Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 24, 2011

Amerikaanse consument blijft binnen budget eindejaarsperiode

In de Verenigde Staten geeft 31 procent van de consumenten toe tijdens de eindejaarsperiode minder te besteden aan geschenken dan eerder was gepland. Slechts 15 procent gaat over zijn geraamd budget. Iets minder dan de helft besteedt exact evenveel als vooraf werd ingecalculeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau RetailMeNot. Ook blijkt een groep van 5 procent geen eindejaarsgeschenken te lopen, terwijl 2 procent onzeker is over zijn uitgaven.

Bij ouders zegt 25 procent onder het oorspronkelijk ingeschatte budget te blijven, maar bij volwassenen zonder kinderen loopt dat op tot 34 procent. Bij gezinnen met een jaarinkomen van maximaal 25.000 dollar geeft 47 procent aan onder het budget te blijven. In de hogere inkomenscategorieën bedraagt dat 25 procent. De onderzoekers merken verder op dat 47 procent van de consumenten in de winkel gebruik gemaakt te hebben van online coupons.

Daarbij blijken consumenten met een universitair diploma (62 procent) het snelst gebruik te maken van online coupons, gevolgd door fulltime werknemers (56 procent), gezinnen met een inkomen van meer dan 25.000 dollar per jaar (56 procent) en vrouwen (53 procent). De onderzoekers stelden ook vast dat 20 procent van de consumenten met grote aankopen tot het allerlaatste ogenblik wachten, in de hoop een aantal belangrijke kortingen te kunnen realiseren. Dat geldt vooral voor part-time werknemers (33 procent), lagere inkomens (28 procent) en jongeren.

Labels: , ,

Aziatische reclamesector groeit nog met 16 procent

De reclamesector in de regio Asia-Pacific heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Nielsen. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar werd een groei met 3 procent opgetekend, waarbij de adverteerders volgens de onderzoekers hun budgetten opdreven in de aanloop naar de cruciale eindejaarsperiode.

De grootste groei werd opgetekend in Indonesië, waar de budgetten met 24 procent toenamen tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. Op de tweede plaats volgen de Filipijnen met een stijging met 15 procent, gevolgd door Singapore (10 procent). De televisiereclame kende een stijging met 17 procent, maar de krantenbudgetten bleven ongeveer status-quo. In Indonesië kende de televisiereclame een stijging met 25 procent, terwijl ook de kranten daar een groei met 22 procent lieten optekenen.

"De Aziatische adverteerders hebben de voorbije maanden van relatief gunstiger omstandigheden kunnen genieten in vergelijking met de volatiliteit in Europa en de Verenigde Staten," merkt Nielsen op. "De sterke groei van de reclame in Zuidoost-Azië toont de relatieve bestendigheid tegenover de wereldwijde economische onzekerheid. De groei in markten zoals Indonesië en de Filipijnen toont aan dat lokale economieën nog steeds een bloei kennen en in staat zijn om externe schokken te weerstaan."

Labels: ,

Eerste vrouw in bestuur Engelse Football Association

Heather Rabbatts heeft geschiedenis geschreven in het Engelse voetbal. Rabbatts is het eerste vrouwelijke bestuurslid geworden van de Engelse Football Association. De benoeming vormt een onderdeel van een grondige herstructurering van de organisatie. Heather Rabbatts, huidig ondervoorzitster van de voetbalclub Millwall, werd samen met Roger Devlin verkozen tot onafhankelijk niet-executive bestuurder van de English Football Association.

Heather Rabbatts (56) werd geboren in Jamaica en is advocaat van opleiding. Onder meer voor het Londense stadsbestuur, maar verliet in het midden van de jaren negentig de openbare diensten en stapte over naar de privésector, waar ze onder meer verscheidene functies vervulde in de media, de banksector en de cultuurindustrie. Onder meer was ze actief voor de openbare omroep BBC, de Bank of England en het Royal Opera House. Rabbatts zegt te hopen die ervaringen ten dienste van het voetbal te kunnen stellen.

De Football Association is de oudste voetbalbond van de wereld en is over twee jaar anderhalve eeuw oud. David Bernstein, voorzitter van de Football Association, noemde de benoeming een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het Engelse voetbal. Hij merkte op dat er verscheidene uitstekende kandidaten waren voor de vacante functies, maar benadrukt dat de keuze was gebaseerd op het streven om de aanwezige expertise en vaardigheden in de bestuursraad uit te breiden.

Labels: , ,

Li-Ning streeft naar uitbreiding op internationale markt

Het Chinese sportmerk Li-Ning heeft een budget van 100 miljoen dollar vrijgemaakt om zijn internationale marketing de volgende vijf jaar op te drijven. Op dit ogenblik vertegenwoordigen de buitenlandse markten ongeveer 5 procent van de totale omzet van het Chinese sportmerk. Over zeven jaar moet dat echter worden uitgebreid tot 20 procent. Op dat ogenblik zouden de helft van de buitenlandse inkomsten op de Amerikaanse markt gerealiseerd moeten kunnen worden.

In het kader van die internationale uitbreiding past de lancering van Digital Li-Ning, een joint-venture met het digitale bureau Acquity. De joint-venture is het eerste Engelstalige webportal van het Chinese sportmerk. Li-Ning wil zich naar eigen zeggen in de Verenigde Staten in eerste instantie concentreren op het online portal, vooraleer er aan gedacht zou worden om fysieke winkels op de Amerikaanse markt te openen. Li-Ning zegt vooral te willen mikken op een vrouwelijk publiek.

"Er is een interessant marktsegment van vrouwen die geen spiermassa willen aankweken en ook niet het gevoel hebben dat ze met mannen moeten wedijveren," merkt George Lu, voorzitter van Acquity en chief executive van Digital Li-Ning, op tegenover het magazine Advertising Age. "Misschien zijn deze vrouwen geïnteresseerd in kickboxing, maar we willen met een oosterse filosofie vooral mikken op een psychologisch aspect." Op de Chinese thuismarkt wordt Li-Ning echter geconfronteerd met de groeiende concurrentie van internationale merken en lokale producenten.

Labels: , ,

Rol Christoffel Columbus in verspreiding syfilis bevestigd

Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus heeft met zijn bemanning de geslachtsziekte syfilis in West-Europa geïntroduceerd. Dat is de conclusie van een rapport van George Armelagos, antropoloog aan de Emory University. De Amerikaanse onderzoeker merkt op dat er in oude skeletten geen enkele aanwijzing kan worden gevonden dat syfilis in West-Europa aanwezig was voor de ontdekkingsreizen van Columbus naar Amerika op het einde van de vijftiende eeuw.

"Het wordt steeds duidelijker dat een voorloper van syfilis vanuit de nieuwe wereld met de bemanning van Columbus is meegereisd naar Europa en zich daar ontwikkeld heeft tot de geslachtsziekte die ook vandaag nog steeds slachtoffers maakt," merkt Armelagos op. De onderzoekers merken op dat syfilis als één van de eerste wereldwijde ziektes moet worden beschouwd. Een inzicht in de herkomst van de ziekte kan volgens hen dan ook veel bijdragen tot de strijd tegen andere epidemieën.

Armelagos merkt op dat de eerste syfilis-epidemie in Europa op het einde van de vijftiende eeuw werd opgetekend. De onderzoekers zeggen dat de bacterie, afkomstig uit het warme en vochtige klimaat van de nieuwe wereld, zich gemuteerd heeft om te kunnen overleven in de koudere en relatief meer hygiënische omgeving van Europa. "Syfilis was het bijproduct van de ontmoeting van twee verschillende populaties, waarbij pathogenen werden uitgewisseld.

Labels: ,

Forever 21 werkt meest engagerend in sociale media

Het kledingmerk Forever 21 toont zich het bedrijf dat het meest efficiënt met het gebruik van het sociale netwerk Facebook om consumenten te engageren. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Booz & Company. Daarbij wordt opgemerkt dat Forever 21 erin slaagde om voor elk miljoen dollar omzet op Facebook 5.000 volgelingen te verwerven. Op de tweede plaats volgt het luxemerk Burberry met 4.000 volgelingen.

"De kledingmerken hebben blijkbaar het best begrepen op welke manier sociale netwerken gebruikt kunnen worden om een engagement bij de consument te genereren," voeren de onderzoekers aan. De top vijf wordt rond gemaakt door koffieketen Starbucks (2.500 volgelingen), jeansmerk Levi's (ruim 2.000 volgelingen) en het modemerk Gucci (bijna 2.000 volgelingen). Daarna volgen frisdranken-producent Coca-Cola, internetbedrijf Yahoo en de modeketen Zara, die allemaal ongeveer 1.000 volgelingen telden.

De onderzoekers stelden verder dat grote en bekende bedrijven niet automatisch gegarandeerd kunnen zijn van een groot succes in sociale media. "De supermarktketen Wal-Mart telt wel 10,6 miljoen volgelingen, maar ook de omzet bedraagt 400 miljard dollar," wordt er opgemerkt. "Dat leidt uiteindelijk tot minder dan 25 volgelingen per miljoen dollar omzet. Daarmee scoort Wal-Mart gevoelig slechter dan kleinere sectorgenoten zoals Macy's en Kohl's."

Labels: ,

Telecomsector snoeit zwaarste in reclamebudgetten

De telecomsector heeft de grootste besparingen op zijn reclamebudgetten doorgevoerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van het studiebureau Kantar Media over de evoluties op de Amerikaanse reclamemarkt tijdens de eerste negen maanden van dit jaar. Telecombedrijven vormen de vijfde grootste reclamesector van de Verenigde Staten, maar schroefde zijn bestedingen met 4,9 procent terug tot 6,4 miljard dollar. De totale Amerikaanse reclamesector kende tijdens de eerste negen maanden van dit jaar nog een groei met 1,5 procent.

Net zoals in andere industrieën waren ook in de telecomsector volgens Kantar Media de grote bedrijven de belangrijkste verantwoordelijken voor de vertraging of daling van de reclamebestedingen. Daarbij wordt opgemerkt dat AT&T zijn budgetten met 3,5 procent terugschroefde tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij Verizon is zelfs sprake van een terugval met 18 procent. De grootste groei werd opgetekend bij producten voor lichaamsverzorging, waar een stijging met 7,6 procent tot 4,8 miljard dollar werd gerealiseerd.

Ook in de autosector, de grootste tak van de Amerikaanse reclamemarkt, werd een stijging met 7 procent tot 9,9 miljard dollar opgetekend, ondanks de budgetbeperkingen bij autobouwer General Motors. Op de tweede plaats volgen de lokale diensten met een stijging van 7,2 procent tot 7,1 miljard dollar, gevolgd door retail met een stijging van 3,2 procent tot 6,7 miljard dollar. Er wordt nog opgemerkt dat televisie-reclame een stijging met 2,3 procent liet optekenen. Het internet kende een groei met 2,8 procent.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Nederlandse banken en pensioenfondsen speculeren met agrarische grondstoffen en zouden daarmee bijdragen aan de hoge voedselprijzen in de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) naar de activiteiten van Nederlandse financiële instellingen op de voedseltermijnmarkten. De Nederlandse regering betwijfelt echter het prijsopdrijvende effect. Hoeveel de pensioenfondsen beleggen in agrarische fondsen, wordt niet precies bijgehouden, maar de Nederlandse staatssecretaris van landbouw Henk Bleker schatte het totale bedrag op ongeveer 5 miljard euro. Het totaal belegd vermogen bedraagt 750 miljard euro. De Nederlandse Pensioenfederatie heeft het over een aandeel van 0,3 procent tot 0,6 procent.

De vertegenwoordigers van de republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben zich dan toch akkoord verklaard om een bestaande belastingverlaging met twee maanden te verlengen. Er zouden ook bijkomende inspanningen gebeuren voor kleine ondernemingen. De republikeinen hadden de verlenging van de belastingverlaging eerder nog afgeschoten, wat volgens president Barack Obama de economische groei zou fnuiken. De Amerikaanse Senaat had eerder al ingestemd met het voorstel. Uiteindelijk riep Mitch McConnell, het hoofd van de republikeinen in de Senaat, zijn collega's in de Kamer hetzelfde te doen. McConnell isoleerde daarmij John Boehner, zijn republikeinse partijgenoot in het Huis van Afgevaardigden.

Turkije heeft zijn ambassadeur in Parijs teruggeroepen, nadat in het Franse parlement een wet was goedgekeurd die het ontkennen van genocides illegaal maakt. Daarmee werd Turkije, dat beticht wordt tijdens het eerste kwart van de voorbije eeuw 1,5 miljoen Armeniërs gedood te hebben, in het nauw gebracht. Turkije weigert immers al decennia om de feiten als een genocide te erkennen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan waarschuwde voor sancties tegen Franse bedrijven. De wet zal volgens hem onherstelbare wonden veroorzaken in de Frans-Turkse betrekkingen. De wet, die nog wel moet gestemd worden door de Franse senaat, komt er op initiatief van de partij van president Nicolas Sarkozy. Die hoopt bij de verkiezingen volgend jaar op de stem van een half miljoen Franse Armeniërs.

De kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietscore van Oostenrijk op het allerhoogste AAA-niveau behouden. Het bureau heeft het daarbij over de zeer grote economische kracht van Oostenrijk, te danken aan zijn geschoolde arbeidskrachten en een concurrentiële exportsector. Dat liet Oostenrijk toe om de jongste jaren sneller te groeien dat het Europese gemiddelde. Ook de financiële slagkracht van de overheid wordt door Moody's zeer hoog ingeschat. Oostenrijk is in de eurozone één van de zes landen met de allerhoogste kredietscore. De andere vijf landen zijn Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. De Franse rating staat echter al enkele tijd onder druk.

Om de torenhoge werkloosheid en de economische perikelen in eigen land te ontvluchten, zoeken steeds meer Grieken en Spanjaarden hun geluk in Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Het bureau stelde een opmerkelijke stijging van het aantal Griekse en Spaanse immigranten vast. Daarbij wordt opgemerkt dat de instroom van Griekse migranten tijdens de eerste helft van dit jaar met 84 procent in gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal gaat het om een extra migratie van 4.100 Grieken. Bij Spaanse migranten is er sprake van een stijging met bijna 50 procent. Daar gaat het om 2.400 mensen. Over de daadwerkelijke tewerkstellingsgraad van de migranten werden geen cijfers bekend gemaakt.

