Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 23, 2011

Nieuwsoverzicht

De meeste landen in de eurozone zijn nog niet klaar voor een Europese minister van financiën en het overdragen van een deel van de financiële soevereiniteit aan het Europese niveau. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble gezegd. De meeste lidstaten zijn volgens Schäuble nog niet zover om de beperkingen van hun nationale soevereiniteit te aanvaarden, al kan dat volgens hem echter worden opgelost. Als privépersoon is Schäuble naar eigen zeggen wel voorstander van een Europese minister van financiën, maar als minister zegt hij van oordeel te zijn dat de huidige problemen eerst zo snel mogelijk moeten worden opgelost met de bestaande afspraken.


De toekomst van de Zeeuwse mosselen roept vragen op. Dat heeft Daan van Doorn, voorzitter van de Producentenorganisatie Mosselcultuur, tijdens de jaarlijkse mosseldag gezegd. De sector kampt volgens hem dit jaar tegelijkertijd met verschillende grote tegenslagen. Vooral problematisch is dat voor het tweede jaar op rij helemaal geen mosselzaad is gevonden in de Oosterschelde en ook de voorraden teruglopen. Ook de groei van de mosselen is tegengevallen, wat tot een inferieure kwaliteit heeft geleid. Met een prijs van 65 eurocent per kilogram heeft de mosselprijs bovendien een dieptepunt bereikt. Door de problemen is er bovendien ook minder werk in de mosselsector. Dat geldt zowel bij de mosselvissers als bij de verwerking.


De Japanse regering zal resolute maatregelen nemen tegen de stijgende yen, die het herstel van de economie in gevaar brengt. Dat heeft de Japanse minister van financiën Yoshihiko Noda gezegd. Hij voegde er aan toe dat daarbij geen enkele maatregel wordt uitgesloten. De Japanse yen, die in economisch onzekere tijden als een veilige belegging wordt beschouwd, heeft een record bereikt ten opzichte van de dollar. De dure yen vormt een belemmering voor de export omdat het Japanse producten relatief duur maakt. Het is nog niet duidelijk welke monetaire maatregelen Noda precies wil nemen. Wel zei hij dat speculaties op de valutamarkt scherp zullen worden opgevolgd. Eerder zei Noda gesprekken te voeren met de Japanse centrale bank en internationale partners over de dure munt.


De Australische gasproducent Arrow Energy, een joint venture van Shell en het Chinese staatsoliebedrijf PetroChina, heeft een van 520 miljoen Australische dollar gedaan op zijn Australische sectorgenoot Bow Energy. Dat komt overeen met een bedrag van 376 miljoen euro. Volgens Andrew Faulkner, topman van Arrow Energy, zouden beide bedrijven voordelen kunnen puren uit het samengaan. Hij verwees daarbij naar de nabijheid van de gasvelden van Arrouw en de complementariteit van de activiteiten van beide bedrijven. Arrow wil zijn project rond vloeibaar gas bij de Australische haven Gladstone uitbreiden. Het bedrijf wil de capaciteit van het project verdubbelen. Met de overname van Bow Energy zou dat streven kunnen worden gerealiseerd.


De financiële markten hebben vertrouwen in de euro. Ook is er geen sprake van een dreigende recessie in Duitsland. Dit heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble gezegd in een Duits radio-interview. Ondanks de turbulentie van de voorbije maanden is de euro volgens Schäuble met een koers tussen 1,4 dollar en 1,5 dollar constant gebleven. De minister benadrukte verder dat de schuldproblemen in de Verenigde Staten veel groter zijn dan in de eurozone. Hij gaf toe dat de staatsschulden en de begrotingstekorten in Duitsland en de eurozone te groot zijn, maar men slaagt er volgens hem die onevenwichten terug te dringen. Volgens Schäuble is de huidige onrust op de financiële markten overtrokken. De markten hebben volgens hem de neiging te overreageren.


Vliegtuigbouwer Boeing heeft het testprogramma voor de Dreamliner, het nieuwe vliegtuig van de Amerikaanse constructeur, met succes afgerond. Dat betekent dat toestellen van het type die zijn uitgerust met Rolls-Royce-motoren de benodigde certificaten kunnen krijgen om commercieel inzetbaar zijn. Voor de versies met motoren van General Electric loopt nog een apart testprogramma. Volgens de Amerikaanse vliegtuigproducent kan het eerste toestel in september al worden geleverd aan het Japanse All Nippon Airways (ANA). Boeing moest de levering meerdere keren uitstellen als gevolg van tegenslagen in de testfase. De fabriek kampte onder meer met een gebrek aan benodigde onderdelen, maar ook brand tijdens een van de testvluchten leidde tot vertraging.


Het Amerikaanse bedrijf Staples, leverancier van kantoorartikelen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 176,4 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 129,8 miljoen dollar. De omzet steeg met 5,2 procent tot 5,82 miljard dollar. De onderneming profiteerde naar eigen zeggen van valutavoordelen en een lichte verbetering in de verkoop aan zakelijke klanten op de Noord-Amerikaanse markt. Staples, de grootste leverancier van kantoormateriaal in de Verenigde Staten, maakte ook bekend de winstverwachting voor dit jaar te verhogen. De sector wordt bestempeld als een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse economie.


Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werden in West-Europa 12,7 miljoen computers verkocht. Dat betekent een daling met bijna 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. De terugval wordt onder meer geweten aan de groeiende populariteit van tablets en smartphones. Er wordt aan toegevoegd dat op de consumentenmarkt een terugval met 27 procent moest worden opgetekend. Op de zakelijke markt werd een daling met 9 procent genoteerd. Met een terugval van 17,8 procent werd de Franse markt het zwaarst getroffen, gevolgd door Groot-Brittannië (15 procent) en Duitsland (13,3 procent). In West-Europa is Hewlett-Packard marktleider, gevolgd door Acer en Dell.


