Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 22, 2011

Mogelijk groepsgeding tegen organisatoren Commonwealth Games

Het Australische bedrijf Spectak heeft gedreigd de organisatoren van de Delhi Commonwealth Games voor de rechter te zullen dagen wegens 350.000 achterstallige betalingen. Het Australische bedrijf zegt niet vergoed te zijn voor de ceremonies voor de opening en sluiting van de games, die in oktober vorig jaar werden gehouden. Ook een aantal Europese bedrijven zeggen nog altijd miljoenen dollars achterstallige betalingen te moeten ontvangen van het evenement. Somanahalli Mallaiah Krishna, de Indiase minister van buitenlandse zaken, beloofde het probleem aan te kaarten.

"Ric Birch, eigenaar van Spectak, zegt zijn advocaten de opdracht gegeven te hebben om een groepsgeding te starten tegen de organisatoren," aldus BBC News. "Hij voegde er aan toe dat nog een vijftiental andere bedrijven met achterstallige betalingen voor de ceremonieën worden geconfronteerd. Over het hele evenement zou het nog over veel meer bedrijven gaan." Onder meer Britse, Franse, Duitse, Belgische, Nederlandse en Zuidoost-Aziatische bedrijven zouden tot de gedupeerden behoren.

Bovendien zouden nog ongeveer tweehonderdvijftig containers materiaal in Delhi geblokkeerd zijn. Lalit Bhanot, secretaris-generaal van het organiserend comité, stelde dat aan de accountants is gevraagd om alle onbetwiste facturen te betalen. Met een aantal leveranciers zijn er inmiddels juridische procedures opgestart rond de invulling van de aangegane contracten. De Delhi Commonwealth Games werden geconfronteerd met diverse problemen, waarbij onder meer een aantal deadlines voor de oplevering van constructies werden gemist.

Inmiddels is in India een onderzoek opgestart naar onder meer Suresh Kalmadi, hoofd van het organiserend comité van het evenement. Twee andere topfunctionarissen werden gearresteerd wegens vervalsing en fraude bij het afsluiten van contracten. Kalmadi ontkent echter alle beschuldigingen.

Labels: , , ,

Verenigde Staten blijven een bijzonder religieus land

In vergelijking met andere geïndustrialiseerde landen zijn de Verenigde Staten een bijzonder praktiserend religieus land. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat bijna 40 procent van de Amerikaanse bevolking wekelijks een religieuze dienst bijwoont. Daardoor staan de Verenigde Staten veel hoger dan andere geïndustrialiseerde landen zoals Italië, Canada en Groot-Brittannië en zelfs boven Iran.

De grootste religieuze activiteit wordt opgetekend in Jordanië. Daar woont ongeveer 90 procent van de bevolking wekelijks een religieuze dienst bij. Daarna volgen een reeks andere ontwikkelingslanden, zoals Egypte, Indonesië, Brazilië en India. Met een score van 60 procent staat echter ook Polen bijzonder hoog op de lijst. Op dit ogenblik zegt bijna 30 procent van de Amerikaanse twintigers niet religieus te zijn. Veertig jaar geleden gaf 20 procent van de Amerikaanse twintigers aan niet religieus te zijn. Dat cijfer was twintig jaar geleden gedaald tot ongeveer 10 procent.

De Amerikanen geven wel aan dat een persoon niet gelovig hoeft te zijn om een goed Amerikaans burger te zijn. Er wordt opgemerkt dat dit cijfer het hoogste ligt bij Amerikanen die zelf het minst religieus zijn (98 procent), maar ook bij de intensief-gelovige Amerikanen bedraagt dat nog altijd 80 procent. De onderzoekers noemen het echter vooral opmerkelijk dat de absoluut meest gelovige Amerikanen er het meest van overtuigd zijn dat geloof niet noodzakelijk is om een goed Amerikaans burger te zijn.

Verder blijkt dat Amerikanen bij hun relatie tot een andere godsdienst de meeste sympathie hebben voor joden, gevolgd door katholieken en traditionele protestanten. Daarna volgen evangelisch-protestanten en niet-gelovige Amerikanen. De minste sympathie is weggelegd voor mormonen, boeddhisten en moslims.

Labels: ,

Raceteam Williams Formula One denkt aan beursgang

Het Britse raceteam Williams Formula One overweegt een notering op de beurs. Dat heeft Adam Parr, voorzitter van het raceteam, gezegd. Eigenaar Frank Williams zou echter wel een meerderheidsbelang in het team in handen houden. Mede-oprichter Patrick Head zou eveneens een substantieel belang in het team verwerven. De beursgang is volgens Williams niet in de eerste plaats bedoeld om financiële middelen te verzamelen, maar wel om de toekomst van het team op lange termijn te verzekeren.

Williams is één van de meest succesvolle teams uit de Formule Eén, maar is gevoelig teruggevallen sinds hun dominante periodes tijdens de jaren tachtig en negentig. Het is inmiddels al dertien jaar geleden dat er nog een titel werd behaald en sinds zes jaar heeft het team ook geen enkele wedstrijd meer gewonnen. "Het ontbeert het team vooral financiële middelen om met de absolute top te kunnen concurreren," aldus BBC News. Het team komt volgend jaar uit met de Braziliaanse veteraan Rubens Barrichello en de Venezolaanse debutant Pastor Maldonado.

Frank Williams zegt ernaar te streven om het team nog lang in competitie te houden. "Maar daarvoor is een eigendomstructuur nodig die Williams toelaat om een onafhankelijk constructeur te blijven," merkt hij op. "Dat kan volgens ons het best met een bredere aandeelhouders-basis, gekoppeld aan een aantal investeerders op lange termijn die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse leiding over het team." Het team ontkent ten stelligste dat met een beursgang het vertrek van Frank Williams wordt voorbereid.

Labels: , ,

Email wordt steeds meer een mobiele activiteit

Email wordt steeds meer een mobiele activiteit. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de maand november vorig jaar 153 miljoen Amerikanen hun email langs het vaste internet hebben geopend. Dat is een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Bij mobiele email werd daarentegen een groei met 36 procent opgetekend tot 70,1 miljoen gebruikers. Bij jongere gebruikers wordt daar zelfs een groei tussen 46 procent en 60 procent opgetekend.

Bij de totale tijdsbesteding worden volgens ComScore nog grotere verschillen opgetekend. Het vaste internet liet daar een daling met 9 procent optekenen, terwijl het aantal pageviews met 15 procent daalde. Ondanks die terugval blijft email volgens de onderzoekers echter nog altijd één van de populairste activiteiten op het internet. Er wordt opgemerkt dat email elke maand 70 procent van de online populatie bereikt. Er wordt aan toegevoegd dat het gebruik van email vooral in de jongere leeftijdscategorieën de zwaarste terugval kent.

Bij tieners daalde het aantal gebruikers met 24 procent, terwijl de totale tijdsbesteding met 48 procent achteruitging en het aantal pageviews met 53 procent terugviel. Ook in de andere leeftijdscategorieën werd een terugval opgemerkt, hoewel die minder uitgesproken wordt met het ouder worden. Bij vijfenvijftigplussers werd daarentegen nog een toename met 15 procent opgetekend. Anderzijds blijkt bij de mannelijke online populatie een terugval met 12 procent opgetekend te worden, tegenover slechts 7 procent bij vrouwelijke gebruikers.

Labels: , ,

Trafiek naar online coupons met meer dan kwart gestegen

Digitale coupons hebben de Amerikaanse consumenten tijdens de laatste twee maanden van vorig jaar in totaal 32,2 miljoen dollar helpen besparen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de website RetailmeNot.com. Tijdens de maand november werd daarbij met een gemiddelde korting van 27 procent een bedrag van 15,1 miljoen dollar bespaard. Met een gemiddelde korting van 26,8 procent werd tijdens de maand daarop nog eens 17,1 miljoen dollar bespaard.

Er wordt aan toegevoegd dat de trafiek rond digitale coupons tijdens de laatste twee maanden van vorig jaar met meer dan 26 procent is gestegen tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De verkoop met digitale coupons realiseerde volgens de onderzoekers tijdens de laatste twee maanden een omzet van 119 miljoen dollar. In november werd een stijging met 27 procent opgetekend tot 56 miljoen dollar, terwijl in december een stijging met 26 procent tot 63 miljoen dollar werd genoteerd.

De onderzoekers merkten op dat Amerikaanse consumenten ook 94.000 digitale coupons naar elkaar hebben doorgestuurd. In totaal werden er tijdens de twee maanden telkens ongeveer 622.000 online coupons ter beschikking gesteld door bijna 82.000 retailers. Daarnaast waren er telkens ook nog eens ongeveer 40.000 afdrukbare coupons door 52.000 retailers ter beschikking gesteld. Amazon.com en Victoria's Secret waren de twee meest populaire online winkels voor digitale coupons.

Labels: , ,

Gebruiker iPhone vertoont grootste merkentrouw

Bezitters van een iPhone van Apple zijn veel trouwer aan het merk dan eigenaars van andere smartphones. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Zokem. Het smartphone-platform van Apple haalt in het onderzoek een score van 73 procent. Daarmee is de iPhone volgens Zokem de enige smartphone die echt op een trouw publiek mag rekenen. Het Android-platform van Google staat op de tweede plaats met een score van 40 procent. Dat is volgens Zokem ver verwijderd van het niveau van 60 procent dat volgens Zokem voor klantentrouw nodig is.

Op de derde plaats staat het Bada-platform van Samsung met 33 procent, gevolgd door Blackberry van Research in Motion (30 procent) en Symbian (24 procent). De onderzoekers voegen er aan toe dat Palm en Microsoft met een score van 10 procent een bijzonder lage klantentrouw laten optekenen voor hun smartphone-platformen. Het Maemo-platform van Nokia komt zelfs aan een negatieve score van 36 procent. Er wordt aan toegevoegd dat een lage klantentrouw de kans heel groot maakt dat de bezitter binnen de twaalf maand naar een ander merk zal overschakelen.

Daarbij wordt opgemerkt dat 91 procent van de gebruikers van het Palm-platform van plan is om naar een concurrent over te stappen. Ook bij Nokia Maemo zou 69 procent een andere aanbieder overwegen. Daarentegen is bij de gebruikers van de iPhone slechts 29 procent eventueel geneigd om naar een concurrent over te stappen. Bij het Android-platform bedraagt die score 44 procent. Zokem stelt dat de cijfers uitwijzen dat de zwakkere platforms van dit ogenblik in de toekomst mogelijk nog verder uitgehold zullen worden.

Labels: , ,

Football blijft populairste Amerikaanse sport

Bij de Amerikaanse sportliefhebbers geeft 31 procent de voorkeur aan het professionele football. Baseball volgt met 17 procent op de tweede plaats. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. Er wordt wel opgemerkt dat baseball zijn achterstand tegenover het football heeft verkleind. Vorig jaar gaf immers 35 procent zijn voorkeur voor het professionele football te kennen, terwijl 16 procent een keuze maakte voor baseball. De onderzoekers merken stellen dat er de voorbije jaren heel wat fluctuaties zijn geweest in het populariteitsverschil tussen beide sporten.

In het midden van de jaren tachtig drukte 24 procent van de sportliefhebbers zijn voorkeur uit voor football, terwijl 23 procent voor baseball koos. Op de derde plaats volgt het college football (12 procent). Nog verderop staan autosport (7 procent), het professionele basketbal (6 procent), ijshockey (5 procent) en soccer en college basketbal (4 procent). Alle andere sporten krijgen minder dan 2 procent van de voorkeurstemmen achter zich. De onderzoekers merken wel op dat het vrouwelijke professionele basketbal en het vrouwelijke college basketbal geen enkele voorkeurstem halen.

Harris merkt op dat er bij de populariteit van de sporten heel wat demografische verschillen kunnen worden opgemerkt. Professioneel football geniet onder meer een grotere populariteit bij Afro-Amerikanen (45 procent) en babyboomers (37 procent). Daarentegen zijn er bij de echoboomers (23 procent) en Latino-Amerikanen (26 procent) minder liefhebbers van het football te vinden. Baseball daarentegen geniet een grotere populariteit bij senioren (21 procent) en Latino-Amerikanen (20 procent), maar minder bij Afro-Amerikanen (6 procent) en echoboomers (13 procent).

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Jean-Marie Messier, gewezen voorzitter van de Franse mediagroep Vivendi, is door een correctionele rechtbank in Parijs veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel en een boete van 150.000 euro. Messier had zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan financiële onregelmatigheden. Hij zou zichzelf een afscheidspremie van 20,5 miljoen euro hebben toegekend zonder akkoord van de raad van bestuur en zou bedrieglijke informatie hebben verspreid over de financiële gezondheid van Vivendi. Hij werd wel vrijgesproken van koersmanipulatie. Messier bracht Vivendi het voorbije decennium door tientallen dure overnames aan de rand van het bankroet. Messier erkende fouten te hebben begaan, maar stelde dat zijn strategie uiteindelijk de juiste is gebleken, zij het op het verkeerde moment uitgevoerd. Edgar Bronfman, gewezen vicevoorzitter bij Vivendi, werd veroordeeld tot vijftien maanden cel en een boete wegens handel met voorkennis. Messier gaat in beroep.