In de grote Europese steden moet voor een hotelovernachting gemiddeld een bedrag tussen 105 euro en 136 euro, afhankelijk van de geboekte periode, worden betaald. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de prijsvergelijkingssite, die de prijzen van tweepersoonskamers in de Europese hotels onderzocht. Zwitserland staat op de eerste plaats met een prijs van 216 euro. Daarna volgen Groot-Brittannië (149 euro) en Frankrijk (148 euro). Met een prijs van 107 euro is Spanje het goedkoopste Europese land op het gebied van hotelovernachtingen. De goedkoopste periodes zijn terug te vinden bij het begin en het einde van jaar en de zomermaanden, wanneer de economische activiteit terugvalt.

De Russische president Dmitri Medvedev wil nog voor het eind van zijn ambtstermijn volgende lente hervormingen doorvoeren en het kiessysteem veranderen. Dat heeft Medvedev in het Russische parlement gezegd in een reactie op de wekenlange protesten tegen mogelijke fraude bij de voorbije parlementsverkiezingen. De hervormingen moeten de burgers volgens Medvedev meer mogelijkheden bieden om invloed uit te kunnen oefenen op de politiek. Medvedev beloofde onder meer een vereenvoudiging van de procedures voor de oprichting en registratie van politieke partijen en voor deelname aan presidentsverkiezingen. De oppositie blijft een diepgaand onderzoek eisen naar mogelijke fraude bij de voorbije parlementsverkiezingen.

Bij de trekking van de Spaanse kerstloterij hebben inwoners van het dorp Granen in de provincie Huesca samen een winnende pot van 720 miljoen euro gewonnen. De hoofdprijs van de loterij bedroeg 4 miljoen euro. In totaal werd het winnende nummer echter 180 keer verkocht. Het grootste gedeelte daarvan bleek echter in Granen te zijn verkocht. De hoofdprijs bedroeg 1 miljoen euro meer dan vorig jaar. De Spaanse kersttrekking is de grootste en oudste loterij van de wereld. In de wereld werden meer dan 2,5 miljard euro winsten uitgekeerd. De opbrengst van de loterij lag 0,5 procent lager dan vorig jaar. Gemiddeld werd per inwoner een bedrag van 56,82 euro ingezet. De Spaanse kerstloterij viert volgend jaar zijn tweede eeuwfeest.

De Japanse beeldvormingsgroep Canon wil het Nederlandse printerbedrijf Océ van de Amsterdamse beurs halen. Dat moet de integratie tussen beide bedrijven volgens Canon kunnen versnellen. Canon heeft op dit ogenblik al 98,83 procent van de aandelen van de Nederlandse groep in handen, nadat recent een pakket van 10,8 procent van investeerder Orbis Funds was overgenomen.Canon en Océ bespreken de volgende weken de details van het uitrookbod. Canon maakte in november twee jaar geleden bekend dat het Océ wou overnemen. Canon heeft altijd benadrukt 100 procent van de aandelen van de Nederlandse groep in handen te willen krijgen.

Elke dag worden meer dan 700.000 nieuwe mobiele telefoons met het Android-besturingssysteem van Google geactiveerd. Dat heeft Andy Rubin, topman van Android, bekend gemaakt. De cijfers vertegenwoordigen een verdubbeling tegenover vorig jaar, toen ongeveer 300.000 apparaten per dag werden geactiveerd. In april van dit jaar was dat al opgelopen tot 350.000 activeringen. De voorbije zomer werd de grens van 500.000 apparaten per dag doorbroken. Het onderzoeksbureau Gartner maakte vorige maand bekend dat Android inmiddels een marktaandeel van 52,5 procent heeft uitgebouwd. Vorig jaar had het besturingssysteem een marktaandeel van 25,3 procent.

Nederland gaat met een recessie het nieuwe jaar in. De Nederlandse consument zal volgend jaar de uitgaven terugschroeven. Ook nadat de Nederlandse economie zal zijn hersteld van de recessie, moet rekening gehouden worden met een magere periode. Dat heeft een rapport van de Nederlandse bank ING voorspeld. Voor de rest van het decennium moet er volgens het rapport worden uitgegaan van laagste economisch groeitempo sinds het einde van de tweede wereldoorlog. De bank twijfelt of de Europese politici de eurocrisis kunnen oplossen. Er wordt aan toegevoegd dat het Nederlandse kabinet zou moeten afzien van extra bezuinigingen. Volgens het Nederlandse kabinet zijn er 14 miljard euro extra bezuinigingen en lastenverzwaringen nodig om het begrotingstekort weg te werken.

In Nederland is beleggingsgoeroe Rienk Kamer (69) overleden. Kamer was één van de bekendste beleggingsexperts en financiële auteurs van Nederland. Sinds decennia werd hij aangeduid of geciteerd als financieel goeroe. De populariteit van Kamer bij beleggers was in belangrijke mate te danken aan zijn vele publicaties en jaarlijkse symposium over beleggingsstrategieën. Dat symposium had hij vorige maand wegens gezondheidsproblemen al moeten afzeggen. In het begin van de jaren tachtig kwam Kamer in opspraak door een programma waarbij hij grond in de Verenigde Staten aan Europese beleggers verkocht. Kamer zat korte tijd in een Amerikaanse cel en werd ook door Nederlandse en Belgische beleggers wegens oplichting vervolgd, maar werd uiteindelijk vrijgesproken.

Het Amerikaanse technonologiebedrijf Apple heeft het Israëlische bedrijf Anobit overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 400 miljoen dollar. Anobit betekent de eerste Israëlische overname uit de geschiedenis van Apple. Het Israëlische bedrijf is wereldwijd marktleider in flash-geheugens die gebruikt worden in onder meer USB-sticks en de iPhone en iPad van Apple. Het bedrijf werd ruim vijf jaar geleden opgericht en telt inmiddels ongeveer tweehonderd werknemers. Israël beschikt over een omvangrijke technologische industrie. Apple zou in Israël ook met een onderzoekscentrum beginnen. Dat zou het eerste onderzoekscentrum van het bedrijf buiten de Verenigde Staten worden.

Het Duitse elektronicabedrijf Siemens gaat in zijn gezondheidsdivisie ongeveer 1.200 banen schrappen. Daarmee zou het personeelsbestand van de divisie met ongeveer 8 procent worden afgebouwd. Het concern maakte ook bekend dat zijn vestiging in Erlangen in de deelstaat Beieren, waar apparaten voor radiotherapie voor de behandeling van kanker worden ontwikkeld, wordt gesloten. Daarbij zouden nog eens 400 banen worden geschrapt. Als reden noemt Siemens de zwakke groei van de gezondheidssector. Maar de sanering is ook een gevolg van de nood aan integratie na de recente overnames. De voorbije vijf jaar nam Siemens voor 10 miljard euro activa over, waarbij vooral gezocht werd naar nieuwe mogelijkheden in de diagnostica.

De Japanse autobouwer Toyota wil volgend jaar 8,65 miljoen wagens bouwen. Daarmee zou de productie met 25 procent worden opgedreven tegenover het niveau van dit jaar. De autobouwer zou daarmee een nieuw record vestigen. Het oude record werd vier jaar geleden gevestigd, toen 8,53 miljoen exemplaren bouwde. Over twee jaar zou de productie nog verder opgedreven worden tot 9 miljoen exemplaren. De productie van dit jaar werd verstoord door de tsunami en aardbevingen die Japan hebben geteisterd. Daardoor zag Toyota zich in april genoodzaakt om verschillende van zijn fabrieken tijdelijk te sluiten. Alle productievestigingen zijn intussen weer operationeel, maar de recente overstromingen in Thailand hebben de levering van onderdelen opnieuw verhinderd.

Meer Nieuws

Friday, December 23, 2011

Canada weigert repatriëring driemaster Roald Amundsen

Canada overweegt om de driemaster Maud van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen aan te kopen. Dat heeft een woordvoerder van het Canadian Heritage Department bekend gemaakt. Het scheepswrak ligt op de bodem van Cambridge Bay in Nunavut, maar is gedeeltelijk boven de zeespiegel zichtbaar. De Canadese autoriteiten weigerden onlangs een exportvergunning aan de Noorse groep Asker Council, die het wrak wou repatriëren. De driemaster moest in Noorwegen het centrale element van een nieuw museum worden.

Het schip van Amundsen ligt al decennia in het water van Cambridge Bay aan het oostelijke einde van de beroemde Northwest Passage. De omwonenden verzetten zich tegen de repatriëring van de driemaster, die volgens hen een gedeelte van hun geschiedenis is geworden en een belangrijke toeristische attractie van het Canadese hoge noorden is geworden. De Noorse groep heeft gevraagd dat de weigering van de exportvergunning zou worden herzien. Dat zal wellicht in maart volgend jaar gebeuren.

Amundsen was de eerste Europese ontdekkingsreiziger en voer kort na de eerste wereldoorlog met de Maud door de Northeast Passage, zonder echter noordelijk genoeg te komen om de reis van oost naar west, met een mogelijke passage op de noordpool, te kunnen aanvatten. Nadat in het begin van de jaren twintig een tweede tocht vanuit de Beringstraat evenmin lukte, gaf de ontdekkingsreiziger zijn pogingen op. De Maud werd nadien verkocht aan het bedrijf Hudson's Bay Company en eindigde uiteindelijk als een dreigende winkel en het eerste radiostation van de regio.

Tachtig jaar geleden verdween de Maud onder water. Het wrak werd ruim twintig jaar geleden door Asker Council voor een symbolisch bedrag van één dollar gekocht. De groep kreeg ook een exportvergunning, maar die is inmiddels afgelopen.

Labels: , , ,

Chinese provincie Sichuan verhoogt minimumloon met bijna kwart

Het bestuur van de Chinese provincie Sichuan heeft beslist om het minimumloon vanaf begin volgend jaar met 23,4 procent op te drijven. Daarmee hoopt het provinciebestuur voldoende werknemers aan te trekken. De loonsverhoging moet werknemers toelaten om de snelstijgende levenskosten bij te houden. In de meeste andere provincies worden de lonen met 13 procent opgedreven, zoals door de Chinese regering werd geadviseerd. Verwacht wordt dat de Chinese minimumlonen tot het midden van het decennium jaarlijks met 13 procent zullen stijgen.

"Een groot tekort van werknemers in de Chinese steden hebben de voorbije twee jaar in vele provincies tot loonsverhogingen geleid," meldt de Britse omroep BBC News. "De zuidwestelijke provincie Sichuan is een belangrijke bron van migratie-arbeiders voor een hele reeks steden over heel China. Vooral de industriecentra aan de Chinese oostkust doen massaal beroep op werknemers uit Sichuan." De minimum maandlonen in Sichuan stijgen tot een bedrag tussen 130 dollar en 170 dollar.

In de grote industriestad Shenzhen, gelegen in de exportprovincie Guangdong, stijgen de minimumlonen met 15 procent. "Volgens een aantal analisten zullen de stijgende lonen ervoor zorgen dat China, dat voordien gekend stond omwille van zijn lage arbeidskost, zijn aantrekkingskracht als productiecentrum zal verliezen," merkt BBC News nog op. "Daarbij wordt volgens hen gekeken naar alternatieven zoals Vietnam, Bangladesh en Cambodja, waar de lonen nog altijd lager liggen."

Labels: ,

Cuba bouwt elektriciteitscentrale op suikerriet

In Cuba wordt een eerste elektriciteitscentrale op suikerriet in gebruik genomen. Op termijn moet biomassa op basis van suikerriet 30 procent van de totale energiebehoefte van de Cubaanse economie dekken. Dat heeft de Cubaanse staatskrant Granma gemeld. De centrale wordt gebouwd in de provincie Ciego de Avila, ongeveer vierhonderd kilometer ten oosten van de Cubaanse hoofdstad Havana en zou worden aangedreven door suikerriet en woudafval.

Onder meer zal er volgens de krant gebruik gemaakt worden van het marabu-hardhout, die een goede brandstof zou opleveren. "In eerste instantie is het de bedoeling om energie te genereren voor de suikerfabrieken," merkt een woordvoerder van de Cubaanse suikergroep Azcuba op. "Het streefdoel is om de productie van suiker en elektriciteit parallel op te drijven." Cuba lanceerde zes jaar geleden een grootschalig programma om zijn elektriciteitsnet uit te breiden en te moderniseren.

De Cubaanse overheid had daarbij onder meer de bouw van nieuwe generatoren voorzien, maar ook koesterde de regering plannen om miljoenen elektrische apparaten vervangen om de energie-efficiëntie aan consumptie-zijde op te drijven. Daarnaast werd ook een belangrijke modernisering van de elektriciteitsleidingen gepland. Die plannen werden echter in belangrijke mate gedwarsboomd door de economische crisis van drie jaar geleden.

Labels: , ,

Slaap niet meer bevorderend voor leervermogen bij ouderen

In tegenstelling tot jongeren halen ouderen uit een nachtrust geen positieve resultaten op het gebied van motoriek en leervermogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Massachusetts. Naarmate het individu ouder wordt, heeft volgens de Amerikaanse onderzoekers een nachtrust steeds minder positieve effecten op. Dat zou volgens hen te maken kunnen hebben met een mindere slaapkwaliteit van ouderen tijdens de tweede fase van de nachtrust.

Uit een onderzoek, waarbij aan zowel jongeren als ouderen een computerspel werd aangeleerd, bleek dat de jongste groep respondenten na een nachtrust een grotere vaardigheid verworven bleek te hebben. "Jongeren bleken na een onderbreking van twaalf uur met een inbegrepen nachtrust minder fouten te maken dan na een interval zonder slaap," voert onderzoeksleider Rebecca Spencer aan. "Bij ouderen bleek de nachtrust daarentegen geen enkele impact te hebben."

"Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat de slaap bij jongeren geen eenvormig proces vormt, maar bestaat uit een reeks van processen," merken de onderzoekers nog op. "Elk stadium vertegenwoordigt een andere functie voor de cognitieve mogelijkheden. Vermoed wordt dat tijdens de diepe slaap het geheugen voor de voorbije dag opnieuw wordt geactiveerd. In een latere fase wordt dat geheugen wellicht gekoppeld aan andere kennis, wat tot creatieve ideeën kan leiden en kan helpen bij het beslissingsproces."

Labels: , ,

Vereisten voor datingsite-partner worden snel opzij geschoven

Gebruikers van datingsites starten meestal met een lange lijst karaktervereisten voor een mogelijke toekomstige partner, maar wanneer het tot een echte ontmoeting komt, worden die idealen al snel opzij geschoven. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Northwestern University en de Texas A&M University. Dat is volgens de Amerikaanse onderzoekers de reden waarom sommige afspraken uiteindelijk tegenvallen, maar ook waarom het soms ook onverwacht kan klikken tussen mensen die op het eerste gezicht niet echt bij elkaar lijken te passen.

"Mensen hebben ideeën over de abstracte kwaliteiten die een romantische partner zou moeten hebben, maar wanneer het tot een persoonlijke ontmoeting komt, blijken die idealen heel flexibel gehanteerd te worden," voert onderzoeksleider Paul Eastwick, professor psychologie aan de Texas A&M University, aan. "Het komt er op neer dat het geheel groter is dan de som van de onderdelen. Het individu is nu eenmaal niet gemiddelde van al zijn karaktertrekken. Al die verschillende eigenschappen zeggen uiteindelijk weinig over de personaliteit als geheel."

"Het heeft geen zin om op basis van afzonderlijke karaktertrekken een geestesverwant te zoeken," voeren de onderzoekers nog aan. "Die afzonderlijke eigenschappen hebben eigenlijk niets te maken met de aantrekkingskracht tussen twee personen. Vele vragen die op datingsites worden gesteld genereren enkel tweedimensionale feiten, maar zeggen niets over de driedimensionale menselijkheid. Het gebeurt dan ook niet zelden dat mensen heel gelukkig zijn iemand ontmoet te hebben, al zou er op papier geen enkele kans op succes bestaan hebben."

Labels:

Twee op vijf adverteerders heeft geen idee over return sociale media

Bijna twee op vijf bedrijven hebben geen concrete gegevens over de return-on-investment van hun marketingcampagnes rond sociale media. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Econsultancy en BigmouthMedia. Daarnaast blijkt 26 procent toe te geven dat slechts de return-on-investment slechts van een beperkt aantal van hun projecten kan worden gegeven. Slechts 20 procent zegt minstens de helft van de return te kunnen berekenen. Dat betekent een daling met 6 procentpunten tegenover vorig jaar.

Er wordt aangegeven dat 41 procent van de respondenten geen enkele concrete cijfers kan geven over de return-on-investment, al betekent dat wel een daling met 1 procent tegenover het niveau van vorig jaar. Bij de respondenten die wel zicht hebben op de return, zijn de resultaten gemengd. Daarbij geeft 20 procent aan dat sociale media minder waardevol zijn dan andere marketing-activiteiten, tegenover 17 procent vorig jaar. Daarentegen zegt 19 procent dat sociale media een grotere waarde hebben dan andere platformen, tegenover 15 procent vorig jaar.

Ondanks de gemengde resultaten zegt 79 procent van de adverteerders volgend jaar zijn bestedingen in sociale media volgend jaar te zullen opdrijven. Daarnaast zegt 20 procent zijn bestaande budget te zullen handhaven, tegenover 16 procent dit jaar. Volgens 65 procent is het genereren van trafiek van de eigen website één van de drie meest belangrijke meetinstrumenten om de resultaten van sociale media te evalueren, gevolgd door merkbekendheid (34 procent) en engagement van de klant (33 procent). Het verhogen van de omzet daalde van 29 procent naar 15 procent.

Labels: ,

Ook Duitse adverteerders laten optimisme varen

Duitse adverteerders zijn minder geneigd om hun reclamebestedingen op te drijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Organisation Werbungtreibende im Markenverband (OWM), een organisatie die meer dan honderd Duitse adverteerders, reclamebureaus en mediagroepen vertegenwoordigt. Uit dat onderzoek bleek dat 47 procent van de adverteerders verwacht om volgend jaar zijn reclamebudgetten op te drijven. Vorig jaar werd daarbij een score van 56 procent opgetekend.

"De resultaten van het onderzoek weerspiegelen het moeilijke handelsklimaat waarmee vele bedrijven worden geconfronteerd," merken de onderzoekers op. "De moeilijkheden in de eurozone hebben een duidelijke impact op de reclame-sector." Uit het onderzoek bleek verder dat 22 procent van de respondenten rekent op een status-quo, tegenover 29 procent vorig jaar. Daarentegen zegt 31 procent te verwachten de budgetten te zullen terugschroeven. Vorig jaar was slechts 14 procent zijn reclamebestedingen te verlagen.

Er wordt aan toegevoegd dat slechts 10 procent van de respondenten verwacht dat de financiële omgeving volgend jaar zal verbeteren. Vorig jaar had nog 49 procent zich op dat gebied optimistisch uitgelaten. Daarentegen geeft 77 procent aan te verwachten dat het Duitse bruto binnenlandse product status-quo zou blijven. Die groep vertegenwoordigde vorig jaar slechts 46 procent van alle respondenten. De groep met pessimistische vooruitzichten over de economie is bovendien van 2 procent naar 13 procent gestegen.

Wel wordt opgemerkt dat 87 procent van de bedrijven aangeeft zijn investeringen in online reclame te willen opdrijven, tegenover 76 procent vorig jaar.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Slovenië met één stap tot een A1-niveau verlaagd. Het ratingbureau voegde eraan toe dat de rating van het land in de toekomst nog verder zou kunnen zakken. Voor de redenen voor de ratingverlaging verwijst Moody's onder meer naar de verslechtering van de financiële voorwaarden voor de Sloveense regering, veroorzaakt door de schuldencrisis in de eurozone. Slovenië was vier jaar geleden nog de snelstgroeiende economie van de eurozone, maar kreeg omwille van zijn afhankelijkheid van de eurozone tijdens de wereldwijde crisis van drie jaar geleden zware klappen. Twee jaar geleden kende de Sloveense economie een inkrimping van 8 procent. Het land stevent opnieuw af op een recessie.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is een standbeeld opgericht voor Steve Jobs, de overleden oprichter van het technologiebedrijf Apple. Jobs wordt in Boedapest geëerd wegens zijn steun aan de Hongaarse computerfirma Graphisoft ten tijde van het communisme. Gábor Bojár, oprichter van Graphisoft ontmoette Jobs in het midden van de jaren tachtig op een beurs in Duitsland en mocht daar zijn ontwerpsoftware presenteren op een computer van Apple. Het levensgrote standbeeld van Jobs staat in het Graphisoft Park, een complex met technische bedrijven. Eerder kwam het Hongaarse postbedrijf Magyar Posta met een gedenkblad en speciale postzegel van de oprichter van Apple.

Nederland verstrekt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een lening van 13,6 miljard euro. Samen met de bijdragen van andere eurolanden kan het Internationaal Monetair Fonds op die manier zwakkere landen in de eurozone te hulp schieten. De lening werd in het Nederlandse parlement goedgekeurd en zal door de Nederlandsche Bank worden verstrekt. De Nederlandse centrale bank krijgt daarvoor van de regering een staatsgarantie. Twee weken geleden werd tijdens een top van Europese leiders afgesproken 200 miljard euro beschikbaar te stellen aan het Internationaal Monetair Fonds. De eurolanden brengen daarbij een bedrag van 150 miljard euro aan.

Het Europese systeem van uitstootrechten kan ook opgelegd worden aan buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die in Europa actief zijn. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Daardoor kan de maatregel vanaf januari in werking treden. De Europese Unie besloot drie jaar geleden om de luchtvaartsector op te nemen in het systeem van uitstootrechten. Daardoor worden maatschappijen die Europese luchthavens aandoen vanaf januari volgend jaar verplicht om rechten te verwerven om hun uitstoot te dekken. Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen tekenden bij een Britse rechtbank protest aan. Daarbij werd aangevoerd dat de maatregel ingaat tegen het internationale gewoonterecht en de vrijmaking van het luchtverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten.

Microsoft en Nokia hebben de afgelopen maanden met het idee gespeeld om een gezamenlijk bod uit te brengen op het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), producent van de BlackBerry. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Over de resultaten van die plannen zijn geen details bekend. Ook webwinkel Amazon zou interesse getoond hebben in Research in Motion, maar het Canadese bedrijf zou een aanbod zelf hebben afgeslagen. Research in Motion staat al langere tijd onder druk, onder meer door concurrentie van Apple. Na de recente bekendmaking van teleurstellende kwartaalcijfers, kelderde het aandeel van het Canadese bedrijf. Waarnemers dringen aan op een drastische verandering of een verkoop.

De groep China Three Gorges heeft in de privatisering van de energiegroep Energias de Portugal (EDP) een participatie van 21,35 procent verworven. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,7 miljard euro verkregen. De biedingen van onder meer het Braziliaanse Eletrobras en de Duitse groep EON werden afgewezen. China Three Gorges wordt op die manier de grootste aandeelhouder van de Portugese energiegroep, ver voor het Spaanse Iberdrola (6,79 procent). De Portugese overheid beschikt op dit ogenblik nog een belang van 25 procent in de energiegroep, maar dat zal tot minder dan 4 procent teruggedrongen moeten worden. Tegen eind januari moet de privatisering rond zijn. De energiegroep is ongeveer 8,5 miljard euro waard. Ook andere overheidsbedrijven worden geprivatiseerd.

De Chinese autogroep Pang Da stopt met zijn hulppogingen aan Saab, in reactie op het bankroet van de Zweedse autobouwer. Dat heeft de Chinese onderneming bekend gemaakt. Er werd aan toegevoegd dat Pang Da alle mogelijke stappen zal ondernemen om een toegekende lening van 45 miljoen euro terug te krijgen. Om het Zweedse automerk uit het slop te trekken, had topman Victor Muller van moederbedrijf Swedish Automobile oorspronkelijk de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da bereid gevonden om Saab over te nemen. Het Amerikaanse General Motors, nog altijd aandeelhouder van Saab, sprak echter een veto uit tegen die transactie.

Het Amerikaanse ministerie van justitie gaat onder voorwaarden akkoord met de voorgenomen fusie tussen de beursexploitanten NYSE Euronext en Deutsche Börse. NYSE Euronext en Deutsche Börse zijn al maanden bezig met hun fusie, waarmee een bedrag van 9 miljard dollar is gemoeid. De Amerikaanse justitie wil dat een dochterbedrijf van Deutsche Börse een belang verkoopt in Direct Edge, een volledig elektronisch handelsplatform. Volgens NYSE Euronext is met het ministerie afgesproken dat Deutsche Börse tenminste twee jaar de tijd heeft, na de afronding van de fusie, om het belang in Direct Edge te verkopen. International Securities Exchange, een dochter van Deutsche Börse, heeft sinds drie jaar een belang van 31,54 procent in Direct Edge.

De rente op Spaanse obligaties op tien jaar is tijdelijk weer onder de 5 procent gezakt. Dat is het laagste peil sinds oktober en wijst op een zekere kalmte op de obligatiemarkt. De rente op tienjarig staatspapier daalde daarbij tot 4,993 procent. De Spaanse rentes gingen onder het niveau werd bereikt na de jongste Europese top die met oplossingen moest komen voor de schuldencrisis. Half november bedroeg de rente nog 6,8 procent. De Europese obligatiemarkt plukt de vruchten van de operaties van de Europese Centrale Bank, die recent fors meer overheidsobligaties opkocht van eurolanden met problemen. De rente is inmiddels weer gestegen tot 5,26 procent.

De kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de kredietrating van Hongarije verlaagd tot de zogenaamde rommelstatus. Het is al de tweede afwaardering van de Hongaarse rating in één maand tijd. Vorige maand had ook sectorgenoot Moody's al de Hongaarse kredietstatus tot rommel verklaard. De afwaardering dreigt de Hongaarse banksector verder onder druk te zetten. Hongarije heeft van alle Oost-Europese landen de hoogste schuldgraad en de zwakste economische vooruitzichten. Aan de nieuwe rating werden ook negatieve vooruitzichten gekoppeld. Een mogelijke verdere verlaging wordt daardoor niet uitgesloten geacht. Recent werden gesprekken tussen het Internationaal Monetair Fonds en Hongarije stopgezet.

Steve Jobs, de gewezen topman van het technologiebedrijf Apple, krijgt postuum de Trustees Grammy Award. Jobs wordt daarbij geroemd omwille van de uitzonderlijke bijdragen die hij als een niet-performer aan de muziekindustrie heeft bijgedragen. Apple maakte de mp3-speler populair met de iPod en lanceerde met iTunes de meestgebruikte methode van wereldwijde muziekverdeling. Daarnaast ontwikkelde Apple een aantal softwarepakketten waarmee muzikanten vrij goedkoop en makkelijk muziek kunnen opnemen. Daarnaast krijgen ook George Jones, Diana Ross, Glen Campbell en de overleden Gil Scott Heron een award voor hun hele muzikale carrière.


De Italiaanse economie is tijdens het derde kwartaal van dit jaar zoals verwacht gekrompen met 0,2 procent. Dat heeft het Italiaanse statistiekbureau Istat bekend gemaakt. Het gaat om de eerste inkrimping sinds twee jaar. Tijdens het tweede kwartaal was er nog een groei met 0,3 procent van het bruto binnenlands product geregistreerd. Volgens de Italiaanse regering stevent het land af op een recessie. Rome rekent voor volgend jaar op een inkrimping van het bruto binnenlandse product met 0,4 procent. Onder leiding van Mario Monti voert de Italiaanse regering momenteel een belangrijk bezuinigingsprogramma door. Die maatregelen waren nodig om uit het vizier van de financiële markten te geraken.

