Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 22, 2011

Meer dan helft sociale netwerkers is verslaafd

Sociale netwerking is een vorm van internet-verslaving. Die verslaving kan door cybercriminelen worden uitgebuit. Dat is de conclusie van een rapport van het beveiligingsbedrijf Webroot. Onderzoeker Jacques Erasmus merkt daarbij op dat deze criminelen steeds weer nieuwe versies van hun aanvallen creëren, waardoor ze moeilijk opgespoord kunnen worden en hun malafide programma's ongestoord kunnen blijven verspreiden. Volgens Webroot zou 54 procent van de gebruikers verslaafd zijn aan sociale netwerkdiensten.

"De voorbije negen maanden heeft Webroot meer dan vierduizend versies van het Koobface-virus, dat gebruikers van sociale netwerken aanvalt, geregistreerd," stelt Jacques Erasmus tegenover Infosecurtiy Magazine. "Sociale netwerken zijn voor cybercriminelen ook heel aantrekkelijke prooien, want daar kunnen ze op korte tijd een grote groep slachtoffers maken. Gelukkig worden steeds meer gebruikers zich bewust van die bedreiging en worden er meer veiligheidsmaatregelen genomen."

Webroot merkt op dat dit jaar 15 procent van de Britse sociale netwerkers het slachtoffer is geworden van een aanval van cybercriminelen, tegenover 12 procent vorig jaar en 6 procent twee jaar geleden. Het aantal oproepen van zogenaamde vrienden in nood is op twee jaar opgelopen van 6 procent tot 11 procent. Er wordt wel opgemerkt dat 8 procent van de gebruikers nog nooit zijn privacy-instellingen heeft veranderd, tegenover 31 procent twee jaar geleden.

Er wordt op gewezen dat de oudere generaties van sociale netwerkers grotere veiligheidsproblemen lopen op smartphones en tablet. Bijna 50 procent van de vijfendertigplussers geeft toe geen enkele veiligheidsmaatregel geïnstalleerd te hebben op het mobiele toestellen. (MH)

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home