Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 27, 2011

Nieuwsoverzicht

Al minstens vijf Zwitserse kaasfabrieken hebben sinds de start van dit jaar de deuren al gesloten omwille van de terugvallende export. Dat heeft de Zwitserse sectororganisatie Swiss Milk Producers bekend gemaakt. De belangrijkste oorzaak van de dalende export is de sterke Zwitserse frank, die de prijs van vele Zwitserse producten op de internationale markten heeft opgedreven. Hoewel de totale kaasverkopen tijdens de eerste zes maanden van dit jaar slechts met 2,3 procent zijn teruggevallen, maskeren die cijfers de grote exportdaling van Emmental, de grootste producent van Zwitserse kazen. De export van Emmental is met 17,2 procent gedaald. Volgens de sectorganisatie kan de situatie nog verslechteren als de euro en de dollar verder blijven vallen.


De Griekse regering wil slechts doorgaan met de bijdrage van banken en verzekeraars aan zijn reddingsplan, als op zijn minst 90 procent van de betrokken instellingen aan de operatie deelnemen. Dat heeft de Griekse regering gemeld in een bericht op de website van de beurs van Athene. Voordien was ook al sprake van 90 procent, maar dat werd bestempeld als een streefdoel in plaats van als formele voorwaarde. Met de mededeling voert Griekenland de druk op omdat de privébijdrage aan het reddingsplan vertraging oploopt. Enkele dagen geleden zou slechts 40 procent van de obligatiehouders aangegeven hebben deel te willen nemen aan het plan. Dat zou te maken hebben met de onduidelijkheid van het plan.


De Nederlandse bank ABN Amro schrapt de volgende drie tot vier jaar in totaal 2.350 arbeidsplaatsen. Door natuurlijk verloop zouden er 850 banen kunnen worden geschrapt. Er zou vooral ingegrepen worden bij de informatica-afdelingen, op het hoofdkantoor en bij de retailbank. Tegelijkertijd verwacht de Nederlandse bank 450 nieuwe banen te creëren. ABN Amro had eerder al bekend gemaakt het personeelsbestand te zullen afslanken om de bank efficiënter te maken en de winstgevendheid te verbeteren, maar de omvang van de operatie betekent een grote verrassing voor de Nederlandse vakbonden, die verontwaardigd hebben gereageerd.


De Amerikaanse belegger Warren Buffett investeert 5 miljard dollar in het financiële concern Bank of America. In ruil daarvoor heeft Buffett een jaarlijks dividend van 6 procent afgedongen. Bank of America kan die voorkeursaandelen wel terugkopen, maar zal dan wel een premie van 5 procent boven op het oorspronkelijke investeringsbedrag moeten betalen. Bank of America zat de voorbije periode in een negatieve spiraal na een lawine van miljardenclaims en aanhoudende geruchten over liquiditeitsproblemen. De belegging van Buffett wordt echter gezien als een signaal dat de situatie bij het Amerikaanse financiële concern minder erg is dan de economische wereld vreesde.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines gaat bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing een bestelling plaatsen voor honderd exemplaren van het type B737-900, dat vooral wordt ingezet voor bestemmingen op middellange afstand. De leveringen van het order zouden over twee jaar van start moeten gaan en zouden over vijf jaar worden gespreid. Met de bestelling is volgens Boeing een cataloguswaarde van 8,5 miljard dollar gemoeid. Het order past in de strategie van Delta Airlines om zijn oudste toestellen uit dienst te nemen en te vervangen door nieuwe exemplaren. De nieuwe toestellen zouden bovendien een energiebesparing tussen 15 procent en 20 procent opleveren. Ook de onderhoudskosten zouden gevoelig kunnen beperkt worden.


De Nederlandse retailketen Ahold heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 199 miljoen euro. Dat betekent een daling met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 3,5 procent tot 6,87 miljard euro. De dalingen hebben volgens Ahold te maken met het feit dat het paasweekend dit jaar in het tweede kwartaal viel, maar ook aan negatieve valuta-effecten door de zwakke dollar en herstructureringskosten. Het concern maakte wel bekend zijn marktaandeel in Nederland en de Verenigde Staten opgedreven te kunnen hebben. Anderzijds wordt opgemerkt dat de stijging van de grondstoffenprijzen niet volledig kon worden doorgerekend aan de klanten.


Het Amerikaanse concern Hewlett-Packard (HP) heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 31,2 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een omzet van 30,7 miljard dollar geboekt. De winst steeg met 9 procent tot 1,93 miljard dollar. De omzet in de software-divisie steeg met 20 procent tot 780 miljoen dollar, terwijl de services-afdeling een groei met 4 procent tot 9,09 miljard dollar liet optekenen. In het printer-segment werd een daling met 1 procent tot 6,09 miljard dollar opgetekend. De inkomsten uit de computeractiviteiten kenden echter een terugval met 3 procent tot 9,59 miljard dollar. Het Amerikaanse concern heeft zijn verwachtingen voor het hele jaar naar beneden bijgesteld.


Spanje heeft tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar bijna 32,3 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen. Dat betekent een stijging van 7,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee zit het Spaanse toerisme opnieuw op het niveau van drie jaar geleden, voor de sector zwaar werd getroffen door de gevolgen van de financiële crisis. De groeiende stroom van buitenlandse toeristen naar Spanje is mede het gevolg van de onrust in populaire mediterrane bestemmingen uit de Arabische wereld zoals Tunesië en Egypte. Ook de problemen in Griekenland hebben een gunstig effect op Spanje als alternatieve bestemming. De toeristenindustrie vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van het Spaanse bruto binnenlands product.


