijdrage zouden betalen om het begrotingstekort van het land af te bouwen. Eerder had ook de Amerikaanse miljardair Warren Buffett zijn regering al opgeroepen om een extra belasting te heffen voor kapitaalkrachtige Amerikanen.


In de Verenigde Staten staan 865 financiële instellingen op de lijst met probleembanken. De lijst omvat 23 bedrijven minder dan tijdens het eerste kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse blijkt uit gegevens van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Het is de eerste keer in vijf jaar tijd dat een daling kon worden opgetekend. Bovendien is voor het vierde kwartaal op rij een daling opgetekend in het aantal faillissementen van financiële instellingen. Er wordt aan toegevoegd dat de sector tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 28,8 miljard dollar winst heeft geboekt. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd een winst van 7,9 miljard dollar opgetekend. Er wordt echter gewaarschuwd dat de winstgroei het gevolg is van een eenmalige daling van de kredietprovisies.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home