Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 20, 2011

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autobouwer Saab heeft bij een rechtbank in Zweden het faillissement aangevraagd. Daarmee komt een einde aan een maandenlange doodstrijd van het automerk. Swedish Automobile, eigenaar van Saab, zag zich gedwongen om het faillissement aan te vragen omdat aandeelhouder General Motors, het vroegere moederbedrijf van de Zweedse autobouwer, zich bleef verzetten tegen een reddingsplan voor het merk. Saab is sinds begin vorig jaar in handen van Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars. Door geldgebrek kwam de productie echter stil te liggen. Uiteindelijk werden geldschieters gevonden bij twee Chinese autobedrijven, maar die operatie stuitte op een veto van General Motors, dat zijn technologie niet in Chinese handen wil laten terecht komen.

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Abu Dhabi, heeft zijn belang in Air Berlin tot 29,21 procent uitgebouwd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 72,98 miljoen euro. De Arabische luchtvaartmaatschappij had eerder al een belang van 2,99 procent genomen in Air Berlin, de tweede grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Etihad wordt door de inbreng de grootste individuele aandeelhouder van de luchtvaartmaatschappij. Beide maatschappijen breiden ook hun samenwerking uit. De samenwerking zou Air Berlin tussen 35 miljoen euro en 40 miljoen euro aan synergievoordelen moeten kunnen opleveren. Air Berlin is na een sterke expansie diep in de schulden gekomen en al jaren verliesgevend.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia zou intensieve gesprekken voeren met zijn Frans-Nederlandse sectorgenoot Air France-KLM over een fusie van de twee luchtvaartmaatschappijen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld aan de Italiaanse media, waarbij opgemerkt wordt dat de top van Alitalia naar Parijs is gereisd om met Jean-Cyril Spinetta, topman van Air-France-KLM, te overleggen. De Italiaanse delegatie zou onder meer bestaan hebben uit Gaetano Micchiche, hoofd investeringsbankieren bij de financiële groep Intesa Sanpaolo, die mee een oplossing uitwerkte om ervoor te zorgen dat Alitalia drie jaar geleden een faillissement kon vermijden. Air France-KLM heeft al een belang van 25 procent in Alitalia.

De Saudische prins Alwaleed bin Talal heeft een strategisch belang gekocht in de microblogwebsite Twitter. Met de investering zou een bedrag gemoeid zijn van 300 miljoen dollar in het bedrijf. Volgens Kingdom Holding, de investeringsmaatschappij van de Saudische prins, is de investering het resultaat is van meerdere maanden onderhandelingen. Meer details over de investering werden niet vrijgegeven. Prins Alwaleed is een neef van de Saudische koning Abdullah. Hij staat bovenaan het lijstje van rijkste Arabische zakenmannen. Zijn investeringsmaatschappij Kingdom Holding heeft belangen in onder meer Citigroup, General Motors, Newscorp en Apple. In Jeddah bouwt Kingdom Holding de grootste toren ter wereld.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times de hoop ingedrukt dat de instelling massaal zal tussenkomen op de obligatiemarkten opgeborgen. Draghi waarschuwde dat dergelijke tussenkomsten niet tot het takenpakket van de instelling behoren. Het belangrijkste voor de eurocrisis is volgens Draghi het vertrouwen van de mensen in het Europese continent te herstellen en dat lukt volgens hem niet door de geloofwaardigheid van de Europese Centrale Bank te vernietigen. Draghi herinnerde eraan dat de monetaire politiek niet alles kan om de spanningen op de financiële markten op te lossen.

De nieuwe Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy heeft de grote lijnen van zijn besparingsprogramma bekendgemaakt. Onder meer zal hij volgend jaar voor 16,5 miljard euro in de Spaanse begroting snijden. Nog voor het einde van het jaar zal volgens Rajoy een eerste pakket dringende maatregelen worden aangenomen. Spanje, dat zwaar te lijden heeft onder de crisis en het uiteenspatten van zijn vastgoedbubbel, heeft zich als hoofddoel gesteld om het begrotingstekort in te dijken, nadat het land vorig jaar op een deficit van 9,3 procent uitkwam. De doelstelling van een tekort van 6 procent voor dit jaar zal volgens Rajoy mogelijk niet kunnen worden gehaald.

IJsland heeft als eerste West-Europese land de staat Palestina diplomatiek erkend. Twee weken na een gelijkluidende parlementsmotie sprak Össur Skarphedinsson, minister van buitenlandse zaken van IJsland, tegenover zijn Palestijnse ambtgenoot Riad Malki de formele erkenning uit. Malki benadrukte dat de erkenning van IJsland veel verder gaat dan andere betuigingen van solidariteit voor de Palestijnse zaak. Het IJslandse parlement had de regering gevraagd Palestina te erkennen als een onafhankelijke en soevereine staat binnen de grenzen die bestonden voor het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog, waarbij Israël in juni 1967 de Gazastrook en het schiereiland Sinaï veroverde op Egypte en ook de Westelijke Jordaanoever (Jordanië) en Golanhoogten (Syrië) inpalmde.

De Duitse regeringspartijen hebben zich achter president Christian Wulff, die in opspraak is gekomen wegens een privélening van een half miljoen euro, geschaard. De Duitse oppositie eist dat Wulff meer uitleg geeft over de lening die hij ontving toen hij premier was van de deelstaat Nedersaksen. Wulff kreeg die lening van een half miljoen euro nog voor hij president werd en kon gebruik maken van een gereduceerde rente. Wulff kreeg de lening van Edith Geerkens, de echtgenote van de succesvolle ondernemer Egon Geerkens, een goede vriend van de president. Hoewel Wulff niets illegaals deed, probeerde hij de financiering van zijn huis geheim te houden. Tegen de gewoonte in werd bij het kadaster niet vermeld wie de geldverstrekker was van de hypotheek.