In Griekenland hebben ook de begrafenisondernemers zich bij het protest tegen de besparingsmaatregelen van de regering aangesloten. De sector hield daarbij optochten met honderden lijkwagens in de hoofdstad Athene en de havenstad Thessaloniki. De begrafenisondernemers protesteerden met hun acties met de extra belastingen die ze vanaf volgend jaar op hun lijkenwagens moeten betalen. Tot nog toe golden lijkwagens in Griekenland fiscaal als bedrijfsvoertuigen. Vanaf volgend jaar gelden ze echter als privé-luxewagens, waardoor de belasting zal verzesvoudigen. Dat kan voor vele eigenaars echter de dood van hun onderneming betekenen. Om de staatskas te spijzen, besloot de Griekse regering om allerlei noodbelastingen in te voeren voor diverse bevolkingscategorieën.

Begin volgend jaar is het precies één decennium geleden dat de Europeanen voor het eerst met eurogeld konden betalen. Er wordt een speciale munt van 2 euro geslagen om de Europese eenheidsmunt te vieren.De zeventien eurolanden brengen daarbij in totaal negentig miljoen herdenkingsmunten op de markt. Het ontwerp is van de hand van de Oostenrijker Helmut Andexlinger. Hij won een online competitie waaraan bijna 35.000 mensen deelnamen. Een woordvoerder van de Europese Commissie stelde dat ruim 330 miljoen Europeanen in verschillende opzichten van de eenheidsmunt profiteren. Daarbij wordt onder meer gewezen op de historisch lage rentevoeten voor het aankopen van een huis of auto, de afschaffing van wisselkoersen en de gemakkelijker prijsvergelijkingen.

Het Russische Rosneft is voortaan het grootste olieconcern ter wereld, waarmee het Amerikaanse ExxonMobil naar de tweede plaats wordt verdreven. Rosneft produceerde in de eerste negen maanden van dit jaar 88,6 miljoen ton olie, terwijl ExxonMobil het op 87 miljoen ton hield. Rosneft produceert ongeveer 2,34 miljoen vaten per dag, tegenover 2,33 miljoen vaten voor ExxonMobil. De productie bij Rosneft is in de voorbije negen maanden met 2,9 procent gestegen, vooral dankzij Iouganskneftegaz, een onderdeel van het vroegere Joekos. De productie van Iouganskneftegaz is de voorbije vijf jaar met 30 procent gestegen. De Russische energiegroep Joekos werd zeven jaar geleden ontmanteld. Topman Mikhaïl Khodorkovski werd wegens fraude veroordeeld.

Meer Nieuws

Thursday, December 22, 2011

Brein slaat woorden op in een visuele bibliotheek

Vaardigde lezers kunnen woorden aan een lichtsnelheid herkennen omdat ze het woord ergens in een visuele bibliotheek hebben opgeslagen. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Georgetown University. De resultaten spreken de eerdere theorieën tegen dat het menselijk brein de klanken van het woord uitzendt elke keer dat het wordt opgemerkt. De onderzoekers stellen dat hun bevindingen uiteindelijk moeten kunnen helpen om leesstoornissen, zoals dyslexie, aan te pakken.

"Eens men een woord heeft geleerd, wordt het in een exclusieve visuele bibliotheek in de hersenen geplaatst," merkt Laurie Glezer, onderzoeker aan het Laboratory for Computational Cognitive Neuroscience van de Georgetown University, op. "Dat visuele beeld biedt het individu de mogelijkheid om snel en efficiënt woorden te herkennen, zoals bij vaardige lezers kan worden opgemerkt. Dit gegeven kan verklaren waarom mensen met dyslexie trager en moeilijker lezen."

Glazer vermoedt dat mensen met dyslexie er niet in slagen om een duidelijk visueel beeld te creëren van de woorden die ze eerder zijn tegengekomen. "Deze mensen kunnen niet profiteren van het snelle verwerken van woorden dat door de visuele bibliotheek wordt mogelijk gemaakt," merkt ze op. "Maar misschien wordt het in de toekomst mogelijk om kinderen met dyslexie te helpen om een meer verfijnde visuele bibliotheek op te bouwen."

Labels: , ,

Applicatie moet Indiase vrouwen beschermen tegen aanranding

In India is een mobiele applicatie gelanceerd die vrouwen moet beschermen tegen seksuele aanvallen. De FightBack-applicatie van de Indiase organisatie Whypoll biedt de slachtoffers de mogelijkheid om met één enkele toets van hun mobiele telefoon onmiddellijk vrienden of familie te verwittigen wanneer ze zich bedreigd voelen. De applicatie verstuurt een noodboodschap via tekstberichten, email en het sociale netwerk Facebook. Eens de noodfunctie is geactiveerd, kunnen de ontvangers de locatie van de verzender met satellietnavigatie bepalen en ter hulp snellen.

"De stad Delhi is altijd al een onveilig gebied geweest, maar de situatie wordt steeds erger," merkt Shweta Punj, mede-oprichter van Whypoll, tegenover het persbureau AFP op. "Vrouwen voelen zich niet meer op hun gemak op straat. Daarom besloot ik iets te doen aan de dreiging van geweld." Delhi staat helemaal bovenaan op de lijst met onveilige Indiase steden voor vrouwen. Het voorbije jaar werden er 489 verkrachtingen gemeld. Het jaar voordien was er sprake van 459 verkrachtingen.

De snelle economische groei van India heeft nieuwe mogelijkheden geboden voor vrouwen, maar velen worden op weg naar het werk lastig gevallen of gebrutaliseerd. Uit onderzoek blijkt dat 45 procent van de Indiase vrouwen na zonsondergang niet meer alleen op straat durft. Bovendien zegt 65 procent angst te hebben om het openbaar vervoer te nemen. De nieuwe applicatie kan worden gebruikt voor een bedrag van 1,9 dollar per jaar. Tegen eind volgend jaar zou de applicatie beschikbaar moeten zijn in tien Indiase steden.

Labels: , ,

Landen met meer fastfood hebben ook groter obesitas-probleem

Landen met een hogere densiteit van fastfood-restaurants worden met een groter obesitas-probleem geconfronteerd dan regio's met een mindere dekking. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. De onderzoekers merken op dat het resultaat ook blijft gelden wanneer rekening gehouden wordt met andere factoren, zoals inkomen, inkomens-ongelijkheid, stadswijk of het gebruik van motorvoertuigen en internet.

In de Verenigde Staten worden gemiddeld 7,52 fastfood-restaurants per 100.000 inwoners geteld. De Amerikaanse obesitas-niveaus liggen op 31,2 procent voor mannen en 33,2 procent voor vrouwen. In Canada kunnen vergelijkbare cijfers worden opgetekend. In Japan worden daarentegen slechts 0,13 fastfood-restaurants geteld per 100.000 inwoners. De obesitas-niveaus liggen er op 23,2 procent voor mannen en 22,9 procent voor vrouwen. Ook Noorwegen zit ongeveer in diezelfde klasse.

Het is volgens de onderzoekers geen toeval dat dat landen met de hoogste obesitas-niveaus en de grootste densiteit aan fastfood-restaurants ook de speerpunt van de vrije markt uitmaken, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada, in vergelijking met een landen met een meer geregeld beleid, zoals Japan en Noorwegen. "Het debat rond de obesitas-problematiek is teveel gericht op het individu en negeert de grote krachten in de maatschappij die wereldwijd het gedrag bepalen."

Labels: ,

Muziek schadelijker geluidsbron dan openbaar vervoer

In het verleden werden werkplaatsen vaak de bron genoemd van schadelijke geluidsniveaus, maar uit onderzoek van de University of Michigan is gebleken dat het geluid van mp3-spelers en stereo-installaties inmiddels de werkomgeving heeft overvleugeld. De onderzoekers stellen dat inmiddels negen op de tien stadsbewoners aan geluidniveau's worden blootgesteld die schadelijk zijn voor de gezondheid. De invloed van mp3-spelers en stereo blijft zelfs behouden wanneer die apparaten slechts een klein gedeelte van de totale blootstelling aan geluid vertegenwoordigen.

"De resultaten van het onderzoek zijn verrassend," merkt onderzoeker Rick Neitzel, professor aan de School of Public Health en het Risk Science Center van de University of Michigan, op. "Men zou kunnen verwachten dat het geregeld gebruik van bussen en treinen, samen met professionele activiteiten, de belangrijkste oorzaak zouden zijn van onaanvaardbare geluidsniveaus." Uit het onderzoek bleek echter dat slechts één op de forenzen met overdreven geluidsniveaus wordt geconfronteerd.

Wanneer echter de totale blootstelling aan geluid vanuit alle mogelijke bronnen over een heel jaar werd bekeken, blijken 90 procent van de betrokken forenzen aan schadelijke niveaus blootgesteld te zijn. In de groep die geen gebruik maakt van het openbaar vervoer is dat 87 procent. "Het overschrijden van de limieten is vooral toe te schrijven aan mp3-spelers en stereo-installaties," voeren de onderzoekers nog aan. "Bij meer dan twee op drie mensen vormt muziek de belangrijkste bron van geluidshinder."

Labels: ,

Kerstinkopen hebben gunstige impact op gezondheid

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat de structuur van de bloedvetten wordt gewijzigd, waarmee het lichaam de stoffen gemakkelijker kan verwijderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Institute of Cardiovascular and Medical Sciences in Groot-Brittannië. Daarbij wordt opgemerkt dat dertig minuten lichaamsbeweging het aantal vetpartikels (lipids) in het bloed gedurende één of twee dagen doet afnemen. Het is echter nog onduidelijk hoe het proces werkt.

"Uit het onderzoek bleek dat lichaamsbeweging de productie van lipids weliswaar niet vertraagt, maar wel de afbraak in de bloedstroom bevordert," merkt onderzoeksleider Jason Gill op. "De lipids in het bloed zijn afkomstig van de geconsumeerde voeding en van de lever, die de vetopslag in cirkulerende lipids kan omvormen. Lipids zijn noodzakelijk voor het lichaam, maar hoge concentraties van bepaalde types in de bloedsomloop kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid."

"Omdat het effect van de lichaamsbeweging ongeveer twee dagen aanwezig blijft, is het noodzakelijk om geregeld fysieke activiteiten te ondernemen om het voordeel zo groot mogelijk te maken," merkt Jason Gill nog op. " Professor Jeremy Pearson, directeur bij de British Hearth Foundation, stelt dan ook dat vooral tijdens culinair overladen periodes zoals de kersttijd lichaamsbeweging van groot belang is. Op dat gebied kunnen de kerstinkopen als activiteit volgens Pearson al een belangrijke hulp vormen.

Labels: ,

Canada hoopt op exploraties zeldzame aardmetalen

De Canadese economie hoopt in belangrijke mate te kunnen profiteren van de beslissing van de Chinese overheid om de export van zeldzame aardmetalen, die onder meer gebruikt worden in hightech-gadgets, gevoelig terug te schroeven. Canada hoopt in zijn ondergrond belangrijke voorraden zeldzame aardmetalen te hebben. Volgens de Quebec Mining Association is al een belangrijke groep jonge mijnbedrijven gestart met exploraties. De federatie denkt dat Canada zou kunnen starten met de uitvoer van de producten.

"China produceert op dit ogenblik bijna 95 procent van de zeldzame aardmetalen die worden gebruikt in mobiele telefoons, hybride wagens, windturbines, televisie, mp3-spelers, computers en een brede reeks andere toestellen," voert het persbureau AFP aan. "De beslissing van China om de export gevoelig terug te schroeven heeft wereldwijd een zoektocht naar nieuwe vindplaatsen van de zeldzame aardmetalen op gang gebracht. Iedereen is gestart met een zoektocht naar de aardmetalen." Ook Australië en de Verenigde Staten hopen producent van zeldzame aardmetalen te kunnen worden.

"Het gaat om een totaal nieuwe sector, wat de nodige problemen kan opleveren," voert Michel Jebrak, specialist minerale grondstoffen aan de University of Quebec, aan. "De sector is de jongste jaren geëxplodeerd, maar kan even snel opnieuw instorten." Inmiddels zouden er tientallen exploratie-projecten zijn opgestart. Eén vierde van die sites bevindt zich in Canada. De voorraad aardmetalen in de aardkorst is groot genoeg, maar die sites zijn zeer versnipperd en omvatten zelden economisch exploiteerbare concentraties.

Labels: ,

Hiphop mogelijk platform voor aanleren van taal

Hiphop-muziek vormt een uitstekend platform om een taal aan te leren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Alberta naar het taalgebruik in hiphop-muziek. De Canadese onderzoekers stelden vast dat het aantal hiphop-muzikanten dat door de consumenten werd beluisterd, bepalend was voor de vertrouwdheid van de betrokkenen met specifieke woorden en uitdrukkingen die in de sector worden gebruikt en die niet als mainstream worden bestempeld, zoals hiphop-aanwijzingen voor vrienden (road dog) of kapitaal (guap).

De onderzoekers stelden ook vast dat de respondenten meer geneigd waren om een vocabularium te beheersen indien de hiphop-muzikanten van hun voorkeur het woord in hun songteksten gebruikten. "Dat effect bleef zelfs gelden wanneer ook andere bepalende factoren - zoals demografie, de algemene kennis van de popcultuur en de totale muziekvoorkeuren - in de resultaten werden verrekend," voeren de onderzoekers aan.

"Het meeste onderzoek rond het aanleren van een vocabularium op basis van media-blootstelling richt zich op kinderen en anderstaligen," merken de onderzoekers op. "Het onderzoek naar het leerproces van adolescenten bij het aanleren van een vocabularium door een vrijwillige blootstelling aan muziek, brengt een aantal nieuwe aspecten van het taalonderwijs naar voor en houdt rekening met de intenties en motivaties van de leerlingen. De structuuropbouw van het vocabularium kan daarbij een cruciaal onderdeel vormen."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De financiële groep Bank of America moet 335 miljoen dollar betalen omdat dochterbedrijf Countrywide zich het voorbije decennium schuldig heeft gemaakt aan discriminatie. Dat heeft het Amerikaanse minister van justitie beslist. De financiële instelling liet volgens het ministerie klanten van Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse afkomst gedurende een periode van vier jaar hogere rentes betalen voor hypotheken dan andere bevolkingsgroepen. In totaal zouden 200.000 klanten zijn getroffen. Het bedrijf stemde in met een schikking. De gedupeerden krijgen een schadevergoeding van de bank, die tijdens de bewust periode een winst maakte van bijna 7 miljard dollar.