Vikram Pandit, de topman van de Amerikaanse grootbank Citigroup, krijgt dit jaar een jaarloon van minstens 1,3 miljoen euro. De voorbije jaren was zijn loon beperkt tot 1 dollar per jaar. Pandit werd vier jaar geleden chief executive van Citigroup. Het financiële concern had tijdens de economische crisis 45 miljard dollar hulp nodig van de Amerikaanse overheid om een faillissement te vermijden. Pandit had toen zelf voorgesteld dat hij een loon van één dollar per jaar zou ontvangen. Richard Parsons, voorzitter van Citigroup, merkte echter op dat de raad van bestuur bijzonder tevreden is met de vooruitgang die de bank onder de leiding van Pandit heeft geboekt. Het voorbije jaar heeft Citigroup een winst gerealiseerd van 10,6 miljard dollar. Citigroup had in september vorig jaar al aangekondigd dat het loon van Pandit voor dit jaar opgetrokken zou worden.


Het Amerikaanse computerconcern Apple negeert de vereisten rond veiligheid en gezondheid in zijn Chinese fabrieken. Dat is de conclusie van een rapport van het Chinese Institute of Public & Environmental Affairs (IPE). Daarin merken zesendertig Chinese milieuverenigingen op dat Apple al een jaar lang wordt gewaarschuwd, maar het Amerikaanse bedrijf heeft die oproepen volgens het rapport naast zich neergelegd. Apple, dat zijn iPad en iPhone in Chinese fabrieken laat produceren, is volgens het rapport het slechtste informaticabedrijf in China. Onder meer zouden werknemers bij toeverancier Lianjian, producent van touchscreens, door een schoonmaakmiddel vergiftigd zijn geraakt. Twee jaar geleden moesten 49 werknemers naar het ziekenhuis worden overgebracht en zij zouden nog steeds ziek zijn. Lianjian heeft inmiddels beslist het product niet langer te gebruiken. Ook wordt gewezen naar een zelfmoordgolf bij toeleverancier Foxconn in Shenzhen.


Bank of America, inzake activa de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 1,24 miljard dollar. Het monsterverlies was vooral te wijten aan de hogere kosten voor slechte leningen. Bank of America zette meer geld opzij om de verliezen te dekken. De Amerikaanse bank reserveerde ook 1,5 miljard dollar voor juridische uitgaven, want er lopen verschillende processen, zoals rond de inbeslagnames van vastgoed of de verkoop van risicovolle beleggingen. Over het hele jaar boekte de bank een verlies van 2,24 miljard dollar. Het jaar voordien was er nog een winst geboekt van 6,28 miljard dollar. De jaaromzet daalde het voorbije jaar met 8 procent tot 110,2 miljard dollar. Brian Moynihan, topman van Bank of America, noemde het voorbije jaar een noodzakelijke periode van herstel en heropbouw.


Het Amerikaanse industriële concern General Electric heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,93 miljard dollar. Dat is een stijging met 31 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee realiseert General Electric voor het derde kwartaal een gevoelige winstgroei. In het vierde kwartaal was de winstgroei te danken aan het herstel van de financiële tak GE Capital en de omzetgroei in de divisies gezondheidszorg en transport. De kwartaalomzet steeg met 1 procent tot 41,4 miljard dollar. Over het hele jaar realiseerde General Motors een omzet van 150,2 miljard dollar, tegenover 155,3 miljard dollar het jaar voordien. De winst steeg echter van 10,9 miljard dollar naar 12,6 miljard dollar. De waarde van het orderboek van het industriële concern vermeldde eind vorig jaar een recordbedrag van 175 miljard dollar.


Patrick Kron, de topman van de Franse industriële groep Alstom, dreigt van Eurostar zware schadevergoedingen te eisen indien er geen nieuwe aanbesteding komt. Alstom greep naast een contract ter waarde van 600 miljoen euro voor de levering van nieuwe treinstellen. Het contract ging naar de Duitse groep Siemens. Alstom was tot nu toe de enige leverancier van hogesnelheidstreinen aan de Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF), de Franse nationale spoorwegmaatschappij en het moederbedrijf van Eurostar, die de hogesnelheids-verbindingen tussen Londen en het Europese vasteland verzorgt. Alstom eiste dat het order nietig zou worden verklaard, maar werd door een rechtbank in eerste aanleg in het ongelijk gesteld. Alstom heeft ook een klacht neergelegd bij de Europese Commissie. Het is echter de eerste keer dat gedreigd wordt met een schadevergoeding. Kron verwijt Eurostar vooral dat de veiligheidsvereisten werden aangepast aan het model van Siemens.


Het voorbije jaar is er wereldwijd 1,4 miljard ton ruw staal geproduceerd. Dat is een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de World Steel Association. Opgemerkt wordt dat de staalproductie een absoluut recordniveau heeft bereikt. Opgemerkt wordt dat de productie hoger lag dan eerder was verwacht. Ook de prijzen bereikten volgens de organisatie een recordniveau. De productie lag hoger dan verwacht, en ook de waarde lag hoger dan ooit. In bijna alle belangrijke regio's werd er een toename van minstens 10 procent opgetekend. Het jaar voordien, toen de economische crisis nog meer voelbaar was, was de staalproductie in de industrielanden nog met 6,6 procent gedaald. Noord-Amerika realiseerde het voorbije jaar de grootste groei. Daar werd een stijging met 36 procent opgetekend. Ook in de Europese Unie werd een toename met 24,5 procent genoteerd. China, de grootste staalmarkt van de wereld, meldde een groei met 9,3 procent.


Griekenland is van plan om het grootste solarpark voor zonne-energie ter wereld aan te leggen. Het zonnepark zou ingeplant worden in de buurt van de stad Kozani in het noorden van Griekenland. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou gezegd. Met het project, dat een capaciteit van 200 megawatt zou krijgen, is naar schatting een bedrag gemoeid van 600 miljoen euro. Het Griekse staatsbedrijf Public Power Corporation (PPC) gaat het project internationaal aanbesteden om een investeerder te vinden. Volgens Papandreou dient het project als model voor het ontwikkelen van duurzame energie. Verder moet de bouw van het solarpark de werkgelegenheid in Griekenland bevorderen. Griekenland verkeert in zware financiële problemen. De Griekse overheid moest vorig jaar beroep doen op noodleningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.


Het Amerikaanse muziekconcern Warner Music Group heeft de investeringsbank Goldman Sachs aangesteld om op zoek te gaan naar potentiële kopers. Volgens waarnemers zou het muzieklabel een bedrag van 2,2 miljard dollar tot 2,4 miljard dollar kunnen opleveren. De bedrijfstop zou eventueel ook kunnen beslissen om alleen de muzieklabels, zoals Atlantic en Asylum, te verkopen. Met het opgehaalde geld zou Warner Music dan een overname kunnen doen van rivaal EMI Group. Het Amerikaanse concern, dat in handen is van een aantal investeringsfondsen, heeft te lijden onder de dalende cd-verkoop, terwijl de online verkoop grotendeels in handen is van spelers zoals Apple en Amazon. Twee verschillende partijen zouden zich al gemeld hebben voor het Warner, maar er zou nog geen bod zijn uitgebracht. Onder meer wordt daarbij de naam genoemd van het investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts. Vorig jaar leed Warner een verlies van 145 miljoen dollar.


Het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 277 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ekkehard Schulz, afscheidnemend topman van ThyssenKrupp, had eerder al opgemerkt dat de ambitieuze doelstellingen voor het hele boekjaar binnen bereik zijn. Het bedrijf merkt op dat de vraag op de thuismarkt het bedrijf heeft geholpen om de prijsdruk op de wereldwijde markt en de vertraagde Chinese groei op te vangen. Daarbij wordt opgemerkt dat de Duitse economie voordeel haalt uit het herstel op de groeimarkten, terwijl de zwakkere euro de export meer concurrentieel heeft gemaakt. Daarbij wordt opgemerkt dat er een grote vraag is naar Duitse kwaliteitsproducten, luxewagens en industriële uitrusting. Voor het hele jaar wordt gerekend op een omzetgroei tussen 10 procent en 15 procent.


Larry Page wordt in april de nieuwe chief executive van het Amerikaanse internetbedrijf Google. Larry Page wordt de opvolger van Eric Schmidt, die de voorbije tien jaar chief executive is geweest van het internetbedrijf. De vervanging van Schmidt is voor de meeste waarnemers een verrassing en is ook niet met duidelijke redenen omgeven. Een aantal waarnemers merkt wel op dat de wissel Google beter moet wapenen tegen snel opkomende concurrenten zoals Facebook. Schmidt wordt uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur en zal zich bezighouden met het sluiten van partnerschappen en de contacten met overheden. Larry Page richtte Google samen met Sergey Brin op. Brin zal zich toeleggen op strategische projecten en nieuwe producten. Larry Page was gedurende een periode van drie jaar al eens chief executive van Google, maar werd toen opzij geschoven en vervangen door Schmidt omdat hij volgens de investeerders te jong was om het groeiende bedrijf te leiden.


Facebook heeft een bedrag van 1,5 miljard dollar opgehaald via een aandelenuitgifte. Dat heeft de sociale netwerksite bekendgemaakt. De transactie bestaat uit twee delen. De bank Goldman Sachs bracht 1 miljard dollar bijeen via klanten buiten de Verenigde Staten. In december vorig jaar kreeg Facebook al 0,5 miljard dollar van beleggers van Digital Sky Technologies, Goldman Sachs Group en fondsen beheerd door Goldman Sachs. David Ebersman, financieel directeur van Facebook, merkt op dat de activiteiten van het internetbedrijf goed presteren, maar deze extra cash geeft de onderneming volgens hem nog een grotere flexibiliteit om gebruik te maken van opportuniteiten die zich aanbieden. Onmiddellijke plannen heeft Facebook niet met die nieuwe financiële middelen. Het bedrijf maakte bekend om vanaf de lente volgend jaar financiële gegevens te zullen vrijmaken.


Het Amerikaanse computerbedrijf Hewlett-Packard (HP) voert een grondige herschikking door in zijn raad van bestuur. Hewlett-Packard, de grootste computerbouwer ter wereld, maakte bekend vijf nieuwe bestuurders benoemd te hebben. Onder meer Meg Whitman, de voormalige topvrouw van eBay, treedt toe tot de raad van bestuur. Ook Patricia Russo, gewezen chief executive van Alcatel-Lucent, werd aangetrokken. Vier huidige bestuurders hebben vrijwillig ontslag genomen. De raad van bestuur van Hewlett-Packard telt nu dertien leden. De nieuwe raad van bestuur moet het concern nieuwe impulsen bezorgen. Sinds het gedwongen vertrek van chief executive Mark Hurd vorige zomer, is er veel kritiek gegroeid op de raad van bestuur van Hewlett-Packard. Inmiddels werd Leo Apotheker aangesteld tot chief executive van het computerbedrijf.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft Jeffrey Immelt, de topman van het Amerikaanse industriële concern General Electric, benoemd tot hoofd van een nieuwe raad voor werk en competitiviteit. De nieuwe structuur komt volgens de regering in de plaats van de Amerikaanse raad voor het economische herstel, die door Barack Obama twee jaar geleden werd opgericht om de economische uitdagingen aan te pakken. Obama stelde de nieuwe raad gevraagd te hebben om zich te buigen over nieuwe middelen die de privésector moeten aanmoedigen mensen aan te werven en te investeren in competitiviteit. Immelt staat sinds tien jaar aan het hoofd van het conglomeraat General Electric. De Amerikaanse regering zegt beroep te willen doen op de ervaring van Immelt bij General Electric en zijn begrip van de levensbelangrijke rol die de privé-sector speelt in de creatie van banen en in de Amerikaanse concurrentiekracht.


De Franse havens zijn getroffen door een vierdaagse staking. Vooral de haven van Marseille zou zwaar zijn getroffen. De staking werd opgezet door de Confédération Générale du Travail (GCT), de Franse vakbond die de havenarbeiders en dokwerkers vertegenwoordigt. De vakbond vraagt de regering een akkoord te bekrachtigen dat eind vorig jaar werd bereikt met de werkgevers. Het akkoord zou vijfduizend tot zesduizend havenarbeiders de kans geven om vier tot vijf jaar voor de wettelijke pensioenleeftijd hun actieve carrière af te breken. De kosten van die operatie zouden door zowel de overheid als de sector moeten worden gedragen. De Franse president Sarkozy trok eind vorig jaar de pensioengerechtigde leeftijd op van zestig naar tweeënzestig jaar, ondanks zware protesten. De vakbond stelt dat de situatie helemaal is geblokkeerd en zegt te betreuren dat er vanwege de regering geen enkele informatie komt.


