Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 26, 2011

Nieuwsoverzicht

Steve Jobs heeft aangekondigd zijn functie als chief executive bij het Amerikaanse technologiebedrijf Apple neer te leggen. Jobs wordt opgevolgd door algemeen directeur Tim Cook, maar wordt voorzitter van de raad van bestuur van het concern. Jobs herinnerde eraan altijd gezegd te hebben dat er ooit een dag zou komen dat hij de verplichtingen van chief executive bij Apple niet meer zou kunnen nakomen en dat hij de eerste zou zijn om dat mee te delen. Die dag is volgens hem nu gekomen. Jobs was al sinds januari met ziekteverlof. Dat was al de derde gedwongen afwezigheid van de topman wegens gezondheidsproblemen. Zeven jaar geleden werd hij geopereerd voor alvleesklierkanker en twee jaar geleden kreeg hij een levertransplantatie.


Het internetbedrijf Google gaat een minnelijke schikking van 500 miljoen dollar betalen voor het tonen van illegale advertenties van Canadese online apotheken in de Verenigde Staten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie bekend gemaakt. Een aantal malafide Canadese apothekersbedrijven hadden het advertentieprogramma Adwords van Google gebruikt om reclame te maken voor hun product. Het bedrag van de minnelijke schikking dekt de ontvangsten van Google uit de advertenties en de inkomsten die de Canadese apotheken ontvingen van Amerikaanse klanten. De advertenties leiden tot de illegale invoer van geneesmiddelen op de Amerikaanse markt. Websites zijn in de Verenigde Staten aansprakelijk voor de reclame van adverteerders die de wet overtreden.


De lancering van het onbemand Russisch ruimteschip Progress met voorraden voor het internationale ruimtestation is mislukt. Dat heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bekend gemaakt. De lancering vond plaats in Kazachtstan. Het ruimtevaartuig moest in een baan om de aarde worden gebracht, maar dat mislukte. Kort na de lancering zou echter de derde trap van de voortstuwingsraket hebben gefaald. Daarna verdween alle contact met het toestel. Het ruimtevaartuig had twee en een halve ton aan voorraden aan boord. Sinds het einde van het Amerikaanse spaceshuttle-programma, is de regelmatige bevoorrading van het ruimtestation in grote mate afhankelijk van de Russische onbemande ruimtevaartuigen. De bemanning heeft echter nog voor langere tijd voorraden beschikbaar.


Glencore International, de grootste grondstoffenhandelaar van de wereld, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 2,45 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 57 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 32 procent tot 92,1 miljard dollar. Het bedrijf merkte op door de lage grondstofprijzen en de lagere waardering van de mijnbedrijven, gecombineerd met een aanhoudende vraag vanuit Azië, belangrijke overnamemogelijkheden te zien. Glencore International is volgens Ivan Glasenberg, topman van het concern, dit jaar voor het eerst naar de beurs gegaan met de bedoeling om beter te kunnen inspelen op opportuniteiten en gemakkelijker overnames te verrichten.


Diageo, de grootste producent van sterke dranken ter wereld, heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 9,94 miljard pond. Dat betekent een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. In volumes werd een groei met 3 procent opgetekend. De winst steeg met 17 procent tot 1,9 miljard pond. Zuid-Europese markten zoals Griekenland en Spanje zagen hun verkoopvolumes licht dalen, maar sterke prestaties in de opkomende markten Latijns-Amerika, Afrika en Azië maakten die terugval ruimschoots goed. Voor het hele jaar wordt een winstgroei met 10 procent in het vooruitzicht gesteld. Op middellange termijn rekent het concern volgens Paul Walsh, chief executive van Diageo, op een omzetgroei met 6 procent.


Het Duitse energieconcern RWE riskeert in Nederland een miljardenverlies te zullen moeten boeken. In een procedure die door Greenpeace was aangespannen, maakte de Nederlandse Raad van State immers bekend dat een milieuvergunning voor de bouw van een steenkoolcentrale in de Eemshaven in Groningen wordt herroepen. De vergunning was al drie jaar geleden toegekend en de werken aan de centrale zijn al halverwege. De centrale zou over twee jaar operationeel moeten zijn. Met de bouw is een investering gemoeid van 2,6 miljard euro. Bij het afleveren van de vergunning bleken de effecten van de Eemshaven op het milieu en de gevolgen van de uitstoot van stikstof niet te zijn onderzocht. RWE verwacht dat met enkele aanpassingen toch worden doorgegaan met het project.


De banden van Ingvar Kamprad, oprichter van de Zweedse meubelketen Ikea, met het nazi-beweging, waren inniger dan hij heeft toegegeven. Dat beweert de Zweedse schrijfster Elisabeth Asbrink in haar nieuwe boek. Volgens Asbrink werd Kamprad tijdens de tweede wereldoorlog op zeventienjarige leeftijd van de Zweedse nazipartij. Daarop begon de Zweedse veiligheidspolitie met het bijhouden van informatie over de man. De Ikea-stichter zou tot in de jaren vijftig contact gehouden hebben met figuren uit het nazi-milieu. Ingvar Kamprad had eerder al toegegeven dat hij sympathieën koesterde voor de fascist Per Engdahl en dat hij destijds bijeenkomsten van de Zweedse Nazi-partij bezocht. Kamprad noemt zijn betrokkenheid bij de nazi-partij als de grootste fout van zijn leven.