Oliemaatschappij British Petroleum doekt na veertig jaar zijn afdeling voor zonne-energie op. De beslissing is opmerkelijk nu concurrenten volop investeren in de technologie. Het Britse concern zegt echter dat de technologie niet langer winstgevend is. De aanhoudende internationale economische uitdagingen hebben de zonnesector volgens het bedrijf ernstig getroffen, waardoor het moeilijk zou zijn geworden om op lange termijn winst te maken. British Petroleum had de productie van zonnepanelen al twee jaar geleden al stopgezet en investeerde steeds minder in de activiteiten. De maatschappij wil nu ook haar aandeel in zonneprojecten in onder meer Italië, Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten van de hand doen.

Noorwegen is bereid om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een bedrag van 7 miljard euro te lenen. Dat heeft de Noorse premier Jens Stoltenberg gezegd. Noorwegen wil op die manier helpen de Europese en globale economie te stabiliseren. De lening moet ervoor zorgen dat het Internationaal Monetair Fonds voldoende geld in kas heeft om de crisislanden te helpen. Volgens Stoltenberg zal de lening van 55 miljoen kronen ook de Noorse economie en jobs ten goede komen. Op de voorbije Europese top van 8 en 9 december werd beslist om in totaal 200 miljard euro in het Internationaal Monetair Fonds te pompen. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, die echter wel afnemer is van het merendeel van de Noorse uitvoer.

Het Britse telecombedrijf British Telecom heeft het internetbedrijf Google in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd wegens patentinbreuken. Google zou met zijn besturingssysteem Android en de diensten Google Maps en Google Music zes patenten van het Britse bedrijf schenden. Google stelt dat de klacht ongegrond is en voert aan zich krachtig tegen de aantijgingen te zullen verdedigen. Een groot deel van de betwiste patenten omschrijft diensten die ook andere bedrijven dan Google bieden. Het is echter niet duidelijk of British Telecom ook andere bedrijven zal aanklagen. Inmiddels wordt Google door zes bedrijven aangeklaagd. Ook Apple, Oracle, Microsoft, eBay en Gemalto hebben tegen het internetbedrijf klachten lopen wegens patentinbreuken.

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T begraaft zijn overnamebod van 39 miljard dollar voor het Amerikaanse filiaal van Deutsche Telecom. AT&T kon de Amerikaanse antikartelautoriteiten niet overtuigen dat het ervoor kon zorgen dat de impact van de overname van T-Mobile USA op de markt kon beperken. Om een maandenlange juridische strijd te vermijden, kwam AT&T met Deutsche Telecom overeen het bod te laten vallen. Helemaal onverwacht komt de beslissing echter niet. AT&T legde vorige maand immers nog een provisie aan van 4 miljard dollar voor een eventuele mislukking van de overname. AT&T zou na de overname samen met Verizon 75 procent van de markt en 90 procent van de winst in handen krijgen. AT&T zal nu aan T-Mobile een afgesproken boete van 3 miljard dollar betalen.

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft zijn Amerikaanse concurrent Apple in Duitsland beticht van vier nieuwe patentschendingen. Eén van de klachten heeft betrekking op het gebruik van emoticons of smileys. Samsung is in Duitsland al verwikkeld in een juridisch gevecht met Apple, maar de nieuwe klachten worden volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf ingediend in een afzonderlijk dossier. De vorige zaak, die werd ingeleid in april, gaat over patentschendingen rond de telecommunicatiestandaard voor standaarden voor mobiele telefonie van de derde generatie. Van de vier nieuwe klachten houden er twee verband met standaarden, terwijl de andere twee betrekking hebben op nuttige toepassingen.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de voorbije week voor een bedrag van 3,361 miljard euro aan overheidsobligaties opgekocht van eurolanden met problemen. Dat is beduidend meer dan de week voordien, toen voor een totaal van 635 miljoen euro aan overheidsobligaties werd opgekocht. Toen was er echter wel sprake van een bijzonder beperkte opkoop. De Europese Centrale Bank begon in de lente van dit jaar Grieks staatspapier op te kopen en sinds afgelopen zomer slaat ze ook Italiaans en Spaans papier in. Het totaalbedrag is ondertussen al opgelopen tot meer dan 211 miljard euro. De instelling maakt geen verdere details bekend over de landen waarvan obligaties worden gekocht.

De Spaanse kledingketen Zara, onderdeel van de groep Inditex, moet een boete van 1,8 miljoen dollar betalen na de vaststelling dat in Brazilië slavernijpraktijken waren aangetroffen bij toeleveranciers van het bedrijf. In augustus kreeg Zara nog een boete van 10,7 miljoen dollar opgelegd, maar de groep slaagde erin een vergelijk te bereiken met de Braziliaanse aanklagers. Aanvankelijk was Zara verantwoordelijk gesteld voor de arbeidsomstandigheden van de leveranciers, maar in de nieuwe schikking wordt aan Zara opgedragen om de controle op zijn toeleveranciers te verscherpen, zodat gelijkaardige misbruiken in de toekomst vermeden zouden kunnen worden

De Spaanse oliegroep Repsol heeft een samenwerking ondertekend met het concern Alliance Oil voor het ontginnen van olie en gas in Rusland. De twee bedrijven zetten hiervoor een joint-venture op met een waarde van 645 miljoen euro. Alliance Oil is gevestigd op de Bermuda-eilanden, maar is actief in Rusland en Kazachstan. In de joint-venture krijgt Alliance Oil een meerderheid van 51 procent. Repsol zelf heeft een belang van 3,5 procent in Alliance Oil. Het Spaanse olieconcern is ook al in Rusland aanwezig via een aandeel van bijna 75 procent in de groep Eurotek-Yugra. Musa Bazhaev, chief executive van Alliance Oil, merkt op dat zijn bedrijf vooral geïnteresseerd is in de expertise van Repsol in het winnen van zware olie.

Het Duitse technologieconcern Siemens heeft twee gewezen generaals uit het Amerikaanse leger aangeworven. Siemens hoopt daarmee meer kans te maken op contracten van de Amerikaanse overheid. Eén van de generaals is Stanley McChrystal, die tot juni vorig jaar de leiding had over de Amerikaanse missie in Afghanistan. McChrystal werd destijds ontslagen door Barack Obama vanwege kritiek op de Amerikaanse regering. De tweede topmilitair is de voormalige luitenant-generaal John Sylvester. Hij gaf onder meer leiding aan troepen tijdens de eerste Golfoorlog en tijdens diverse oorlogen in het Balkan-gebied. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste markt voor Siemens, dat vorig jaar één vijfde van de totale omzet uit Amerikaanse activiteiten haalde.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft een lening van 2,9 miljard euro voor Portugal goedgekeurd. Het gaat om de derde schijf van een hulppakket van 78 miljard euro dat het Internationaal Monetair Fonds samen met de Europese Unie in mei aan Portugal heeft toegekend. De Portugese regering heeft nu al 13,6 miljard euro ter beschikking gekregen. Het steunpakket en de besparingsmaatregelen hebben de Portugese economie echter nog niet uit de rode cijfers kunnen halen. Volgend jaar verwacht de Portugese regering opnieuw een inkrimping van het bruto binnenlands product. Inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie hebben Portugal al gewaarschuwd zich te richten op maatregelen om het begrotingstekort blijvend te verlagen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft vergevorderde plannen om een nieuwe televisiedienst te lanceren. Het bedrijf zou daarover al hebben gesproken met enkele grote mediabedrijven. Dat hebben een aantal bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Het nieuwe televisie-platform moet gebruikers onder meer de mogelijkheid bieden om programma's te kijken op tijden dat het hen uitkomt. Volgens de bronnen zou Apple ook bezig zijn met de ontwikkeling van een eigen televisietoestel. Steve Jobs, wijlen topman van Apple, gaf enkele weken voor zijn dood aan zijn biograaf Walter Isaacson al aan dat het bedrijf plannen had voor de televisie-markt.

De Amerikaanse retailketen Bi-Lo neemt zijn sectorgenoot Winn Dixie Stores over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 560 miljoen dollar. Twee jaar geleden zocht Bi-Lo - in een verder verleden nog eigendom van Ahold - nog bescherming tegen zijn schuldeisers. Bi-Lo kon een krediet van 260 miljoen dollar niet meer herfinancieren. Het bedrijf werd genoemd als een overnameprooi voor de Belgische groep Delhaize, maar gesprekken leiden uiteindelijk niet tot een overeenkomst omdat aandeelhouders en schuldeisers van de Amerikaanse keten hun veto stelden tegen de transactie. Eigenaar Lone Star Funds koos uiteindelijk voor een doorstart van de Amerikaanse retailketen.

De Japanse technologiegroep Olympus bereidt een kapitaalverhoging voor. Onder meer Sony, Fujifilm en Panasonic zouden bereid zijn in Olympus te investeren. Olympus verdoezelde tientallen jaren zijn verliezen, wat een schandaal veroorzaakte. Volgens een aantal bronnen zou Olympus voor 985 miljoen euro preferentiële aandelen uitgeven. Naast de Japanse overnamekandidaten zouden ook enkele Europese bedrijven in Olympus zijn geïnteresseerd, waaronder het Duitse Siemens. Maar of de kapitaalverhoging kan doorgaan, is nog geen uitgemaakte zaak. Alleen als het aandeel op de beurs van Tokio blijft noteren, kan de kapitaaoperatie plaatsvinden. Het is nog altijd mogelijk dat de Japanse beurstoezichthouder het aandeel schrapt, gezien de grootschalige problemen van Olympus.

Bij een grote brand in Rusland is de luchthaven Tsjeremsjanka, 35 kilometer ten noordwesten van de Siberische stad Krasnojarsk en ongeveer 4.100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Moskou, volledig platgebrand. Vermoedelijk als gevolg van een kortsluiting ontstond er een brand die uiteindelijk een oppervlakte van drieduizend vierkante meter verwoestte. Er was niemand in het luchthavengebouw toen het vuur uitbrak. De brand verspreidde zich volgens getuigen in minder dan vijf minuten. De wind en het open terrein werkten de snelle verspreiding in de hand. Het luchthavengebouw is volledig en onherstelbaar verwoest, maar de brandweer kon wel een vliegloods redden. Niemand raakte gewond. De luchthaven is vooral een draaischijf voor regionaal luchtverkeer.

Meer Nieuws

Wednesday, December 21, 2011

Apple blijft dominant met tablets en smartphones

Consumenten tonen nog altijd een grote interesse in de iPhone en iPad, wat betekent dat Apple, aanbieder van de apparaten, zijn dominantie op de markt van smartphones en tablets wellicht zal doorzetten. Dat is de conclusie van een rapport van de bank Morgan Stanley, die ervan uitgaat dat tijdens het vierde kwartaal van dit jaar in de Verenigde Staten tussen 31 miljoen en 36 miljoen iPhones zullen worden verkocht. Eerder had Morgan Stanley nog gewag gemaakt van 30 miljoen exemplaren.

Daarnaast blijkt dat tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar ongeveer 41 miljoen iPhones zullen worden verkocht. Dat is 13 miljoen exemplaren meer dan de originele projecties van Morgan Stanley. Over het hele jaar wordt een verkoop van 190 miljoen iPhones naar voor schoven. Dat aantal ligt 56 miljoen eenheden boven de eerdere ramingen van de bank. De onderzoekers noemen het frappant dat er tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar een grotere interesse zou zijn in iPhones dan tijdens de kerstperiode.

De resultaten over de iPad zijn volgens Morgan Stanley echter nog verrassender. Op dit ogenblik hebben 8 procent van de Amerikanen een tablet in bezit. Het onderzoek toont echter aan dat 27 procent van plan is om een exemplaar te kopen. "Zelfs wanneer Apple 4 procent marktaandeel zou moeten afstaan aan de nieuwe Kindle Fire van Amazon, zouden er volgend jaar wereldwijd nog altijd 81 miljoen iPads worden verkocht," stippen de onderzoekers aan. Eerder had Morgan Stanley gewag gemaakt van 52 miljoen exemplaren, waaronder 20 miljoen eenheden op de Amerikaanse markt.

Labels: , ,

Britse Asos meest getalenteerde digitale modeverkoper

In de retailsector maakt de Britse online modeverkoper Asos het meest efficiënt gebruik van digitale media op Europese consumenten aan te trekken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de denktank L2 naar de digitale activiteiten van retailers, zoals merkensites, digitale marketing, sociale media en activiteiten op mobiele platformen en tablets. Asos realiseerde een eindtotaal van 156 punten, dankzij het gebruik van Facebook-commerce, de link tussen YouTube en zijn website en blogs en het opzetten van een consumer-to-consumer markt.

"Asos biedt ook aankoop-mogelijkheden aan voor mobiele telefoons, heeft een speciale Twitter-feed voor klantendiensten en organiseerde op Skype zelfs een persoonlijke stijladvies-campagne," merken de onderzoekers op. De Zweedse keten Hennes & Mauritz (H&M) eindigt met 148 punten op een tweede plaats, dankzij de ontwikkeling van activiteiten op GooglePlus, het hoogste aantal volgelingen op Twitter en het grootste aantal hits op YouTube. Ook heeft het bedrijf op zijn website een virtuele kleedkamer ingericht.

Het online fashion-commerce bedrijf Net-a-Porter eindigt als derde, gevolgd door de Franse modegroep Sephora. "Deze vier bedrijven zijn de enige aanbieders die met hun online activiteiten echt in slagen om een verschil te maken," voeren de onderzoekers nog aan. "Nog veertien andere bedrijven - waaronder het Franse Lacoste en het Italiaanse Diesel - hebben intensief gebruik gemaakt van digitale mogelijkheden." In het algemeen bleken Britse merken gemiddeld de hoogste scores te halen (122 punten), gevolgd door Spaanse merken (104 punten) en Franse concurrenten (87 punten).