Meer Nieuws

Friday, January 21, 2011

Chinees internet-publiek met één derde gegroeid

Het Chinese internet telde eind vorig jaar 457 miljoen gebruikers. Dat is een stijging met 34,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van het China Internet Network Information Center. Er wordt aan toegevoegd dat op het Chinese platteland inmiddels 125 miljoen inwoners toegang hebben tot het internet. Dat betekent een stijging met 16,9 procent tegenover het voordien. De Chinese consument besteedt volgens het rapport gemiddeld 18,3 uur per week aan het internet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 45,7 procent van de Chinese internetgebruikers over een laptop beschikt. Dat betekent een stijging met 15 procentpunten op één jaar tijd. Ook blijkt dat zoekmachines, met het Chinese Baidu als marktleider, inmiddels 375 miljoen bezoekers tellen. Dat betekent een penetratie van 81,9 procent, tegenover 73,3 procent het jaar voordien. Het lidmaatschap van sciale netwerken, zoals Renren en Kaixin001, steeg met 33,7 procent tot 235 miljoen gebruikers.

Sociale netwerken blijven in China volgens het rapport in populariteit echter nog altijd achter op blogs en instant messaging. Bij blogs werd eveneens een groei met ruim één derde vastgesteld tot 295 miljoen gebruikers, terwijl bij instant messaging een toename met 29,5 procent tot 353 miljoen gebruikers werd opgetekend. Microblogs - zoals Sina, Sohu en Tencent - hebben inmiddels 53 miljoen gebruikers. Online games telden 304 miljoen gebruikers, terwijl videoplatformen zoals Tudou en Youku een gezamenlijk publiek van 284 miljoen gebruikers vertegenwoordigen.

Labels: ,

Nokia meest betrouwbare merk van India

De Finse mobiele telefoonproducent Nokia wordt in India als het meest betrouwbare merk bestempeld. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Trust Research Advisory. Het Finse bedrijf, dat in India een marktaandeel van ongeveer 30 procent bezit, gaat in de rangschikking het Indiase industriële conglomeraat Tata, onder meer eigenaar van de compacte wagen Tata Nano en het Britse luxemerk Jaguar, vooraf. De top vijf wordt rond gemaakt door de elektronicaproducenten Sony, LG Electronics en Samsung, die een steeds fellere concurrentiestrijd voeren op de Indiase markt.

In de top tien staan verder het Indiase conglomeraat Reliance, de Indiase verzekeraar LIC, autoproducent Maruti en de mobiele operatoren Airtel en Vodafone. Het Amerikaanse drankenconcern Pepsico staat op een zesendertigste plaats. Dat is gevoelig beter dan aartsrivaal Coca-Cola, die pas als zestigste in de ranglijst is terug te vinden. "Vertrouwen is echter een heel subjectief begrip," merken de onderzoekers op. "Na verloop van tijd moeten voor de hand liggende parameters zoals omvang en prestaties plaats maken voor meer subtiele elementen."

Adi Godrej, voorzitter van het conglomeraat Godrej, stelt dat het begrip van vertrouwen steeds meer te maken heeft met empathie, die een merk toelaat om krachtige en innovatieve ervaringen over te brengen naar zijn consumenten. "Vertrouwen gaat dan ook veel verder dan louter inzichten en producten." Godrej eindigde als tweeëntwingste in de rangschikking van Trust Research Advisory. Cricketspeler Sachin Tendulkar eindigde als 59ste. Mathatma Gandhi staat op een 232ste plaats, tien plaatsen voor acteur Aamir Khan.

Labels: ,

Legertank kan zich vermommen als een koe

Het defensiebedrijf BAE Systems heeft een technologie ontwikkeld die legertanks zouden moeten toelaten om zich aan te passen aan de achtergrond, waardoor ze op het slachtveld minder opvallen. Het zogenaamde kameleon-systeem moet de positie van de tanks in gevechtsituaties volgens een woordvoerder van BAE Systems minder kwetsbaar maken. Een operationele versie van de technologie zou volgens BAE Systems over een vijftal jaar op de markt kunnen komen.

"Zelfs vanop afstand is een tank moeilijk te missen," merkt het magazine New Scientist op. "Door hun omvang en relatief lage snelheid, vormen ze vaak een gemakkelijk doelwit voor vijandig vuur. BAE Systems voert echter aan dat zijn systeem het niet alleen mogelijk zal maken om tanks visueel moeilijker te onderscheiden, maar hen ook thermaal moeilijker op te sporen zal maken. Het visueel camoufleren van de tank staat het verst gevorderd. Aan de hand van camera's kan de omgeving immers vastgelegd worden en op de huid van de tank geprojecteerd worden.

De moeilijkste opdracht vormt volgens BAE Systems echter de thermale camouflage. "Een tank produceert bijzonder veel hitte," merkt de woordvoerder van het defensiebedrijf op. "Dat maakt tanks bijzonder gemakkelijke doelwitten voor hittezoekende raketten." Daarbij zouden ze de watercomponenten uit de motoruitlaat langs het geraamte van de tank willen omleiden en laten verdampen. Daarbij zou geprobeerd worden om specifieke vormen te creëren, zodat de vijand slechts een onschuldige figuur, zoals een personenwagen of zelfs een koe, zou kunnen ontwaren.

Labels: , , ,

Piraterij kost Britse gamesector duizend banen per jaar

Piraterij heeft de Britse gamesector het voorbije jaar een bedrag van minstens 1,45 miljard pond aan inkomsten gekost. Dat is de conclusie van een rapport van de Association of UK Interactive Entertainment (UKIE). Er wordt echter opgemerkt dat de piraterij niet alleen tot financiële verliezen heeft geleden, maar de sector ook minstens duizend banen kost. Piraten merken echter op dat de games te duur zijn en dat de bedrijven nu al meer dan genoeg geld verdienen.

"Piraterij wordt traditioneel geassocieerd met muziek en film, maar de impact op de gamesector mag niet worden onderschat," merkt BBC News op. "Legale videogames realiseerden het voorbije jaar in Groot-Brittannië een omzet van 1,45 miljard pond. Twee jaar voordien was dat nog 1,9 miljard pond. Piraten merken echter op dat de sector even grote winsten maakt als de filmindustrie, zodat er moeilijk kan beweerd worden dat de piraterij hen massale verliezen oplevert.

Indien de prijzen betaalbaar gehouden zouden worden, zou de namaak volgens de piraten wellicht veel minder worden. Een legaal videogame kost ongeveer 45 pond. Volgens de sector staat tegenover elk verkocht legaal exemplaar echter ook minstens één piratenversie. Er wordt aan toegevoegd dat de schade nog conservatief is berekend en in werkelijkheid wellicht nog gevoelig hoger ligt. Daarvan zijn volgens de sector vooral jonge ontwikkelaars en designers het slachtoffer. Piraterij vormt volgens de sector dan ook een bedreiging voor de creativiteit en een rem op de lancering van nieuwe games.

Labels: ,

Zilvercoating biedt mogelijkheid in voedselveiligheid

Wetenschappers aan het Institute of Nanotechnology and Advanced Materials aan de Bar-Ilan University in Israel hebben een technologie ontwikkeld om papier te coaten met nanodeeltjes zilver. Die combinatie zou het papier dodelijk maken voor bacteriën zoals E.coli en potentieel een nieuw type verpakkingsmateriaal kunnen vormen. Zilver wordt al vaak gebruikt om bacteriën te bestrijden en wordt al toegepast in textiel, vezels, plastiek en metalen voor biomedische toepassingen.

Onder meer wordt zilver gebruikt in verbandmateriaal voor wonden en katheders die resistent zijn aan microben. Ook wordt het edelmetaal gebruikt in geurbestendige kousen. "Tot nu toe waren de wetenschappers er echter nog niet in geslaagd om zilverdeeltjes aan papier te bevestigen," aldus het webmagazine Foodnavigator.com. "De nieuwe technologie maakt echter gebruikt van geluidsgolven met hoge frequenties om de zilverdeeltjes aan het papier vast te hechten."

De onderzoekers wijzen erop dat de technologie in laboratoriumtesten dodelijk bleek te zijn voor bacteriën zoals E.coli en S.aureus, twee bronnen van voedselvergiftiging. "Dat biedt de mogelijkheid om de technologie te gebruiken als verpakkingsmateriaal om de levensduur van voedingswaar in de winkelrekken te verlengen," merken de onderzoekers op. "Bovendien zou de coating-methode kunnen worden uitgebreid tot andere nanomaterialen, om verpakkingen onder meer waterbestendig of sterker te maken."

Labels: , , , ,

Eilandengroep The World dreigt te vergaan

De kunstmatige eilandengroep The World voor de kust van Dubai dreigt helemaal geërodeerd te worden indien er niet snel opnieuw met bouwwerken wordt begonnen. Dat heeft Josef Kleindienst, ontwerper van Heart of Europe, een project van zes eilanden binnen het hele project. Kleindienst merkt op dat de eilanden onderhevig zijn aan het water, dat door de getijden en de wind opgejaagd wordt en de kunstmatige landgebieden aanvreet. Indien de eilanden niet langer ontwikkeld en onderhouden worden, is erosie volgens Kleindienst onvermijdelijk.

De werken aan de kunstmatige eilandengroep werden door de impact van de economische crisis nagenoeg stopgezet. Een groot aantal van de kopers van de eilanden is zelfs nog niet begonnen met de werken, nadat de vastgoedprijzen in Dubai tegenover hun piekhoogte met 60 procent terugvielen. Op dit ogenblik is Kleindienst nog het enige noemenswaardige project op de kunstmatige eilandengroep, ook al heeft Heart of Europe inmiddels een gevoelige vertraging opgelopen.

Onderaannemer Penguin Marine, dat in de juridisch dispuut ligt met Kleindienst over de betaling van het transport van goederen en bouwvakkers naar de eilandengroep, merkte op dat het hele project letterlijk door de zee verzwolgen dreigt te worden. Onder meer zouden de kanalen tussen de eilanden compleet aan het verzanden zijn. Kleindienst zegt er echter op te vertrouwen dat het project tegen het midden van het decennium zal kunnen worden afgerond. Onder meer zouden een aantal problemen met vergunningen inmiddels zijn opgelost.

Labels: , , ,

Warmte kan effiënter worden omgezet in elektriciteit

Onderzoekers aan de Northwestern University in de Verenigde Staten hebben een materiaal ontwikkeld dat gemakkelijker elektriciteit moet kunnen onttrekken aan warmtebronnen zoals de uitlaat van wagens, industriële processen en uitrusting en zonnelicht dan eerdere technologieën. De technologie zou het mogelijk maken om ongeveer 14 procent van het warmte-afval om te zetten in elektriciteit. Mercouri Kanatzidis, professor scheikunde aan de Northwestern University, merkt op dat het principe al honderd jaar bekend is, maar moest het geschikte materiaal worden gevonden.

"Eerdere toepassingen leidden steeds tot een aantal neveneffecten, waardoor de efficiëntie van het proces gevoelig werd uitgehold," merken de onderzoekers op tegenover het magazine PhysOrg.com. "Wij hebben echter een geschikt recept en proces gevonden om dat geschikte materiaal samen te stellen en de energiconversie op te drijven. Mede-onderzoeker Vinayak Dravid, professor materialenleer aan de Northwestern University, merkt op dat er met het materiaal een goedkoop instrument kan worden gebouwd om de energie op te vangen.

"Het instrument kan aan de warmtebron worden bevestigd om de gegenereerde hitte op te slaan," verduidelijk Dravid. "Ongeveer 10 procent tot 15 procent van die hitte kan daardoor worden omgezet in een nuttiger energie, zoals elektriciteit. De onderzoekers stellen dat hun systeem het dan ook aan een hele brede waaier van industriële sectoren zou toelaten om hun energie-efficiëntie gevoelig op te drijven en in te spelen op een grotere milieuvriendelijkheid. Er wordt echter aan toegevoegd dat hun ontwikkeling echter ook in andere wetenschappelijke sectoren toepassingen zou kunnen vinden.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft van de Chinese regering een order voor tweehonderd vliegtuigen ontvangen. De toestellen zijn bedoeld voor verschillende Chinese luchtvaartmaatschappijen. Met de bestellingen is volgens Boeing een cataloguswaarde gemoeid van 19 miljard dollar. Het order zou toestellen van de types B737 en B777 omvatten. Concrete gegevens over de identiteit van de betrokken luchtvaartmaatschappijen werden niet bekend gemaakt. De leveringen zouden echter dit jaar al van start gaan en zouden worden gespreid over drie jaar. De Chinese luchtvaartindustrie bestelde eind vorig jaar al ruim honderd vliegtuigen bij Airbus. In een marktprognose stelde Boeing eerder al dat China tijdens de volgende twintig jaar waarschijnlijk 4.330 nieuwe vliegtuigen nodig zal hebben.


