Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 22, 2011

Verstedelijking heeft gigantische implicaties voor leefmilieu

De wereldwijde explosieve groei van steden gedurende de volgende twee decennia bedreigen de wereldbevolking en het milieu. Dat is de conclusie van een onderzoek van een groep wetenschappers onder leiding van Karen Seto, professor stadsontwikkeling aan de Yale School of Forestry & Environmental Studies. De onderzoekers merken daarbij op dat de stedelijke gebieden over een periode van twintig jaar met 590.000 vierkante mijl - ongeveer de oppervlakte van Mongoliƫ - zullen toenemen om 1,47 miljard extra stadsbewoners te kunnen opvangen.

"Het is heel waarschijnlijk dat deze steden zullen worden ontwikkeld in gebieden met een grote biodiversiteit," merkt Karen Seto op tegenoveer het webmagazine ScienceDaily. "Voor die verstedelijking zullen bossen, biologische hotspots, savannes en kustgebieden moeten verdwijnen. Dat zijn stuk voor stuk gevoelige en kwetsbare locaties." Opgemerkt wordt dat er vooral langs de kust een grote verstedelijking is opgetreden, waardoor infrastructuur en bewoners volgens Seta een groter gevaar lopen het slachtoffer worden van overstromingen, tsunamis, orkanen en andere milieurampen.

"De verstedelijking heeft een grote impact op het leefmilieu," voert Karen Seto nog aan. "Het fenomeen leidt tot een verlies aan biotopen en landbouwgronden, maar ook tot een verandering in het lokaal en regionaal klimaat." De onderzoekers voegen er aan toe dat de verstedelijking tijdens de laatste dertig jaar van de vorige eeuw minstens 22.400 vierkante mijl - ongeveer de helft van de Amerikaanse staat Ohio - in beslag heeft genomen.

Er wordt opgemerkt dat de helft van de verstedelijking in China wordt gedreven door de groeiende middenklasse, terwijl in India en Afrika vooral sprake is van een toenemende populatie. "Een groter inkomen leidt tot een vraag naar grotere woningen en meer stedelijke ontwikkeling, wat grote implicaties heeft voor het behoud van biodiversiteit, het verlies aan opvang van koolstofdioxide en energieverbruik," waarschuwt Karen Seto.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home