Labels:

Amerikanen hebben meer vertrouwen in financiële coöperaties

Het verschil tussen het vertrouwen in coöperatieve financiële initiatieven en de banken is bij de Amerikaanse bevolking dit jaar gevoelig toegenomen. Dat is de conclusie van een rapport van de American Customer Satisfaction Index (ACSI). Daarbij wordt opgemerkt dat het vertrouwen in de coöperatieven op dit ogenblik een score haalt van 87 punten op een totaal van honderd. Dat betekent een stijging met bijna 9 procent tegenover hetzelfde tijdstip. Daarentegen daalde het vertrouwen in de banken met 1,3 procent tot 75 punten.

Bij de vier grote Amerikaanse banken bleef het vertrouwen in Wells Fargo voor het derde jaar op rij status-quo op 73 punten. Citigroep liet echter een stijging met 6 procent optekenen en komt nu ook op 73 punten. JP Morgan Chase liet een stijging met 4,5 procent tot 70 punten optekenen. Bank of America bleef status-quo op 68 punten. Bij de kleine banken werd weliswaar een terugval met 1 procent opgetekend, maar met een score van 79 punten scoren zij op het gebied van vertrouwen gevoelig beter dan de grote banken.

De tevredenheid met aanbieders van levensverzekeringen bleef status-quo op 80 punten, waarbij de kleine aanbieders hun score van 81 punten naar 82 punten opdreven. Daarna volgt Northwestern Mutual met een stijging van 80 punten naar 81 punten, gevolgd door New York Life en Prudential, die elk een stijging met 3 procent tot respectievelijk 80 punten en 79 punten. MetLife daalde daarentegen van 78 punten naar 77 punten. Bij schadeverzekeraars werd een stijging met 3,8 procent opgetekend tot een historisch record van 83 procent, vooral te danken aan de kleinere aanbieders.

Bij de ziekteverzekeraars werd daarentegen een daling met 1 punt tot 72 punten.

Labels: , ,

Veiligheid in Britse radiostad Ambridge laat te wensen over

Het leven in Ambridge, in het fictieve dorp uit het beroemde Britse radiofeuilleton, gaat met grote risico's gepaard. Het risico op een overlijden als gevolg van een ongeval ligt er gevoelig hoger dan het reële nationale gemiddelde. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Britse arts en auteur Rob Stepney, die wou bekijken of het radiofeuilleton dichter bij het echte leven staat dan de soaps op televisie. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de personages uit de Britse televisiereeksen Coronation Street en East Enders een groter overlijdensrisico hebben dan bomexperts en autopiloten.

"De mortaliteit in Ambridge ligt iets lager dan het nationale Britse niveau," merkt de British Medical Journal op. "Personages die geen slachtoffer worden van een ongeval hebben een goede kans om een lang leven te leiden." Over een periode van twintig jaar registreerde de onderzoeker in Ambridge vijftien overlijdens, waarvan negen mannen en zes vrouwen. Dat betekent bij mannen een mortaliteit van 7,8 overlijdens op duizend inwoners, tegenover 8,5 overlijdens in de algemene bevolking. Bij de vrouwen ging het om 5,2 doden in Ambridge tegenover 5,8 overlijdens op nationaal niveau.

De veiligheid in Ambridge moet volgens Stepney echter tot bezorgdheid leiden. "In Ambridge lopen de mannen 27 procent kans om door een ongeval of zelfmoord te overlijden, tegenover 4 procent in de algemene bevolking," voert hij aan. De vijftien doden werden op twintig jaar tijd onder 115 personages gecompenseerd door drie geboortes. Ambridge komt daarbij aan 5,6 geboortes per duizend inwoners, tegenover 11,4 geboortes op nationaal vlak. Algemeen stelt Stepney dat het leven in Ambridge relatief veilig is, op voorwaarde dat men ongevallen kan vermijden.

Labels: , , ,

Sommig speelgoed blijft te luid voor kinderoren

Consumenten moeten opletten met de aankoop van luid speelgoed voor hun kinderen. Dat zeggen onderzoekers van de afdeling otolaryngologie aan de University of California. Uit metingen is volgens de onderzoekers immers gebleken dat de tien luidste speeltuigen een niveau van 90 decibel overschreden, terwijl verscheidene objecten de grens van 100 decibel overschreden. Dat komt overeen met het geluid van een kettingzaag, een metrostel of een grasmaaier.

"In het algemeen is speelgoed veilig wanneer het op de correcte manier wordt gebruikt," voert Hamid Djalilian, professor otolaryngologie aan de Amerikaanse universiteit, aan. "Er zouden echter problemen kunnen ontstaan wanneer de kinderen het speelgoed te dicht tegen hun oren houden. Kinderen zijn heel gevoelig voor luide en hoge tonen. Helaas is het gehoorverlies wegens schade omwille van geluid permanent en niet herstelbaar."

De American Academy of Otolaryngology voert aan dat een onbeschermde blootstelling aan geluid van meer dan 85 decibel gedurende een langere tijd tot een gehoorstoornis kan leiden. "Dat heeft met twee factoren te maken," merkt professor Djalilian op. "Hoe hoger het aantal decibels, hoe minder lang het duurt vooraleer er gehoorschade wordt aangericht." Een aantal speelgoedwagens uit de reeks Road Rippers van producent ToyState bleken een geluidsniveau van 108 decibel te halen.

Labels: , ,

Rijkdom betekent jaarinkomen van minstens 150.000 dollar

Met een inkomen van 150.000 dollar per jaar of een vermogen van 1 miljoen dollar zouden Amerikanen zich tot de rijke bevolkingscategorie rekenen. Dat is de conclusie van een enquête van het onderzoeksbureau Gallup. Met een inkomen van 150.000 dollar per jaar behoort men volgens de zakenkrant The Wall Street Journal ongeveer tot de 10 procent Amerikanen met het hoogste verdiensten. Eerder had de Amerikaanse president Barack Obama gezegd dat men met een inkomen van 250.000 dollar per jaar tot de rijke klasse behoorde. Hij werd toen door de republikeinen weggehoond.

Anderzijds blijkt dat 30 procent van de Amerikanen zich ook met minder dan 100.000 dollar per jaar rijk zou noemen, met inbegrip van een groep van 18 procent die een bedrag van 60.000 dollar al voldoende vond. Daarentegen zou 15 procent een inkomen van minstens 1 miljoen dollar noodzakelijk achten om zich rijk te noemen. In de grote steden is een bedrag van 200.000 dollar nodig om zich tot de rijke bevolkingsgroep te rekenen. Dat is dubbel zoveel dan in de kleinere steden en het platteland.

Ook blijken Amerikaanse mannen gemiddeld een jaarinkomen van 150.000 dollar als een minimumgrens te zien voor rijkdom. Bij vrouwen is dat 100.000 dollar. Gallup merkt op dat de grens van de minimum-vereiste voor rijkdom ook wordt opgedreven naarmate het inkomen en het vermogen stijgt. "Rijkdom is dan ook duidelijk een relatief begrip," wordt er aangevoerd. Volgens 14 procent is er minstens een vermogen van 5 miljoen dollar nodig om tot de rijke bevolkingsgroep te behoren.

Labels:

Duidelijke vertraging in Amerikaanse reclamebestedingen

De Amerikaanse reclamebestedingen kennen duidelijk een vertraging. Grote adverteerders beginnen onder invloed van de moeilijke economische omstandigheden conservatiever om te gaan met hun budgetten. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Kantar Media. Daarbij wordt opgemerkt dat de Amerikaanse reclamemarkt tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een hoogte bereikte van 104,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het derde kwartaal was er echter nog slechts een groei met 0,4 procent.

"Het voorzichtig optimisme voor de reclamemarkt aan het begin van dit jaar heeft plaats gemaakt voor een steeds groeiende aarzeling," merken de onderzoekers op. "Tijdens het eerste kwartaal werd nog een groei met 4,1 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het tweede kwartaal was die toename al teruggevallen tot 2,8 procent." Opgemerkt wordt dat vooral de grote adverteerders hun budgetten hebben beperkt. Bij de tien grootste adverteerders werd tijdens het derde kwartaal een terugval met 1,4 procent geregistreerd.

Bij Procter & Gamble, producent van consumptiegoederen en de grootste adverteerder op de Amerikaanse markt, werd een daling met 5,6 procent opgetekend. General Motors, Verizon Communications en News Corporation - die eveneens tot de tien grootste adverteerders van de Verenigde Staten behoren - werden zelfs inkrimping van minstens 10 procent gemeld. De terughoudendheid bij de grote concerns hebben volgens Kantar Media de gezonde groei bij de middelgrote adverteerders uitgehold.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De wereldeconomie bevindt zich op een zeer gevaarlijk keerpunt. Dat heeft Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. Lagarde voert aan dat de Europese verantwoordelijken tijdens hun jongste samenkomsten weliswaar sterke beslissingen hebben genomen, maar alles zal volgens haar afhangen van hun uitvoering. Volgens haar gaat het om een vertrouwenscrisis, gekenmerkt door een hoge werkloosheid en een vertraging van de wereldwijde groei. Het Internationaal Monetair Fonds zal volgens Lagarde ook de groeiverwachting voor de wereldeconomie in januari naar beneden herzien. In september werd die prognose ook al eens naar omlaag aangepast ten opzichte van eerdere prognoses.

Het faillissement van autobouwer Saab is door een Zweedse rechtbank aanvaard. Victor Muller, topman van het moederbedrijf Swedish Automobile, stelde echter dat een aantal partijen nog steeds interesse hebben in het Zweedse merk. Hij voegde er echter aan toe dat de curatoren zullen beslissen over de toekomst van het bedrijf. Muller stelde verder dat Swedish Automobile niet verwacht dat er uit de aandelen van Saab nog waarde zal kunnen worden gecreëerd en zegt de investering in het Zweedse automerk volledig af te schrijven. Muller overweegt echter ook om curator Guy Lofalk te vervolgen. Volgens Muller is Lofalk er verantwoordelijk voor dat de overname door de Chinese autobouwers Youngman en Pang Da is afgesprongen.

De Europese Unie heeft andere landen opgeroepen om samen te zorgen voor wereldwijde financiële stabiliteit. Dat kunnen de landen doen door hun bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te verhogen. Deze oproep werd gelanceerd na afloop van een telefonisch overleg tussen de ministers van financiën van de eurolanden en de rest van de Europese Unie. De Europese Unie zou onder de vorm van bilaterale leningen zelf 150 miljard euro aan het Internationale Monetaire Fonds (IMF) ter beschikking stellen. Duitsland zou daarbij met een bedrag van 41,5 miljard euro de grootste bijdrage leveren. Onder meer Groot-Brittannië en Bulgarije verzetten zich tegen de steun.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de verwachting voor de kredietwaardering van een aantal Franse banken verlaagd. Het gaat om de banken Société Générale, ook om de banken Groupe BPCE, Dexia Credit Local en La Banque Postale. Terwijl aan de rating van de betrokken eerder nog een stabiel vooruitzicht was gekoppeld, wordt nu gewag gemaakt van negatieve verwachtingen. De maatregel van Fitch volgt op de waarschuwing die de kredietbeoordelaar half december uitgaf voor een lagere kredietwaardering van Frankrijk en enkele andere Europese landen. Volgens Fitch heeft de ernstige verslechtering van de schuldencrisis in de eurozone de Franse economie en de stabiliteit van de financiële sector op een negatieve manier aangetast.

Groot-Brittannië zou op termijn zijn hoogste kredietrating kunnen verliezen. Dat heeft het ratingbureau Moody's bekend gemaakt. Groot-Brittannië staat volgens de kredietbeoordelaar niet boven de schuldencrisis in de eurozone. De eurocrisis en andere tegenvallers voor de Britse regering kunnen er volgens het bureau toe leiden dat Groot-Brittannië het moeilijk krijgt om zijn begroting in balans te houden. Volgens Moody's is Groot-Brittannië steeds minder goed in staat verdere economische tegenvallers op te vangen zonder zijn rating in gevaar te brengen. Er wordt opgemerkt dat Groot-Brittannië geconfronteerd wordt met een lage groei en een aantal enorme uitdagingen moet aanpakken.

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie komen op eind januari opnieuw bijeen om zich te buigen over de crisis. Dat heeft Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, aangekondigd. Van Rompuy belegt de extra bijeenkomst van de Europese leiders om te focussen op werkgelegenheid. Dat wordt volgens hem een grote uitdaging in een periode waarin vele lidstaten met nulgroei en sommige zelfs met een recessie geconfronteerd worden. De leiders zullen zich ook opnieuw buigen over de aanpak van de eurocrisis. Tegen eind januari moeten de eurolanden de onderhandelingen over een nieuw verdrag afronden. Dat verdrag moet budgettaire discipline in de eurozone verzekeren.

Vanaf april volgend jaar mogen een aantal smartphones van de Taiwanese fabrikant HTC Holdings op de Amerikaanse markt niet meer worden verkocht. Dat is het gevolg van een klacht van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple tegen het Taiwanese concern. Daarbij werd aangevoerd dat HTC Holdings duplicaten zou maken van de iPhone, de succesvolle smartphone van Apple. De Amerikaanse International Trade Commission oordeelde dat HTC een patent van Apple rond datadetectie heeft geschonden. Het Taiwanese bedrijf beloofde meteen om de bewuste technologie van zijn toestellen te halen, waardoor het invoerverbod zou kunnen vervallen.

Het ratingagentschap Fitch heeft ermee gedreigd de kredietwaardigheid van de Europese Investeringsbank (EIB) te verlagen. De financiële instelling van de Europese Unie geniet op dit ogenblik nog steeds de toprating (AAA). De aandeelhouders van de instelling zijn de lidstaten van de Europese Unie, die het kapitaal van de bank samen onderschrijven. De bank heeft als opdracht langetermijnkredieten toe te kennen voor investeringsprojecten, onder meer voor kleine en middelgrote ondernemingen en om de kenniseconomie te promoten. Eerder maakte Fitch al bekend eraan te denken te kredietwaardigheid van onder meer België, Frankrijk, Spanje, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus te verlagen.