De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft het voorbije jaar een winst geboekt van 3,59 miljard dollar. Het jaar voordien had Morgan Stanley nog een verlies geleden van 907 miljoen dollar. De omzet steeg met 35 procent tot 31,62 miljard dollar. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd een winst gerealiseerd van 600 miljoen dollar, tegenover 376 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De inkomsten stegen met 15 procent tot 7,81 miljard dollar. De winststijging is te danken aan de hogere inkomsten uit de dienstverlening aan individuele investeerders. De handel in valuta, grondstoffen en vastrentende waarden liep echter 38 procent terug. James Gormande, topman van Morgan Stanley, zei de inkomsten uit handelsactiviteiten verder op te willen krikken en de winstgevendheid van de broker te vergroten. Morgan Stanley is de grootste broker in de wereld en heeft meer dan 18.000 handelaren in dienst.


Sneeuw en stakingen hebben de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 24 miljoen pond gekost. EasyJet hoopt een gedeelte van die kosten goed te maken door extra te bezuinigen en te kijken naar meer mogelijkheden om de omzet te verhogen. Net als andere luchtvaartmaatschappijen kreeg easyJet in november en december te maken met sneeuwoverlast op Europese luchthavens. Verder was er hinder door stakingen van luchtverkeersleiders in Spanje. De kwartaal omzet van de maatschappij met 7,5 procent tot 654 miljoen pond. Het aantal vervoerde passagiers steeg met bijna 9 procent tot 11,9 miljoen eenheden. Daarvan kwam 59 procent uit het buitenland. De luchtvaartmaatschappij won naar eigen zeggen opnieuw marktaandeel, vooral op Londen Gatwick, Parijs Orly en Charles de Gaulle en Genève.


De Franse drankengroep Remy Cointreau realiseerde tijdens de eerste negen maanden van zijn boekjaar een omzetgroei met 18 procent tot 694 miljoen euro, vooral dankzij stijgende verkopen naar Azië en een herstel in Europa. De export van cognac naar China steeg met 28,3 procent, wat gedeeltelijk te maken zou hebben met de vroege viering van het Chinese Nieuwjaar. In Europa werd de grootste omzetgroei opgetekend op de Russische markt. Ook de afzet in de Verenigde Staten kende opnieuw een toename. Vooral de merken Cointreau, Saint Rémy en Mount Gay Rum lieten goede cijfers optekenen. De verkoop van de Griekse Metaxa kende daarentegen een lichte daling. Dat is het gevolg van de economische situatie in Griekenland. Voor het hele boekjaar, dat eind maart afloopt, verwacht Rémy Cointreau een belangrijke groei van omzet en winst.


Het Spaanse elektriciteitsbedrijf Iberdrola heeft het Braziliaanse energiedistributiebedrijf Elektro Electricidade e Servicos overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,38 miljard dollar. Elektro Electricidade e Servicos is actief in de dichtst bevolkte staten van Brazilië, waaronder Sao Paulo. Iberdrola krijgt een belang van 99,68 procent in het Braziliaanse bedrijf, dat in handen was van Ashmore Energy, de gewezen internationale energiedivisie van Enron. Ashmore verkoopt ook nog negen andere belangen, voor een totale waarde van 4,8 miljard dollar. Ashmore was actief in de distributie van gas en elektriciteit in Latijns-Amerika en bezat een energiecentrale in Polen en de Kaaiman-eilanden. Dankzij de overname van Electro Electricidade e Servicos gebeurt voortaan meer dan de helft van de energieproductie van Iberdrola buiten het thuisland Spanje. Enkele jaren geleden kocht Iberdrola al het Amerikaanse Energy East en Scottish Power.


Het erotische magazine Playboy is vanaf maart ook verkrijgbaar op de iPad-tablet van Apple. Dat heeft Hugh Hefner, topman van Playboy, via het microbloggingnetwerk Twitter bekend gemaakt. De iPad-versie bevat bovendien het hele archief van het magazine, vanaf de allereerste uitgave. Het magazine werd door Hefner in 1953 op de markt gebracht. Playboy merkt op dat het materiaal op de iPad ongecensureerd wordt gepresenteerd. Nochtans hanteert Apple strikte regels op het gebied van pornografie. Een woordvoerder van het technologiebedrijf merkt echter op dat Playboy de regels van Apple niet overtreedt. In realiteit zal de content van Playboy immers geopend kunnen worden door een internet-abonnement dat op de iPad kan worden geopend. Het zou dus niet om een echte applicatie gaan. De iPad-versie biedt een gefilterde versie van de Playboy-content.


De Zweeds-Japanse mobiele telefoonproducent Sony Ericsson heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 90 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 836 miljoen euro. De omzet daalde met 7 procent tot 6,29 miljard euro. Tijdens het vierde kwartaal werd een nettowinst geboekt van 8 miljoen euro, tegenover een verlies van 167 miljoen euro tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalomzet daalde met 13 procent tot 1,53 miljard euro. De groep heeft een zware sanering achter de rug, waarbij 4.000 mensen werden ontslagen. Het bedrijf produceert enkel smartphones die draaien op het besturingssysteem Android van Google. Het vierde kwartier had naar eigen zeggen te lijden onder een gebrek aan nieuwe productlanceringen. Sony-Ericsson is bij de producenten van mobiele telefoons inmiddels teruggevallen tot de zesde plaats. Het bedrijf moest zijn vijfde plaats afstaan aan Apple.


De Nederlandse supermarktgroep Ahold heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 7 miljard euro. Dat is een stijging met 2,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij constante wisselkoersen bedroeg de groei 5,5 procent. Ahold realiseert zowat 60 procent van zijn verkopen in de Verenigde Staten. De supermarktgroep liet tijdens het vierde kwartaal op zijn Nederlandse thuismarkt een identieke groei optekenen van 4 procent. In de Verenigde Staten steeg de identieke omzet met 0,9 procent, onder meer dankzij de novername van de Ukrop-winkels. De activiteiten in Tsjechië en Slowakije boekten een identieke omzetgroei van 4 procent. Over het volledige boekjaar kwam de omzet van de Nederlandse groep 4,4 procent hoger uit op 29,5 miljard euro. Het concern spreekt echter wel van aanhoudende uitdagende marktomstandigheden, waarbij klanten zeer prijsbewust zijn en intense promotionele activiteiten nodig zijn om klanten te binden.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing schrapt tot het einde van volgend jaar 1.100 banen als gevolg van een productie-inkrimping van het militaire transportvliegtuig C17 Globemaster. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer bekend gemaakt. Boeing stelde dit jaar dertien transportvliegtuigen te zullen leveren, maar er wordt een nieuw productieniveau van tien toestellen per jaar aangekondigd. Het voorbije jaar werden nog veertien transportvliegtuigen geleverd. De C17 Globemaster is een zwaar transporttoestel, dat veel gebruikt wordt in het Amerikaanse leger. In april vorig jaar kondigde het Amerikaanse ministerie van landsverdediging nog een leveringscontract aan met India voor tien van toestellen. Vooral de assemblage-afdeling in Long Beach in Californië zou getroffen worden. De andere getroffen sites bevinden zich in Georgia, Arizona en Missouri. Gepoogd zal het betrokken personeel zoveel mogelijk op andere sites of andere productieprogramma's van Boeing in te schakelen.


De Nederlandse modeketen WE heeft zijn eerste winkels in China geopend. De winkels zijn gevestigd in Shanghai en Chongqing, maar er zouden naar eigen zeggen snel meer locaties volgen. De modeketen mikt erop over vijf jaar in China tweehonderd kledingwinkels te hebben. Dit jaar zouden in totaal al tien tot vijftien winkels worden geopend. De Nederlandse keten werkt daarbij samen met zijn Chinese partner Uniquepai. De modeketen wil met de uitbreiding een verdubbeling van de omzet realiseren. De kledingketen ziet veel kansen in China door de snelle opkomst en groei van de lokale middenklasse. Andere modeketens als H&M, Zara en Esprit vestigden zich om die reden al eerder op de Chinese markt. De modeketen heeft inmiddels ongeveer 240 winkels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Bij het concern werken ongeveer drieduizend mensen.


De Europese Commissie ontkent met klem dat de eurolanden een herschikking van de Griekse staatsschuld aan het voorbereiden zijn. Een woordvoerder van Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, noemde berichten in de Duitse pers over een herstructurering van de Griekse schuld onzinnig. Ook de Duitse regering ontkende in alle toonaarden dat een dergelijk plan op tafel ligt. Volgens sommige media wordt in het kader van het debat over de uitbreiding van de bevoegdheden van het Europese stabiliseringsfonds over deze optie nagedacht. Het fonds zou Griekse obligaties kunnen kopen of Griekenland door gunstige leningen de kans geven om obligaties zelf terug te kopen. Het noodlijdende Griekenland krijgt bilaterale leningen van de eurolanden, maar doet vooralsnog geen beroep op het stabiliseringsfonds. De Europese ministers van financiën willen in maart maatregelen nemen om het Europese fonds te versterken.


De Zweedse economie is zo sterk als Pippi Langkous. De verwijzing naar de kinderboeken-figuur was afkomstig van Angel Gurria, secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking, bij een toelichting over de economische ontwikkelingen van Zweden. Voor dit jaar verwachten experten voor Zweden een groei van 3,9 procent, tegenover 5,9 procent vorig jaar. Voor volgend jaar wordt gerekend op een groei van 3,4 procent. Op die manier zit Zweden in de kopgroep van de lidstaten van de Europese Unie. Zweden is volgens Gurria een eiland van welvaart in hoogst onzekere wateren.
Zweden heeft volgens de OESO de jongste financiële en economische crisis goed overleefd dankzij een sterke economische basis en een gezonde monetaire politiek. De grootste uitdaging voor Zweden is volgens Gurrai het versterken van de fundamenten. Er werd wel opgemerkt dat de Zweedse centrale bank tijdens de voorbije crisis aarzelend heeft gereageerd.


De geheime spaarpot van Japanse huisvrouwen was het voorbije jaar beduidend minder gevuld dan het jaar voordien. Dat is de conclusie van een enquête van de Japanse verzekeringsmaatschappij Sompo Japan Insurance bij vijfhonderd huisvrouwen. Het is in Japan gebruikelijk dat huisvrouwen geld opzij zetten voor de gezinsuitgaven zonder dat hun echtgenoot daarvan op de hoogte is. Japanse vrouwen beheren vaak de financiële kant en de investeringen van het huishouden. De zogenaamde hesokuri die ze bijhouden leden volgens de verzekeringsmaatschappij het voorbije jaar echter sterk onder de gestegen prijzen voor voedsel en energie. Volgens Sompo Japan is de evolutie van die spaarpotten bovendien een indicatie voor hoe de Japanse economie zich zal gedragen. Japanse gezinnen zullen zich volgens Sompo Japan het komende jaar dan ook defensiever opstellen.


Ongeveer honderdduizend Ieren zullen naar schatting de volgende twee jaar Ierland verlaten op zoek naar werk in het buitenland. Dat heeft het Ierse onderzoeksinstituut ESRI bekendgemaakt. Vooral jonge afgestudeerde Ieren zouden massaal naar het buitenland trekken. Dit jaar zullen er voor de vierde keer op rij in Ierland minder banen ter beschikking zijn. Het onderzoeksinstituut verwacht dat dit jaar 60.000 Ieren zullen emigreren. Volgend jaar zouden zij gevolgd worden door nog eens 40.000 landgenoten. Volgens het instituut zal de omvang van de nieuwe exodus groter zijn dan de uittocht tijde de jaren tachtig, toen tienduizenden Ieren emigreerden. De Ierse economie gaat als gevolg van de financiële crisis door een diep dal. De Ierse premier Brian Cowen hoopt dat de Ierse export de economie zal stuwen, maar het instituut stelt dat de uitvoer niet genoeg banen genereert.


De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de vrachtwagensbouwers Scania, Volvo, Daimler, MAN en Iveco. De Europese Commissie zegt redenen te hebben om te geloven dat de bedrijven inbreuken hebben gepleegd tegen het Europese verbod op kartelvorming. Namen werden daarbij niet genoemd, maar het Zweedse Scania bevestigde het onderwerp te zijn van een onderzoek van de Europese Commissie wegens een ongeoorloofde uitwisseling van informatie. De Zweedse vrachtwagenbouwer voegde er aan toe zijn volledige samenwerking te verlenen aan het onderzoek. Ook het Zweedse Volvo en het Duitse MAN bevestigden het onderzoek. De Europese Commissie merkt op dat het onderzoek in een bijzonder vroeg stadium verkeert. Inhoudelijk reageren zou volgens de Europese Commissie niet eerlijk zijn tegenover de bedrijven. Indien er geen fouten zijn begaan, hebben ze volgens een woordvoerder niets te vrezen.


