Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 27, 2011

Krantenpapier kan nieuwe autobrandstof worden

Onderzoekers aan de Tulane University in de Amerikaanse staat Louisiana menen een methode ontwikkeld te hebben om met papier als grondstof butanol, een biobrandstof die als een alternatief voor benzine kan worden aangewend, te produceren. De onderzoekers ontdekten een manier om een nieuwe bacterie om butanol te winnen uit cellulose. Op dit ogenblik wordt het systeem uitgetest met oude edities van de Times Picayune, een dagblad uit New Orleans.

Als brandstof is butanol volgens de onderzoekers superieur tegenover ethanol, aangezien het product getankt kan worden zonder dat de automotoren moeten worden aangepast. Bovendien kan butanol door de bestaande pijpleidingen worden getransporteerd en veroorzaakt het product ook minder corrosie-problemen. Tenslotte omvat butanol meer energie dan ethanol, waardoor de actieradius van de wagen gevoelig zou kunnen worden opgedreven.

"De ontdekking zou de kosten van de productie van bio-butanol gevoelig kunnen terugschroeven," merkt onderzoeksleider David Mullin, hoofd van het Department of Cell and Molecular Biology aan de Tulane University, op. "Naast een lagere verkoopprijs per liter, zou het gebruik van butanol uit cellulose ook de uitstoot van koolstofdioxide drastisch kunnen terugdrijven in vergelijking met de klassieke benzine. Bovendien zou de technologie ook een positieve impact hebben op de afvalberg."

De onderzoekers merken op dat cellulose in alle planten aanwezig is en het meest omvangrijke organische materiaal op de wereld vertegenwoordigt. "Alleen al in de Verenigde Staten wordt jaarlijks 323 miljoen ton cellulose-materiaal weggeworpen dat zou kunnen worden gebruikt om butanol te produceren," merken ze op.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home