Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 27, 2011

Amerikaanse Navy bouwt duurzame vloot uit

De Amerikaanse Navy maakt belangrijke vorderingen op het gebied van brandstof-efficiëntie en energie-onafhankelijkheid. Dat heeft Ray Mabus, secretaris van de Amerikaanse marine, gezegd. De eerste resultaten van die strategie zullen volgens Mabus binnenkort in praktijk kunnen worden opgemerkt. De overschakeling naar duurzame energie biedt volgens Mabus zowel financiële als militaire en strategische voordelen. Het Amerikaanse leger besteedde vorig jaar een totaalbedrag van 13 miljard dollar aan petroleum.

Toen hij twee jaar geleden tot secretaris van de Navy werd aangesteld, noemde Mabus een grotere energie-efficiëntie van de Amerikaanse zeemacht één van de grote prioriteiten. Hij stelde daarbij dat tegen het einde van het decennium minstens de helft van het energieverbruik van de Navy afkomstig moest zijn uit niet-fossiele bronnen. "Die doelstelling moest de kwetsbaarheid van de Navy duidelijk maken," merkt hij op. "Er wordt teveel petroleum gekocht in potentieel of actueel volatiele locaties op aarde. De Navy moest minder afhankelijk worden van buitenlandse olie-voorraden."

Mabus voegt er aan toe dat teveel onstabiele regeringen door de verkoop van petroleum inkomsten halen uit het Amerikaanse leger. "De omschakeling naar alternatieve bronnen beantwoordt ook aan een aantal tactische doelstellingen," merkt hij op. "Petroleum is het grootste importproduct van de Verenigde Staten in Afghanistan. Voor elke vijftig petroleum-transporten moet rekening gehouden worden met een gedode of gewonde Amerikaanse soldaat. Petroleum die naar de frontlinie wordt gestuurd heeft een reële kostprijs van 400 dollar per gallon."

Mabus merkt op dat elke compagnie van de Amerikaanse marine op dit ogenblik ongeveer 700 pond aan batterijen uitspaart door het gebruik van zonnedekens om apparatuur van elektriciteit te voorzien. Bovendien werd met de USS Making Island onlangs het eerste hybride schip van de Amerikaanse marine in de vaart gebracht. Het schip maakt voor snelheden tot twaalf knopen gebruik van een elektrische aandrijving. Op zijn maidentrip van Pascagoula naar San Diego, bespaarde de USS Making Island meer dan 2 miljoen dollar aan brandstof.

De Amerikaanse marine start volgend jaar met de eerste demonstraties van de Great Green Fleet, een vloot die uitsluitend gebruik zal maken van niet-fossiele brandstoffen. Ook de vliegtuigen van de vloot zullen worden aangedreven door niet-fossiele brandstoffen. De Great Green Fleet zou over vijf jaar operationeel moeten zijn.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home