In Groot-Brittannië is Aidan Burley, lid van de conservatieve partij van premier David Cameron, is ontslagen als parlementair secretaris van de minister van vervoer omdat hij nazi-feest heeft bezocht. Burley heeft zich volgens de partijleiding beledigend en dom gedragen, nadat in de pers foto's waren verschenen van het vrijgezellenfeest van een vriend van Burley in het Franse skioord Val Thorens. Op de foto's kan Burley worden opgemerkt naast een man in SS-uniform. De feestgasten verklaarden ook te drinken op het Derde Rijk. Burley heeft zijn diepe spijt betuigd over zijn handelswijze. Premier David Cameron stelt een onderzoek in naar het wangedrag van zijn partijgenoot.

Het Franse filmbedrijf Quinta Industries is in vereffening gegaan. Het bedrijf was gespecialiseerd in post-productie, zoals geluid en speciale effecten, waardoor zesendertig films het risico lopen om niet meer in de bioscoopzalen te geraken. De groep, die in handen is van de Frans-Tunesische zakenman Ben Ammar, is naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van de snelle digitalisering van de Franse bioscopen. Vorige maand werd er bij Quinta Industries al gestaakt omdat de lonen niet waren uitbetaald. Er is een vergadering belegd met belangrijke spelers uit de Franse cinema om te kijken of een aantal onderdelen van het bedrijf gered zouden kunnen worden.

De Britse vicepremier Nick Clegg wil een eind aan de economische woordenstrijd met Frankrijk. Dat heeft hij in een gesprek met Sky News Television gezegd. De twee landen hebben, sinds de Britse tegenstand tegen de aanpak van de schuldencrisis, grote onenigheid. Onder meer Christian Noyer, voorzitter van de Franse centrale bank, nam de Britse economie zwaar onder vuur. Hij stelde dat Groot-Brittannië grotere tekorten, meer inflatie en minder groei kent dan Frankrijk. Maar het is volgens Clegg nu tijd om de schoonheidswedstrijd over de twee economieën te stoppen. Er kan volgens Clegg zonder eendrachtige actie geen oplossing voor de Europese en economische problemen van het hele continent worden gerealiseerd.

De Britse regering staat volledig achter plannen om Britse banken te herstructureren door de retailactiviteiten af te scheiden van de riskantere investeringsactiviteiten. Dat heeft de Britse minister van handel Vince Cable in een Brits televisie-interview gezegd. Volgens Cable schaart de regering zich achter de aanbevelingen van een onafhankelijke commissie, die in de nasleep van de financiële sector werd opgericht. Er zal volgens Cable worden verder gegaan met de separatie van de banken. Groot-Brittannië kan zich volgens de minister geen herhaling veroorloven van de financiële catastrofe van drie jaar geleden. Toen kocht de Britse regering grote delen van de Britse bankensector op, nadat banken door de kredietcrisis in grote financiële problemen waren geraakt.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is overleden. Dat werd in een emotionele aankondiging op de staatstelevisie bekendgemaakt. Kim Jong-Un, de jongste zoon van de overleden leider, is aangeduid als de volgende president. Kim Jong-il zou bij een werkbezoek met de trein overleden zijn. Volgens de presentator op de staatstelevisie was de president zowel fysiek als mentaal overwerkt. De president werd officieel pas 69 jaar. Waarnemers menen dat hij al jaren ziek was. Drie jaar geleden bleef hij maandenlang uit beeld na een beroerte. Kim Jong-il bestuurde het land zeventien jaar lang. Onder zijn bewind werd Noord-Korea één van de meest gesloten landen ter wereld, dat ook economisch volledig aan de grond zit.

Het laatste konvooi Amerikaanse militairen heeft Irak verlaten. Daarmee is de missie van de Verenigde Staten in Irak definitief voorbij. Het Amerikaanse leger was bijna negen jaar aanwezig in Irak. Daarbij lieten 4.500 Amerikanen en 100.000 Irakezen het leven. De operatie kostte de Verenigde Staten 800 miljard dollar. De terugtrekking is een verkiezingsbelofte van huidig Amerikaans president Barack Obama. Hij had immers beloofd dat hij als president alle Amerikaanse militairen uit Irak zou terugtrekken. Er blijven slechts enkele honderden Amerikaanse militairen achter om de ambassade in Bagdad te beschermen en Iraakse troepen te trainen. Op een gegeven moment was de Amerikaanse bezettingsmacht meer dan 170.000 man sterk.

De vroegere Tsjechische president en theatermaker Vaclav Havel is op 75-jarige leeftijd in zijn slaap in Praag overleden. Ten gevolge van zijn jarenlange verblijf in de gevangenis tijdens het communistisch regime leed Havel aan een chronische aandoening van de luchtwegen. Zestien jaar geleden werd hij geopereerd aan longkanker. Havel was tijdens het communistisch bewind in Tsjechoslowakije het boegbeeld van de geweldloze strijd tegen het regime. Na de val van het communistische regime op het einde van de jaren tachtig werd hij president van het toenmalige Tsjechoslowakije en na de splitsing met Slovakije staatshoofd van Tsjechië. Onder zijn leiding sloot Tsjechië zich ook aan bij de Europese Unie.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home