Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2011

Myanmar stopt aanvallen op buitenlandse media

Drie officiële kranten in Myanmar zijn gestopt met hun aanvallen op buitenlandse media. Voor het eerst in vier jaar werd werden op de laatste bladzijde van de kranten in Myanmar geen dagelijkse slogans van halve pagina's opgenomen waarin de Voice of America en de Britse omroep BBC ervan beschuldigd werden om onder de bevolking haat te zaaien. Ook andere westerse media werden in de slogans ervan beschuldigd opruiende taal te hanteren.

"Het verdwijnen van de slogans kan mogelijk worden beschouwd als een signaal dat het standpunt van Myanmar tegenover de oppositie is versoepeld," merkt het persbureau Reuters op. "De slogans waren een dagelijkse verschijning in de kranten sinds de protesten onder leiding van monniken in augustus vier jaar geleden bloedig werden neergeslagen. Voice of America, de BBC en twee andere buitenlandse nieuwsorganisaties leverden toen nieuwsberichten in de lokale taal op korte golfradio en satelliettelevisie, de belangrijkste nieuwsbronnen voor veel inwoners van het voormalige Birma."

Het persbureau voegt er aan toe dat de regering van Myanmar lange tijd heeft geprobeerd om nieuws uit het buitenland te controleren. "Het verwijderen van de slogans wordt gezien als een nieuw gebaar van grotere openheid sinds de verkiezingen van vorig jaar een einde maakten aan vijf decennia van leger-dictatuur en een burgerregering aan de macht bracht," merkt Reuters op. "Een aantal privémedia, die geregeld zelfcensuur hanteren, hebben recent kritische verhalen over het beleid gebracht."

Het ministerie van informatie van Myanmar heeft onlangs aangekondigd dat een team van woordvoerders werd opgericht om journalisten bij te staan. "Ook blijken de staatsmedia van Myanmar zich de jongste tijd minder kritisch opgesteld te hebben tegenover nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, het boegbeeld van de democratiseringsbeweging van Myanmar," zegt Reuters nog. "Aung San Suu Kyi werd vorig jaar in vrijheid gesteld nadat haar huisarrest was afgelopen."

De televisiemedia van Myanmar blijven echter onder strikte staatscontrole. Ook worden de meeste buitenlandse journalisten het werken belet. De websites van de meeste buitenlandse media blijven geblokkeerd.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home