Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 27, 2011

Uitstoot fluoroform veel hoger dan officieel gemeld

De Europese chemische industrie loost verdoken grote hoeveelheden van het broeikasgas fluoroform. Dat is de conclusie van het Zwitserse onderzoeksinstituut Federal Laboratories for Materials Science and Technology (EMPA). Volgens de onderzoekers liggen de uitstootniveaus van fluoroform in West-Europa tussen 60 procent en 140 procent hoger dan officieel wordt gemeld. De impact van het gas op de klimaatverandering ligt 14.800 keer hoger dan de invloed van koolstofdioxide.

"Alleen al Italië stoot volgens het rapport tien tot twintig keer meer fluoroform uit dan officieel wordt meegedeeld," aldus het webmagazine Euractiv. "Ook Groot-Brittannië en Nederland zouden twee keer zoveel uitstoten als wordt geclaimd. In Frankrijk en Duitsland zouden de meldingen wel met de realiteit stroken." De grote schuldige in Italië is volgens de onderzoekers de fabriek van Solvay Solexis in Spinetta Marengo. Solvay zegt het rapport van het Zwitserse onderzoeksinstituut te bestuderen.

"Bedrijven hebben geen wettelijke verplichting om de uitstoot van fluoroform terug te schroeven, maar ondertekenaars van de Kyoto Protocol moeten de emissies wel melden aan de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)," merkt Euractiv nog op. "Daarbij wordt volgens de Zwitserse onderzoekers echter uitsluitend gebruik gemaakt van de cijfers die door de bedrijven bekend worden gemaakt.

"Hoe kunnen van ontwikkelingslanden zoals China en India correcte emissie-meldingen worden verwacht, als zelfs West-Europa daar niet in slaagt?" merken de Zwitserse onderzoekers op. Woordvoerders van het Environmental Investigations Agency noemen de uitstootpraktijken schandalig en eisen dat de Europese Unie de bedrijven zou verplichten om de gassen te vernietigen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home