Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 25, 2011

Journalistiek houdt vast aan traditionele vaardigheden

Traditionele vaardigheden zoals het schrijven van artikels of het verzamelen van nieuws worden in de journalistiek nog altijd hoger ingeschat dan digitale vaardigheden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse National Council for Journalists bij een honderdtal hoofdredacteuren. Ook het interview en de juridische kennis worden hoog ingeschat, terwijl aan sociale media en andere digitale technieken en technologieën minder belang wordt gehecht.

"Ook de interactie met het publiek wordt door de hoofdredacteuren minder belangrijk ingeschat dan de meer traditionele vaardigheden," aldus het webmagazine Jounnalism. "Eén van de ondervraagden stelde dat de vaardigheid om een potentieel verhaal te herkennen, een sterk interview te maken en daarop een correct en gestructureerd artikel te produceren de absolute prioriteit blijft. Journalisten die deze vaardigheden bezitten, zullen volgens hem ook wel technologieën zoals sociale media en video leren."

Een andere hoofdredacteur benadrukte dat de fundamentele journalistieke normen centraal moeten blijven staan. Dat is volgens hem belangrijker dan de kennis van Facebook, Twitter, audio of video. Paul Watson, auteur van het rapport, zegt wel op te roepen om bij journalistenexamens mee te evolueren met de tijd. Ook hij geeft echter toe dat bij deze tests de basisvaardigheden van de journalistiek centraal moeten blijven staan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home