Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 23, 2011

Wit-Rusland schort afbouw uranium-voorraden op

Wit-Rusland heeft de afbouw van zijn voorraden hoogverrijkt uranium opgeschort. De beslissing is een reactie op sancties die de Verenigde Staten aan Wit-Rusland hebben opgelegd. De Verenigde Staten proberen voormalige Sovjet-republieken ertoe te bewegen om hun nucleaire voorraden op een gecontroleerde manier af te bouwen, om te vermijden dat het materiaal in verkeerde handen zou vallen. Wit-Rusland heeft gezegd dat de voorraden op een veilige manier zullen worden opgeslagen.

"Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken stelde dat de Verenigde Staten teleurgesteld zijn over de beslissing van Wit-Rusland," aldus het persbureau Reuters. "Wit-Rusland wordt daarbij opgeroepen om bij zijn doelstelling te blijven om zijn voorraden uranium te elimineren. Dat zou een verantwoordelijke bijdrage leveren tot de wereldwijde veiligheid." In december beloofde Wit-Rusland om zijn voorraad hoogverrijkt uranium tegen het einde van dit jaar helemaal af te bouwen.

Voordien hadden Wit-Rusland, de Verenigde Staten, Rusland en het International Atomic Energy Agency twee ladingen vervoerd naar beveiligde installaties in Rusland. Volgens Alexander Lukashenko, president van Wit-Rusland, heeft het land nog altijd honderden kilogram hoogverrijkt uranium. Een exact cijfer over de voorraden werd niet gegeven. Het bevriezen van de liquidatie is een reactie op de sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie aan Wit-Rusland hebben opgelegd voor het onderdrukken van de politieke oppositie.

De gewezen Wit-Russische leider Stanislav Shushkevich stelt dat Lukashenko blijkbaar het westen onder druk wil proberen te zetten. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken merkte echter op dat het respect voor democratie en de mensenrechten cruciaal zijn in het verbeteren van de relaties met Wit-Rusland. Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan hebben al hun kernwapens uit het Sovjet-tijdperk in het begin van de jaren negentig naar Rusland verscheept, maar hebben nog wel voorraden nucleaire materialen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home