Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2011

Huwelijk en echtscheiding heeft impact op lichaamsgewicht

Vrouwen winnen na het huwelijk aan gewicht bij. Datzelfde geldt voor mannen na een echtscheiding. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Ohio State University in de Verenigde Staten. Er wordt wel opgemerkt dat in beide gevallen de gewichtstoename groot genoeg is om een gezondheidsrisico te vormen. Bij vrouwen blijkt bijna 33 procent binnen de twee jaar aan gewicht te hebben gewonnen, terwijl bij mannen 21 procent binnen de twee jaar na een echtscheiding zwaarder is geworden.

"Gehuwde vrouwen krijgen vaak een grotere verantwoordelijkheid in het huisgezin dan de man," merkt onderzoeksleider Dmitry Tumin, socioloog aan de Ohio State University, op tegenover het webmagazine Physorg.com. "Dat betekent dat deze gehuwde vrouwen vaak minder tijd hebben om aan lichaamsbeweging te doen en fit te blijven in vergelijking met vrijgezellen. Anderzijds blijkt dat mannen door het huwelijk aan gezondheid winnen, maar na een scheiding verliezen ze dat voordeel en beginnen ze meer gewicht te krijgen."

De onderzoekers merken op dat er geen concrete verklaring kan worden gegeven voor het toegenomen gewicht van mannen na een scheiding. "Wellicht klopt het dat gescheiden mannen op fastfood overschakelen," voeren ze aan. "Bovendien zou het kunnen aangeven dat de moderne vrouw er ondanks de tijdsdruk toch nog in slaagt voor haar echtgenoot gezonde voeding klaar te maken." De onderzoekers voeren aan dat vooral oudere mannen na een echtscheiding gevoelig aan gewicht blijken te winnen.

Dat heeft volgens hen wellicht te maken dat men zich oudere leeftijd minder gemakkelijk aan een nieuwe situatie kan aanpassen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home