Meer Nieuws

Thursday, January 20, 2011

Johnny Depp meest populaire acteur bij Amerikaanse publiek

Johnny Depp was het voorbije jaar de meest populaire filmster van de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. Het jaar voordien stond Johnny Depp nog een tweede plaats, maar het voorbije jaar onttroonde hij de inmiddels legendarische Clint Eastwood, die tot een negende plaats is teruggezegd. De tweede plaats wordt inmiddels ingenomen door Denzel Washington, die het jaar voordien nog op een derde plaats stond.

Hoewel hij al meer dan dertig jaar geleden overleden is, steeg John Wayne van een zevende naar een derde plaats. Wayne profiteerde volgens Harris blijkbaar van de remake van zijn film 'True Grit' uit het einde van de jaren zeventig, die hem een Academy Award als beste acteur opleverde. De top vijf wordt rond gemaakt door Harrison Ford en Angelina Jolie, die het jaar voordien niet in de top tien waren terug te vinden. Harrison en Jolie komen in de plaats van Morgan Freeman en Meg Ryan.

Naast Clint Eastwood kende ook Sandra Bullock, die van een vierde naar een tiende plaats terugviel, de grootste achteruitgang. De onderzoekers merken verder op dat onder meer mannen, babyboomers en democraten een voorkeur hebben voor Denzel Washington, terwijl vrouwen, echoboomers, liberalen en onafhankelijken vooral kozen voor Johnny Depp. John Wayne scoorde vooral bij conservatieven en vijfenzestigplussers. Republikeinen hebben in het algemeen weinig affiniteit met mannelijke acteurs, maar lieten toch een voorkeur optekenen voor Johnny Depp.

Labels: , ,

Meerheidheid geniet voordeel van sociale media

Hoewel 65 procent van de Amerikanen gebruikt maakt van sociale media en een even grote groep aangeeft dat daaruit ook voordelen van voordelen heeft van ondervinden, is er duidelijk een verschil tussen de diverse demografische groepen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. Daarbij wordt opgemerkt dat voor jonge Amerikanen grotere voordelen zien van het gebruikt van sociale media, vooral door het intensievere gebruik van sociale media dan oudere bevolkingsgroepen.

Er wordt aan toegevoegd dat 59 procent van de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig jaar vanuit de sociale media een positief voorstel hebben ontvangen. In de leeftijdsgroep tussen vierendertig en vijfenveertig jaar is dat nog slechts 44 procent, terwijl dat verdere daalt bij de babyboomers tot 34 procent en senioren tot 19 procent. Er wordt aan toegevoegd dat 24 procent van de jongere gebruikers dankzij sociale media een carrièremogelijkheden hebben gekregen, terwijl dat bij de oudere babyboomers slechts 11 procent gebeurt.

Er wordt wel opgemerkt dat een aantal gebruikers ook melding maakt van negatieve ervaringen. Daarbij zegt ongeveer 40 procent van de gebruikers van sociale media gekwetst te zijn door berichten, commentaren en beelden waarmee ze in sociale media werden geconfronteerd. Ook zegt 26 procent dat links of berichten werden geraadpleegd door personen die niet verondersteld werden toegang te krijgen tot deze informatie. Daarnaast zegt 7 procent door sociale media hun baan hebben verloren of moeilijkheden hebben ondervonden op school of op het werk.

Labels: ,

China neemt leiding markt elektrische voertuigen over

China neemt mogelijk te leiding in de markt van het elektrische autovervoer over van de Verenigde Staten. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Accenture. Er wordt daarbij opgemerkt dat China mogelijk ook sneller nieuwe transporttechnologieën zal ontwikkelen dan de Verenigde Staten. Er wordt wel aan toegevoegd dat de Verenigde Staten wellicht marktleider zullen blijven in de biotechnologie voor de landbouw, wat tot een grotere reeks doorbraken op het gebied van biobrandstoffen zou kunnen leiden.

Accenture stelt dat de Chinese staatssteun voor elektrische auto's, de Chinese voorraden van lithium en de batterij-productie voor een concurrentieel voordeel kunnen zorgen. De privégestuurde benadering in de Verenigde Staten zal volgens Accenture leiden tot een meer graduele ontwikkeling van nieuwe technologieën. Er wordt echter opgemerkt dat de Verenigde Staten beter geplaatst zijn om innovatie over een brede waaier van platformen, zoals geavanceerde dieselmotoren of vooruitstrevende biobrandstoffen, te realiseren.

Er wordt opgemerkt dat nieuwe technologieën tot een grotere brandstofefficiëntie zal leiden, waardoor beide landen onafhankelijker worden op het gebied van energieverbruik. Dat zal volgens Accenture echter wel een negatieve impact hebben op de Amerikaanse raffinage-industrie. In China zal de verdrievoudiging van het autopark tegen het einde van het decennium volgens Accenture echter grote groeimogelijkheden bieden voor biobrandstoffen, elektrische voertuigen en de oliesector.

Labels: , , ,

Sportsponsoring is meer dan geldverslindende hobby

Sportsponsoring is meer dan een geldverslindende hobby. Dat zegt de Indiase miljardair Vijay Mallya, eigenaar van drankenbedrijven en vliegtuigmaatschappijen en het raceteam Force India en het Indiase cricketteam Royal Challengers Bangalore. Hij benadrukt dat zijn activiteiten in de autosport en het cricket een zakelijke ondergrond hebben en een onderdeel vormen van een commerciële strategie. Men kan volgens Mallya niet toelaten dat de sport de focus wegneemt van de zakelijke activiteiten die financiële middelen genereren.

"Vijay Mallya, voorzitter van United Breweries Group en Kinghisher Airlines, zegt ervan overtuigd te zijn dat de sportsponsoring daadwerkelijk een meerwaarde leveren voor hun investering," aldus BBC News. De Indiase miljardair betaalde 112 miljoen dollar voor de Royal Challengers, maar zegt dat televisierechten en andere vormen van inkomen uit de cricketsport een onderdeel vormen van een winstgevend economisch model

Hij wijst er onder meer op dat cricket in India bijzonder populair en dus een grote uitstraling biedt aan de zakelijke activiteiten van de groep. "Bovendien is er de jonge Indiase demografie, met veel consumenten die een leeftijd beginnen te bereiken waarop het wettelijk toegelaten is om alcohol te consumeren," merkt hij nog op. "Deze groep begeeft zich op de consumentenmarkt, gaat naar het cricket kijken zorgt voor inkomsten uit televisierechten. Er is hier dan ook zeker geen sprake van een zeepbel."

Labels: , , ,

Alcoholmisbruik zorgt voor laat en kort huwelijk

Personen met een drankprobleem treden pas later in het huwelijk en scheiden ook vroeger. Dat is de conclusie van een onderzoek van de School of Education van de Indiana University in de Verenigde Staten, waarbij Australische tweelingen gedurende een periode van ruim dertig jaar werden opgevolgd. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat er een sterke relatie was tussen de afhankelijkheid van alcohol, een verlaat huwelijk en een vervroegde echtscheiding.

"De studie van de Indiana University bevestigt ongetwijfeld de ervaringen van de omgeving van personen met een drankprobleem," aldus het webmagazine Medicinenet.com. "Ook daar weet men dat drankmisbruik een bijzonder negatieve impact heeft op de mogelijkheid om relaties aan te gaan en het vaak lang duurt vooraleer de betrokkene uiteindelijk overgaat tot een huwelijk, dat ook vaak alweer snel voorbije is." De onderzoekers voegen er aan toe dat de studie aanwijst dat drankmisbruik voor veel meer mensen dan alleen de alcoholicus problemen oplevert.

"Jongeren die veel alcohol drinken, zouden moeten beseffen wel consequenties op lange termijn hun gedrag kan hebben voor hun relaties," aldus onderzoeksleider Mary Waldron. "Indien het probleemdrinken blijft duren, kunnen de kansen op een huwelijk of een duurzame verbintenis gevoelig dalen." De onderzoekers merken wel op dat ook genetische invloeden een bijdrage leveren. Er moet volgens Waldron echter verder worden onderzocht welke concrete relatie er bestaat tussen de genen en de omgevingsfactoren.

Labels: , ,

Voedselveiligheid opnieuw in alarmfase

De voedselveiligheid zit opnieuw in een alarmfase. Dat heeft Paul Polman, topman van het voedingsconcern Unilever, gezegd tijdens de City Food Lecture in Londen. Hij merkte daarbij op dat de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties in november al aankondigde dat de index van de voedingsprijzen een recordhoogte heeft bereikt. Bovendien is uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw gebleken dat de wereldwijde voedselvoorraden tegenover de vraag tot het laagste niveau zijn teruggevallen sinds de jaren zeventig.

"Er ligt volgens Polman opnieuw een grote druk op de wereldwijde voedselketen, waarbij hij de vergelijking maakte met drie jaar geleden, toen voedselproblemen in veertig landen tot sociale oproer heeft gezorgd," merkt het webmagazine Foodnavigator.com op. Polman voegde er aan toe dat de voedselveiligheid ook wordt bedreigd door een aantal staatstussenkomsten, die weliswaar goed zijn bedoeld, maar uiteindelijk een negatieve impact blijken te hebben. Hij verwees daarbij vooral naar de steun van de overheid voor biobrandstoffen.

"Biobrandstoffen hebben grote mogelijkheden en de tweede generatie van die producten zal in de toekomst een belangrijke rol hebben in de beperking van de uitstoot van broeikasgassen, maar de subsidies voor de eerste generatie, die voedingsgewassen als basis gebruiken, hebben een marktverstorend effect gehad," merkte Polman op. Hij wees er daarbij op dat het wereldwijde landbouwareaal voor biobrandstoffen de voorbije acht jaar meer dan verdubbeld is tot 25 miljoen hectaren, terwijl veel biobrandstoffen van de eerste generatie volgens hem ook een zware ecologische voetafdruk hebben.

Labels: , , ,

Roker moet selectief zijn in bioscoopkeuze

Rookscènes in bioscoopfilms sturen signalen naar de hersenen van de rokers om dezelfde handelingen uit te voeren. Dat is de conclusie van een onderzoek aan het Dartmouth College in de Verenigde Staten. De onderzoekers stellen dat de hersenen van rokers tijdens het bekijken van een rookscène een verhoogde activiteit vertoonden in de gebieden die verband houden met de bewegingen van de hand die bij het roken wordt gebruikt.

"Eerder onderzoek had al uitgewezen dat rokers bij het verlaten van de bioscoop na een film met rookscènes grotere zin hadden in een sigaret in vergelijking met collega-rokers die een film hadden bekeken zonder rookscène," voert onderzoeksleider Todd Heatherton aan tegenover het webmagazine HealthDayNews. "Het nieuwe onderzoek geeft een meer concrete verklaring voor die eerdere vaststellingen." Er moet volgens Heatherton verder worden uitgezocht of films met rookscènes een negatieve impact zouden hebben op personen die proberen te stoppen met roken.

De onderzoekers merken op dat rokers vaak het advies krijgen om collega-rokers te vermijden en alle elementen die aan het roken zouden kunnen herinneren, uit hun omgeving te verwijderen. "Maar daarbij wordt niet gedacht aan bioscoopfilms met rokende personages," voert Heatherton nog aan. Neurowetenschapper Scott Huettel, expert beslissingsgedrag aan de Duke University, voegt er aan toe dat visuele aspecten de drang naar verslavende middelen kan verhogen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Europese Unie wil geen sneeuwproblemen meer op luchthavens. Dat heeft Siim Kallas, Europees Commissaris van verkeer, gezegd. Hij roept de Europese vliegvelden op hun plan van aanpak bij sneeuwval te verbeteren. Kallas herinnerde eraan dat de weersomstandigheden afgelopen december tot de uitval van 35.000 vluchten leidden. Daardoor werden ongeveer zeven miljoen passagiers getroffen. Men weet volgens Kallas echter dat de winter elk jaar komt en men daar dus klaar moet voor zijn. Hij vindt dat de luchthavens hun rampenplannen moeten verbeteren. Dat geldt zeker voor de belangrijke internationale luchthavens. Verder wil hij dat beter en sneller informatie wordt verstrekt over vertragingen en omleidingen. Ook pleit Kallas voor minimale standaarden voor service en kwaliteit voor passagiers op luchthavens. Daarnaast moeten de afspraken volgens Kallas overal worden toegepast.


Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 26,74 miljard dollar. Dat is een stijging met meer dan 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 78 procent tot 6 miljard dollar. Daarmee realiseert Apple zowel op het gebied van omzet als winst een nieuw kwartaalrecord. Het bedrijf maakte bekend dat de verkoop van Mac-computers met 23 procent is gestegen tot meer dan 4 miljoen exemplaren. Bij de iPhone werd een toename met 86 procent tot 16,24 exemplaren opgetekend. Bij de verkoop van de iPod werd wel een daling met 7 procent tot 19,45 miljoen exemplaren genoteerd. Tenslotte werden van de tablet-computer iPad 7,33 miljoen exemplaren verkocht. Met een omzet van 10 miljard dollar vertegenwoordigt de iPhone de belangrijkste pijler van Apple.


Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft tijdens het voorbije jaar een recordwinst geboekt van 14,8 miljard dollar. Tegenover het jaar voordien steeg de winst met 10 procent. De omzet steeg met 4 procent tot 99,9 miljard dollar. Ook tijdens het vierde kwartaal van het jaar werd een omzetstijging met 7 procent tot een recordbedrag van 29 miljard dollar opgetekend. De nettowinst steeg met 9 procent tot 5,3 miljard dollar. Samuel Palmisano, topman van IBM, maakte gewag van een uitstekend jaar. De grootste groei van IBM wordt opgetekend in de opkomende landen Brazilië, Rusland, India en China. In de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) werd daarentegen een omzetdaling met 2 procent tot bijna 32 miljard dollar opgetekend. De grootste omzetgroei werd genoteerde bij de hardwaretak, maar ook de softwaredivisie en de services lieten een toename optekenen.


De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,71 miljard dollar. Dat is een daling met 37 procent tegenover het jaar voordien. Toen realiseerde Goldman Sachs echter wel een absoluut recordjaar. De daling is het gevolg van een mindere prestatie van de zakenbankdivisie en lagere inkomsten uit de tradingzalen. De bank heeft ook een bijzonder turbulent jaar achter de rug. Onder meer moest Goldman Sachs de voorbije zomer nog een bedrag 550 miljoen dollar betalen in een schikking met de Amerikaanse Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse financiële regulator die een onderzoek verrichte naar vermeende fraude bij de bankgroep. Ondanks de daling realiseerde Goldman Sachs echter nog altijd altijd de vierde beste jaarprestatie uit zijn geschiedenis.


Eurotunnel, de uitbater van de treintunnel onder het Kanaal, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 736,6 miljoen euro. Dat is een stijging met 26 procent tegenover het jaar voordien. De groei is naar eigen zeggen te danken aan de toename van het passagiersvervoer. In totaal werd er bij het aantal passagiers een groei met 3 procent opgetekend. Het vervoer van personenwagens steeg met 11 procent en ook het transport van vrachtwagens en autobussen kende een toename. Bij het vervoer van treinvracht werd daarentegen een daling opgetekend. Jacques Gounon, chief executive van Eurotunnel, merkte op dat het bedrijf een sterke groei heeft laten optekenen, ondanks een moeilijk economisch klimaat. De omzet van het vierde kwartaal steeg met 29 procent, maar dat had volgens Gounon nog veel beter gekund zonder het extreme winterweer tijdens de maand december.


De Zwitserse groep Swatch, de grootste horlogefabrikant van de wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een recordomzet gerealiseerd van 6,44 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 5,2 miljard euro. Dat is een stijging met meer dan 20 procent tegenover het jaar voordien. De groei is naar eigen zeggen in grote mate te danken aan een sterke vraag naar dure horloges uit Azië, het Midden-Oosten en Europa. Nick Hayek, chief executive van Swatch, zegt te verwachten dat ook dit jaar een nieuwe recordomzet zal kunnen worden gerealiseerd. Tijdens de eerste weken van het nieuwe jaar wordt er alvast gewag gemaakt van een dubbelcijferige omzetgroei. Hayek merkte wel op dat de schommelingen in de wisselkoersen het moeilijk maken om te voorspellen hoe groot die groei zal zijn. Hij voegde er aan toe dat Swatch dit jaar bijzonder inspanningen wil doen om de wachttijden voor nieuwe horloges te beperken.


De Chinese economie is het voorbije jaar met 10,3 procent gegroeid. Dat is de sterkste groei sinds het uitbreken van de financiële crisis twee jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese centrale ban. Eerder werd nog gemeld dat de Chinese economie vorig jaar met 10,1 procent in omvang is toegenomen. Het jaar voordien groeide de economie van China met 9,2 procent. De Chinese economie profiteerde het voorbije jaar vooral van een sterk toegenomen export en grote investeringen van de overheid. De inflatie in China kwam volgens waarnemers in december uit op 4,6 procent, in vergelijking met 5,1 procent in november. Over het hele jaar gingen de consumentenprijzen met 3,3 procent omhoog. De Chinese regering wil de inflatie terugdringen en heeft de afgelopen periode verschillende maatregelen genomen om de hoeveelheid geld in omloop aan te pakken.


De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van 3,4 miljard dollar. Dat is een stijging met meer dan 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Amerikaanse financiële concern verstrekte meer leningen en zag de kredietportefeuille groeien tot 757,3 miljard dollar. Deze groei werd over een breed front gedragen. Zowel de financiering aan Amerikaanse bedrijven als aan Amerikaanse consumenten nam toe. Volgens bestuursvoorzitter John Stumpf is de toestand in de Amerikaanse economie de voorbije maanden verder verbeterd. Wells Fargo hoefde ook minder voorzieningen te voorzien voor verliezen op slechte leningen. Tijdens en na de financiële crisis en de recessie nam het aantal slechte leningen sterk toe. Een jaar geleden werd echter een piek bereikt en werd opnieuw een daling ingezet.


Bedrijven kunnen veiliger zakendoen in Afrika. Door de economische ontwikkeling zijn de risico's op bijvoorbeeld oorlogen, stakingen, rellen en wanbetaling in een aantal Afrikaanse landen afgenomen. Dat blijkt uit een rapport van de internationale risicoadviseur Aon. Volgens Aon kon het risicoprofiel van de Afrikaanse landen Kenia, Mozambique, Rwanda, Oeganda en Zambia worden verbeterd. In Algerije en Benin was er daarentegen sprake van een verslechtering. Congo, Soedan, Zimbabwe en Somalië zijn volgens het rapport de meest risicovolle Afrikaanse landen om zaken te doen. Het minste risico lopen ondernemingen in Zuid-Afrika, Namibië en Marokko. Ook Tunesië geldt in het rapport als een redelijk veilig land om zaken te doen, maar in het onderzoek is de recente politieke onrust in het land niet meegenomen. Aon stelt dat bedrijven door het afnemen van de onvoorspelbaarheid duidelijk meer in Afrika investeren.


De Duitse autobouwer Volkswagen werkt aan een nieuw Chinees automerk. Bedoeling is samen met één van de huidige Chinese partners goedkope, kleine auto's te gaan bouwen. Het Duitse concern bouwt op dit ogenblik in China al de merken Volkswagen, Audi en Skoda. Dat gebeurt in samenwerking met zijn partners First Automobile Works (FAW) en Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC). Eén van die twee partners zou bij de productie van de nieuwe wagen worden betrokken. Het is de bedoeling een kleine wagen te bouwen van minder dan 8.000 euro die voor de brede massa haalbaar is. Daarmee zou worden gemikt op de bevolking in de kleinere Chinese steden en op het platteland. Daar is de ontwikkeling minder ver gevorderd en beschikt de bevolking over minder geld. Volkswagen heeft op dit ogenblik in China 45.000 medewerkers.


Het sociale netwerk Facebook zal dit jaar 4,05 miljard dollar aan advertentie-inkomsten boeken. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau eMarketer. Voor Facebook betekent dat een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen er 1,86 miljard dollar reclame-inkomsten werden geboekt. De afstand met het internetbedrijf Google is nog altijd groot, maar toch zien waarnemers Facebook als een mogelijke bedreiging. Google boekt jaarlijks ongeveer 6 miljard dollar reclame-inkomsten, maar die groei is aan het stagneren, terwijl Facebook zijn opgang exponentieel blijft verder zetten. Volgend jaar zou Facebook volgens eMarketer 5,74 miljard dollar aan reclame-inkomsten boeken. Het voorbije jaar vertegenwoordigde Facebook 4,7 procent van de totale online reclame-omzet in de Verenigde Staten. Dat zou dit jaar stijging met 7,8 procent.


Het voorbije jaar werden 445 schepen door piraten aangevallen. Dat is een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van Internationaal Maritiem Bureau. Er werden ook een recordaantal van 53 schepen werden gekaapt. Daarbij werden bijna twaalfhonderd bemanningsleden gegijzeld en vielen acht doden. Het Internationaal Maritiem Bureau (IMB) noemt het jaarlijks stijgende aantal kapingen alarmerend. Vijf jaar geleden werden in totaal door piraten 188 bemanningsleden gegijzeld. Er wordt aan toegevoegd dat 92 procent van de aanvallen plaats vonden voor de kust van Somalië. Daar werden 49 schepen gekaapt en 1.016 mensen gegijzeld. Op dit ogenblik houden Somalische piraten nog altijd 28 schepen met 638 bemanningsleden vast. Het gemiddelde losgeld bedroeg 5,4 miljoen dollar, tegen 150.000 dollar zes jaar geleden.


De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft een protocolakkoord ondertekend met de China Power Investment Corporation (CPI) om nauw samen te werken in projecten rond aluminium en zuivere energie in China, maar ook op hun belangrijkste markten buiten China. De twee partijen zouden samen projecten rond windenergie en zonnekracht opstarten in China en aluminiumsmelters bouwen. De investeringen die daarmee gemoeid zijn, kunnen oplopen tot 7,5 miljard dollar. Die investeringen zou worden gespreid over een aantal jaar. China is de grootste aluminiumconsument ter wereld. Klaus Kleinfeld, voorzitter van Alcoa, heeft het over een historische kans op een cruciaal punt in de Chinees-Amerikaanse relaties. De bedrijven zeggen te streven naar een relatie op lange termijn, waarbij ervaringen in veelbelovende groeimarkten zullen worden gedeeld.


Het Hongkongse conglomeraat Hutchison Whampoa is van plan zijn divisie Hutchison Port Holdings, die containerterminals uitbaat in Hongkong en in het zuiden van China, naar de beurs van Singapore te brengen. Volgens insiders zou Hutchison Port Holdings daarmee een bedrag van 6 miljard dollar willen ophalen. Het zou de grootste beursgang ooit zijn in Singapore. Hutchison Whampoa, eigendom van miljardair Li Ka-shing, zou zelf een kwart in de havenholding behouden. Hutchison Port Holdings heeft wereldwijd terminals in éénenvijftig havens wereldwijd. De Hutchison-groep is verder ook actief in retail, telecommunicatie, vastgoed en energie. Hutchison Port Holdings domineert naar eigen zeggen de containertrafiek in de Pearl River Delta, die onder meer Hongkong en Shenzhen omvat. De inkomsten van de beursintroductie zouden door Hutchison worden gebruikt om schulden af te bouwen en groeimogelijkheden en fusies te financieren.


Het Chinese bedrijf Alibaba Group, gespecialiseerd e-commerce, heeft een investering van 4,5 miljard dollar aangekondigd in de uitbouw van een netwerk van distributiecentra en de ondersteuning van logistieke bedrijven. Het Chinese bedrijf wil naar eigen zeggen de snelheid van levering bij online bestelde goederen versnellen. Alibaba zou zelf ongeveer één derde van de financiering dragen. Het saldo zou worden aangebracht door financiële partners. De investering moet volgens Jack Ma, chief executive van Alibab Group, de mogelijk bieden om een aantal flessenhalzen in de Chinese e-commerce weg te werken. Ma stelde te hopen dat binnen tien jaar elke online bestelling in China binnen een periode van acht uur zou geleverd kunnen worden. Hij maakte daarbij gewag van een virtuele verstedelijking van elk dorp op het Chinese grondgebied.


Meer Nieuws

Wednesday, January 19, 2011

Werkloosheid grootste zorg Amerikaanse bevolking

De Amerikaanse bevolking ziet de werkloosheid als het belangrijkste probleem waarmee de Verenigde Staten bij het begin van het nieuwe jaar worden geconfronteerd. Dat is de conclusie van een enquête van het onderzoeksbureau Gallup. Daarbij bleek dat 29 procent van de Amerikanen de werkloosheid als het belangrijkste probleem voor de Amerikaanse maatschappij naar voor schoof. In december vorig jaar was dat slechts 24 procent. Er wordt wel aan toegevoegd dat dit cijfer tussen augustus en november vorig jaar tussen 28 procent en 33 procent fluctueerde.

