Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2011

General Electric wil licentie voor nieuwe verrijkingstechnologie uranium

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric probeert de toestemming te krijgen om een fabriek te bouwen waar aan de hand van laser uranium zou kunnen worden verrijkt. Het project heeft echter heel wat protest uitgelokt. Met de bouw van de fabriek is een investering gemoeid van 1 miljard dollar. General Electric heeft twee jaar besteed aan het testen van het verrijkingsproces en hoopt nu toestemming te krijgen van de Amerikaanse regering om in de staat North Carolina een fabriek te bouwen.

"Op dit ogenblik wordt het ontwerp geoptimaliseerd," benadrukt Christopher Monetta, president Global Laser Enrichment, een joint-venture van General Electric en het Japanse Hitachi. Verwacht wordt dat de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission tegen volgend jaar zal beslissen of er voor de fabriek een commerciële vergunning zal worden toegekend. Verrijkt uranium kan worden gebruikt als brandstof voor kernreactoren, maar ook als onderdeel van nucleaire wapens.

"Er is heel wat protest tegen het project," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "Critici stellen immers dat nieuwe technologieën potentieel gevaarlijk zijn, aangezien ze het gemakkelijker maken om een atoombom te bouwen." Volgens Monetta zou de fabriek elk jaar voldoende uranium kunnen produceren om tot zestig grote reactoren te bevoorraden. Dat is in theorie voldoende om 42 miljoen woningen van elektriciteit te voorzien. Daardoor zou één derde van de Amerikaanse bevolking kunnen worden bereikt.

Critici stellen echter dat de technologie het moeilijker zal maken om kernwapens op te sporen. De klein laser-installaties zouden immers moeilijker ontdekt kunnen worden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home