De Finse regering heeft afstand gedaan van het akkoord dat vorige week met Griekenland gesloten werd over een onderpand voor zijn deel van het tweede Europese steunpakket. Dat heeft een bron rond het kabinet van de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen gemeld. Er zouden onderhandelingen zijn opgestart om een andere oplossing uit te werken. Er zou van het akkoord zijn afgestapt omdat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich tegen het systeem van het onderpand heeft verzet. Merkel had gezegd dat de landen uit de eurozone in de Griekse crisis geen unilaterale stappen zouden mogen ondernemen. Na de bekendmaking van het akkoord hadden diverse andere eurolanden eveneens een onderpand geëist.


Tim Cook, de nieuwe topman van het technologieconcern Apple, heeft in een boodschap aan het personeel trouw gezworen aan de principes van zijn illustere voorganger Steve Jobs. De medewerkers mogen er volgens Cook zeker van zijn dat Apple niet zal veranderen. Steve Jobs heeft volgens Cook een bedrijf en een cultuur opgebouwd die met niets te vergelijken valt. Cook noemde Jobs zijn persoonlijke mentor en een geweldige leider. Hoewel Jobs afscheid heeft genomen als chief executive van Apple, verdwijnt hij bij het bedrijf niet helemaal uit beeld. Hij wordt immers voorzitter van de raad van bestuur van het technologieconcern.


In de Zweedse stad Landskrona is een voorstel ingediend om ook aan thuiswerkende ambtenaren een rookverbod op te leggen. De stad kent voor zijn ambtenaren nu al een totaal rookverbod tijdens de diensturen. Dat betekent dat ook tijdens de pauzes niet mag worden gerookt. Dat totale rookverbod moet volgens een aantal stemmen echter ook gelden voor ambtenaren die thuis werken. Daarmee willen de initiatiefnemers naar eigen zeggen zowel actief als passief roken tegengaan. Daarnaast moeten de ambtenaren volgens de beleidsmakers het goede voorbeeld geven aan de burgers van Landskrona. Tegenstanders vragen zich echter af hoever een werkgever kan gaan met het opleggen van regels aan werknemers. Zij noemen het voorstel moralistisch.


Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft tijdens een langverwachte toespraak geen nieuwe steunmaatregelen aangekondigd voor de Amerikaanse economie. Wel gaf Bernanke aan dat de Amerikaanse centrale bank al het mogelijke zou doen om groei en prijsstabiliteit te garanderen. Daarnaast riep Bernanke de leden van het Amerikaanse Congres op om relancemaatregelen te nemen, zodat ze over een grotere marge zouden kunnen beschikken. Bernanke zei dat de basis voor de groei nog altijd aanwezig is in de Verenigde Staten, ondanks de aanhoudende risico's voor de economie. Volgens Bernanke zou het Amerikaanse bruto binnenlandse product in het tweede kwartaal moeten verbeteren.


De Japanse premier Naoto Kan heeft zijn ontslag aangekondigd. Dat Kan wou opstappen was al eerder geweten. De Japanse premier koppelde aan zijn vertrek echter de voorwaarde dat een aantal wetsvoorstellen het parlement overleefden. Aan die voorwaarde werd nu voldaan. Kan is nauwelijks één jaar premier van Japan geweest. De Japanse publieke opinie vindt dat zijn aanpak na de aardbeving en de nucleaire ramp in Fukushima ontoereikend is geweest. Al voor het debacle van Fukushima was de populariteit van Kan naar een dieptepunt gedaald, zowel bij Japanse bevolking als binnen de rangen van zijn eigen partij. Naoto Kan was de vijfde premier in zes jaar tijd.


Zuid-Afrika gaat ermee akkoord om een bedrag van 1,5 miljard dollar aan bevroren Libische tegoeden in de Verenigde Staten vrij te geven. Dat heeft de Amerikaanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties bekend gemaakt. Zuid-Afrika was het enige land dat bleef weigeren om de bevroren goederen vrij te geven. De Zuid-Afrikaanse regering wou immers geen partij kiezen tussen de gewezen Libische dictator Moammar Kadhafi en de rebellen. Door het vrijgeven van de tegoeden kunnen de rebellen volgens de Amerikaanse vertegenwoordiging humanitaire hulp organiseren voor de Libische bevolking. De tegoeden waren door de Verenigde Naties bevroren als straf voor het regime van Kadhafi. Volgens analisten is er wereldwijd nog een bedrag van 110 miljard dollar Libische activa bevroren.


Het autobedrijf Swedish Automobile heeft de publicatie van de halfjaarcijfers uitgesteld tot eind augustus. Volgens een woordvoerder van Saab is het rapport nog niet volledig klaar voor publicatie. Er zijn geen specifieke redenen voor de vertraging. De slechte financiële situatie bij Saab speelt volgens de woordvoerder geen rol bij de vertraging van de halfjaarcijfers. Saab heeft al sinds april te kampen met een stilgevallen productie door gebrek aan financiering die nodig is om toeleveranciers te betalen. Victor Muller, topman van Swedish Automobile, onderhandelt om financiering aan te trekken in China en de Verenigde Staten. Dit heeft vooralsnog niet voldoende opgeleverd om het bedrijf uit de brand te helpen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home