Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 22, 2011

In probleemmaatschappijen voelen gelovigen zich het best

In gemeenschappen die met armoede of conflicten worden geconfronteerd, zijn er meer gelovigen dan atheïsten. Bovendien voelen die gelovigen zich in die probleemsituaties ook gelukkiger dan atheïsten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University of Illinois. In meer stabiele en vredige landen wordt die link volgens de onderzoekers niet vastgesteld. Niet alleen zijn er in stabiele maatschappij minder gelovige mensen, maar die bevolking is ook gelukkiger dan inwoners van probleemregio's, ongeacht de gelovige instelling.

"De omstandigheden creëren de religiositeit van een gemeenschap," merkt onderzoeksleider Ed Diener, professor psychologie aan de University of Illinois. "Moeilijke omstandigheden zorgen ervoor dat meer mensen gelovig zijn. In gelovige maatschappijen en moeilijke omstandigheden zijn gelovige mensen gelukkiger dan niet-gelovigen. Maar in niet-religieuze maatschappijen en meer welvarende maatschappijen, waar aan de behoeftes van de bevolking wordt voldaan, zijn gelovigen niet gelukkiger. In die omgeving voelt iedereen zich gelukkiger."

"Geloof ondersteunt wereldwijd het emotioneel welzijn van mensen die basisbehoeften - zoals voeding, tewerkstelling, gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs - moeten missen," stipt Diener nog aan. "Gelovige mensen in gelovige maatschappijen voelen zich gemakkelijker gerespecteerd en ervaren minder negatieve gevoelens dan landgenoten die niet gelovig zijn. Daarentegen worden gelovigen zich in welvarender, seculiere maatschappijen meer met negatieve gevoelens geconfronteerd dan mensen die niet gelovig zijn."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home