Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 21, 2011

Nieuwsoverzicht

De wereldeconomie bevindt zich op een zeer gevaarlijk keerpunt. Dat heeft Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. Lagarde voert aan dat de Europese verantwoordelijken tijdens hun jongste samenkomsten weliswaar sterke beslissingen hebben genomen, maar alles zal volgens haar afhangen van hun uitvoering. Volgens haar gaat het om een vertrouwenscrisis, gekenmerkt door een hoge werkloosheid en een vertraging van de wereldwijde groei. Het Internationaal Monetair Fonds zal volgens Lagarde ook de groeiverwachting voor de wereldeconomie in januari naar beneden herzien. In september werd die prognose ook al eens naar omlaag aangepast ten opzichte van eerdere prognoses.

Het faillissement van autobouwer Saab is door een Zweedse rechtbank aanvaard. Victor Muller, topman van het moederbedrijf Swedish Automobile, stelde echter dat een aantal partijen nog steeds interesse hebben in het Zweedse merk. Hij voegde er echter aan toe dat de curatoren zullen beslissen over de toekomst van het bedrijf. Muller stelde verder dat Swedish Automobile niet verwacht dat er uit de aandelen van Saab nog waarde zal kunnen worden gecreëerd en zegt de investering in het Zweedse automerk volledig af te schrijven. Muller overweegt echter ook om curator Guy Lofalk te vervolgen. Volgens Muller is Lofalk er verantwoordelijk voor dat de overname door de Chinese autobouwers Youngman en Pang Da is afgesprongen.

De Europese Unie heeft andere landen opgeroepen om samen te zorgen voor wereldwijde financiële stabiliteit. Dat kunnen de landen doen door hun bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te verhogen. Deze oproep werd gelanceerd na afloop van een telefonisch overleg tussen de ministers van financiën van de eurolanden en de rest van de Europese Unie. De Europese Unie zou onder de vorm van bilaterale leningen zelf 150 miljard euro aan het Internationale Monetaire Fonds (IMF) ter beschikking stellen. Duitsland zou daarbij met een bedrag van 41,5 miljard euro de grootste bijdrage leveren. Onder meer Groot-Brittannië en Bulgarije verzetten zich tegen de steun.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de verwachting voor de kredietwaardering van een aantal Franse banken verlaagd. Het gaat om de banken Société Générale, ook om de banken Groupe BPCE, Dexia Credit Local en La Banque Postale. Terwijl aan de rating van de betrokken eerder nog een stabiel vooruitzicht was gekoppeld, wordt nu gewag gemaakt van negatieve verwachtingen. De maatregel van Fitch volgt op de waarschuwing die de kredietbeoordelaar half december uitgaf voor een lagere kredietwaardering van Frankrijk en enkele andere Europese landen. Volgens Fitch heeft de ernstige verslechtering van de schuldencrisis in de eurozone de Franse economie en de stabiliteit van de financiële sector op een negatieve manier aangetast.

Groot-Brittannië zou op termijn zijn hoogste kredietrating kunnen verliezen. Dat heeft het ratingbureau Moody's bekend gemaakt. Groot-Brittannië staat volgens de kredietbeoordelaar niet boven de schuldencrisis in de eurozone. De eurocrisis en andere tegenvallers voor de Britse regering kunnen er volgens het bureau toe leiden dat Groot-Brittannië het moeilijk krijgt om zijn begroting in balans te houden. Volgens Moody's is Groot-Brittannië steeds minder goed in staat verdere economische tegenvallers op te vangen zonder zijn rating in gevaar te brengen. Er wordt opgemerkt dat Groot-Brittannië geconfronteerd wordt met een lage groei en een aantal enorme uitdagingen moet aanpakken.

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie komen op eind januari opnieuw bijeen om zich te buigen over de crisis. Dat heeft Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, aangekondigd. Van Rompuy belegt de extra bijeenkomst van de Europese leiders om te focussen op werkgelegenheid. Dat wordt volgens hem een grote uitdaging in een periode waarin vele lidstaten met nulgroei en sommige zelfs met een recessie geconfronteerd worden. De leiders zullen zich ook opnieuw buigen over de aanpak van de eurocrisis. Tegen eind januari moeten de eurolanden de onderhandelingen over een nieuw verdrag afronden. Dat verdrag moet budgettaire discipline in de eurozone verzekeren.

Vanaf april volgend jaar mogen een aantal smartphones van de Taiwanese fabrikant HTC Holdings op de Amerikaanse markt niet meer worden verkocht. Dat is het gevolg van een klacht van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple tegen het Taiwanese concern. Daarbij werd aangevoerd dat HTC Holdings duplicaten zou maken van de iPhone, de succesvolle smartphone van Apple. De Amerikaanse International Trade Commission oordeelde dat HTC een patent van Apple rond datadetectie heeft geschonden. Het Taiwanese bedrijf beloofde meteen om de bewuste technologie van zijn toestellen te halen, waardoor het invoerverbod zou kunnen vervallen.

Het ratingagentschap Fitch heeft ermee gedreigd de kredietwaardigheid van de Europese Investeringsbank (EIB) te verlagen. De financiële instelling van de Europese Unie geniet op dit ogenblik nog steeds de toprating (AAA). De aandeelhouders van de instelling zijn de lidstaten van de Europese Unie, die het kapitaal van de bank samen onderschrijven. De bank heeft als opdracht langetermijnkredieten toe te kennen voor investeringsprojecten, onder meer voor kleine en middelgrote ondernemingen en om de kenniseconomie te promoten. Eerder maakte Fitch al bekend eraan te denken te kredietwaardigheid van onder meer België, Frankrijk, Spanje, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus te verlagen.