Een meerderheid van de Britten wil een referendum over het lidmaatschap van hun land aan de Europese Unie. Dat blijkt uit een peiling van de krant Sunday Telegraph. Uit de peiling blijkt dat 35 procent van de Britten binnen het jaar een dergelijk referendum wil. Nog eens 16 procent wil een referendum voor het einde van de legislatuur en 8 procent wil een bevraging voor het einde van de volgende legislatuur. De Britse premier David Cameron, die op de recente Europese top tegen een begrotingspact stemde, staat evenwel niet positief tegenover een dergelijk referendum. Zijn conservatieve partij komt wel versterkt uit de Europese clash. Bij een verkiezing zouden de conservatieven nu 40 procent van de stemmen krijgen. Dat is het hoogste percentage sinds de verkiezingen in mei vorig jaar.

De verkoop van bezittingen van de overleven actrice Liz Taylor heeft bij het veilinghuis Christie's een bedrag van 154,2 miljoen dollar opgebracht. Het veilinghuis maakte gewag van een overweldigende interesse vanuit de hele wereld. Onder meer werden kleding, juwelen en kunst geveild. Volgens Christie's overtrof het resultaat ruimschoots de geschatte waarde van de collectie. Vooraf was gehoopt op een bedrag tussen 30 miljoen dollar en 50 miljoen dollar. Het veilinghuis merkt op dat vooral voorwerpen met een sentimentele waarde populair bleken. Een grote foto van Michael Jackson met een persoonlijke opdracht voor de actrice werd voor een bedrag van 146.500 dollar verkocht. Vooraf was geraamd dat de foto maximaal 3.000 dollar zou opleveren.

De Indonesische politieagent Norman Kamaru, die vorig jaar wereldberoemd werd omdat hij al dansend en playbackend op YouTube verscheen, is volgens Indonesische media door zijn werkgever ontslagen. Kamar zou na zijn hit op de videosite 85 dagen lang niet op het werk zou zijn verschenen. De video waarin de agent het Bollywoodnummer Chaiyya Chaiyya te berde bracht, werd al meer dan 2,7 miljoen keer bekeken op YouTube. De agent zegt zich weinig problemen te maken met zijn ontslag. Norman Kamaru heeft inmiddels een muziekcontract ter waarde van 100.000 dollar afgesloten. Bij de Indonesische politie ontving hij een maandsalaris van 100 dollar.

Prostituees in Hongkong hebben tegen het wangedrag van politieagenten gedemonstreerd. De vrouwen marcheerden onder politiebewaking door de stad en droegen spandoeken mee waarop ze tegen verbale beledigingen en lichamelijk misbruik door politieagenten protesteerden. Er moet volgens hen een eind gemaakt worden aan het wangedrag van politieagenten, die tijdens razzia's in bordelen en massagesalons seksuele diensten van prostituees claimen. Prostitutie is in Hongkong niet illegaal. Werknemers in de seksindustrie kunnen echter opgepakt worden wanneer ze massages aanbieden zonder de nodige vergunningen. Veel van de prostituees zijn afkomstig van het Chinese vasteland.

Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar werden in Europa in totaal 12,16 miljoen nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekent een daling met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Voor het hele jaar wordt een terugval van 3 procent verwacht, als gevolg van de terugslag tijdens de tweede jaarhelft. De verkoop zou daarmee 15 procent onder het niveau blijven dat werd opgetekend voor het uitbreken van de financiële crisis drie jaar geleden. Bij de grote groepen meldden met een respectievelijke groei van 8,8 procent en 7,7 procent vooral BMW en Volkswagen goede prestaties. Belangrijke verliezen waren er daarentegen voor Peugeot-Citroën (8 procent), Renault (7,6 procent) en Fiat (11,8 procent).

De Zuid-Afrikaanse politie zegt verborgen camera's te hebben weggehaald die het huis van de gewezen president Nelson Mandela in Qunu filmden. De camera's zouden het huis van Mandela onafgebroken hebben gefilmd en werden teruggevonden in de woning van één van de buren van Mandela. Er zou een onderzoek zijn opgestart naar de persbureaus Associated Press en Reuters. In een reactie zegt Associated Press dat de camera's niet waren ingeschakeld en enkel in gebruik zouden zijn genomen bij groot nieuws. Er wordt aan toegevoegd dat er destijds tijdens de laatste levensperiode van paus Johannes-Paulus II in het Vaticaan gelijkaardige maatregelen waren genomen. Mandela was in januari in het ziekenhuis opgenomen, waarna speculaties over zijn gezondheid de ronde deden.

Een Europese beroepskaart moet het makkelijker maken om in de hele Europese Unie te werken. Dat is één van de voorstellen van de Europese Commissie om het uitbouwen van professionele activiteiten in de Europese Unie voor hoogopgeleiden gemakkelijker te maken.De erkenning van de kwalificaties van de betrokkenen moet door de invoering van een beroepskaart volgens de Europese Commissie simpeler en sneller kunnen worden afgerond. Ook doet de Europese Commissie een voorstel om de minimale opleidingseisen voor een aantal beroepen te verhogen. Onder meer wil de Europese Commissie dat bijvoorbeeld verpleegkundigen en vroedvrouwen minstens twaalf jaar algemene scholing hebben gehad voordat ze aan de beroepsopleiding kunnen beginnen.

Meer Nieuws

Eén op drie Amerikaanse jongeren minstens één keer gearresteerd

Bij het bereiken van hun achttiende leeftijd is ongeveer één kwart van de Amerikanen minstens één keer voor een crimineel feit gearresteerd. Vijf jaar later is dat cijfer gestegen tot 30,2 procent. Veertig jaar geleden was dat slechts 22 procent. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of North Carolina. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid blijkt dat brandstichting bij jonge delinquenten op de eerste plaats staat, gevolgd door vandalisme, verstoring van de openbare orde, overval, inbraak en autodiefstal.

"Het onderzoek geeft geen reden aan voor de toenemende arrestaties van jongeren, maar de onderzoekers zeggen wel een aantal mogelijke verklaringen te kunnen aangeven," merkt het webmagazine HealthDay News op. "Het Amerikaanse rechtssysteem is veel repressiever dan in het verleden. In het begin van de jaren zeventig werden er 100 gevangenen geteld op 100.000 bewoners, maar op dit ogenblik ligt dat niveau vijf keer hoger." Daarnaast wordt er opgemerkt dat de overstap van kindertijd naar volwassenheid op dit ogenblik langer duurt dan in het verleden.

"Er moet worden aangenomen dat de hele maatschappij door een verlengde periode van adolescentie gaan," merkt onderzoeksleider Robert Brame, criminoloog aan de University of North-Carolina, op. De onderzoekers merken wel op dat jongeren op dit ogenblik ook gearresteerd worden voor onder meer drugs en huiselijk geweld, feiten die in de jaren zestig weinig aandacht kregen van de politiediensten. Ook wordt opgemerkt dat niet alle feiten uitmonden in een vervolging.

Labels:

Tuesday, December 20, 2011

Canada historisch voorbeeld voor aanpak schuldencrisis

De wereld moet bij de aanpak van de schuldencrisis terugkijken naar de manier waarop Canada er tijdens de jaren negentig is in geslaagd om zijn problemen aan te pakken. Dat voert het webmagazine EconomyWatch aan. Daarbij wordt opgemerkt dat Canada tegen het midden van de jaren negentig door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal officieel tot erelid van de derde wereld werd benoemd, maar amper enkele jaren later heel die situatie had omgekeerd en opnieuw de hoogste kredietwaardigheid kreeg toegemeten.

"Het ratingbureau Standard & Poor's besloot in 1992 om de hoogste kredietwaardigheid van Canada naar beneden te herzien," merkt EconomyWatch op. "Oorzaak van die verlaging waren de problemen rond de fiscale gezondheid van het land. Amper zes jaar had Canada echter zijn budget al in evenwicht gebracht en binnen het decennium had het land opnieuw zijn hoogste kredietwaardigheid teruggewonnen."

Er wordt opgemerkt dat Canada sinds de jaren zestig onafgebroken met een fiscaal deficit werd geconfronteerd. In het begin van de jaren tachtig was het tekort opgelopen tot 100 miljard dollar, maar tegen het midden van de jaren negentig was dat al opgelopen tot 500 miljard dollar. Op dat ogenblik bedroeg de overheidsschuld 71 procent van het Canadese bruto binnenlandse product. Bij de grote economieën liet alleen Italië op dat ogenblik een slechtere prestatie optekenen.

"Onder leiding van de liberale premier Jean Chretien werd tijdens de eerste helft van de jaren negentig echter zwaar gesnoeid in de overheidsbestedingen, geholpen door een daling van de Canadese dollar en de economische bloeiperiode van de tweede helft van de jaren negentig, waardoor uiteindelijk weer overschotten konden worden gerealiseerd," wordt er nog opgemerkt. "Negen jaar geleden kreeg Canada opnieuw de hoogste kredietwaardigheid."

Labels: ,

Roemenië stijgt in hiërarchie cybercriminaliteit

De Roemeense overheid heeft de hulp ingeroepen van specialisten van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) om de strijd met de toenemende cybercriminaliteit tegen te gaan. De politiediensten stellen dat cyberfraude in Roemenië de voorbije jaren een belangrijke groei heeft laten optekenen. Meer dan 80 procent van de online fraude die in Roemenië wordt gelanceerd, zou volgens de Serviciul Roman de Informatii (SRI), de Roemeense veiligheidsdienst, gericht op Amerikaanse burgers en bedrijven.

"Cybercriminaliteit heeft in Roemenië een vruchtbare grond gevonden," voeren experts van de Roemeense veiligheidsdienst tegenover het persbureau AFP aan. "Het Roemeense onderwijs biedt informatica-opleidingen op een bijzonder hoog niveau aan. Door de moeilijke economische omstandigheden is voor afgestudeerden echter bijzonder moeilijk om een baan te vinden. Dat maakt hen gemakkelijke prooien van bendes cybercriminelen die op zoek zijn naar nieuwe rekruten."

"Cybercriminaliteit heeft bijzonder gespecialiseerd en extreem dynamische netwerken," merken de experts nog op. "Het afkappen van één tak van de sector zal niet helpen, want die zal in de kortste tijd opnieuw aangroeien. Het is noodzakelijk om de activiteiten van deze criminelen te ontleden, zodat men in staat is om hun volgende stappen te kunnen voorspellen. De speurders moeten daarom voldoende kennis hebben om de steeds meer gesofistikeerde methodes van de criminelen te kunnen bijhouden."

Labels: ,

Vleesconsumptie tegen midden eeuw met 73 procent gestegen

De wereldwijde vleesconsumptie zal tegen het midden van het decennium met bijna 73 procent stijgen. Bij zuivelproducten zal een toename met 58 procent worden opgetekend. Dat is de conclusie van een rapport van de Food and Agriculture Organisation (FAO). De belangrijkste oorzaak van de toenemende consumptie van dierlijke proteïnen moet volgens de organisatie worden gezocht in de toenemende populaties en het stijgende inkomen in de ontwikkelingslanden.

In het rapport wordt opgemerkt dat een groot gedeelte van de toekomstige vraag afkomstig zal zijn van bloeiende steden over de hele wereld. Daar kent de bevolking de grootste groei. De organisatie voegt er aan toe dat die vraag vooral zal worden bevoorraad door grootschalige en intensieve veeteelt. "Op dit ogenblik bestaan en technisch en economisch geen leefbare alternatieven voor de intensieve veeteelt als hoofdleverancier voor de groeiende steden," merkt de voedselorganisatie van de Verenigde Naties op.

In het rapport wordt echter gewaarschuwd dat de intensieve landbouw tot een vervuiling van het grondwater kan leiden en de uitstoot kan broeikasgassen kan opdrijven. "Bovendien vormt intensieve veeteelt een mogelijke incubator voor allerlei ziektes," wordt in het rapport aangevoerd. "Er moeten dan ook dringend inspanningen worden gedaan om de intensieve landbouwproductie minder bedreigend te maken voor het leefmilieu."

In het rapport wordt opgemerkt dat de wereldwijde productie van pluimvee sinds de tweede helft van de jaren zestig met ongeveer 700 procent is gestegen, gevolgd door eieren (350 procent), varkensvlees (290 procent), schapen en geiten (200 procent), rund en buffel (180 procent) en melk (180 procent).

Labels: , ,

Entertainment snelstgroeiende Amerikaanse arbeidsmarkt

De openbare diensten zijn in de Verenigde Staten dit jaar de enige sector waar de arbeidsmarkt een inkrimping kent. Dat is de conclusie van een rapport van het softwarebedrijf Bullhorn, ontwikkelaar van technologieën rond rekrutering. Er wordt aan toegevoegd dat de grootste banencreatie kon worden opgetekend in de sectoren cultuur, entertainment en recreatie. Geografisch werd de grootste tewerkstelling gecreëerd in de staat Vermont.

Er wordt opgemerkt dat de regio Mid-Atlantic de grootste banengroei heeft laten optekenen. Daar lag het aantal nieuwe banen tijdens de maand oktober 41 procent hoger tijdens dezelfde periode vorig jaar. Op de tweede plaats volgens het Southwest met een stijging met 39 procent. Met een toename van 62 procent stond Vermont bij de individuele staten op de eerste plaats op het gebied van nieuwe tewerkstelling, gevolgd door Kentucky, North-Dakota, Kansas en Oklahoma, die elk een groei met meer dan 50 procent lieten optekenen.

Alleen de staat Alabama liet een inkrimping optekenen. Daar werd een daling met 1 procent opgetekend. Bij de openbare diensten werd een terugval met 65 procent opgetekend, maar in de sector cultuur, entertainment en recreatie was er sprake van een groei met 218 procent, gevolgd door horeca en foodservices (133 procent) en nutsvoorzieningen (94 procent). In de retailsector werd een stijging met 9 procent opgetekend.