De economie in het algemeen is voor 26 procent van de Amerikaanse bevolking het belangrijkste probleem. Op dat vlak is echter sinds oktober vorig jaar een dalende trend merkbaar. Het is ook het laagste niveau dat sinds mei vorig jaar werd opgetekend. Daarnaast noemt 12 procent het Amerikaanse begrotingstekort het belangrijkste probleem. Dat is de hoogste score in minstens één decennium. Andere economische problemen die aan bod komen zijn een gebrek aan financiële middelen (4 procent), brandstofprijzen (3 procent) en belastingen (2 procent).

Gallup wijst erop dat de benzineprijs in december vorig jaar voor de eerste keer in ruim twee jaar meer dan 3 dollar per gallon bedroeg, maar daarvan in de publieke commentaren weinig van terug te vinden is. Gewaarschuwd wordt echter dat dit in de loop van dit jaar zou kunnen veranderen. Daarbij wordt erop gewezen dat de benzineprijs bij een vorige prijsstijging tot meer dan 4 procent bijna drie jaar geleden, door 25 procent van de Amerikaanse bevolking als het grootste probleem naar voor werd geschoven.

Labels: , , ,

Aziatische activiteiten reclamesector met 21 procent gestegen

Reclamebureaus hebben tijdens het voorbije jaar hun activiteiten in Azië met 21 procent opgedreven. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau R3, dat daarbij gewag maakt van een omzet van 395 miljoen dollar. De onderzoekers wijten de groei toe aan de groeiende concurrentie in de Aziatische regio en technologische ontwikkelingen. Daarbij wordt opgemerkt dat er in India en China een duidelijk grotere activiteit kon worden opgemerkt, terwijl er ook in een aantal digitale sectoren een sterke stijging werd opgetekend.

Uit het onderzoek blijkt dat Ogilvy de belangrijkste reclamegroep is op de Chinese markt. Leo Burnett is volgens R3 leidinggevend in Maleisië, de Filipijnen en Thailand. In Japan is Young & Rubicam marktleider, terwijl BBDO de grootste groep op de reclamemarkt van Indonesië is. Bij de media was PHD van Omnicom marktleider, onder meer door grote contracten voor Unilever in China en Pepsico in Australië. PHD is marktleider in China, Hongkong en Taiwan, terwijl Mindshare die positie inneemt in India en Thailand.

In diezelfde categorie was MEC marktleider in Indonesië en de Filipijnen, net zoals Universal McCann in Japan en Starcom in Australië. Op groepsniveau liet WPP Group met een omzetstijging van 34,1 procent tot 141 miljoen dollar de grootste groei optekenen. Omnicom steeg met 23,8 procent tot 104 miljoen dollar, gevolgd door Publicis Groupe met een toename van 57,5 procent tot 69,8 miljoen dollar en Interpublic met een stijging van 7,7 procent tot 38 miljoen dollar. Bij Havas werd een terugval met 28,8 procent tot 21,9 miljoen dollar genoteerd. Aegis daalde met 27,8 procent tot 19,7 miljoen dollar.

Labels: ,

Robots beslissen over historisch erfgoed Moskou

Het stadsbestuur van Moskou heeft beslist om een online onderzoek rond renovatieprojecten over te doen, nadat een aantal Russische bloggers de intiatiefnemers ervan hadden beschuldigd de resultaten van de enquête vervalst te hebben. In het online onderzoek was aan de Moskovieten gevraagd of de oude historische gebouwen van de stad moesten worden gerenoveerd of vervangen zouden moeten worden door replica's. Het stadsbestuur van Moskou is voorstander van replica's, wat goedkoper zou zijn. De grote steun voor het standpunt van het stadsbestuur deed echter manipulaties vermoeden.

Het systeem van de replica's werd nog geopperd door Yury Luzhkov, de inmiddels ontslagen burgemeester van Moskou. Die visie kreeg echter grote tegenwind van stedenbouwkundigen, die aanvoerden dat daardoor zou worden bijgedragen tot de vernieling van het oude historische centrum van de Russische hoofdstad. Onder meer blogger en televisiepresentator Alexander Arkhangelsky, een medestander van de monumentengroep Arkhnadzor, had opgeroepen om de historische gebouwen te beschermen.

In eerste instantie haalde het behoud van de historische gebouwen 5.700 stemmen, tegenover amper 500 stemmen voor de replica's. Nadat radiopresentator Valery Kichin de stelling van de monumentengroep had aangevallen, bleken er echter plots 265.800 voorstanders van de replica's te zijn, tegenover slechts 165.000 stemmen voor het behoud van het erfgoed. Het bleek echter dat de deelnemers aan de enquête meerdere keren konden stemmen door eenvoudig de webpagina te herladen. Volgens Arkhangelsky waren er duidelijk robots ingeschakeld bij de stemming.

Labels: , ,

Zeegras optimaal alternatief voor zout

De interesse in zeegras als een zoutvervanger is het voorbije jaar gevoelig gestegen. Dat zegt het bedrijf Outer Hebridean Seaweed Company. Het bedrijf verwijst daarbij naar een onderzoek in opdracht van de Britse regering, waaruit zou gebleken zijn dat de consument bijzonder positief staat tegenover brood waarin 50 procent tot 100 procent van het zout werd vervangen door zeegras. Op dit ogenblik zou het bedrijf met twee grote Britse supermarktketens gesprekken voeren om bakkerij-producten met zeegras te leveren.

"Er zijn vele oplossingen op de markt om het zoutgehalte in voedingsproducten te verlagen, maar zeegras blijkt daarbij de beste mogelijkheden te bieden," aldus het webmagazine Foodnavigator.com. "Het gebruik van zeegras heeft bovendien een positieve impact op de bewaarmogelijkheden. Uit onderzoek van het bedrijf is gebleken dat zeegras ook een alternatief voor zout kan zijn bij vleesproducten en voorbereide maaltijden, maar er werd voor brood gekozen omdat daar de meest dringende nood is aan zoutvervangers."

De onderzoekers stellen dat zeegras de smaak van de voedingsproducten op peil houdt, maar ook een belangrijke impact hebben op de houdbaarheid. "Daardoor kan de bewaring in de winkelrekken vergeleken worden met producten op basis van zout," merkt Foodnavigator.com nog op. Uit het onderzoek zou onder meer gebleken zijn dat tot 75 procent van de consument een voorkeur gaf aan brood met 50 procent zeegras boven het alternatief met uitsluitend zout."

Labels: , , ,

Beurs van Singapore schrapt middagpauzes

De Singapore Exchange schaft in maart van dit jaar zijn middagpauze af. Daardoor zal er in de toekomst op de beurs de hele dag onafgebroken handel kunnen worden gevoerd. Met die maatregel willen de beursorganisatoren hun positie op de Aziatische financiële markt versterken. Op dit ogenblik houdt de Singapore Exchange nog een middagpauze tussen half één en twee uur. De nieuwe uurregeling zorgt volgens de Singapore Exchange voor een betere overlapping met andere Aziatische beurzen, waardoor investeerders in pan-Aziatische effecten de mogelijkheid krijgen om in te spelen op regionale marktbewegingen en informatie.

Ook de Tokyo Stock Exchange en Hong Kong Exchange & Clearing hebben al aangekondigd hun middagpauzes te beperken. "Australië, Zuid-Korea, de Filipijnen, India, Sri Lanka en Bangladesh hebben de middagpauzes eerder al geschrapt," merkt het persbureau Bloomberg op. "Chan Tuck Sing, executive director van kredietverstrekker UOB-Kay Hian, merkt echter op dat het schrappen van de middagpauze de druk op de handelaars kan verhogen, waardoor het risico op fouten zou kunnen verhogen en ook de stressniveau's zouden kunnen worden opgedreven. Hij voert daarbij aan dat het schrappen van de rustpauze niet bevorderlijk is voor de gezondheid."

Een woordvoerder van de Singapore Exchange merkt echter op dat bij een bevraging is gebleken dat het schrappen van de middagpauze de steun heeft van investeerders en makelaars. Door het compleet schrappen van de middagpauze gaat de beurs van Singapore echter verder dan zijn Aziatische rivalen, die nog wel een beperktere onderbreking aanhouden. "Investeerders zijn echter constant op zoek naar beleggingsmogelijkheden," voert Magnus Bocker, chief executive van de Singapore Exchange, aan. "In die toekomst zullen investeerders in Singapore dan ook meer mogelijkheden hebben om hun activiteiten te ontplooien. Daardoor zal Singapore één van de meest toegankelijke markten van Azië en de hele wereld worden."

Labels: , ,

India werkt aan eerste getijdencentrale van Azië

De Indiase staat Gujarat heeft plannen om de eerste getijden-energiecentrale van Azië te bouwen. Het bedrijf Atlantis Resources zou een getijdencentrale met een capaciteit van vijftig megawatt willen installeren in de Golf van Kutch aan de Indiase westkust. De werken zouden begin volgend jaar van start gaan. Uiteindelijk zou de capaciteit van de centrale kunnen worden opgevoerd tot meer dan tweehonderd megawatt. De getijdencentrale van La Rance in Frankrijk, de grootste installatie van de wereld, heeft een capaciteit van 240 megawatt.

Ook in Zuid-Korea worden een aantal getijdencentrales voorzien. Uit een haalbaarheidsstudie van Atlantis Resources is gebleken dat Gujarat een groot potentieel heeft op het gebied van getijden-energie. De getijdencentrale in de Golf van Kutch zou bestaan uit vijftig turbines van één megawatt. Met het project is een investering gemoeid van ongeveer 150 miljoen dollar. Er wordt aan toegevoegd dat een groot gedeelte van de constructie zou gebeuren in Gujarat, waarbij gebruik zou kunnen gemaakt worden van de groeiende windturbine-industrie van India.

Getijdenkracht vertegenwoordigt binnen de energiesector slechts een marginaal marktaandeel, zelfs in vergelijking met andere hernieuwbare bronnen. Binnen de sector wordt echter rekening gehouden met een bijzonder snelle groei. In oktober vorig jaar kreeg een consortium rond Atlantis Resources toestemming om in Pentland Firth in Schotland een getijdenpark te bouwen met ongeveer vierhonderd turbines. Gujarat merkt op dat de centrale in belangrijke mate kan bijdrage tot de economische en duurzame ontwikkeling van de Indiase deelstaat.

Labels: , , ,

Galileo-navigatieproject moet helemaal worden afgewerkt

Europa moet een extra budget van 1,9 miljard euro voorzien om het Galileo-navigatiesysteem te kunnen voltooien. Dat heeft Antonio Tajani, Europees Commissaris voor industrie, gesteld. Dat geld zal volgens hem noodzakelijk zijn om het Europese navigatie-netwerk uit te breiden tot dertig Galileo-satellieten. Er is tot nu toe al 3,4 miljard euro geïnvesteerd in het Galileo-project, maar dat geld is volgens Tajani goed besteed. Hij stelt dat de Europese Commissie in het project blijft geloven.

"We moeten dan ook doorgaan met het project," merkt Tajani op. "Het is absoluut nodig om het netwerk uit te breiden tot dertig satellieten. Het zou een grote vergissing zijn om de oorspronkelijke planning te wijzigen." Op dit ogenblik zijn er contracten ondertekend voor de bouw en lancering van achttien satellieten. Daardoor zou Galileo over drie jaar operationeel kunnen worden. Om de volle capaciteiten van het netwerk te kunnen benutten, zijn er volgens Tajani twaalf extra satellieten nodig.

Galileo zou naast het Amerikaanse gps-systeem werken, maar gevoelig accurater zijn. Galileo zou de gebruiker sneller en meer betrouwbare informatie moeten bezorgen en een locatiebepaling tot op minder dan één meter moeten mogelijk kunnen maken. Het Amerikaanse systeem heeft een foutenmarge van enkele meters. Galileo zou inmiddels al operationeel moeten zijn, maar werd geconfronteerd met een reeks technische, commerciële en politieke problemen, onder meer van de Verenigde Staten, die stelden dat de concurrentie gebruikt zou kunnen worden om het Amerikaanse leger aan te vallen.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse bank Citigroup heeft vorig jaar een nettowinst gemaakt van 10,6 miljard dollar. De winst was gedeeltelijk te danken aan een daling bij de slechte leningen, waardoor Citigroup zijn buffers kon afbouwen. Citigroup heeft nu nog een bedrag van 4,8 miljard dollar opzij gezet voor mogelijke toekomstige verliezen. Dat is het laagste niveau in bijna vier jaar. Het is de eerste keer sinds het aantreden van Vikram Pandit als chief executive van Citigroup ruim drie jaar geleden dat Citigroup winst maakt. De twee jaar voordien werd een gecumuleerd verlies van 29,3 miljard dollar geleden. De bank moest op een bepaald moment beroep doen op 45 miljard dollar staatssteun. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 1,3 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 7,6 miljard dollar. De kwartaalomzet steeg van 5,4 miljard dollar naar 18,4 miljard dollar.