Duitsland zal het onderpandakkoord van Finland met Griekenland afwijzen als de overeenkomst aan de andere eurolanden geld kost. Dat heeft Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering, meegedeeld. Duitsland zal volgens Seibert niet instemmen met een oplossing die één land voortrekt. Finland zoekt de goedkeuring van de andere landen van de eurozone voor een akkoord dat werd gesloten met de Griekse regering. In dat akkoord de Griekse regering ermee in garanties te voorzien om de Finse deelname aan het tweede hulppakket aan Griekenland te verzekeren. Dat hulppakket werd de voorbije maand door de Europese Unie goedgekeurd.


Het Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, heeft onmiddellijk 17 miljoen euro nodig om de grootste financiële problemen op te lossen. Dat is gebleken uit gegevens van vakbonden en de Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden. Volgens de vakbonden is Saab ruim 11 miljoen euro aan lonen verschuldigd aan het personeel. Kronofogden zoekt daarnaast naar bijna 6 miljoen euro voor de oudste claims van veertien toeleveranciers van de constructeur. Een woordvoerster van Saab bevestigde dat het niet lukt om de eerste 2.100 salarissen van fabrieksmedewerkers volgens plan uit te keren. Ook de lonen voor de 1.600 kantoormedewerkers en ingenieurs laten waarschijnlijk op zich wachten.


Het Nederlandse bouwconcern BAM Groep heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 65,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat in alle divisies winst werd gerealiseerd. Dat geldt ook voor de vastgoedsector, waar het concern het relatief moeilijk heeft. De verrassende groei van de vastgoeddivisie was vooral te danken aan de Belgische activiteiten, waar positieve cijfers konden worden neergezet, in tegenstelling tot Nederland, Groot-Brittannië en Ierland. De omzet van BAM Groep steeg tijdens de eerste helft van dit jaar van 3.4 miljard euro naar 3.6 miljard euro.


De Franse regering heeft een nieuwe reeks besparingsmaatregelen aangekondigd. Daardoor zou nog dit jaar 1 miljard euro extra besparingen moeten kunnen worden doorgevoerd. Volgend jaar wordt gerekend om 11 miljard euro bijkomende besparingen. Nadat het ratingbureau Standard & Poor's begin augustus de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten had verlaagd, had de Franse president Nicolas Sarkozy zijn regering de opdracht gegeven om dringend een extra besparingsplan uit te werken. Omdat ook het Franse begrotingstekort behoorlijk hoog ligt, vreesde Sarkozy dat Frankrijk mogelijk het volgende slachtoffer van de ratingbureaus zou kunnen worden.


In een kortgeding aangespannen door het Amerikaanse Apple heeft een Nederlandse rechter geoordeeld dat het Zuid-Koreaanse Samsung een aantal smartphones vanaf half oktober niet langer mag verkopen in Nederland. Volgens de rechter pleegt Samsung inbreuk op enkele octrooien van Apple. Het gaat onder meer om patenten op het scrollen door een fotogalerij. Het verbod geldt niet voor de tabletcomputers van Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft gezegd dat de verkoop van de toestellen gewoon verder zal worden gezet. Door het toevoegen van een andere galerij-applicatie zou het betrokken patent niet meer worden geschonden.


Het Brits-Australische mijnbedrijf BHP Billiton heeft plannen om zwaar te investeren in schaliegas. Dat heeft Marius Kloppers, tooman van BHP Billiton, gezegd ter gelegenheid van de voorstelling van de jaarcijfers van het concern. Volgens Kloppers wordt schaliegas een cruciaal product om het verwachte energieprobleem in de wereld op te lossen. BHP Billiton nam in de Verenigde Staten eerder al de groepen Petrohawk Energy en Chesapeake Energy, beide actief in de winning van schaliegas, over. Kloppers benadrukte echter dat BHP Billiton ook buiten de Verenigde Staten activiteiten rond schaliegas wil uitbouwen. BHP Billiton wil volgens hem in elke sector van de energiemarkt aanwezig zijn.


De Taiwanese computerproducent Acer heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 6,8 miljard Taiwanese dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 162,5 miljoen euro. Het is de eerste keer in bijna een decennium dat Acer een verlies moet melden. Vorig jaar boekte Acer tijdens het tweede kwartaal nog een nettowinst van 3,6 miljard Taiwanese dollar. De omzet zakte met een derde tot 102,1 miljard Taiwanese dollar. De val van de verkoop is ondermeer te wijten aan de iPad, de tabletcomputer van Apple. Daarom moest Acer een afschrijving boeken op zijn voorraad. Eerder had Acer gerekend over het hele jaar een winst te zullen realiseren, maar door de verslechterende economie acht het concern dat niet langer mogelijk.


Het mediaconcern RTL, dochter van de Duitse groep Bertelsmann, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 324 miljoen euro. Dat betekent een stijging met een kwart tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,4 procent tot 2,75 miljard euro, geholpen door stijgende advertentie-inkomsten in Frankrijk en Nederland. In Zuid-Europa en Centraal-Europa vielen de reclame-ontvangsten terug. Voor het hele boekjaar blijft RTL naar eigen zeggen voorzichtig optimistisch, ook al blijft de visibiliteit beperkt door het economische klimaat. Vorig jaar kon de groep nog profiteren van heropleving van reclamebestedingen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home