Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 22, 2011

Online video heeft 1.000 procent meer bandbreedte nodig

Het voorbije jaar werden bij online videodiensten een piekverbruik van 3,45 terabytes per seconde (Tbps) opgetekend. Binnen een periode van vijf jaar zal dat bij grote evenementen echter zijn gestegen tot pakket tussen 50 terabytes per seconde en 100 terabytes per seconde. Indien daarbij rekening gehouden wordt met de meest conservatieve benadering, betekent dat nog altijd een groei met 1.349 procent. Dat blijkt uit berekeningen van het netwerk Akamai, Harvard University en de University of Massachusetts.

"Het is al langer bekend dat streaming video een groot gedeelte van het internet-trafiek opeist," merkt het webmagazine ReadWriteWeb op. "Alleen Netflix al vertegenwoordigt bijna 30 procent van alle downstream-trafiek. Bovendien wordt geregeld gemeld van massale hoeveelheden bandbreedte die worden opgeslorpt door videostreaming gedurende grote nieuwsevenementen. Bij de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama leverde Akamai simultaan zeven miljoen videostreams, waarmee een record van meer dan 2 terabytes per seconde werd opgetekend."

Dat record werd het jaar nadien echter helemaal weggeblazen. Die blijvende groei zouden providers volgens Akamai voor een aantal problemen kunnen stellen. "Door de beperkte capaciteit in een aantal bottlenecks op verschillende locaties in het internet, kunnen zelfs de meest geavanceerde datacenters slechts verwachten enkele honderden gigabytes reƫle output aan de eindgebruiker te kunnen aanbieden," wordt er opgemerkt. "Zelfs de best uitgeruste datacenters zullen onvoldoende capaciteit hebben om aan de 100 terabytes te komen die in de toekomst noodzakelijk zullen zijn." (MH)

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home