Het Duitse bedrijf SAP, producent van bedrijfssoftware, ondervindt weinig impact van de beurscrisis. Dat heeft Jim Hagemann Snabe, chief executive van SAP, gezegd in een Duits kranteninterview. Snabe voegt er aan toe het algemene pessimisme niet te kunnen delen. Hij wijst erop dat het orderboek van het bedrijf is volgeboekt en de onderneming kan volgens hem ook daarnaast geen tekenen van een crisis bespeuren. Snabe voegt er aan toe dat het bedrijf dan ook optimistisch is over zijn jaarprognoses. Daarbij was eerder gewag gemaakt van een bedrijfswinst tussen 4,45 miljard euro en 4,65 miljard euro. Volgens Snabe zullen de cijfers uiteindelijk uitkomen aan de bovenkant van die vork. Vorig jaar boekte SAP een bedrijfswinst van 4 miljard euro.


De Amerikaanse autoverhuurder Dollar Thrifthy heeft zijn concurrenten Hertz en Avis Budget Group gevraagd om begin oktober met een finaal overnamebod te komen. De twee rivalen strijden al meer dan een jaar om Dollar Thrifty te kunnen overnemen. Scott Thompson, gedelegeerd bestuurder van Dollar Thrifthy, vindt dat de kandidaten eindelijk hun kaarten op tafel moeten leggen. Zowel Hertz als Avis Budget hebben volgens Thompson alle informatie ter beschikking om hun beste en finale bod te doen. Hertz lanceerde begin vorig jaar een overnamebod op Dollar Thrifthy. Avis Budget counterde dat meteen met een beter overnamevoorstel, waarna een bitse overnamestrijd begon.


De Chinese autobouwer Geely Automobile, het zusterbedrijf van Volvo Cars, heeft tijdens de eerste zes maanden een nettowinst gerealiseerd van 938 miljoen yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 102 miljoen euro. Tegenover de eerste helft van vorig jaar werd een winstgroei met 17 procent opgetekend. De omzet steeg met 14 procent tot 10,5 miljard yuan. De autobouwer kon naar eigen zeggen profiteren van de stijgende autoverkoop op de Chinese thuismarkt. Ook bij de export werd een verdubbeling in de volumes tot 13.385 exemplaren opgetekend. Geely verwacht dat dit jaar 480.000 exemplaren te kunnen verkopen. Daarvan was tijdens de eerste helft van dit jaar al 44,5 procent gerealiseerd.


Het Duitse begrotingstekort krimpt sneller dan verwacht. Over drie jaar al zou een begrotingsevenwicht kunnen worden bereikt. Dat staat in een rapport van het Duitse ministerie van financiën. Dit jaar zou het tekort al dalen tot 1,5 procent van het Duitse bruto binnenlandse product. Midden april werd nog gewag gemaakt van een tekort van 2,5 procent. De positieve ontwikkeling dit jaar zal zich volgens het rapport voortzetten tot het midden van het decennium. Dat maakt het volgens de analisten mogelijk om over drie jaar rekeningen in evenwicht te hebben. Eerder ging Duitsland er nog van uit dat er zeker tot het midden van het decennium sprake zou zijn van een tekort. De staatsschuld zou dit jaar dalen tot 80 procent van het bruto binnenlandse product, tegen ruim 83 procent vorig jaar.


De Japanse overheid gaat eerstdaags bekendmaken dat een groot gebied rondom de kerncentrale van Fukushima voor tientallen jaren zal worden afgesloten en onbewoonbaar verklaard wordt. Dat hebben Japanse media gemeld. Verwacht wordt dat rond de zone een verboden gebied met een straal van twintig kilometer zal worden afgebakend. De bewoners van het gebied vreesden al langer dat het onmogelijk zou zijn om naar hun woonplaatsen terug te keren. In het gebied zijn stralingsniveaus gemeten die ver boven alle aanvaarde veiligheidslimieten uitstijgen. Het nucleaire complex van Fukushima raakte zwaar beschadigd door de aardbeving en tsunami in maart van dit jaar.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft aangekondigd bij Airbus 110 toestellen van het model A320 te zullen aankopen. Tegelijkertijd wordt echter de levering van zes toestellen van het type Airbus A380 uitgesteld. Dat is het gevolg van de hernieuwde focus van de maatschappij op Azië, waarbij een aantal Europese bestemmingen worden doorgegeven aan British Airways. Eind dit jaar zal Qantas twaalf superjumbo's van Airbus in dienst hebben. De resterende zes exemplaren zullen echter pas ten vroegste over zeven jaar worden geleverd. In ruil daarvan zullen negen toestellen van het type Boeing B747-400 worden gemoderniseerd.


De Nederlandse bierproducent Olm gaat in hoger beroep tegen een vonnis van een Amsterdamse rechter in een kort geding dat Heineken had aangespannen. De rechter had bepaald dat Olm moet stoppen met het vullen van kelderbierinstallaties met het eigen goedkopere bier in Heinekencafés. Volgens de rechter pleegt Olm merkinbreuk door op deze manier het eigen biermerk te verkopen alsof het Heinekenbier is. Olm diende daarom ook binnen een termijn van dertig dagen te stoppen met het navullen van Heineken-vaten. De rechter gebood anderzijds Heineken ook binnen dertig dagen alle vaten van het Olmmerk terug te geven. In een afzonderlijke procedure moet worden bepaald of Olm zich schuldig heeft gemaakt aan fraude.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home