Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2011

Kookkunst werd ingevoerd door de homo erectus

De kookkunst is bij de mensheid wellicht ingevoerd door de home erectus, die ongeveer 1,9 miljoen jaar geleden leefde. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University in de Verenigde Staten. Het verwerken en koken van voeding liet de home erectus, de neanderthalers en de homo sapiens volgens de onderzoekers toe om belangrijke evoluties door te maken die hen onderscheiden van chimpansees en andere primaten.

De resultaten vormen een bevestiging van eerder onderzoek waarin naar voor werd geschoven dat de homo eructus wellicht de kookkunst beheerste. "De vervaardiging van voeding met instrumenten en vuur betekende dat er meer calorieën konden worden geconsumeerd en er minder tijd moest worden besteed aan het fourageren en jagen," stippen de onderzoekers aan. "Dat betekende ook dat de kiezen kleiner werden en het lichaamsgewicht toenam."

"Bij de primaten kregen grotere dieren grotere kiezen en besteedden ook meer tijd aan de maaltijd," voeren de onderzoekers aan. "Apen met dezelfde grootte als de mens besteedden ongeveer 48 procent van de dag aan de consumptie van calorieën. Daarentegen besteedden de homo erectus en de neanderthaler respectievelijk slechts 6,1 procent en 7 procent van de actieve dag aan maaltijden. Bij de moderne mens is dat nog 4,7 procent."

Het is volgens de onderzoekers niet uitgesloten dat de kookkunst ook al bekend was bij de homo habilis en de homo rudolfensis, die in Afrika woonden en net voor de homo erectus leefden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home