Een meerderheid van de Britten wil een referendum over het lidmaatschap van hun land aan de Europese Unie. Dat blijkt uit een peiling van de krant Sunday Telegraph. Uit de peiling blijkt dat 35 procent van de Britten binnen het jaar een dergelijk referendum wil. Nog eens 16 procent wil een referendum voor het einde van de legislatuur en 8 procent wil een bevraging voor het einde van de volgende legislatuur. De Britse premier David Cameron, die op de recente Europese top tegen een begrotingspact stemde, staat evenwel niet positief tegenover een dergelijk referendum. Zijn conservatieve partij komt wel versterkt uit de Europese clash. Bij een verkiezing zouden de conservatieven nu 40 procent van de stemmen krijgen. Dat is het hoogste percentage sinds de verkiezingen in mei vorig jaar.

De verkoop van bezittingen van de overleven actrice Liz Taylor heeft bij het veilinghuis Christie's een bedrag van 154,2 miljoen dollar opgebracht. Het veilinghuis maakte gewag van een overweldigende interesse vanuit de hele wereld. Onder meer werden kleding, juwelen en kunst geveild. Volgens Christie's overtrof het resultaat ruimschoots de geschatte waarde van de collectie. Vooraf was gehoopt op een bedrag tussen 30 miljoen dollar en 50 miljoen dollar. Het veilinghuis merkt op dat vooral voorwerpen met een sentimentele waarde populair bleken. Een grote foto van Michael Jackson met een persoonlijke opdracht voor de actrice werd voor een bedrag van 146.500 dollar verkocht. Vooraf was geraamd dat de foto maximaal 3.000 dollar zou opleveren.

De Indonesische politieagent Norman Kamaru, die vorig jaar wereldberoemd werd omdat hij al dansend en playbackend op YouTube verscheen, is volgens Indonesische media door zijn werkgever ontslagen. Kamar zou na zijn hit op de videosite 85 dagen lang niet op het werk zou zijn verschenen. De video waarin de agent het Bollywoodnummer Chaiyya Chaiyya te berde bracht, werd al meer dan 2,7 miljoen keer bekeken op YouTube. De agent zegt zich weinig problemen te maken met zijn ontslag. Norman Kamaru heeft inmiddels een muziekcontract ter waarde van 100.000 dollar afgesloten. Bij de Indonesische politie ontving hij een maandsalaris van 100 dollar.

Prostituees in Hongkong hebben tegen het wangedrag van politieagenten gedemonstreerd. De vrouwen marcheerden onder politiebewaking door de stad en droegen spandoeken mee waarop ze tegen verbale beledigingen en lichamelijk misbruik door politieagenten protesteerden. Er moet volgens hen een eind gemaakt worden aan het wangedrag van politieagenten, die tijdens razzia's in bordelen en massagesalons seksuele diensten van prostituees claimen. Prostitutie is in Hongkong niet illegaal. Werknemers in de seksindustrie kunnen echter opgepakt worden wanneer ze massages aanbieden zonder de nodige vergunningen. Veel van de prostituees zijn afkomstig van het Chinese vasteland.

Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar werden in Europa in totaal 12,16 miljoen nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekent een daling met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Voor het hele jaar wordt een terugval van 3 procent verwacht, als gevolg van de terugslag tijdens de tweede jaarhelft. De verkoop zou daarmee 15 procent onder het niveau blijven dat werd opgetekend voor het uitbreken van de financiële crisis drie jaar geleden. Bij de grote groepen meldden met een respectievelijke groei van 8,8 procent en 7,7 procent vooral BMW en Volkswagen goede prestaties. Belangrijke verliezen waren er daarentegen voor Peugeot-Citroën (8 procent), Renault (7,6 procent) en Fiat (11,8 procent).

De Zuid-Afrikaanse politie zegt verborgen camera's te hebben weggehaald die het huis van de gewezen president Nelson Mandela in Qunu filmden. De camera's zouden het huis van Mandela onafgebroken hebben gefilmd en werden teruggevonden in de woning van één van de buren van Mandela. Er zou een onderzoek zijn opgestart naar de persbureaus Associated Press en Reuters. In een reactie zegt Associated Press dat de camera's niet waren ingeschakeld en enkel in gebruik zouden zijn genomen bij groot nieuws. Er wordt aan toegevoegd dat er destijds tijdens de laatste levensperiode van paus Johannes-Paulus II in het Vaticaan gelijkaardige maatregelen waren genomen. Mandela was in januari in het ziekenhuis opgenomen, waarna speculaties over zijn gezondheid de ronde deden.

Een Europese beroepskaart moet het makkelijker maken om in de hele Europese Unie te werken. Dat is één van de voorstellen van de Europese Commissie om het uitbouwen van professionele activiteiten in de Europese Unie voor hoogopgeleiden gemakkelijker te maken.De erkenning van de kwalificaties van de betrokkenen moet door de invoering van een beroepskaart volgens de Europese Commissie simpeler en sneller kunnen worden afgerond. Ook doet de Europese Commissie een voorstel om de minimale opleidingseisen voor een aantal beroepen te verhogen. Onder meer wil de Europese Commissie dat bijvoorbeeld verpleegkundigen en vroedvrouwen minstens twaalf jaar algemene scholing hebben gehad voordat ze aan de beroepsopleiding kunnen beginnen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home