Labels: ,

China grote groeimarkt voor glazen verpakkingen

Glazen verpakkingen hebben grote toekomstvooruitzichten. Dat is vooral te danken aan China, de snelstsgroeiende verpakkingsmarkt van de wereld. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Freedonia. Daarbij wordt opgemerkt dat China met een omzet van 76 miljard dollar inmiddels de tweede grootste verpakkingsmarkt van de wereld is geworden. De Chinese verpakkingsmarkt is dit jaar met 7,2 procent in omzet toegenomen en heeft daarmee Japan van de tweede plaats weggeduwd.

"Verwacht wordt dat tegen het einde van het decennium ook marktleider Verenigde Staten zal zijn ingehaald," aldus het webmagazine Beverage Daily. De Chinese markt zou volgens het rapport de volgende vijf jaar een gemiddelde groei van 8 procent kennen tot 110 miljard dollar. Er wordt opgemerkt dat papier en karton op dit ogenblik met een omzet van 33,9 miljard dollar nog altijd de grootste sector van de Chinese verpakkingsmarkt vertegenwoordigen. Bij de niet-alcoholische dranken vormen pet-verpakkingen echter de belangrijkste sector.

Er wordt echter opgemerkt dat glazen verpakkingen vooral groeikansen hebben in het duurdere drankensegment. "Glas heeft binnen de drankensector een luxueuzer imago dan plastiek of metaal en is dan ook bijzonder geschikt voor water, fruitsappen, koffie en thee voor het hogere marktsegment, waar een prestigieus imago een belangrijk marketing-voordeel kan vormen," wordt er opgemerkt, al wordt toegegeven dat voor bepaalde dranken ook metalen verpakkingen een relatief luxe-imago kunnen naar voor brengen.

Labels: , ,

Politie heeft eenvoudig instrument om vertrouwen te winnen

Een respectvolle houding van agenten tegenover de bevolking, heeft een belangrijke invloed op de perceptie bij het publiek over politiediensten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Queensland. De Australische onderzoekers voeren daarbij aan dat zelfs een relatief korte interactie met het publiek een bijzonder groot effect kan hebben op de perceptie van de bevolking over de legitimiteit van zowel de individuele agent als de hele politiedienst.

Onderzoeksleider Lorraine Mazerolle, professor criminologie aan het Institute for Social Science Research van de University of Queensland, benadrukt dat een legitiem optreden van politie bestaat uit een neutrale besluitvorming, het aangeven van betrouwbare motieven, de nadruk op participatie van de burger en het behandelen van het individu met waardigheid en respect. Die elementen kunnen volgens de onderzoekers de basis vormen om bij het publiek een andere perceptie over de politie te bewerkstelligen.

Bij het hanteren van de betrokken principes tijdens wegcontroles bleek volgens de onderzoekers dat de bestuurders ervan overtuigd waren dat de agenten echt bezorgd waren over verkeersongevallen door alcohol-intoxicatie. In het kader van de betrokkenheid van de burger wordt daarbij volgens de onderzoekers ook informatie over veiligheid in de gemeenschap verstrekt en wordt gepolst naar de bekommernis van de burger over onder meer criminaliteit in zijn buurt.

Een normale controle neemt volgens Mazerolle ongeveer een halve minuut in beslag, maar door de uitgebreidere interactie werd dat in het experiment opgedreven tot anderhalve minuut. "Die extra minuut kwalitatieve communicatie maakt echter een hele wereld van verschil," aldus Mazerolle, die het experiment ook wil uitvoeren in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, om te onderzoeken of de resultaten ook in een andere context blijven opgaan.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autobouwer Saab heeft bij een rechtbank in Zweden het faillissement aangevraagd. Daarmee komt een einde aan een maandenlange doodstrijd van het automerk. Swedish Automobile, eigenaar van Saab, zag zich gedwongen om het faillissement aan te vragen omdat aandeelhouder General Motors, het vroegere moederbedrijf van de Zweedse autobouwer, zich bleef verzetten tegen een reddingsplan voor het merk. Saab is sinds begin vorig jaar in handen van Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars. Door geldgebrek kwam de productie echter stil te liggen. Uiteindelijk werden geldschieters gevonden bij twee Chinese autobedrijven, maar die operatie stuitte op een veto van General Motors, dat zijn technologie niet in Chinese handen wil laten terecht komen.

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi, heeft zijn belang in Air Berlin tot 29,21 procent uitgebouwd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 72,98 miljoen euro. De Arabische luchtvaartmaatschappij had eerder al een belang van 2,99 procent genomen in Air Berlin, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Etihad wordt door de inbreng de grootste individuele aandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij. Beide maatschappijen breiden ook hun samenwerking uit. De samenwerking zou Air Berlin tussen 35 miljoen euro en 40 miljoen euro aan synergievoordelen moeten kunnen opleveren. Air Berlin is na een sterke expansie diep in de schulden gekomen en al jaren verliesgevend.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia zou intensieve gesprekken voeren met zijn Frans-Nederlandse sectorgenoot Air France-KLM over een fusie van de twee luchtvaartmaatschappijen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld aan de Italiaanse media, waarbij opgemerkt wordt dat de top van Alitalia naar Parijs is gereisd om met Jean-Cyril Spinetta, topman van Air-France-KLM, te overleggen. De Italiaanse delegatie zou onder meer bestaan hebben uit Gaetano Micchiche, hoofd investeringsbankieren bij de financiële groep Intesa Sanpaolo, die mee een oplossing uitwerkte om ervoor te zorgen dat Alitalia drie jaar geleden een faillissement kon vermijden. Air France-KLM heeft al een belang van 25 procent in Alitalia.

De Saudische prins Alwaleed bin Talal heeft een strategisch belang gekocht in de microblogwebsite Twitter. Met de investering zou een bedrag gemoeid zijn van 300 miljoen dollar in het bedrijf. Volgens Kingdom Holding, de investeringsmaatschappij van de Saudische prins, is de investering het resultaat is van meerdere maanden onderhandelingen. Meer details over de investering werden niet vrijgegeven. Prins Alwaleed is een neef van de Saudische koning Abdullah. Hij staat bovenaan het lijstje van rijkste Arabische zakenmannen. Zijn investeringsmaatschappij Kingdom Holding heeft belangen in onder meer Citigroup, General Motors, Newscorp en Apple. In Jeddah bouwt Kingdom Holding de grootste toren ter wereld.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times de hoop ingedrukt dat de instelling massaal zal tussenkomen op de obligatiemarkten opgeborgen. Draghi waarschuwde dat dergelijke tussenkomsten niet tot het takenpakket van de instelling behoren. Het belangrijkste voor de eurocrisis is volgens Draghi het vertrouwen van de mensen in het Europese continent te herstellen en dat lukt volgens hem niet door de geloofwaardigheid van de Europese Centrale Bank te vernietigen. Draghi herinnerde eraan dat de monetaire politiek niet alles kan om de spanningen op de financiële markten op te lossen.

De nieuwe Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy heeft de grote lijnen van zijn besparingsprogramma bekendgemaakt. Onder meer zal hij volgend jaar voor 16,5 miljard euro in de Spaanse begroting snijden. Nog voor het einde van het jaar zal volgens Rajoy een eerste pakket dringende maatregelen worden aangenomen. Spanje, dat zwaar te lijden heeft onder de crisis en het uiteenspatten van zijn vastgoedbubbel, heeft zich als hoofddoel gesteld om het begrotingstekort in te dijken, nadat het land vorig jaar op een deficit van 9,3 procent uitkwam. De doelstelling van een tekort van 6 procent voor dit jaar zal volgens Rajoy mogelijk niet kunnen worden gehaald.

IJsland heeft als eerste West-Europese land de staat Palestina diplomatiek erkend. Twee weken na een gelijkluidende parlementsmotie sprak Össur Skarphedinsson, minister van buitenlandse zaken van IJsland, tegenover zijn Palestijnse ambtgenoot Riad Malki de formele erkenning uit. Malki benadrukte dat de erkenning van IJsland veel verder gaat dan andere betuigingen van solidariteit voor de Palestijnse zaak. Het IJslandse parlement had de regering gevraagd Palestina te erkennen als een onafhankelijke en soevereine staat binnen de grenzen die bestonden voor het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog, waarbij Israël in juni 1967 de Gazastrook en het schiereiland Sinaï veroverde op Egypte en ook de Westelijke Jordaanoever (Jordanië) en Golanhoogten (Syrië) inpalmde.

De Duitse regeringspartijen hebben zich achter president Christian Wulff, die in opspraak is gekomen wegens een privélening van een half miljoen euro, geschaard. De Duitse oppositie eist dat Wulff meer uitleg geeft over de lening die hij ontving toen hij premier was van de deelstaat Nedersaksen. Wulff kreeg die lening van een half miljoen euro nog voor hij president werd en kon gebruik maken van een gereduceerde rente. Wulff kreeg de lening van Edith Geerkens, de echtgenote van de succesvolle ondernemer Egon Geerkens, een goede vriend van de president. Hoewel Wulff niets illegaals deed, probeerde hij de financiering van zijn huis geheim te houden. Tegen de gewoonte in werd bij het kadaster niet vermeld wie de geldverstrekker was van de hypotheek.

In Groot-Brittannië is Aidan Burley, lid van de conservatieve partij van premier David Cameron, is ontslagen als parlementair secretaris van de minister van vervoer omdat hij nazi-feest heeft bezocht. Burley heeft zich volgens de partijleiding beledigend en dom gedragen, nadat in de pers foto's waren verschenen van het vrijgezellenfeest van een vriend van Burley in het Franse skioord Val Thorens. Op de foto's kan Burley worden opgemerkt naast een man in SS-uniform. De feestgasten verklaarden ook te drinken op het Derde Rijk. Burley heeft zijn diepe spijt betuigd over zijn handelswijze. Premier David Cameron stelt een onderzoek in naar het wangedrag van zijn partijgenoot.

Het Franse filmbedrijf Quinta Industries is in vereffening gegaan. Het bedrijf was gespecialiseerd in post-productie, zoals geluid en speciale effecten, waardoor zesendertig films het risico lopen om niet meer in de bioscoopzalen te geraken. De groep, die in handen is van de Frans-Tunesische zakenman Ben Ammar, is naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van de snelle digitalisering van de Franse bioscopen. Vorige maand werd er bij Quinta Industries al gestaakt omdat de lonen niet waren uitbetaald. Er is een vergadering belegd met belangrijke spelers uit de Franse cinema om te kijken of een aantal onderdelen van het bedrijf gered zouden kunnen worden.

De Britse vicepremier Nick Clegg wil een eind aan de economische woordenstrijd met Frankrijk. Dat heeft hij in een gesprek met Sky News Television gezegd. De twee landen hebben, sinds de Britse tegenstand tegen de aanpak van de schuldencrisis, grote onenigheid. Onder meer Christian Noyer, voorzitter van de Franse centrale bank, nam de Britse economie zwaar onder vuur. Hij stelde dat Groot-Brittannië grotere tekorten, meer inflatie en minder groei kent dan Frankrijk. Maar het is volgens Clegg nu tijd om de schoonheidswedstrijd over de twee economieën te stoppen. Er kan volgens Clegg zonder eendrachtige actie geen oplossing voor de Europese en economische problemen van het hele continent worden gerealiseerd.

De Britse regering staat volledig achter plannen om Britse banken te herstructureren door de retailactiviteiten af te scheiden van de riskantere investeringsactiviteiten. Dat heeft de Britse minister van handel Vince Cable in een Brits televisie-interview gezegd. Volgens Cable schaart de regering zich achter de aanbevelingen van een onafhankelijke commissie, die in de nasleep van de financiële sector werd opgericht. Er zal volgens Cable worden verder gegaan met de separatie van de banken. Groot-Brittannië kan zich volgens de minister geen herhaling veroorloven van de financiële catastrofe van drie jaar geleden. Toen kocht de Britse regering grote delen van de Britse bankensector op, nadat banken door de kredietcrisis in grote financiële problemen waren geraakt.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is overleden. Dat werd in een emotionele aankondiging op de staatstelevisie bekendgemaakt. Kim Jong-Un, de jongste zoon van de overleden leider, is aangeduid als de volgende president. Kim Jong-il zou bij een werkbezoek met de trein overleden zijn. Volgens de presentator op de staatstelevisie was de president zowel fysiek als mentaal overwerkt. De president werd officieel pas 69 jaar. Waarnemers menen dat hij al jaren ziek was. Drie jaar geleden bleef hij maandenlang uit beeld na een beroerte. Kim Jong-il bestuurde het land zeventien jaar lang. Onder zijn bewind werd Noord-Korea één van de meest gesloten landen ter wereld, dat ook economisch volledig aan de grond zit.

Het laatste konvooi Amerikaanse militairen heeft Irak verlaten. Daarmee is de missie van de Verenigde Staten in Irak definitief voorbij. Het Amerikaanse leger was bijna negen jaar aanwezig in Irak. Daarbij lieten 4.500 Amerikanen en 100.000 Irakezen het leven. De operatie kostte de Verenigde Staten 800 miljard dollar. De terugtrekking is een verkiezingsbelofte van huidig Amerikaans president Barack Obama. Hij had immers beloofd dat hij als president alle Amerikaanse militairen uit Irak zou terugtrekken. Er blijven slechts enkele honderden Amerikaanse militairen achter om de ambassade in Bagdad te beschermen en Iraakse troepen te trainen. Op een gegeven moment was de Amerikaanse bezettingsmacht meer dan 170.000 man sterk.

De vroegere Tsjechische president en theatermaker Vaclav Havel is op 75-jarige leeftijd in zijn slaap in Praag overleden. Ten gevolge van zijn jarenlange verblijf in de gevangenis tijdens het communistisch regime leed Havel aan een chronische aandoening van de luchtwegen. Zestien jaar geleden werd hij geopereerd aan longkanker. Havel was tijdens het communistisch bewind in Tsjechoslowakije het boegbeeld van de geweldloze strijd tegen het regime. Na de val van het communistische regime op het einde van de jaren tachtig werd hij president van het toenmalige Tsjechoslowakije en na de splitsing met Slovakije staatshoofd van Tsjechië. Onder zijn leiding sloot Tsjechië zich ook aan bij de Europese Unie.

Meer Nieuws