De voormalige Zwitserse bankier Rudolf Elmer heeft bijna tweeduizend namen van belastingontduikers doorgegeven aan Wikileaks. Op de lijst staan ook de namen van veertig politici die het bankgeheim hebben misbruikt om aan de fiscus te ontsnappen. Elmer moet in Zwitserland voor de rechter verschijnen wegens het overtreden van het bankgeheim en afpersing. Volgens Elmer staan op de lijst de namen multimiljonairs, multinationals, politici en zelfs mensen uit de kunstwereld uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk en Azië. De betrokkenen zouden de voorbije twintig jaar aan de fiscus hebben proberen te ontsnappen met zogenaamde offshorerekeningen. Julian Assange, topman van Wikileaks, zegt dat het nog enkele weken zal duren voor de resultaten op Wikileaks gepubliceerd worden. Elmer werkte tot acht jaar geleden bij de Zwitserse bank Julius Baer, waar hij werd ontslagen wegens het lekken van informatie over klanten.



Alleen investeerders van buiten de Verenigde Staten krijgen de mogelijkheid via een speciaal beleggingsfonds te beleggen in Facebook. Dat zou de bank Goldman Sachs hebben besloten. Goldman Sachs noemde de grote media-aandacht na de lancering van het investeringsfonds begin dit jaar als reden voor die beslissing. De hoeveelheid media-aandacht zou volgens de bank niet in lijn kunnen zijn met een fatsoenlijke afronding van een private verkoop onder Amerikaanse recht. Rijke klanten van de bank zouden via het fonds indirect kunnen investeren in aandelen van de netwerksite. Er moet een bedrag van maximaal 1,5 miljard dollar worden opgehaald. Volgens waarnemers zou er al voor ongeveer 7 miljard dollar aan orders binnengekomen. Al vrij snel na de aankondiging van het fonds rees de vraag of de gang van zaken wel zal worden geaccepteerd door de de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse financiële toezichthouder.


De Europese Unie wil de banken dit voorjaar aan strengere en meer transparante stresstests onderwerpen dan vorig jaar het geval was. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, stelde dat de Europese ministers van financiën het erover eens zijn dat er bij de nieuwe stresstests een grotere aandacht zal worden besteed aan transparantie, de blootstelling aan openbare schuld, aandacht voor de liquiditeit van de banken en het voorzien van oplossingen voor banken die slecht zouden scoren. Een definitief resultaat is er nog niet. De komende weken wordt in overleg met de nieuwe Europese toezichthoudende instellingen voortgewerkt aan de concrete invulling van de principes. De ministers willen de stress tests in het eerste trimester van dit jaar op gang trekken. Opnieuw zullen ongeveer negentig banken tegen het licht worden gehouden. Bedoeling is dat de Europese Centrale Bank in juni de resultaten zal publiceren.


Het Duitse ruimtevaartbedrijf OHB Technology heeft zijn topman Berry Smutny met onmiddellijke ingang geschorst wegens kritiek op het Europese navigatiesysteem Galileo. Smutny had het satelliet-systeem onzin en verspilling van belastinggeld genoemd. De uitspraken van Smutny verschenen in documenten van de Amerikaanse ambassade in Berlijn, die uitlekten via de klokkenluiderssite Wikileaks. De raad van bestuur van het Duitse ruimtevaartbedrijf deelde mee dat de maatregel noodzakelijk was om verdere reputatieschade te voorkomen. Het Duitse bedrijf sleepte vorig jaar een opdracht in de wacht om voor 566 miljoen euro de eerste veertien satellieten voor Galileo te bouwen. Galileo zou een tegenhanger moeten worden voor het Amerikaanse Global Positioning System. Het Europese systeem zou nauwkeuriger en technisch op een hoger niveau staan dan zijn Amerikaanse tegenhanger.


De bank Barclays moet een boete betalen van 9,2 miljoen euro omdat ze duizenden klanten slecht informeerde over risicovolle beleggingsfondsen. Bovendien moet de bank de verliezen compenseren. Dat heeft de Financial Services Authority (FSA), de Britse financiële toezichthouder, bekendgemaakt. Het gaat volgens de toezichthouder over de hoogste boete die tot nu toe werd opgelegd voor inbreuken op retailactiviteiten voor banken. De toezichthouder had daarbij kritiek op twee risicovolle beleggingsproducten waarop in totaal 12.300 klanten hadden ingetekend voor een totaalinvestering van 825 miljoen euro. De totale verliezen die Barclays zal moeten terugbetalen, worden geraamd op een bedrag van ongeveer 71,5 miljoen euro. De bank keek volgens de toezichthouder bij de verkoop onvoldoende of de producten wel geschikt waren voor de klanten. Barclays had onder meer de financiële omstandigheden, beleggingskennis en de ervaring van de klanten meer in acht moeten nemen.


De Londense burgemeester Boris Johnson heeft zich uitgesproken voor de bouw van een nieuwe luchthaven in het zuidoosten van Engeland. Volgens hem kan enkel op die manier Londen concurreren met andere Europese en internationale metropolen. Het pleidooi van Johnson kwam er bij de voorstelling van een rapport over de verkeerssituatie in en rond de Britse hoofdstad. Uit het rapport blijkt dat de Britse economie en de arbeidsmarkt schade zouden ondervinden als er geen bijkomende luchthaven komt. Een concrete inplantingsplaats is nog niet bekend, maar de uitbreiding is nu al omstreden. Zowel buurtbewoners als milieuverenigingen verzetten zich tegen de plannen. De Britse hoofdstad kan op dit ogenblik beschikken over de luchthavens Heathrow, Londen City, Gatwick, Stansted en Luton. De luchthavens zijn echter grotendeels verzadigd. De capaciteit van de landingsbanen op Heathrow en Gatwick wordt op dit ogenblik al voor ongeveer 99 procent ingenomen.


De Zuid-Afrikaanse drankengroep SABMiller heeft tijdens het derde kwartaal het verkochte biervolume met 3 procent opgedreven. Bij de frisdranken werd een groei met 5 procent opgetekend. De groei werd naar eigen zeggen ondersteund door de aanhoudende verbetering van de economische omstandigheden in een groot gedeelte van de opkomende markten in Afrika en Azië. Het herstel in West-Europa en Noord-Amerika blijft beperkt. Over de eerste drie kwartalen van het boekjaar stegen de biervolumes met 2 procent. Bij de frisdranken werd een stijging met 3 procent opgetekend. In november vorig jaar had SABMiller al aangekondigd dat de volumegroei in opkomende markten, kostenverlagingen en hogere prijzen van een aantal biermerken de winst ondersteunen, maar er werd toen ook gewaarschuwd voor achterblijvende consumentenbestedingen.


Boeing stelt de levering van zijn eerste Dreamliner opnieuw uit. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer bekend gemaakt. Het programma zit daarmee meer dan drie jaar achter op het oorspronkelijke schema. De eerste levering is nu gepland voor het derde kwartaal van dit jaar. Tot nog toe hield Boeing vast aan een datum in het eerste kwartaal. Het nieuwe uitstel zou volgens de constructeur geen tastbaar effect hebben op de resultaten van vorig jaar die nog moeten bekendgemaakt woren. Tijdens een proefvlucht in november vorig jaar brak aan boord van een testexemplaar brand uit. Het programma van de Dreamliner werd zeven jaar geleden gelanceerd. Voorzien was dat het Japanse All Nippon Airways drie jaar geleden het eerste exemplaar zou hebben ontvangen. Sindsdien moest Boeing een tiental keer zijn leveringsschema herzien wegens onvoorziene problemen met de ontwikkeling en de productie vanhet toestel.


Het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto heeft het voorbije jaar 239 miljoen ton ijzererts geproduceerd. Dat is een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee heeft Rio Tinto een nieuw productierecord gevestigd. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen vooral van de stijgende vraag in China. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar zag Rio Tinto de productie van steenkool wel verstoord door de hevige regenval en daaropvolgende overstromingen in Queensland in Australië. Vier mijnen van Rio Tinto in de regio werden getroffen. De Pilbara-mijnen van Rio Tinto in West-Australië lieten over het voorbije jaar een recordproductie van 224 miljoen ton optekenen. Tegen het midden van het decennium wil het concern de productie van de betrokken mijnen echter opdrijven tot 333 miljoen ton.


De Europese Commissie heeft aan een aantal farmaceutische bedrijven een verduidelijking gevraagd over onderlinge afspraken die zouden zijn gemaakt rond geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen. De Europese Commissie strijdt al enkele jaren tegen de gewoonte van producenten van originele geneesmiddelen om de komst van generieke geneesmiddelen uit te stellen of te dwarsbomen.
Generieke geneesmiddelen zijn kopieën van geneesmiddelen die niet meer gedekt zijn door een patent. Generieke alternatieven doen de prijzen dalen. De producenten van de originele geneesmiddelen proberen die prijsdalingen tegen te gaan. Daarom zou de farmaceutische bedrijven miljoenen euro's hebben betaald aan producenten van generieke geneesmiddelen om hun producten van de markt te houden. Namen van de geviseerde bedrijven werden niet vrijgegeven.


Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson overweegt een formeel bod uit te brengen op het Britse bedrijf Smith & Nephew, producent van gewrichtsprotheses, apparatuur voor kijkbuisoperaties en producten voor huidbescherming. Beide partijen hebben vorig jaar al informeel gesprekken gevoerd over een mogelijke samenwerking. Het bod van het Amerikaanse concern zou Smith & Nephew waarderen op een bedrag van 7,12 miljard pond. Johnson & Johnson heeft eerder al te kennen gegeven verder te willen groeien in de sector van de medische apparaten. De eigen divisie medical devices vertegenwoordigde twee jaar geleden een omzet van bijna 18 miljard euro. Daardoor is de divisie belangrijker dan de afdelingen geneesmiddelen en huishoudproducten. Smith & Nephew realiseerde twee jaar geleden een omzet van bijna 2,8 miljard euro. Ook andere partijen zouden geïnteresseerd zijn in een overname van het Britse bedrijf.


Het bestuur van het Canadese ijzerertsbedrijf Baffinland Iron Mines heeft zijn aandeelhouders aangeraden het gezamenlijke overnamebod van 596 miljoen dollar van ArcelorMittal en Nunavut Iron Ore Acquisition te accepteren. Na een overnamestrijd, die woedde sinds oktober vorig jaar, kwamen ArcolorMittal een gezamenlijk bod overeen. Daarbij biedt ArcelorMittal op 70 procent van de aandelen van Baffinland. Nunavut Iron Ore zou het resterende pakket van 30 procent overnemen. Er was twijfel gerezen of het gezamenlijke bod zou aanvaard worden. Richard McCloskey, chief executive van Baffinland, had zich immers tegen het bod uitgesproken. McCloskey, één van de acht bestuursleden van Baffinland, stelde dat een eventuele overname Nunavut zou bevoordelen boven andere aandeelhouders. Tweederde van de aandeelhouders van Baffinland moet akkoord gaan met de overname.


De Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een bedrag van 2,2 miljard pond opzijgezet voor mogelijke veroordelingen in de Verenigde Staten rond het diabetesmiddel Avandia. Het betrokken middel moest in de Europese Unie van de markt worden gehaald omdat het werkzame bestanddeel rosiglitazone ervan verdacht wordt hartaanvallen te veroorzaken. In de Verenigde Staten werd de verkoop streng aan banden gelegd. Avandia wordt gebruikt door mensen met ouderdomsdiabetes. De Britse groep zegt de provisie aangelegd te hebben nadat bekend was geraakt dat de procureur in Colorado een onderzoek is gestart na verschillende klachten. Avandia was ooit één van de absolute succesproducten van GlaxoSmithKline. Het middel realiseerde een omzet van meer dan 3 miljard dollar. Vier jaar geleden bleek echter dat Avandia hartklachten kon veroorzaken.


China heeft de afgelopen twee jaar meer geld geleend aan ontwikkelingslanden dan de Wereldbank. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse zakenkrant Financial Times. De Chinese Ontwikkelingsbank en de Chinese Export-Importbank blijken de voorbije twee jaar 110 miljard dollar geleend aan regeringen en bedrijven in ontwikkelingslanden. De Wereldbank kwam tijdens die periode aan een uitgeleend bedrag van 100,3 miljard dollar. Dat betekende een recordbedrag voor de Wereldbank, waarmee gepoogd werd een antwoord te bieden aan de wereldwijde financiële crisis. De Chinese leningen gingen vooral naar olieproducerende landen zoals Rusland, Venezuela en Brazilië. Daarmee ondersteunde China de commerciële belangen van zijn energiebedrijven. In bepaalde gevallen bood China ook voordeliger voorwaarden dan de Wereldbank.


Meer Nieuws