Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2011

Europa op zoek naar betaalbare gezonde voeding

De Europese Unie is gestart met het Chance-project, dat onderzoekers en industrie moet samenbrengen om aantrekkelijke, betaalbare en gezonde voedingsproducten te ontwikkelen die erin moeten slagen om bij de arme bevolkingsklassen voedingsproblemen te voorkomen. Het Chance-project bestaat uit een multidisciplinair consortium van zeventien partners uit negen lidstaten van de Europese Unie en wordt gecoördineerd door de professoren Francesco Capozzi en Alessandra Bordoni aan de Universiteit van Bologna.

"Het project heeft de bedoeling om de voedingsproblematiek onder de armere bevolkingscategorieën bij beleidsmakers, consumentenorganisaties, wetenschappers, industrie en de gezondheidssector beter bekend te maken," aldus het webmagazine Foodnavigator. "Het onderzoek en ontwikkeling van het consortium moet ook ideeën en oplossingen aanbrengen voor de producenten, die op die manier beter in staat zouden moeten zijn om de gepaste producten op de markt te brengen."

"Hoewel belangrijke dieet-gerelateerde aandoeningen vooral lagere inkomens treffen, werden er tot nu toe weinig inspanningen gedaan om gezondere producten te creëren voor de lagere prijsklasse," merkt Capozzi op. "Door onderzoek naar mogelijkheden om de productiekosten terug te schroeven en het inzicht in deze groep consumenten te verbeteren, kan Chance hopelijk de ontwikkeling van gepaste voedingsproducten helpen stimuleren en die beschikbaar en aantrekkelijk maken voor het publiek dat er daadwerkelijk nood aan heeft."

Onder meer wordt gedacht aan de mogelijkheid om vezelrijke bijproducten van de fruitsappen-industrie in te schakelen in de productie van goedkope en gezonde voedingsproducten. "Daarvoor is technologische kennis noodzakelijk, maar men heeft ook een inzicht nodig in de levensstijl en de behoeften van mensen die door armoede worden bedreigd," voert Foodnavigator nog aan. "Onder meer moet het voedingsgedrag van deze categorie worden bekeken, maar ook moet worden onderzocht welke belangrijke gezondheidsproblemen in deze groep aanwezig zijn."

Ook moet het project uitzoeken welke barrières er voor deze bevolkingsgroep aanwezig zijn om gezonde voeding te consumeren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home