Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 26, 2011

Bosbouw loopt achter op klimaatrealiteit

De Noord-Amerikaanse bosbouw voelt al de impact van de klimaatverandering. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Department of Renewable Resources aan de University of Alberta in Canada. De onderzoekers stellen dat de bomen niet presteren zoals dat normaal het geval zou moeten zijn en er een grondige verandering moet worden doorgevoerd in het bosmanagement om de productie te optimaliseren. Bij herbebossing-plannen moet men volgens de onderzoekers niet kijken naar de huidige situatie, maar wel naar de toekomstige klimaatsituatie.

Onderzoeksleider Laura Gray merkt op dat de huidige bosbouw-regeling bepaalt dat zaad voor herbebossing uitsluitend mag gebruikt worden in gebieden waar het werd verzameld. "De klimaatverandering heeft de biotopen voor bomen echter veranderd, zodat de bestaande zones mogelijk niet langer de meest geschikte locaties zijn voor de huidige en toekomstige projecten voor herbebossing," waarschuwt de wetenschapster.

"Een groot gedeelte van het bosbeheer steunt op gegevens uit de jaren zestig en zeventig van de voorbije eeuw, maar het klimaat is sindsdien duidelijk veranderd," merkt Gray op. "Onder meer blijkt dat espen niet langer geschikt zijn voor de huidige herbebossing-zones. Dat heeft het voorbije decennium al geleid tot een verminderde productie. Het bosbeheer loopt duidelijk achter op de realiteit. Bomen moeten zoveel mogelijk in hun optimale omgeving worden geplant, zodat ze een betere productiviteit opleveren."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home